Dodaj do ulubionych

Win32:rootkit-gen (rtk)

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.08, 21:04
Dobry wieczór!

Drogi Kolobosie, mam prośbę dotyczącą wykrytego przez mój program antywirusowy szkodnika o nazwie: win32:rootkit-gen (rtk). Nie mam pojęcia jak się tego pozbyć.

Oto logi z Hijacka i Combofix:
wklej.org/id/14275/
wklej.org/id/14288/
Proszę o pomoc. Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • Gość: Kolobos Re: Win32:rootkit-gen (rtk) IP: *.escom.net.pl 01.11.08, 07:37
      W jakim pliku go wykrywa i gdzie ten plik sie znajduje na dysku?
      • Gość: kingisko Re: Win32:rootkit-gen (rtk) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.08, 12:35
        Cześć!
        Dziękuję za odpowiedź. Dopiero teraz miałam możliwość odpowiedzi. Oto informacje
        z Avasta tzn. lokalizacje wirusów:
        C:\WINDOWS\system32\igrxtray.exe
        C:\windows\system32\igrxtray.exe
        C:\System Volume
        Information\_restore{E2A22901-ACE5-4F04-8EBD-C6695392BB0F}\RP278\A0055268.exe
        C:\System Volume
        Information\_restore{E2A22901-ACE5-4F04-8EBD-C6695392BB0F}\RP278\A0055269.exe
        • Gość: Kolobos Re: Win32:rootkit-gen (rtk) IP: *.escom.net.pl 01.11.08, 12:47
          Skoro avast to wykryl to nie mogl usunac?

Utworz na pulpicie plik CFScript.txt i wklej do niego:

File::
          C:\windows\system32\igrxtray.exe

Zapisz i przeciagnij go na ikone combofix.
          Wylacz tez na chwile przywracanie systemu.
          • Gość: kingisko Re: Win32:rootkit-gen (rtk) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.08, 13:36
            Też jestem ciekawa, dlaczego po usunięciu, a następnie skanowaniu, okazało się,
            że to dalej jest...

Zrobiłam, jak poleciłeś. Oto log Combofix:

wklej.org/id/14399/
            • Gość: Kolobos Re: Win32:rootkit-gen (rtk) IP: *.escom.net.pl 01.11.08, 14:25
              Wyglada ok.
              • Gość: kingisko Re: Win32:rootkit-gen (rtk) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.08, 14:30
                Super :) Bardzo dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam!
                • Gość: tiluś Re: Win32:rootkit-gen (rtk) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.09, 09:44
                  Mi rootkit zaatakował ponad 100 plików. Uszkodził plik
                  odpowiedzialny za logowanie - komputer zamiast go odczytać próbuje
                  go nadpisać - tzn. wyświetla się komunikat "biblioteka pod adresem
                  >adres< odwołuje się do pamięci pod adresem >adres<. Pamięć nie może
                  być 'written'". Po kilku(nastu) enterach można się zalogować,
                  wyświetla się tapeta... i nic poza tym. Ctrl+Alt+delete, plik ->
                  uruchom-> exploler.exe , dalsze kilkanaście enterów - pojawiają się
                  informacje o wyłączeniu pliku od logowania, entery to szybszy sposób
                  na pozbycie się tych okienek - ...i można pracować. Jedyny znany mi
                  sposób na ten problem to reinstall systemu. Jest jednak ryzyko, że
                  trzeba będzie przeinstalować WSZYSTKIE programy, przez co stacę
                  save'y z moich gier. Buuuu...
    • Gość: @ Re: Win32:rootkit-gen (rtk) IP: *.chello.pl 30.06.09, 10:49
      Zamiast pisać takie długie posty mogłeś lepiej przeczytać jakie logi są wymagane.
      Użyj ComboFix
      Log umieść tutaj i podaj link.
      Jeżeli nie będzie można zrobić normalnie to spróbuj w trybie awaryjnym.
      Przeskanuj dysk Dr.Web CureIt i Malwarebytes Anti-Malware
      Przecież save'y można skopiować przed reinstalacją.
      • Gość: gkl Re: Win32:rootkit-gen (rtk) IP: 167.83.9.* 05.07.09, 17:35
        Dlaczego od razu Combofix? Na adnym profesjonalnym forum (np. searchengines.pl)
        nie kaza uzywac od razu Combo! Przeciez to moze zniszczyc system!
        • Gość: Kolobos Re: Win32:rootkit-gen (rtk) IP: *.zask.pl 05.07.09, 17:51
          > Dlaczego od razu Combofix?

Zeby usunac infekcje zamiast za chwile prosic o kolejny log.

> Na adnym profesjonalnym forum (np. searchengines.pl)

Pewnie, szkoda, ze dopiero teraz skoro od poczatku bylo wiadmo, ze combofix moze uszkodzic system. Zreszta z tego co widze to na wiekszosci for jest tak samo jak bylo tzn. otlistit2 i zaraz prosza i tak o combofix.

> Przeciez to moze zniszczyc system!

Spotkalem sie moze z dwoma czy trzema przypadkami kiedy combofix zepsul system. Ale z tym sie trzeba liczyc jezeli infekuje sie system.

Ps. Idz trollowac na inne profesjonalne forum!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka