sloggi 05.08.06, 00:32 Gdy rano się obudzę, zanucę: dziś nie będę robić nic, zamiast mieć wolę myśleć i być... Niezmiennie jest mi przyjemnie, gdy świat sobie radzi beze mnie... I pojadę do Krasocina, tylko co tu robić? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qrodek1 Re: Atrakcje Krasocina? 06.08.06, 13:13 KRASOCIN (dawniej Krasoczyn), swą nazwę prawdopodobnie wywodzi od imienia Krasota. Na kartach historii po raz pierwszy miejscowość odnotowana została w 1325 r. W okolicach Krasocina odkryte zostały prehistoryczne ślady osadnictwa kultury łużyckiej. Krasocin miał kilku właścicieli: Zbigniewa z Brzezia, rodzinę Szafrańców i Dobieckich, Jakuba Podleskiego, Godlewskich, Hipolita Stojewskiego. Obecnie jest siedzibą gminy. Warto tu zobaczyć: - kościół p.w. św. Tekli z XIX w. z dzwonnicą - wiatrak holenderski z połowy XIX w. - grotę NMP powstała w latach 1909-1913 - kapliczkę na wodzie kościół barokową ludową rzeźbą św. Jana Nepomucena Zespół dworski w Ludyni to uroczy zakątek z XVIII-wiecznym dworkiem i XVI-wiecznym dawnym zborem ariańskim, otoczony stawami i parkiem. Według tradycji między dwiema lipami przed dworkiem odpoczywał Tadeusz Kościuszko w drodze z pola bitwy pod Szczekocinami w 1794 r. Zabytkowy obiekt „zagrał” w filmowej adaptacji „Syzyfowych prac” i „Przedwiośnia” Stefana Żeromskiego, odpowiednio jako dwór w Gawronkach i Nawłoci. Po „Przedwiośniu” w dworku pozostały liczne eksponaty. Odpowiedz Link
qrodek1 Re: Atrakcje Krasocina? 06.08.06, 13:13 i jeszcze to :) gminie Krasocin zobaczysz: - Żeleźnica - koronny obelisk z napisem „Kazimierz Wielki +1370” - Ludynia - zespół parkowo-dworski z XVIII w. i lamus z XVIw. - Gruszczyn - ruiny na Górze św. Michała z II poł. XVI w. mieszczące zbór ariański lub kościół klasztorny - Wola Świdzińska – zespół dworski z połowy XIX w. - Oleszno - kościół p.w. Wniebowzięcia NMP z 1643 r., - zespół dworski z XVIIIw. Odpowiedz Link
krasota Re: Atrakcje Krasocina? 06.08.06, 14:53 sloggi napisał: > A hotel jest? No niestety, najbliższa baza noclegowa oddalona jest o 12 km (włoszczowa-miasto powiatowe). :( Chyba, że o czymś nie wiem. :) Odpowiedz Link