Dodaj do ulubionych

muffiny kokosowe- problem z interpretacją przepisu

13.05.11, 13:32
Od jakiegoś czasu wypróbowuję przepisy na różne muffinki. Dzisiaj chciałam zrobić kokosowe. Mam taki przepis:

Muffiny kokosowe
Składniki na 7-8 muffinek:
· 150 g mąki
· 70 g cukru
· pół łyżeczki proszku do pieczenia
· 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
· szczypta soli
· 8 łyżek wiórków kokosowych (56 g)
· 2 jajka
· 120 g stopionego masła
· 50 ml soku z limonki lub cytryny
· skórka otarta z 2 cytryn/limonek
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim mokre. Naczynia połączyć, wymieszać z grubsza, przelać do formy na muffinki wyłożonej papilotkami.
Piec około 20 minut w 180ºC. Studzić na kratce.
Polewa:
· 80 g czekolady białej, roztopionej w kąpieli wodnej
· kilka łyżek wiórków kokosowych
Muffinki posmarować roztopioną czekoladą, posypać wiórkami.
Smacznego :)

Czy ja dobrze rozumiem, że wiórki kokosowe mają być zarówno w cieście (w składnikach suchych), jak i na wierzchu?
Obserwuj wątek
    • metanira Re: muffiny kokosowe- problem z interpretacją prz 13.05.11, 13:46
      No jakoś mi te wiórki w cieście średnio odpowiadają. Chyba albo nie dam do środka albo w ogóle zrobię inne.
      • klarysa007 Re: muffiny kokosowe- problem z interpretacją prz 13.05.11, 14:15
        Ja lubie kokos więc często dodaję go do ciasta :) A w tych muffinkach powinien być i w środku i na wierzchu :D Mniam.
        • joasia83m Re: muffiny kokosowe- problem z interpretacją prz 13.05.11, 15:04
          dobrze zrozumialas,
          fajny przepis, dzieki, zrobie dzisiaj :)
          • metanira Re: muffiny kokosowe- problem z interpretacją prz 13.05.11, 16:12
            Jednak zmieniłam zdanie - zrobię te kokosowe :) Skoro Klaryska lubi kokos, to mogę chociaż spróbować jak będą smakowały ;)
            • klarysa007 Re: muffiny kokosowe- problem z interpretacją prz 13.05.11, 16:57
              Hihi Klaryska uwielbia kokos :D W związku z tym ładuje wiórki do prawie każdego ciasta łącznie z "wiewiórką" i namiętnie robi domowe malibu. Pychotka!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka