Gość: tom IP: 195.150.224.* 06.02.05, 22:43 taaaaa, dlaczego nie mówiono o tym glosno w Oswiecimiu przy Putinie i "wyzwolicielach"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: stary mason Re: W Knurowie uczczono ofiary deportacji IP: *.ath.cx / *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.05, 22:54 a obchodzono rocznice deportacji polakow w 1939, przeciez to ci sami synowie oberschlesien to robili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franzin Re: W Knurowie uczczono ofiary deportacji IP: 213.227.103.* 06.02.05, 23:07 Szanowny Stary Masonie.Żeby nie byc gołosłownym. Czy mozna prosić o dowody? Dyskusja nabierze rumieńców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OBERSCHLESIER FRANZIN TY DEBILU IP: *.dip.t-dialin.net 07.02.05, 05:14 Sa dowody , na pismie i zyja jeszcze swiadkowie histori, ale takim debilom jak ty dowodow nietrzeba pokazywac. Sam fakt ze negujesz te informacje, swiadczy o twoim niskim poziomie intelektualnym. jestes po prostu nicnieznaczacym polskim faszystom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franzin Re: FRANZIN TY DEBILU IP: 213.227.103.* 07.02.05, 07:48 Przykro to stwierdzić Oberschlesier, ale w zapale bitewnym nawaliło Ci rozumienie i postrzeganie. Przeczytaj jeszcze raz mój post i zwróć uwagę do kogo jest kierowany. Następnie przejdziemy do określania wydolności mojego rozumu. Niestety Mason tak jak przewidywałem, nie poruszyłeś w rzeczowy sposób dyskusji, skończyło sie tylko na potoku słów nie podpartych faktami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary mason Re: W Knurowie uczczono ofiary deportacji IP: *.ath.cx / *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.05, 06:49 ale ja nie neguje waszej deportacji baranie , naucz sie czytac jestes analfabeta wtornym . A faszystami to wy jestescie udowadniliscie to nie raz. bez odbioru Odpowiedz Link Zgłoś
wasniewski Re: W Mysłowicach górników nie wysłano. 07.02.05, 10:34 W Mysłowicach górników nie wysłano, bo ks. Norbert Bończyk potrafił wytłumaczyć rosyjskiemu oficerowi, że to są Polacy nie Niemcy i górników zostawiono. W podzięce mieszkańcy uczcili Jego pamięć nazywając nazwiskiem ulicę, osiedle, szyb górniczy. Władze PRL-u i obecne by zniszczyć o nim pamięć wynaleźli żyjącego wcześniej (XIXw.) księdza, któremu przypisano twórczość tego z Mysłowic. Potrafił obronić górników, ale jego samego zabrano do więzień i obozów ZSRR, kto przywróci pamięć o bohaterze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katt Czamu ruski? IP: 213.68.44.* 07.02.05, 11:24 z tego co wiem , to ten oficer nie byl rosjaninem tylko polakiem!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pit Re: Czamu ruski? IP: 150.254.85.* 07.02.05, 11:28 Gość portalu: katt napisał(a): > z tego co wiem , to ten oficer nie byl rosjaninem tylko polakiem!!!!!!!!!! pewnie takim jak Rokossowski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pit Re: Czamu ruski? IP: 150.254.85.* 07.02.05, 11:44 Jasne ze byl, tak zesta ustalili. Ja natomiast ustalilem, ze von dem Bach Zalewski tez nim byl. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Czamu ruski? 07.02.05, 11:47 Ustalił sam zainteresowany. Na jakiej podstawie podważasz jego deklarację? Na takiej, na jakiej Hitler odmówił Żydom prawa do niemieckości? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pit Re: Czamu ruski? IP: 150.254.85.* 07.02.05, 12:04 slezan napisał: > Ustalił sam zainteresowany. Na jakiej podstawie podważasz jego deklarację? Na > takiej, na jakiej Hitler odmówił Żydom prawa do niemieckości? Na takiej zasdzie jak podwazam deklaracje brigadefuhrera Mieczyslawa Kaminskiego jako Rosjanina, a gestapowca Sharpera od Jedwabnego, gdy podawal sie swego czasu w BRD za Polaka. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Czamu ruski? 07.02.05, 18:34 Najprościej byłoby odpowiedzieć, że jesteś za cienki w uszach, by decydować o cudzej narodowości. Jako ambitny chłopak postanowiłem jednak unikać rozwiązań njprostszych, więc zapytam: czy konsekwentnie uznajesz, że Tuwim nie był Polakiem? Odpowiedz Link Zgłoś
wasniewski Re: Czamu ruski? 07.02.05, 19:21 Mnie jest wiadomo, że rozmowa była toczona w języku rosyjskim, doskonale znanym Księdzu Bończykowi, bo jak wiadomo w szkołach w zaborze rosyjskim prowadzono wykłady w języku rosyjskim. Dziwi mię jedynie, że ogólne zainteresowanie wywołała narodowość oficera, a nie to że pamięć o ks. Bończyku jest systematycznie niszczona tak przez obecne władze, jak i w okresie PRL-u. Napewno do aresztowania ks. Bończyka przysłużył się szef UB w Katowicach o polskiej narodowości. Odpowiedz Link Zgłoś
aby Masowe deportacje 07.02.05, 19:45 Czy czasem nie było tak, że masowe wywózki dotknęły mężczyzn a następnie młode kobiety z terenów należących do Rzeszy w granicach z 1939 roku? Po polskiej stronie dawnej granicy były aresztowania wśród Niemców, ale nie było deportacji – dlatego ci nieliczni Ślązacy spod Bytomia i Zabrza, którzy przeszli na tzw. polską stronę (do Rudy, Orzegowa, itd.) uratowali się od wywiezienia do Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Spoza Re: Czamu ruski? IP: *.rybnet.pl 07.02.05, 20:05 >Napewno do aresztowania ks. Bończyka przysłużył się szef UB w Katowicach o > polskiej narodowości. Skąd ta pewność? Poza tym w każdym narodzie są ludzie i ludzie. Dlaczego generalizować "Wszyscy Rosjanie źli", "Wszyscy Polacy źli", "Wszyscy Niemcy źli"? albo odwrotnie? LD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pit Re: Czamu ruski? IP: 150.254.85.* 08.02.05, 11:22 slezan napisał: > Najprościej byłoby odpowiedzieć, że jesteś za cienki w uszach, by decydować o > cudzej narodowości. Jako ambitny chłopak postanowiłem jednak unikać rozwiązań > njprostszych, więc zapytam: czy konsekwentnie uznajesz, że Tuwim nie był > Polakiem? Widze, ze Ty za to jestes gruby w uszach i dlatego mozesz decydowac o cudzej narodowosci. Zapytam konsekwentnie a co ma Tuwim do SS-brigadefuhrera Mieczyslawa Kaminskiego i marszalka Rokossowskiego i ich dekalracji rosyjskosci badz polskosci? Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Czamu ruski? 08.02.05, 13:37 Twoja demagogia kojarzy mi się z występami Samoobrony. Ja o narodowości Rokossowskiego i Tuwima nie decyduję - zainteresowani sami o niej zadecydowali. O tym, że Rokossowski był Polakiem pisał także Józef Mackiewicz, na którego tak chętnie się powołujesz, choć niestety bez zrozumienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pit Re: Czamu ruski? IP: 150.254.85.* 08.02.05, 14:00 slezan napisał: > Twoja demagogia kojarzy mi się z występami Samoobrony. Ja o narodowości > Rokossowskiego i Tuwima nie decyduję - zainteresowani sami o niej zadecydowali. > > O tym, że Rokossowski był Polakiem pisał także Józef Mackiewicz, na którego tak > > chętnie się powołujesz, choć niestety bez zrozumienia. Jak zwykle przesadzasz. Tylko ze Tuwim nie musial sie deklarowac, byl Polakiem i juz, byl wychowany w polskiej kulturze. Natomiast Kaminski, byl synem Niemki i niestety Polaka. Uznal sie za Rosjanina, wolno mu bylo ale ja nie musze sie z taka deklaracja zgadzac i uznawac go za Rosjanina. Byla koniunkturalna i tyle. Gdybym powiedzial ze jestem Japonczykiem to bys myslal ze nim na serio jestem ? A Rokossowskiemu gdyby backo Stalin kazal byc Wietnamczykiem tez nim by byl. A co do Mackiewicza to tylko stwierdzil fakt ich deklaracji a to co wiem nie ustosunkowywal sie do nich. Jesli sie myle to prosze sprostuj mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Czamu ruski? 08.02.05, 14:29 Gość portalu: Pit napisał(a): > Jak zwykle przesadzasz. Tylko ze Tuwim nie musial sie deklarowac, byl Polakiem > i juz, byl wychowany w polskiej kulturze. Tuwim deklarując polskość nic o kulturze nie wspominał. Powiedział: "Jestem Polakiem, bo tak mi sie podoba". >Natomiast Kaminski, byl synem Niemki > i niestety Polaka. Uznal sie za Rosjanina, wolno mu bylo ale ja nie musze sie z > > taka deklaracja zgadzac i uznawac go za Rosjanina. Byla koniunkturalna i tyle. A gdzie dowody? Znasz jego intencje? > Gdybym powiedzial ze jestem Japonczykiem to bys myslal ze nim na serio jestem ? Pewnie w ogole bym się nad tym nie zastanawiał. > > A Rokossowskiemu gdyby backo Stalin kazal byc Wietnamczykiem tez nim by byl. Całe szczęście kazał być mu po prostu sobą. > A co do Mackiewicza to tylko stwierdzil fakt ich deklaracji a to co wiem nie > ustosunkowywal sie do nich. Jesli sie myle to prosze sprostuj mnie. Mylisz się. Prostuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pit Re: Czamu ruski? IP: 150.254.85.* 08.02.05, 14:38 Przyjmuje sprostowanie nie dyskutuje dali. Zbieram sie na "podkoziolka"( nie wiem jak to nazywacie na Slasku tzn oststni dzien karnawalu ) mysle wypic pare browarow. Przyjemnego popoludnia. Pit Odpowiedz Link Zgłoś
aby Re: W Knurowie uczczono ofiary deportacji 07.02.05, 19:25 Tej wiadomości nie ma w wydaniu ogólnopolskim. Najpierw chciałem zgłosić się z pretensjami, ale po namyśle uznałem, że nie można tego wymagać teraz, gdy w kraju narodowa gorączka sięgnęła zenitu. "90 tys. Ślązaków... zgodnie z zarządzeniem radzieckich władz musieli się stawić w określonym dniu na zbiórkę. Niektórych zabierano siłą z domu lub z pracy. Przewodnikami i pomocnikami enkawudzistów bardzo często byli polscy milicjanci." Tej prawdy Gazecie Wyborczej by nie wybaczono. Zwłaszcza ci, którzy najgłośniej krzyczą "Naród musi znać prawdę!" Cześć pamięci tych, którzy nie wrócili. Podziękowania dla tych, którzy upamiętnili tę smutną rocznicę. Odpowiedz Link Zgłoś
wasniewski Re: W Knurowie uczczono ofiary deportacji 07.02.05, 19:45 Dotknął Pan sedna sprawy. Ci sami którzy pomagali NKWD w deportacjach Ślązaków, nie oszczędzali również Polaków. W Sosnowcu jest mogiła ofiar mordów z września 39r, dokonanych jeszcze przed wkroczeniem Niemców. Na ten temat, jak i na temat właśnie ks. Bończyka z Mysłowic panuje zmowa milczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Re: W Knurowie uczczono ofiary deportacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.05, 23:36 Smutne ale prawdziwe . Co do Mysłowic to mam pewne wątpliwości ponieważ z opowiadań moich dziadków /urodzonych w Mysłowicach / wynika, że stamtąd też wywożono Ślązaków na Syberię. Odpowiedz Link Zgłoś
wasniewski Re: Mysłowice i wysyłki do ZSRR 08.02.05, 08:44 Bardzo możliwe, że i z Mysłowic również wysłano na roboty. W końcu tego który przeciwstawił się wysyłkom też wysłano do ZSRR, co nie przeszkadza, że opisana przeze mnie historia jest prawdziwa. Ks. Bończyk został pochowany w Janowie pod innym nazwiskiem i pamięć o nim istnieje jedynie w pamięci starych ludzi. Oprócz nazwania ulicy, osiedla, szybu wdzięczni parafianie ofiarowali mu również kamienicę w Katowicach (ul. Równoległa), gdzie UB po wojnie urządziło swoją siedzibę, do niedawna w kamienicy tej była jeszcze oszklona wystająca weranda, gdzie kiedyś siedział strażnik. Odpowiedz Link Zgłoś