Gość: Karolina
IP: *.dynamic.chello.pl
23.10.14, 01:36
Dzień dobry! Mam problem z komputerem, który od pewnego czasu długo się włącza - najpierw pojawia się białe puste okno, a następnie z trudem ładuje się pulpit. Czasami komputer się zawiesza, pojawiają się również bluescreeny, choć nie są regularne. Wszystkie problemy pojawiły się mniej więcej w tym samym czasie. Nie mogę wykonać ani wyszukać aktualizacji dla systemu windows - według strony Microsoft kod błędu 80244019 wskazuje na infekcję. Nie mogę również zalogować się i korzystać z programu skype. Kolobos będę bardzo wdzięczna za pomoc i sprawdzenie logów. Boję się zepsucia systemu i utraty danych, dlatego sama nie wykonywałam żadnych działań mających na celu usunięcie infekcji. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za pomoc!
Poniżej przedstawiam logi:
FRST
www.wklej.org/id/1496067/
addition
www.wklej.org/id/1496076/
shortcut
www.wklej.org/id/1496077/
adwcleaner (wykonałam tylko skanowanie, dlatego bardzo proszę o dalsze instrukcje czy mam usunąć pliki i foldery wskazane przez ten program - nie chciałam niczego zepsuć, dlatego nie wykonałam akcji usunięcia bez konsultacji).
www.wklej.org/id/1496082/
Mbam (po skanowaniu wyskoczył raport, że znaleziono 3 groźne pliki (trojan.fakealert x2 i hijack.zones) oraz 78 elementów non-malware). Czy mam zastosować się do poleceń programu i te 3 groźne pliki poddać kwarantannie, a do pozostałych 78 zastosować polecenie ignoruj raz tak jak wskazuje program? Czy lepiej dodać wszystko do kwarantanny? Przepraszam za raport w takim formacie, ale nie mogłam wyeksportować raportu do pliku tekstowego, gdyż pojawiał się plik bez zawartości - jedynie po wyeksportowaniu do pliku xml pojawiła się treść loga).
www.wklej.org/id/1496061/
Bardzo proszę o pomoc i pozdrawiam serdecznie!