20.11.06, 18:52
Witam wszystkich ,mam pewien problem i prosilabym o rade.Czy ktos wie jak to
jest z z ubezpieczeniem samochodu i przerejestrowaniem go.Poniewaz niedawno
kupilismy w holandii mieszkanie,i chcemy sie tutaj osiedlic na stale.Czy
musze placic podatek za samochod??Tzn do 6 miesiecy musze zmienic tablice
rejestracyjne na holenderskie i slyszalam ze bede musiala zaplacic jakis
podatek czy moze mi ktos to wyjasnic jakie sa reguly w sumie jesli jest to
mienie przesiedlencze to dlaczego musze zaplacic za niego podatek skoro
jestesmy juz w uni.Myslalam tylko ze musze go tutaj ubezpieczyc i nic wiecej
a tu sie okazuje ze bede musiala jeszcze za niego zaplacic jednorazowo ok
2000euro.Czy ktos mi moze to wyjasnic??na czym to polega i jak to teraz
jest.Dzieki z gory za wszelka pomoc.
Obserwuj wątek
    • rocker Re: zapytanie 20.11.06, 23:40
      Witam,

Z podatku importowego (BPM) jesteś zwolniona, gdyż jest to faktycznie mienie przesiedleńcze. Jeśli chodzi o ścisłość, podatek musisz zapłacić, ale jest on umarzany - takie są reguły mienia przesiedleńczego.

Natomiast ten "jakiś podatek" to podatek drogowy (MRB). Oblicza się go na podstawie masy własnej samochodu i rodzaju paliwa. Kiedyś już podawałem link do kalkulatora MRB. Jest on ogólnie dostępny na stronie Belastingdienst. Niestety, Holandia to nie Polska, gdzie wystarczy tylko auto ubezpieczyć (żeby, bo import auta do Polski to też niezła przygoda). Za to w Polsce - jaki podatek drogowy, takie drogi, coś za coś.

Pozdrawiam,

Koza
      • gogi_nl Re: zapytanie 22.11.06, 11:08
        rocker napisał:

> Witam,
        >
        > Z podatku importowego (BPM) jesteś zwolniona, gdyż jest to faktycznie mienie
        pr
        > zesiedleńcze. Jeśli chodzi o ścisłość, podatek musisz zapłacić, ale jest on
        uma
        > rzany - takie są reguły mienia przesiedleńczego.
        >
        > Natomiast ten "jakiś podatek" to podatek drogowy (MRB). Oblicza się go na
        podst
        > awie masy własnej samochodu i rodzaju paliwa. Kiedyś już podawałem link do
        kalk
        > ulatora MRB. Jest on ogólnie dostępny na stronie Belastingdienst. Niestety,
        Hol
        > andia to nie Polska, gdzie wystarczy tylko auto ubezpieczyć (żeby, bo import
        au
        > ta do Polski to też niezła przygoda). Za to w Polsce - jaki podatek drogowy,
        ta
        > kie drogi, coś za coś.
        >
        > Pozdrawiam,
        >
        > Koza
        dzieki serdeczne
        jeszcze jedno czy to bez roznicy ze on ma paszport holenderki??
        • rocker Re: zapytanie 22.11.06, 19:25
          gogi_nl napisała:
          > dzieki serdeczne
          > jeszcze jedno czy to bez roznicy ze on ma paszport holenderki??

A ja mam paszport swojej żony i nikomu to nie tobi różnicy, bo zawsze legitymuję się swoim. A wogóle to jak facet może mieć paszport babki?
          Teraz to już zupełnie nie rozumiem, o co właściwie pytasz.

Pozdrawiam,

Koza
          • mad_die Re: zapytanie 22.11.06, 20:02
            hehehe :D
          • gogi_nl Re: zapytanie 23.11.06, 14:45
            rocker napisał:

> gogi_nl napisała:
            > > dzieki serdeczne
            > > jeszcze jedno czy to bez roznicy ze on ma paszport holenderki??
            >
            > A ja mam paszport swojej żony i nikomu to nie tobi różnicy, bo zawsze
            legitymuj
            > ę się swoim. A wogóle to jak facet może mieć paszport babki?
            > Teraz to już zupełnie nie rozumiem, o co właściwie pytasz.
            >
            > Pozdrawiam,
            >
            > Koza
            Sorki pomylilo mi sie czy jest to bez roznicy ze on ma paszport niemiecki?? o
            to mi chodzilo bo w sumie legitymuje sie paszportem niemieckim a samochod jest
            zarejestrowany w polsce
            • rocker Re: zapytanie 23.11.06, 23:41
              Nadal nie rozumiem. Co za on? Czyj jest samochód, kto jest jego właścicielem? Kto go kupuje i gdzie chce go rejestrować? Z każdym postem gmatwasz sytuację coraz bardziej. Jeśli oczekujesz konstruktywnej odpowiedzi, usiądź spokojnie, zastanów się nad każdym zdaniem, stosuj zasady ortografii i interpunkcji a unikniemy tego rodzaju dyskusji.

Pozdrawiam,

Koza

P.S. Dwa znaki zapytania działają tylko na Gadu-gadu. Do zaintonowania pytania wystarczy jeden.
              • napolnoc Re: zapytanie 23.11.06, 23:57
                hehehehe :D
              • mad_die Re: zapytanie 24.11.06, 08:26
                :D
                • gogi_nl Re: zapytanie 26.11.06, 19:19
                  mad_die napisała:

> :D
                  >
                  Wiec jest tak,moj chlopak jest polakiem ale ma paszport niemiecki,wlasnie jako
                  niemiec tutaj pracuje.Kupil mieszkanie i zarejestrowalismy sie w geemente.No i
                  on ma samochod na polskich tablicach rejestracyjnych.zarejestrowalismy sie w
                  listopadzie.I chcialabym sie zapytac czy mozemy przerejestrowac samochod na
                  blachy holenderskie ale jako mienie przesiedlencze ,aby nie placic podatku
                  BPM.Bo jego samochod jest 3letni i szkoda go sprzedawac a niestety nie stac
                  mnie na to aby odrazu zaplacic ponad 2000euro podatku.Wiec chcialabym sie
                  zapytac jak i co mam zrobic.I czy on moze sprowadzic samochod jako mienie
                  przesiedlencze.Dziekuje papa
                  • rocker Re: zapytanie 26.11.06, 22:30
                    Trzeba było tak od razu.

Paszport niemiecki nie ma tu nic do rzeczy, ponieważ przeprowadziliście się zza granicy (w stosunku do Holandii), gdzie przebywaliście dłużej niż rok, a Twój chłopak był właścicielem samochodu dłużej niż pół roku.

Zgłoś się na stację RDW (adresy stacji na stronie RDW) celem zarejestrowania samochodu - tam Cię pokierują, najpierw do Douane - celników. Tam wystaraj się o tzw. vrijstelling - zwolnienie z podatku na mocy mienia przesiedleńczego. Następnie APK - przegląd dopuszczenia do ruchu i za parę dni pocztą dostaniesz dowód rejestracyjny. Procedura wyrejestrowania w Polsce załatwiana jest przez RDW automatycznie.
                    Z dowodem rejestracyjnym udajesz się do wytwórcy tablic (Erkende Kentekenfabrikant, adresy w książce telefonicznej) do ubezpieczalni.
                    I to wszystko.
                    Acceptgiro do zapłacenia podatku drogowego przyjdzie pocztą. Wcześniej jeszcze wybierasz, jak chcesz płacić podatek drogowy - kwartalnie, półrocznie lub rocznie.

Pozdrawiam,

Koza
                    • gogi_nl Re: zapytanie 27.11.06, 19:33
                      rocker napisał:

> Trzeba było tak od razu.
                      >
                      > Paszport niemiecki nie ma tu nic do rzeczy, ponieważ przeprowadziliście się
                      zza
                      > granicy (w stosunku do Holandii), gdzie przebywaliście dłużej niż rok, a
                      Twój
                      > chłopak był właścicielem samochodu dłużej niż pół roku.
                      >
                      > Zgłoś się na stację RDW (adresy stacji na stronie RDW) celem zarejestrowania
                      sa
                      > mochodu - tam Cię pokierują, najpierw do Douane - celników. Tam wystaraj się
                      o
                      > tzw. vrijstelling - zwolnienie z podatku na mocy mienia przesiedleńczego.
                      Nastę
                      > pnie APK - przegląd dopuszczenia do ruchu i za parę dni pocztą dostaniesz
                      dowód
                      > rejestracyjny. Procedura wyrejestrowania w Polsce załatwiana jest przez RDW
                      au
                      > tomatycznie.
                      > Z dowodem rejestracyjnym udajesz się do wytwórcy tablic (Erkende
                      Kentekenfabrik
                      > ant, adresy w książce telefonicznej) do ubezpieczalni.
                      > I to wszystko.
                      > Acceptgiro do zapłacenia podatku drogowego przyjdzie pocztą. Wcześniej
                      jeszcze
                      > wybierasz, jak chcesz płacić podatek drogowy - kwartalnie, półrocznie lub
                      roczn
                      > ie.
                      >
                      > Pozdrawiam,
                      >
                      > Koza
                      > Ok ale powiedz mi jak sie wystarac o te vrijstelling??Gdzie mam isc po to czy
                      musze zwrocic sie do konsulatu czy jak??buzka dzieki za wszelka udzielona mi
                      pomoc.
                      • napolnoc Re: zapytanie 27.11.06, 20:52
                        > rocker napisał:
                        najpierw do Douane - celników. Tam wystaraj
                        > się
                        > o
                        > > tzw. vrijstelling

gogi_nl napisała:
                        Gdzie mam isc po to
                        > czy

czytaj ze zrozumieniem, kobieto...
                        Przeciez juz jasniej tego nie da sie wyjasnic.
                        • rocker Re: zapytanie 27.11.06, 22:48
                          Gogi, byłaś na stacji RDW? Pytałaś? Skierowali Cię już gdzieś?
                          Zaglądałaś tutaj:
                          www.douane.nl/variabel/bpm/bpm-23.html ?

Wiesz wogóle od czego jest konsulat? Bynajmniej nie od mienia przesiedleńczego.

Ja idę na piwo nim się dzień skończy.

Koza
                          • napolnoc Re: zapytanie 27.11.06, 23:05
                            To ja przy okazji zapytam Kozy :)
                            Czy tireflys mozna zalozyc tez na rower, czy tylko skuter ?
                            I jaka jest roznica miedzy UV a Alu?
                            Chce chlopu na Mikolaja z netu zamowic :P
                            • rocker Re: zapytanie 09.12.06, 12:42
                              Było napisać maila. Forum dopiero dziś otworzyłem bo praktycznie przez cały tydzień w korkach kiblowałem (gdzie ci ludzie uczyli się jeździć?).

Jeśli chodzi Ci o te wichajstry zakładane na wentyle, które świecą jak się jedzie, to wszystko zależy od tego, jaki model kupisz - są też wersje do rowerów, sprawdziłem w googlach. UV będą dawać światło niebieskie z odrobiną ultrafioletu, Alu będą koloru aluminium (jasny matowy metaliczny) bynajmniej nie zrobione z aluminium.

Pozdrawiam,

Koza
                          • gogi_nl Re: zapytanie 29.11.06, 11:46
                            rocker napisał:

> Gogi, byłaś na stacji RDW? Pytałaś? Skierowali Cię już gdzieś?
                            > Zaglądałaś tutaj:
                            > www.douane.nl/variabel/bpm/bpm-23.html ?
                            >
                            > Wiesz wogóle od czego jest konsulat? Bynajmniej nie od mienia
                            przesiedleńczego.
                            >
                            > Ja idę na piwo nim się dzień skończy.
                            >
                            > Koza
                            Jeszcze nie bylam bo nie mam zbytnio czasu w tym tygodniu ,zaganiani jestesmy z
                            zalatwianiem wszystkiego.Dzieki wielke i zrozumialam doskonale ,tyle tylko ze
                            czasem nie skupiam sie na tym co czytam.Mam wiele spraw na glowie ,wiec sorki
                            ze zadaje glupie pytania.apapa .Milego dnia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka