lapis.me 1. 19.07.06, 15:37 Gdzie i kiedy powstała pierwsza (w oógle) Schlarafia? Odpowiedz Link Zgłoś
czesiohill Re: 1. 20.07.06, 06:53 Mnie się szlarafia kojarzy tylko jako material tapicerski do produkcji wersalek. Są to po prostu sprężyny spięte ramą (taki gotowiec do robienia tapczanu zamiast "procnego" wiązania). Pewnie źródłosłów "szlarafii" będzie pochodził od "leżenia bykiem" członków Schlarafii :-))) Wiem, jestem profanem ;(( Odpowiedz Link Zgłoś
lapis.me 2. 19.07.06, 15:39 Gdzie powstała pierwsza Schlarafia na Śląsku Austriackim? Odpowiedz Link Zgłoś
lapis.me 3. 19.07.06, 15:46 Co członkowie cieszyńskiej Schlarafii zwali Olsaburgiem? Odpowiedz Link Zgłoś
jaworowy Re: 3. 19.07.06, 15:49 wzgórze zamkowe z zamkiem? (w wolnym tłumaczeniu...) Odpowiedz Link Zgłoś
jaworowy Re: 3. 19.07.06, 16:08 lapis.me napisała: Tłumaczenie zbyt wolne :) przykro mi, szybciej nie potrafię ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
lapis.me 6. (moja ulubiona :) 19.07.06, 16:04 Przy pasowaniu na rycerza, pełnoprawny już wówczas szlaraf otrzymywał herb i tytuł . Jak sądzicie, kim (jakiej profesji) był Henryk Jeziorski, który otzymał tytuł Herfatter Portland? Odpowiedz Link Zgłoś
lapis.me Re: 6. (moja ulubiona :) 20.07.06, 01:05 "prokurysta goleszowskiej fabryki cementu portlandzkiego" :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
stoik1 ale ambitnie 19.07.06, 17:02 jak nic nie wygooglam, to będę musiał poczekać... a ten olsaburg, to nie cieszyn, po prostu ? ( pewnie nie ) Odpowiedz Link Zgłoś
lapis.me Re: ale ambitnie 20.07.06, 01:06 Gdzie tam ambitnie ;) akurat sobie czytałam. www.cieszyn.pl/?p=antiquesShow&iAntique=79 Tam (w drugiej części) jest ... wszystko :) Odpowiedz Link Zgłoś
stoik1 ad. 1 19.07.06, 21:38 Schlaraffia (Schlaraffenland - „bajeczny kraj obżartuchów i próżniaków"), niemieckie stowarzyszenie paramasońskie powstałe w Pradze w 1859 r., skupiające "jednakowo myślących mężów, których celem jest pielęgnowanie humoru i sztuki według określonych form i przy przestrzeganiu pewnego ceremoniału, i których główną zasadą jest przyjaźń". Zbliżone charakterem do organizacji skautowskich oraz Templariuszy Dobrych. W 1938 r. na terenie Polski istniały cztery loże Schlaraffii. ( wiki ) Odpowiedz Link Zgłoś
ostatni-mistrz-schlaraffii interesujące ogromnie co tu piszecie 20.07.06, 09:58 ale czasem marzenia historyków nie są prawdziwe Odpowiedz Link Zgłoś
stoik1 pozwolę się poprawić błąd... 20.07.06, 11:24 zdaje się że miało być "parafii" Odpowiedz Link Zgłoś
kubek ja też 20.07.06, 16:41 "Na swoją siedzibę szlarafowie wynajęli piwnice w budynku Domu Niemieckiego na ul. Głębokiej 15. Przystosowany do potrzeb towarzystwa lokal nosił w języku Schlarafii nazwę "Olsaburg", tu członkowie spotykali się z reguły co środę o 20.30 wieczorem. Lokal przyozdobiony był symbolami Schlarafii, najczęściej puchacza, oraz barwami i znakami wyróżniającymi rzeszę "Teschenia". Jej barwami były kolor niebiesko-czerwono-żółty, herb zaś składał się z kilku części. W lewym górnym polu zamieszczono herb Cieszyna, w którym piastowskiego orła nad miejskimi murami zastąpiła głowa puchacza en face. W prawym górnym polu herbu "Teschenii" znajdował się wizerunek siedzącego puchacza oraz litera "B", zapewne inicjał "Budapestia", jako macierzystej rzeszy. Dwa dolne pola odwoływały się do symboliki rycerskiej, w prawym znajdujemy gwiazdę oraz opancerzoną rękę, dzierżącą miecz, w lewej stojącej ołowianego żołnierzyka." Odpowiedz Link Zgłoś
stoik1 teksty pana dr S są najlepsze z całej tej strony 20.07.06, 16:54 szkoda że ich nie przybywa Odpowiedz Link Zgłoś
kubek a czy pan S. jest już w słowniku osób domniemanych 20.07.06, 19:30 o Cieszyńskość Odpowiedz Link Zgłoś