Dodaj do ulubionych

Co z piersi kury można zrobić?

06.09.10, 12:41
juz mam dosc kotletow ala schabowe z piersi kurczaka
ale co jeszcze z piersi na obiad mozna zrobic?
Obserwuj wątek
    • leluchow1 Re: Co z piersi kury można zrobić? 06.09.10, 12:50
      1. pokroić w kostkę, obsmażyć i z warzywami najróżnieszymi
      2. wersja kurczakowa Lilkowych krewetek z czosnkiem
      3. kroję kotlety rozbijam i zawijam z warzywami jak zrazy
      4. przygotowuję farsz (najlepiej lubię feta +szpinak + czosnek) nacinam wzdłuż tak aby utworzyć kieszonkę, panieruję i smażę.
      5 kroję na małe kawałeczki, lekko rozbijam i obtaczam w jajku, mące ziemniaczanej i słoneczniku - smażę na oleju.
      jak mi coś jeszcze do głowy wpadnie to napiszę
      • leluchow1 Re: Co z piersi kury można zrobić? 06.09.10, 12:52
        ad. 4 no oczywiscie nadziewam te kieszonki farszem.

a no i oczywiście po prostu robie szaszłyki albo w kawałku smażę na grillu
        • lilka.k Re: Co z piersi kury można zrobić? 06.09.10, 12:54
          szaszlyki mi zawsze wychodzą za suche, wiec juz odpuscilam
          moja ulubiona wersja to ta zapiekana pod sosem pomidorywm i duzo mozarelli ;)
          • lilka.k Re: Co z piersi kury można zrobić? 06.09.10, 13:01
            piersi kurczaka - około 0,5 kg
            pół szklanki mąki
            około pół szklanki mleka
            sól
            pieprz szczypta słodkiej i ostrej papryki w proszku
            szczypta czosnku w proszku
            jajko
            olej do smażenia

sób przygotowania
            Pierś kurczaka myję, suszę - np. papierowym ręcznikiem i nacieram przyprawami.

Piersi kroję w cienkie i długie kawałki - tak, by przypominały bardzo długie frytki.

Mąkę mieszam z mlekiem i jajkiem i odrobiną soli - mleka dodaję tyle, by otrzymać ciasto o gęstości śmietany.

Paski kurczaka zanurzam w cieście i smażę na rozgrzanym oleju 3-4 minuty. Oleju na patelni powinno być tyle, by frytki w nim swobodnie pływały.

Kiedy frytki są złociste, znak, że są gotowe do jedzenia.
          • klaudia020707 lilka 06.09.10, 14:04
            podaj przepis na te zapiekankę z mozarellą proszę:)
            • lilka.k Re: lilka 06.09.10, 14:09
              www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/kurczak/z_pomidorami/przepis.html
              genialne!
              • klaudia020707 Re: lilka 06.09.10, 22:42
                dzięki wielkie, wypróbuję na pewno
                tak na marginesie penne z kurczakiem często gości na naszym stole:)
                • lilka.k Re: lilka 06.09.10, 22:49
                  to super, bo to genialne danie :), kroi sie, smazy, wrzuca do gara i zalewa smietanką..:)
                  Az sama nabralam ochoty na jedzenie, wiec lepiej pojde spac ;P
    • lilka.k Re: Co z piersi kury można zrobić? 06.09.10, 12:51
      o rany, wszystko! Najczesciej zapiekam pod sosem pimidorowym z mozarellą, wkladam do tortilli, robię frytki kurczakowe, wkładam do sałatki,
      mąż ostatnio zawinął w boczek i poddusił lekko
      Nie smaze jako kotlety schabowe, tłuste i ciezkie...
      • leluchow1 Re: Co z piersi kury można zrobić? 06.09.10, 12:53
        własnie - z pomidorowym soem i mozzarellą to u nas hit
        Kurczakowe frytki?..... możesz coś bliżej? :-)
        • andzia84 Re: Co z piersi kury można zrobić? 06.09.10, 13:58
          kroję w w kawałki, moczę kilka godzin w maślance, obtaczam w płatkach kukurydzianyc pokruszonych i piekę w piekarniku
          lubię tez takie wg przepisu emillie na porach zapiekane pod majonezem
    • lipiec_2007 Re: Co z piersi kury można zrobić? 06.09.10, 16:10
      dziewczyny juz tu sypnely pomyslami jak z rekawa:)

1. ja piers kroje na drobne paski i panieruje w mace, jajku i bulce wymieszanej z parmezanem. do tego mozna przygotowac sosy do maczania - jogurtowy z czosnkiem albo slodki z ketchupem.

2. do tortilli - mozna pokroic w paseczki i posypac ulubionymi przyprawami, obsmazyc.
      ukladac kurczaka na tortilli, posypac zoltym serem, dodac czerwona fasolke, przykryc drugim plackiem i podgrzac na patelni az sie ser rozpusci. pokroic w trojkaty i podawac z sosami wg uznania: ja robie guacamole, czosnkowy, pomidorowa salse

albo podgrzana tortille wysmarowac ulubionym sosem, ulozyc kurczaka, fasole, zielona salate, starty ser, pomidor (co komu w duszy gra) i zawinac w rulonik

3. zmielic mieso i zrobic pulpeciki w pomidorowym sosie. do tego ugotowac ulubiony makaron

4. pokrojone w paseczki i obsmazone z ulubionymi przyprawami moga byc dodatkiem do wszystkich salatek swiata

5. kurczak w sosie curry. bardzo aromatyczne danie. moja mala dziewczynka ostatnio wyjadala mi z talerza

6. mozna upiec w piekarniku oblozonego boczkiem, a po upieczeniu z plynow, ktore kurczak z siebie wypusci zrobic sos dodajac ulubiony serek np. tartar

7. i wiele innych
      • malenkie7 Re: Co z piersi kury można zrobić? 06.09.10, 19:38
        duzo fajnych przepisow, chetnie skorzystam z wielu.
        jednak mala uwaga - prawie kazde z wyzej wymienionych dan jest ciężkie. tu sos ze smietana, tam majonez, a jeszcze w innym przepisie duuuuzo mozarelli.
        co nie oznacza, ze niesmaczne - dobre z dobrym musi byc pyszne.
        choc ja bardzo lubie najzwyklejsze ala schabowe z piersi kurczaka - rozbijam lekko mieso, przyprawiam ziolami prowansalskimi, curry, papryka slodka, sol, troche pieprzu, w jajku, bulce tartej lub rozkruszonych platkach kukurydzianych i smazone na patelni.
        • lilka.k Re: Co z piersi kury można zrobić? 06.09.10, 19:43
          malenkie, to zalezy z czym to podajesz. Ja nie jadam do tego zadnych ziemniakow, makarony i nic takiego. ewentualnie salata i juz :)
          I oczywiscie mąż nie pozwala czesto robic - robi juz doktorat ze zdrowego zywienia ;)
          Raz w tygodniu mozna zjesc na co sie ma ochote o ile sie odzywaia na co dzien lekko i cwiczy :)
          • zurawina100 lilka 06.09.10, 20:26
            ja się robi kurczaka z mozzarelą, w przepisie z kwestii smaku jest mascarpone
            • lilka.k Re: lilka 06.09.10, 20:29
              a wlasnie, bo zpaomnialam wam napisac, ze robilam wersje z mascarpone i jest dla mnie za mdły, mozarella dużo lepsza :), choc to zupełnie inny ser, to też się sprawdził ;)
    • mimi_mm w pomaranczach i cukinii 06.09.10, 22:23
      dzis robilam (przepis od mojej kolezanki)

Pomarańczowo-zielony kurczak

pierś z kurczaka (ja robilam udka akurat bo mialam i pieklam w piekarniku i tez wyszedl ok)
      2 pomarańcze
      cukinia - ok 1 kg (1 duża lub 2 średnie)
      czubata łyżka miodu
      Przyprawy wedle gustu, ja nie żałowałam nieczego
      imbir
      czosnek
      przyprawa do kurczaka na bazie curry (ja dałam Złocistą Kamisa)

Pomarańcze obrać, podzielić na części i pokroić na małe kawałki, pierś pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę.
      Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i wrzucić pomarancze, mięso i czosnek. Podczas smażenia podsypać przyprawami. Kiedy mięso się obsmaży dodać pokrojoną w świartki cukinię (ze skórą). Smażyć jeszcze chwilę. Podlać wodą, dodać miód i dusić aż cukinia będzie al dente. Sprawdzić smak sosu i ewentualnie dodać jeszcze odrobinę przypraw.
      • mimi_mm w ciescie francuskim 06.09.10, 22:25
        a jutro robie to:

kachnapl.blogspot.com/2009/01/kurczak-w-ciecie-francuskim.html
    • lee_a Re: Co z piersi kury można zrobić? 06.09.10, 23:28
      a ja czasem robię kotlety dzikuski:
      Składniki:
      - 3 piersi (takie pojedyncze) z kurczaka,
      - 3 duze łyzki mąki pszennej,
      - 3 jajka,
      - 3 duże łyżki majonezu,
      - 3 garście startego żółtego sera,
      - sól,
      - pieprz do smaku.

Jak przyrządzić?
      Piersi kurczka pokroić w drobną kostke - dodać pozostałe składniki, wymieszać, przyprawić i smażyć (na patelnie nakladac łyżką).
      O wiele wygodniej jest gdy "koltety" smażą się w duzej ilości oleju, ale tak aby tłuszcz nie przykrywał ich całkowicie.

Z podanej porcji wychodzi cała fura kotletów. Ja dla naszej czwórki robię zwykle z dwóch takich pojedynczych dużych cycków.
    • ri.ka Re: Co z piersi kury można zrobić? 06.09.10, 23:43
      super przepisy apewno skorzystam

ja robię zapiekankę ziemniaki z marchewka w kostkę podgotowane, kurczak podsmazony na oliwie z cebula i przyprawami czasem dodaję pieczarki wszystko mieszam zalewam smietana wymieszaną z koperkiem posypuję mozarella i do piekarnika

placuszki - 2 filety z kurczaka kroję w drobna kostkę + 1jajko + 3łyzki maki i 3łyzki majonezu mieszam smażę jak placki ziemniaczane

zawiniątka - filety kroję na wieksze kawałki przyprwiam (sól pieprz curry), kroję ananasy w plastrach na 4, boczek w plasterki i łacze kawałek kurczaka na to ananas zawijam w boczek spinam wykałaczka i do piekarnika

oprócz tego griluje, smazę w ziołach, w kokosie, w płatkach kukurydzinych, gotuję na parze
    • tri-mamma Re: Co z piersi kury można zrobić? 07.09.10, 07:51
      Wow! Wątek kulinarny. coś co lubię :)

Ja mam dwa ulubione, proste i szybkie przepisy.

Kurczak prowansalski:
      pierś kroję i rozbijam na małe kotleciki, dodaję sól, pieprz i zioła prowansalskie. Obsażam na patelni. Dolewam wody, chwilę się duszą i dodaję sos.A sos to pół na pół musztarda ze śmietaną. Jak jest za gęste to dolewam jeszcze h2O. I już :)

Kurczak w porach z ananasem:
      kroję pierś w dorbną kostkę, zalewam sosem sojowym i wstawiam do lodówki na ok pół godz. Danie robię w woku, bo tak wygodniej i szybciej. No więc do woka wlewam oliwę, do zimnej oliwy dodaję 2 ząbki czosnku zmiażdżone i łyżeczkę małą imbiru. Na rozgrzaną oliwę z przyprawami wrzucam kurczaka. Jak się obsmaży, wrzucam 3 pory pokrojone w talarki, potem wlewam sok z puszki z ananasa,dodaję kostkę drobiową (nie trzeba, można dosolić), i na koniec wrzucam ananasa pokrojonego w kosteczkę. Pycha!! Podaję z ryżem.
      • boazeria Re: Co z piersi kury można zrobić? 07.09.10, 09:45
        no dzieki dziewczyny- ale posypalyscie propozycjami jak z rekawa

to ktora wpadnie do mnie cos z powyzszych ugotowac hę? :-))
      • klaudia020707 tri-mamma 08.09.10, 11:08

ten kurczak w porach z ananasem mmmmm koniecznie muszę zrobic
        super wątek i mnóstwo przepisów do wypróbowania:)
        • tri-mamma Re: tri-mamma 08.09.10, 13:56
          Zdecydowanie go polecam, jest naprawdę pychaaa :)
    • asiak_83 Re: Co z piersi kury można zrobić? 08.09.10, 11:20
      To jeszcze ja coś dorzucę :)

Placuszki myszka:
      2-3 filety
      0,5 kg pieczarek
      cebula
      1 jajko
      2 łyżki mąki ziemnaczanej
      łyzka oliwy
      sól, pieprz

filety, pieczarki i cebulę pokroić, dodac oliwę, sól, pieprz, można dodac maggi, żółtko. Białko ubić na pianę i dodac do pozostałych składników. Smażyć na oliwie.
      Pyszne i na cieplo i na zimno. Można jesc z sałatką, z sosami, z ketchupem. Moja mała je uwielbia.
      • asiak_83 Re: Co z piersi kury można zrobić? 08.09.10, 11:24
        Zapomialam dopisać - smakowity wątek! mniam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka