Dodaj do ulubionych

Trojan.Downloader.Istbar.Fa - Pomocy!!!

IP: *.pl / 217.153.7.* 26.06.04, 19:33
Mks wykryl robaka o nazwie jak wyzej.Nie potrafi go usunac.Probowalem go
odszukac wg lokalizacji okreslonej przez mks i usunac recznie,ale nic z
tego.Usunalem wiec wszystko z katalogu temp.internet files...tzn chcialem ale
zostaly 4 pliczki.Jesli ktos potrafilby mi pomoc,bylbym wdzieczny...
Obserwuj wątek
    • Gość: michau Re: Trojan.Downloader.Istbar.Fa - Pomocy!!! IP: *.pl / 217.153.7.* 26.06.04, 21:12
      Pomocy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • kalinowski11 Re: Trojan.Downloader.Istbar.Fa - Pomocy!!! 26.06.04, 22:17

Witam ! Stały zestaw ratunkowy "Premiera" ;)

Zacznijmy od poniższego . Skup się na Spybot i Ad-aware . Może jakiś
        skaner on-line to wywali . A może ktoś na forum zna lepszy sposób .

------------------------------------------------------------------

www.windowsupdate.com/

Skanery antywirusowe on-line :

security.symantec.com/sscv6/home.asp?j=1&langid=ie&venid=sym&close_parent=true&plfid=22&pkj=VJIGXIBVEMBQAUWZKTK
        uk.mcafee.com/root/mfs/default.asp?cid=9575
        www.pandasoftware.com/activescan/com/activescan_principal.htm
        skaner.mks.com.pl/
        www.kaspersky.pl/services.html?s=online_vir_chk

1. Te punkty chyba nie wymagają większych wyjaśnień ?

Program do likwidowania wrednych stron startowych IE .

www.spychecker.com/program/coolwebshredder.html

1. Ściągnij , zainstaluj , uruchom .
        2. Kliknij "Fix"
        3. Program spyta czy masz zamknięte przeglądarki , kliknij ok.
        4. Na ewentualne następne pytania zawsze ok.
        5. Jeżeli nie masz aktualnej wersji przed "Fix" kliknij "Check for
        update"
        6. Kliknij "Download and open the update"
        7. Uruchom ściągniętą wersję.
        8. Dalej punkty 2,3,4

Ad-aware , znajduje i likwiduje różne paskudztwa .

download.com.com/3000-2144-10045910.html?part=69274&subj=dlpage&tag=buton

Przed pierwszym użyciem ustaw Ad-aware w sposób pokazany tutaj :

ralphcaddell.com/pchelp/Ad-aware%20instructions.htm

2. "sprawdż uaktualnienie"
        3. "połącz"
        4. po wczytaniu ewentualnych aktualizacji "zakończ"
        5. "uruchom"
        6. "dalej"
        7. po skanowaniu "zakończ" , lub "dalej" jeżeli program coś
        znajdzie .
        8. zaznacz znalezione "pozycje"
        9. "dalej"
        10.program spyta , czy usunąć zaznaczone obiekty - "tak" .

Spy-bot , jak wyżej .

download.com.com/3000-8022-10194058.html?tag=lst-0-2

2. "Aktualizacja" .
        3. "Znajdż i zniszcz" .
        4. Pewnie sporo znajdzie .
        5. "Znalezione" program odznaczy na zielono i czerwono . Czerwone
        to "szpicle" , wywalamy . Zielone mogą zostać .
        6. Czerwone zaznaczamy i klikamy "Napraw znalezione problemy" .

Program do zabezpieczenia systemu przed zmianami strony
        startowej , szpiegami itp.

www.javacoolsoftware.com/spywareblaster.html

2. "Updates"
        3. "Protection"
        A. "Internet Explorer Protection" - zaznaczasz dwa pola .
        B. "Restricted Sites Protection " - zaznaczasz jedno pole .
        C. "Mozilla/Firefox Protection" - jeśli używasz możesz zaznaczyć .
        4. "Tools"
        A. "Misc. IE Settings" - zaznaczamy , ta funkcja blokuje podmianę
        strony startowej .

Najważniejsze , zawsze zaktualizowany system , antywirus na
        stałe , no i ogniomurek też jest wskazany .

Linki do bardzo dobrego firewalla , polecam !

Kerio Personal Firewall , wersja 2.1.5.

download.kerio.cz/dwn/kpf/
        www.download.com/3000-2092-9032150.html
        www.aclantis.co.uk/article1705.html

Uwaga . Łatwo i bezpiecznie nauczysz kerio wszystkiego sam .
        Kliknij na administrację i ustaw suwak na zapytaj mnie . Teraz gdy uruchomisz
        np. IE , to pokaże się ramka "czy dopuścić połączenie wychodzące" możesz
        dopuścić jednorazowo lub ustawić regułę stałą . I tak z każdym programem
        łączącym się z siecią . Gdy skończysz ustawiasz suwak na blokuj nieznane i
        zapominasz o Kerio :)

Cytuję za Netsec'iem :)

Zainstaluj program antywirusowy do domowego użytku AVAST4 Home.
        Jest to bezpłatny program antywirusowy po polsku.

Wersję polską możesz ściągnąć stąd :

www.avast.com/i_idt_1016.html

Przed instalacją zarejestruj się tu :

www.avast.com/i_kat_207.php?lang=ENG
        Dzięki rejestracji otrzymasz mailem klucz rejestracyjny,
        który umożliwi przez rok bezpłatną aktualizacje bazy wirusów.

Jeżeli nie pomogło , ściągnij poniższy program . HijackThis
        pokaże co "siedzi" w Twoim kompie .

209.133.47.200/~merijn/files/HijackThis.exe

1.Ściągnij , uruchom .
        2.Scan .
        3.Save Log .
        4.Zapisany log "skopiuj na myszkę" , wklej do posta i wyślij
        na forum . Może jakaś "dobra dusza" się nad Tobą zlituje ;)
        5.W wypadku gdy chcemy coś skasować , otwieramy Hijacka jeszcze
        raz , klikamy Scan , zaznaczamy co chcemy skasować i klikamy
        Fix checked .

----------------------------------------------------------------
        • kalinowski11 Re: Trojan.Downloader.Istbar.Fa - Pomocy!!! 26.06.04, 22:24
          Poszperaj jeszcze tutaj :)

www.pestpatrol.com/pestinfo/i/istbar.asp
        • Gość: Maria Re: Trojan.Downloader.Istbar.Fa - Pomocy!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.04, 00:36
          dziekuje serdecznie,skorzystam z wielu b.cennych rad, zapisalam sobie, mam
          wlasnie problemy z Trojanami i innymi swinstwami, jakimis robakami itd.
          Jestem slabym internauta. Przewaznie korzystam z poczty elektronicznej, GG,
          Komunikatora tlen....i troszke buszuje po stronach www, ale czlonkowie mojej
          rodziny wiecej. Zastanawiam sie, czy to,ze jestem w sieci DSL nie powoduje, ze
          moj komputer zostal zainfekowany.....Jeszcze raz serdecznie dzieki za odpowiedz
          na dreczace mnie pytania,z ktorych skorzystalam przy okazji. Stale polaczenie
          posiadam od 2 lat i dzisiaj poraz pierwszy weszlam na Forum-Wirusy i mysle,ze
          bede juz tutaj stalym gosciem.
          • Gość: Maria Re: Dla Kalinowski 11 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.04, 00:40
            sa skierowane moje wczesniejsze podziekowania.....
            • kalinowski11 Re: Dla Kalinowski 11 27.06.04, 05:30
              :)
              • Gość: maria Re: Dla Kalinowski 11 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.04, 02:55
                Wiem doskonale,ze nie chodzi o to zeby "blyszczec" i ze bez wiedzy Netseca
                pomoc jest znacznie utrudniona. Jednak ja dzieki Tobie doskonale sobie
                poradzilam z zainstalowniem programu antywirusowego Avast.Przedtem sie
                zarejestrowalam (tak jak radziles) i ku mojej radosci mam ten program darmowo
                az na 14 m-cy. Moj problem zostal blyskawicznie rozwiazany dzieki temu ze
                ostatnia deska ratunku byla dla mnie pomoc z Forum a konkretnie od Ciebie za co
                serdeczne ponowne dzieki....
                • kalinowski11 Re: Dla Kalinowski 11 28.06.04, 07:26
                  Widzę , że mamy następną stałą bywalczynię "naszego" forum . Witamy !
                  • Gość: maria Re: Dla Kalinowski 11 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.04, 16:47
                    Dzieki za mile przyjecie. Zagladalam na Forum od czasu do czasu w innych
                    tematach ale tylko czytalam sobie tak dla rozrywki(nie dyskutowalam). Jednak od
                    czasu kiedy znalazlam pomoc w temacie Komputery(Wirusy)postanowilam zagladac
                    tutaj conajmniej jeden raz dziennie aby sie czegos nowego dowiedziec,
                    podszkolic sie a przede wszystkim skorzystac z ew.pomocy. Ciesze sie, ze takie
                    cos jak Forum istnieje i znajduja sie tu ludzie chetni udzielic pomocy
                    potrzebujacym.
                    • Gość: michau Re: Dla Kalinowski 11 IP: *.pl / 217.153.7.* 28.06.04, 17:04
                      Dzieki za pomoc.Fajnie ze sa takie debesciaki jak Kalinowski 11 i Netsec.Sorry
                      jesli przekrecilem.
                      Chlopaki nauczcie mnie kilka sztuczek.....:)))
                      Jesli chodzi i mojego trojana...to zniknal,a przynajmniej mks go juz nie
                      wykrywa.Nie napracowalem sie za duzo...najpierw zmienilem ustawienia w panelu
                      sterowania>zabezpieczenia a potem skorzystalem z ad aware 6.0 bo mialem na
                      kompie i pomoglo....Super,dzieki jeszcze raz.
                      • Gość: maria Re: Dla Kalinowski 11 i michau IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.04, 17:16
                        Czy Spybot oraz Ad-ware... Czy to sa: Firewalls.....???? Michau napisal,ze
                        usaunal trojana poprzez Panel sterowania>zabezpieczenia a potem Ad- ware 6.0 u
                        usunal to paskudztwo. A jak mam zainstalowac u siebie Ad-ware i co to jest?
                        Inne pytanie? czy moge miec zainstalowanych wiecej niz 2 programy antywirusowe.
                        Czy jeden nie przeszkadza drugiemu?...moze moje pytania sa b.naiwne, prosze sie
                        nie irytowac, poniewaz dopiero raczkuje pomimo sedziwego wieku...haha....
                        • kalinowski11 Re: Dla Kalinowski 11 i michau 28.06.04, 17:35
                          Gość portalu: maria napisał(a):

> Czy Spybot oraz Ad-ware... Czy to sa: Firewalls.....????

Nie , to są programy wyłapujące "robactwo które gnieżdzi sie w Twoim kompie" .

> usaunal trojana poprzez Panel sterowania>zabezpieczenia a potem Ad- ware 6.0
                          > u
                          > usunal to paskudztwo. A jak mam zainstalowac u siebie Ad-ware i co to jest?

Tam wyżej to już jest , powtórka dla naszej nowej Szanownej Forumowiczki :)

Ad-aware , znajduje i likwiduje różne paskudztwa .

download.com.com/3000-2144-10045910.html?part=69274&subj=dlpage&tag=buton
                          Przed pierwszym użyciem ustaw Ad-aware w sposób pokazany tutaj :

ralphcaddell.com/pchelp/Ad-aware%20instructions.htm
                          2. "sprawdż uaktualnienie"
                          3. "połącz"
                          4. po wczytaniu ewentualnych aktualizacji "zakończ"
                          5. "uruchom"
                          6. "dalej"
                          7. po skanowaniu "zakończ" , lub "dalej" jeżeli program coś
                          znajdzie .
                          8. zaznacz znalezione "pozycje"
                          9. "dalej"
                          10.program spyta , czy usunąć zaznaczone obiekty - "tak" .

> Inne pytanie? czy moge miec zainstalowanych wiecej niz 2 programy
                          antywirusowe.

Generalnie lepiej nie ponieważ może to powodować wiele konfliktów w systemie .

> Czy jeden nie przeszkadza drugiemu?

Przeszkadza .

> ...moze moje pytania sa b.naiwne, prosze sie
                          > nie irytowac, poniewaz dopiero raczkuje pomimo sedziwego wieku...haha....

Ooo , my tu jesteśmy wszyscy naprawdę bardzo wyrozumiali , a co do wieku to
                          pewnikiem gruuubo przesadzasz :)
                          • Gość: michau Re: Dla Kalinowski 11 i michau IP: *.pl / 217.153.7.* 28.06.04, 17:59
                            Dokladnie zrobilem to co zalecil w ktoryms poscie Netsec:panel sterowania>opcje
                            internetowe>zaawansowane>zabezpieczenia>i tu trzeba zaznaczyc"oproznij folder
                            tymczasowych plikow internetowych"....Nawiasem mowiac nie glupie,bo..."po co
                            strzelac z armaty kiedy mozna zaczac od prostszych sposobow":)))))
                          • Gość: maria Re: Dla Kalinowski 11 i michau IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.04, 20:21
                            No rzeczywiscie jestem nieco podenerwowana, poniewaz ogladam Wimbledon i jestem
                            na Forum. Mysle,ze z tego powodu zbyt pochopnie wyinstalowalam ZoneLabs Pro,
                            ktory jak sie okazalo jest Firewall'em...Mowi sie trudno. Tak to jest jak sie
                            ciagnie 100 srok za ogon.
                            Dzieki za rady. Mam nadzieje,ze sobie poradze. Mam dwa programy antywirusowe
                            tj. Avast i 14todniowy Norton, ktory za 12 dni wygasa. Pozdrawiam...
                • amj77 Re: Dla Kalinowski 11 28.06.04, 19:11
                  Gość portalu: maria napisał(a):

> Wiem doskonale,ze nie chodzi o to zeby "blyszczec" i ze bez wiedzy Netseca
                  > pomoc jest znacznie utrudniona. Jednak ja dzieki Tobie doskonale sobie
                  > poradzilam z zainstalowniem programu antywirusowego Avast.Przedtem sie
                  > zarejestrowalam (tak jak radziles) i ku mojej radosci mam ten program darmowo
                  > az na 14 m-cy.

No tu sie chyba mylisz. To nie dzięki Kalinowskiemu poradziłaś sobie z Avast'em
                  i się zarejestrowałaś, ale własnie dzięki Netsec'owi :-)) Kalinowski11 cytuje
                  przecież "za Netsec'iem"... :-)

• Gość: maria Re: Dla Kalinowski 11 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.04, 19:53
                    Nie, nie myle sie,ze to dzieki Kalinowskiemu poradzilam sobie z zainstalowaniem
                    Avast.. Dzieki temu,ze Kalinowski ma wiedze nt. Netsecu ( ja nie mam zielonego
                    pojecia), potrafi ja umiejetnie i chetnie przekazac potrzebujacym do ktorych
                    m.in.naleze. Nie moge dziekowac Netsec'wi, poniewaz nie "on" mi odpowiedzial na
                    nurtujace mnie problemy a Kalinowski. Osobiscie ciesze sie,ze cos taiego jak
                    Netsecu i ktos taki jak Kalinowski istnieje na Forum....:):)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka