Dodaj do ulubionych

Muffinki i ilość proszku do pieczenia

16.11.10, 13:42
Może wiecie czy mozna bez szkody dla wzrostu muffinek zmniejszyć o połowę ilość proszku do pieczenia ,mam niestety w domu uczuleniowca ,mój szanowny małzonek, objawia się to że zbyt duza ilość proszku do pieczenia powoduje krosty na języku i takie dziwne pieczenie ,z sodą zresztą jest to samo ,moja tesciowa zwróciła mi ostatnio na to uwagę ,bo ja nie załpałam jak mój m skarżył sie na krosty, ona zreztą tez nie może wiec od razu po zjedzeniu czuje że coś nie tak
Zresztą dwie łyżeczki na 250g maki (zazwyczaj w kazdym przepisie tak znalazłam) to chyba troche duzo co jak uważacie?
Obserwuj wątek
    • klaudia020707 Re: Muffinki i ilość proszku do pieczenia 16.11.10, 13:48

myślę że spokojnie możesz zmiejszyc, cos wyjdzie na pewno
      albo poszukaj innego przepisu
    • lilka.k Re: Muffinki i ilość proszku do pieczenia 16.11.10, 13:48
      możesz dać pół i też będzie dobrze. Jaw muffiny wsiąkłam i codzienie robię., robiłam i z pół łyzeczki i z dwóch i roznica byla niewielka ;)
      • dorka3078 Re: Muffinki i ilość proszku do pieczenia 16.11.10, 13:53
        dzieki no to zmniejszam, a przepisu innego nie mogę znaleźć ,wszędzie prawie albo dwie łyżeczki albo nawet jedna łyżka, zresztą szukam dobrej bazy a resztę to juz moja inwencja bedzie
      • burdziaa Re: Muffinki i ilość proszku do pieczenia 16.11.10, 13:59
        Szczerze Ci powiem,ze ja daje minimalnie,a czesciej to wogóle nie wsypuje-chyba,ze mam taki proszek ze sklepu ze zdrową zywnoscia,on nie ma takiego jednego składnika na który Julcio zle reauguje,to wtedy sypie normalnie.Ja pieke codziennie,wiec jak sobie pomysle ile by tego sie zjadało to nie sypię :)
        • lilka.k Re: Muffinki i ilość proszku do pieczenia 16.11.10, 14:01
          hehe, to jest mega wciągajace..robię to 25 minut, z czego 20 minut nie robię nic, bo się piecze ;)
          przybył mi z kilogram, więc chyba dziś odpuszczę, a może nie...mam chęc na malinowe ;)
          • dorka3078 Re: Muffinki i ilość proszku do pieczenia 16.11.10, 14:11
            moje dziewczyny uwielbiają u mnie dzisiaj będą marmurkowe
            • dorka3078 Re: Muffinki i ilość proszku do pieczenia 16.11.10, 14:12
              burdziu a jaki to proszek ze sklepu ze zdrową zywnoscią ,miłabyś może linka ,może mój m na to samo uczulony
              • burdziaa Re: Muffinki i ilość proszku do pieczenia 16.11.10, 14:17
                poszłam do kuchni poszukac,ale nie mam juz tego proszku, w sobote bede w sklepiku to jak bedzie kupię i zrobie zdjecie,bo nie pamietam nazwy(to niemiecki proszek)
                • dorka3078 Re: Muffinki i ilość proszku do pieczenia 16.11.10, 14:23
                  dzięki to pewnie polepszy moje i tesciowej relacje ciastowe bo ona nic u mnie nigdy nie może zjeść bo tak uczulona
          • klaudia020707 lilka 16.11.10, 14:14
            skąd bierzesz przepisy na mufinek?
            • klaudia020707 polecam 16.11.10, 14:16

babeczki z nutella
              mojewypieki.blox.pl/2009/10/Babeczki-z-nutella.html
            • lilka.k Re: lilka 16.11.10, 14:16
              ze strony moje wypieki, ktoś tu kiedyś podawał :)
              mojewypieki.blox.pl/strony/Muffinkiibabeczki.html
              ale tak naparwdę jak zrobisz kilka razy to już robic bez przepisu i wrzucasz na co masz ochote ;)
              -
              -
              Lilablog
              Rzeczy dla dzieci
              • lilka.k Re: lilka 16.11.10, 14:19
                ja polkecam te:
                mojewypieki.blox.pl/2010/10/Muffinki-kukurydziane-z-borowka-amerykanska.html

bardziej mi smakowało połączenie mąki zwyklej z kukurydzianą :)
                • klaudia020707 Re: lilka 16.11.10, 14:26
                  dzieki, ja też czerpie inspiracje z moje wypieki:) ale Ty czasami masz takie inne, wyszukane blogi i przepisy
                  • myrtille Proszek eko 16.11.10, 14:40
                    Ja daję taki
                    www.pyszneizdrowe.pl/index.php?p219,proszek-do-pieczenia-eko-3-saszetki-arche
                    ale też w minimalnych ilościach, bo zaraz wyczuwam proszek w wypiekach.
                    A...piekę też codziennie właściwie jak jesteśmy w domu:)
                  • lilka.k klaudia 16.11.10, 14:42
                    hehehe, dzięki! :)
                    • lilka.k Re: klaudia 16.11.10, 18:10
                      No niestety nie zrobię. Mogę robić raz w tygodniu, mój strażnik wagi czuwa ;)))
                      Ale za to jakieś wystrzałowe zrobię ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka