Dodaj do ulubionych

Czy myślicie o emeryturze? IKE

27.06.11, 13:49
tak mnie ostatnio wzięło jak dowiedziałam sie że moja mama, pracująca całe życie, prowadziła też własną działalnosc dostała 900 zł emerytury. Ma na szczęście oszczędności ale gdyby nie miała. Przeraziłam się, jetsem 4 rok na wychowawczym, pracować zaczelam w wieku 24 lat, moja będzie pewnie jeszcze niższa. Myślę i IKE, co sądzicie, jak wy oszczędzacie i czy w ogóle?
Obserwuj wątek
    • ankas4 Re: Czy myślicie o emeryturze? IKE 27.06.11, 14:15
      Myslimy, myslimy, odkladamy, inwestujemy, licze, ze my bedziemy mieli dodatkowy dochód z wynajmu dodatkowych mieszkan, ale to w dalszej przyszlosci. Mi sie marzy na emeryturze pol roku w Usa A POL ROKU w Polszy:))) marzenia:)ale, ale moze kiedys do zrealizowania:)
      • sierpniowa27 Re: Czy myślicie o emeryturze? IKE 27.06.11, 17:12
        tez zaczelam myslec.Moja Mama ma 1100 po 35 latach pracy w dobrej firmie.Ale ze wzledu na dzieci niestety wiele lat na polowke lub 3/4 etatu.Tesciowa 880:(..Jakas masakra..Ja tez na wychowawczym juz drugi raz dluzszy czas...tez czarno to widze.Licze na dobra emeryture meza;-)
        • myrtille Re: Czy myślicie o emeryturze? IKE 27.06.11, 17:39
          Aż boję się myśleć, bo ja nie dość że po studiach to zrobiłam sobie coś a la gap year, które trwało 2 lata. Potem własna firma przez moment, a potem Amela, Jej choroba i mam 32 lat i marne perspektwy przed sobą, bo plany które mam ze 4 lata jeszcze muszą poczekać.
          A kto potem weźmie 36 latkę bez doświadczenia? Choć paradoksalnie ta białaczka dała mi takie doświadczenie jakiego żadna praca i żadne wyzwanie nie może dać.
    • amalota Re: Czy myślicie o emeryturze? IKE 28.06.11, 10:37
      Myslimy, ale nie w formie IKE. Sama odkładam, inwestuję, mam swój plan.
      • boazeria Re: Czy myślicie o emeryturze? IKE 28.06.11, 16:04
        Ja jestem coraz bardziej przerażona. Wstyd mi za nasz kraj. Czuję gorycz jak pomyślę o moich rodzicach, którzy tyle lat przepracowali rzetelnie i uczciwie.
        A mój tata niegdyś kierownik ma teraz 600zł renty...........

A my będziemy mieli pewnie jeszcze gorzej. O ile dożyjemy bo może nam zrobią wiek emerytalny np. od 80 lat haha.
      • alcea3 Re: Czy myślicie o emeryturze? IKE 28.06.11, 20:01
        Mnie krew zalewa jak czytam o odkładaniu na Emeryturę!@! Za kazdym razem! Zabieraja mi 1/3 pensji i jeszcze strasza,ze mam odkladac bo nie wyjyje za te ich marne grosze...
        Nie odkładam, nie mam z czego nie stac mnie.
        • 27agnes72 Re: Czy myślicie o emeryturze? IKE 28.06.11, 21:57
          Podpisuję się pod alceą. Ja niestety też nie wiem z czego mam odkładać i czym inwestować :-( Kiedy planowałam mój dom i rodzinę nie brałam pod uwagę, że takie cyrki nas czekają. Jestem wychowana w czasach gdzie mówiło się o dorównywaniu do Europy i o przejściowych latach do wiecznego szczęścia i zawsze byliśmy już tuż tuż ...godnych zarobków itd. Jestem przerażona.
      • alcea3 amalota 28.06.11, 20:01
        mozesz napisac coś więcej?
        • lilka.k Re: amalota 28.06.11, 20:12
          My tez inwestujemy w fundusze i inne (Piotr się tym zajmuje). A do tego mamy 3 filar i co miesiąc wpłacamy. łudzę się, że to cos da. Z resztą nie wiem czy bede mieszkac w Polsce, wiec myślimy jeszcze o dodatkowym innym sposobie.
    • solaris31 Re: Czy myślicie o emeryturze? IKE 29.06.11, 00:32
      ech, i ja sie podpisuję pod Alceą :(

ale co poradzić :?

nie odkładam w IKE, nie myślę o 3 filarze - własnie zlikwidowałam polisę na dożycie, bo mi się po kilku latach totalnie przestała opłacać. straciłam 5 tysięcy :? za rok straciłabym więcej, więc zdecydowałam się teraz. zła jestem, ale co poradzić :(

dlatego przy zawieraniu długoterminowych umów z jakimkolwiek towarzystwem mocno się zastanowię czy w ogóle warto :? to juz druga polisa długoterminowa, na której straciłam i to sporo - pierwsza to były pieniądze z 1 komunii, więcej niż pensje obojga moich rodziców. zjadła ja inflacja, a po zmianie ustrojowej w roku 1989 zostało z tego dosłownie na waciki.

zapewne więc nie podejmę kolejnego ryzyka w żadnym z towarzystw. nie znam się na inwestycjach , więc byc może skończy się obligacjami, żeby oszczędności inflacja nie zżerała.

ale emerytury się boję i to bardzo :(
      • aga_junior Re: Czy myślicie o emeryturze? IKE 29.06.11, 14:40
        My również nie mamy z czego inwestować. Z reszta ja to w ogóle nie mam się czym chwalić. Trzy ciąże, przerwa na żałobę, lata siedzenia w domu :-/ Niby prowadziłam działalność ale to i tak mało :-/ Mam 34 lata nie wiem gdzie mnie przyjmą do pracy z taką przerwą, skończy sie na tym, że znowu zostanę z M w budowlance :-/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka