Dodaj do ulubionych

kończę rok z Nortonem, czy warto przejść na Pandę?

27.11.04, 13:48
Witam,
Za kilka tygodni kończę rok pracy z Nortonem - posiadam zestaw Norton Personal
Firewall 2004 wraz z Norton System Works 2004 zawierjacy anty-wirusa. Niestety
w całości pakiet Nortona dość mocno spowalnia mój komputer. Samo włączenie
WinXP zajmuje kilka minut, a i praca na tym komputerze przebiega niezbyt
szybko po zainstalowaniu Nortona. Jest to notebook HP z procesorem Pentium4
2,66 GHz i 192 MB RAMu. W pracy mam podobny notebook IBMa i pracuje się na nim
znacznie szybciej. Oczywiście w pracy firewall i anty-wirus są postawione na
serwerach ale różnica w szybkości jest naprawdę ogromna. Zastanawiam się zatem
nad zianą softu do skanowania anty wirusowego z fire-wallem. Dobre opinie ma
Panda. I teraz pytanie czy lepiej kupić wersję Antivirus Platinum 7.0 czy może
Platinum Internet Security? No i najważniejsze czy Panda też powoduje takie
spowolnienie systemu? A może doradzicie coś innego?
Pozdrawiam,
Borys
Obserwuj wątek
    • netsec Re: kończę rok z Nortonem, czy warto przejść na P 27.11.04, 14:07
      Norton Personal Firewall jest bardzo dobrym firewall'em, zostań przy nim.
      Norton System Works to nieporozumienie, zdecydowanie odradzam!
      Proponuje zamianę na Norton Antywirus 2005. Tajemnica spowalniania systemu w
      Nortonie polega na restrykcyjnym ustawieniu ochrony rezydentnej. Domyślnie
      ustawiona jest na skanowanie wszystkich plików, co skutkuje spowolnieniem
      uruchamiania każdej aplikacji, włącznie z czytaniem stron WWW. Należy zmienić
      skanowanie na SMARTSCAN. Spowoduje to skanowanie tylko plików, które znajdują
      się na liście. Można oczywiście dodać do listy pliki, które dodatkowo chcemy
      skanować. Domyślna lista zawiera wszystkie pliki, które mogą zawierać wirusy,
      włącznie z plikami graficznymi. Większość innych programów np. takich jak
      Kasperski czy Panda domyślnie skanuje tylko pliki potencjalnie niebezpieczne.
      Jeśli komputer raz w czasie będzie przeskanowany ręcznym skanowaniem, które
      skanuje dokładnie wszystkie pliki, to nie ma potrzeby włączania w ochronie
      rezydentnej skanowania wszystkich plików, nawet tych, które nigdy nie mogą
      zawierać wirusa np. txt.
      Dobry zestaw to NPF. 2005 + NAV2005 lub Panda Platinum Internet Security.

Przestaw na SMARTSCAN a zobaczysz, że Norton nie jest taki zły :)
      Testowałem Pandę i Kasperskiego, wszystkie wersje mają dokładnie tak ustawione.
    • Gość: tomaszer Re: kończę rok z Nortonem, czy warto przejść na P IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.04, 14:49
      Ani się waż!!! Panda jest ślepa. Wiem coś o tym. Dzięki niej złapałem backdora
      Rbot. Dzięki Ci Pando.
      • netsec Re: kończę rok z Nortonem, czy warto przejść na P 27.11.04, 15:06
        Czy Panda była zakupiona?
        Czy może ściągnięta z P2P ;)
        O jakiej wersji Pandy piszesz?
        Podaj nazwę backdor'a.
        Rozwiń temat, może dowiem się czegoś więcej.
        • Gość: tomaszer Re: kończę rok z Nortonem, czy warto przejść na P IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.04, 15:54
          Panda była z KŚ Niezbędnik, czyli legalna. Też się zdziwiłem. Zainstalowałem
          Kasperskiego i pomógł. Ale szkody po backdorze pozostały. Pozostał procesor
          100% w czasie działania drukarki, nie działa polecenie msconfig, co jeszcze
          tego nie wiem. To się okaże. Backdoor.Rbot.gen.
          • netsec Re: kończę rok z Nortonem, czy warto przejść na P 28.11.04, 13:27
            To była wersja demonstracyjn, która aktualizuje się tylko raz, zaraz po
            instalacji :)))
    • wwwandal1 Re: kończę rok z Nortonem, czy warto przejść na P 28.11.04, 13:08
      ..I teraz pytanie czy lepiej kupić wersję Antivirus Platinum 7.0 czy może
      > Platinum Internet Security? No i najważniejsze czy Panda też powoduje takie
      > spowolnienie systemu? A może doradzicie coś innego?
      > Pozdrawiam,
      > Borys
      PAV 7.0.01 jest szybka-praktycznie nie czuć jej w systemie. Aktualizacje
      sygnatur nawet kilka razy dziennie. Natomiast PISecurity to kombajn walczący z
      virami,spamem,niechcianymi stronami ,dialerami i szpiegami....mam bardzo dobre
      zdanie o Pandzie ale ten ostatni jest zbyt ciężki i za bardzo do
      wszystkiego.Tworzy kilkanaście nowych procesów i nasłuchuje wiele
      portów...generalnie jak dla mnie pracuje zbyt dużo w tle :)
      pozdrawiam
      • Gość: spartan Re: kończę rok z Nortonem, czy warto przejść na P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.04, 16:52
        Fajny wątek, mam pyatnie do Netseca o Norton Internet Security 2005.

Ja mam wersję 2004 i nie narzekam-chodzi znakomicie, systemu nie spowalnia (mam
        Celerona 2,4 GHz, 256 RAM), zawiera antywirus i firewalla. Mam zamiar się
        przesiąść za jakiś czas na NIS 2005-co o tym sądzisz?
        • netsec Re: kończę rok z Nortonem, czy warto przejść na 28.11.04, 17:18
          Norton Internet Security 2005 rozczarował mnie brakiem nowych funkcji,
          praktycznie nic nowego się nie pojawiło. Podobno jak zapewnia producent ma być
          skuteczniejszy w "łapaniu" wirusów sieciowych przez nowy mechanizm Norton
          Internet Worm Protection. Będzie informował o poważnych zagrożeniach
          pojawiających się w Internecie (Outbreak Alert). Jeśli chodzi o pakiet 2w1 to
          najlepiej przedstawia się oferta Panda Antivirus Platinum 7.0 lub jej nowsza
          wersja Platinum Internet Security 2005. Alterantywą może być zestaw Norton
          Personal Firewall 2005 i Kaspersky Anti-Virus Personal v5.0.
          Testowałem wszystkie te zestawy i czekam na nowy rok, kiedy pojawią się nowsze
          wersje Kasperskiego i Pandy.
          • netsec up 29.12.04, 09:22

• netsec . 30.01.05, 11:40
    • Gość: mike Re: kończę rok z Nortonem, czy warto przejść na P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.05, 02:17
      Miałem ten sam dylemat pół roku temu. Teraz mam windowsowskiego firewalla, Pande
      Titanium, Spy Sweepera i od pół roku całkowity spokój. Panda nie muli tak jak
      Norton, czesto aktualizuje bazę wirusów i kilka razy wyłapało juz szkodniki,
      które były w poczcie.
      Naprawdę bardzo polecam Pandę Titanium.
      pozdrawiam
      • cnjry Re: kończę rok z Nortonem, czy warto przejść na P 19.02.05, 17:51
        Moj wybor to NOD32 + outpost firewall pro
        Mialem NIS 2003,2004 i NAV 2005 oczywiscie nie jednoczesnie i powiem tyle w
        porownaniu z tym co podalem jako perwsze to co proponuje symantec do badziewie i
        jeszcze jakie pieniadze za to krzycza nie polecam.
        NIS jest dobry dla malo zaawansowanych uzytkownikow ktorzy nie bardzo wiedza jak
        co ustawic i firewall zrobi to za nich w zamian za zzarcie duzej ilosci zasobow
        sytemu.
        Oczywiscie NIS nie zapewni takiego bezpieczenstwa jak moj typ
      • netsec Re: kończę rok z Nortonem, czy warto przejść na P 19.02.05, 19:10
        Podstawa to legalna Panda. Klucze, które są w sieci są na czarnej liście w Panda
        Software a program nie będzie właściwie się aktualizował.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka