Dodaj do ulubionych

szkarlatyna

28.10.10, 11:45
czy któreś lipczątko miało?
właśnie się dowiedziałam, ze dziewczynka z ktrórą Hania bawiła się bardzo długo i intensywnie w poniedziałek zachorowała. Kurczę mam stracha bo mamy kiepskie doświadczenia z chorobami zakaźnymi:( Od kiedy ta szkarlatyna zaraża? Dziewczynka w poniedziałek była jeszcze zdrowa w środe już miała objawy. Czy jest szansa, że nas ominęło? Macie jakieś doświadczenia z tą chorobą?
Obserwuj wątek
    • aurinko Re: szkarlatyna 28.10.10, 11:59
      W Majki przedszkolu kilkoro dzieci chorowało 3 tygodnie temu na szkarlatynę. Majka się nie zaraziła. Nie mam doświadczenia z takim maluchem, ja chorowałam na szkarlatynę (inna nazwa to płonica) jak byłam już w podstawówce, pamiętam, że jest rumień na buzi na policzkach i język malinowy, i że choroba wylęguje się w kilka dni, tydzień max. Aha i zarazić się można drogą kropelkową.
      • malenkie7 Re: szkarlatyna 28.10.10, 13:43
        Piotrus chorowal. Mial bardzo wysoką goraczkę, ktora nie chciała sie zbic lekami p/gorączkowymi. Do tego bardzo bolace gardlo, jakas wysypka na ciele. Dostal antybiotyk. Przeszło.
    • maadga Re: szkarlatyna 28.10.10, 19:33
      Kuba właśnie przeszedł szkarlatynę i przez cały czas miał kontakt z Lilką. Lila się nie zaraziła. Lekarz mówił nam że raczej się nie zarazi od bratai tak bylo. Wcale ich nie izolowałam bo się zorientowaliśmy 1,5doby po wystąpiwniu wysypki więc jak się miała zarazić to by się zaraziła. Mój Kuba praktycznie przeszedl to bezobjawowo tylko miał wysypkę i gardlo czerwone. Niestety 2tyg antybiotyku musiało być.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka