Dodaj do ulubionych

grzeczność turecka

30.06.06, 11:12
Drogie Uczestniczki i Uczestnicy Forum!
Zwracam się do Was z pytaniem i prośbą zarazem.
Zostałam poproszona o napisanie krótkiej
rozprawy do na temat grzeczności w Turcji. Same/sami wiecie, jak wdzięczny to
może być temat:)) Jeśli
chciałybyście/chcielibyście podzielić się swoimi przemyśleniami, wrażeniami
na ten temat, napiszcie, proszę. Z pewnością nie raz
znalazłyście/zmnaleźliście się w sytuacjach zaskakujących, może żenujących,
może popełniliście jakąś gafę - wszystko z powodu różnic w pojmowaniu tego,
czym jest grzecznoć tu, w Polsce i tam- w Azji Mniejszej.
Pozdrawiam wszystkich gorąco
Ania
Obserwuj wątek
    • max.222 Re: grzeczność turecka 01.07.06, 22:49
      Cześć
      Nie wiem czy mogę Ci pomóc, ale jeżeli chodzi o uprzejmość w Turcji, to uważam
      że są tam bardzo mili i pomocni ludzie. W Turcji byłam rok temu. Kiedy
      jechaliśmy do miejscowości obok i czkaliśmy na autobus zatrzymał nam się
      mężczyzna, który zabrał nas samochodem i nie chciał za to pieniędzy. Innym
      razem jechaliśmy Dolmuszem (są to busiki, które kursują między miejscowościami)
      i daliśmy kierowcy pieniądze za przejazd, a było tych pieniędzy za dużo o czym
      nie wiedzieliśmy, on nam je oddał, a muszę tu dodać, że busik był pełen ludzi i
      pieniadze były podawane przez nich, a on kilkakrotnie pokazywał, że reszta
      pieniędzy jest dla nas. Poza tym wielokrotnie pytaliśmy a to o drogę , a to o
      bank i za każdym razem mogliśmy liczyć na pomoc.
      Jeżeli jeszcze przypomni mi się coś to Ci na pewno napiszę.
      Pozdrawiam

• baranca Re: grzeczność turecka 01.07.06, 23:34
        Bardzo dziękuję. I bardzo mi miło, że tak ciepło piszesz o Turcji. Gdyby
        przypomniały Ci się jakieś sytuacje, w których różnica kultur i przyzwyczajen
        budziła zaskoczenie a nawet smiech-napisz koniecznie! pozdrawiam
        a
        • max.222 Re: grzeczność turecka 02.07.06, 18:55
          Piszę ciepło o Turcji, bo bardzo polubiłam ten kraj a nawet więcej.
          Jeżeli chodzi o różnice kulturowe, to są one duże, ale nie były one dla mnie aż
          tak bardzo odczuwalne pewnie dlatego, że byłam na wakacjach i była to
          miejscowość turystyczna.
          Przypomniałam sobie, że raz pewna Turczynka (młoda kobieta) zwróciła mi uwagę
          na mój strój (krótkie spodenki i bluzka z krótkim rękawkiem), czekaliśmy wtedy
          na autobus. Uważam jednak, że nie wszystkie kobiety są takie radykalne, bo
          innym razem starsza kobieta chciała nam pomóc i była bardzo miła, a mój strój
          był taki sam:)
          Postaram sobie jeszcze coś przypomnieć.
          Pa
        • turker Re: grzeczność turecka 31.08.06, 01:00
          Mam dla ciebie dwie sytuacje:

Raz grałam w bilarda z tureckim chłopcem , kiedy skonczyliśmy gre , wyszedł na
          chwile i wrócił z dwoma wsienkami któe zawiesił mi na uchu.Uśmiechnoł sie przy
          tym szarmancko.Stałam jak głupia , nieprzezwyczajona do tego rodzaju okazywania
          wyrafinowanych uczuć.Polscy chłopy najpierw nabiją ci pare guzów lub otwarcie
          powidza "idz ze mną do łóżka" niz zrobią tak wspaniały platoniczny gest.

Druga sytuacja

W hotelu byłam zaprzyjaźniona z dwoma chłopacami, czesto gralismy w piłkarzyki
          (tr.Langert). naszej stronie kiepsko szło wiec powiedziałam do jednego z
          tureckich chłopców czy moze sie zamienimy.On delikatnie powiedział ze nie bo
          tak jest dobrze...wszystkiemu przygladała sie mama i po jej zanczącym
          spojżeniu , Osa(ten chłopiec ) był zmuszony sie ze mna zamienić.

Widać ze galanterii w stosunku do kobiet uczą sie oni od najmłodyszch lat:)
    • max.222 Re: grzeczność turecka 02.07.06, 21:43
      Jeżeli chcesz więcej informacji o Turcji wejdź na turystykę a potem na Turcję.
      Tam znajdziesz więcej przydatnych informacji o Turcji, chyba że już tam
      zaglądałaś:)
      pa
      • baranca Re: grzeczność turecka 02.07.06, 23:44
        dzięki :))
        • teresa50 Re: grzeczność turecka 09.07.06, 19:05
          Mnie się bardzo podoba grzeczność od strony językowej, np "elinize saglik" i
          tym podobne piękne, stare wyrażenia. Bardzo bym chciała, żeby to nie zanikło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka