Dodaj do ulubionych

Zapomniałam czym się myje noworodka?

14.02.12, 11:20
No dziura jakas w pamięci,Julka chyba tyko szarym mydłem tak mi sie zdaje myliśmy-co mam kupić do mycia?Musze juz kompletowac rzeczy bo w polu jestem :)
Obserwuj wątek
    • aurinko Re: Zapomniałam czym się myje noworodka? 14.02.12, 11:23
      Ja akurat myję dzieciaki od urodzenia johnsonem ale tylko dlatego, że mam go za darmo i nie szkodzi skórze moich dzieci, gdybym miała coś kupić to byłby to biały jeleń w płynie.
    • lucy_cu Re: Zapomniałam czym się myje noworodka? 14.02.12, 11:30
      Wodą, czystą wodą. A co którąś tam kąpiel szarym mydłem. :)
      • burdziaa Re: Zapomniałam czym się myje noworodka? 14.02.12, 11:43
        Dzięki!Pozostanę przy Jeleniu :)
        • mama_ditte Re: Zapomniałam czym się myje noworodka? 14.02.12, 11:48
          Ja myję takim od stóp do głów z serii Babydream z Rossmana
          A co do Białego Jelenia to jest jakiś dla dzieci czy myjecie zwykłym tylko w płynie?
          Przyznam szczerze że zostałam fanka Białego Jelenia od kiedy poznałam go w wersji intymnej ale innego nie kupowałam
          • burdziaa Re: Zapomniałam czym się myje noworodka? 14.02.12, 11:52
            Takie zwykłe mydło mialam w kostce,potem kupiłam w płynie-a jest jakies oddzielne do intymnej,nie wiedziałam .
    • guciowamama Re: Zapomniałam czym się myje noworodka? 14.02.12, 11:47
      Osobiscie nigdy nie polecilabym do mycia noworodka produktow johnson & johnson - wystarczy przejrzec sklad.
      Szczegolnie w pierwszych dniach lekarze polecaja produkty z tzw. faza tluszczowa, np. Oilatum, Balneum. Bardzo dobre produkty ma tez Mustela - mimo, ze sa drozsze ale bardzo wydajne.
      • burdziaa Re: Zapomniałam czym się myje noworodka? 14.02.12, 11:50
        O właśnie,ze szpitala dostałam dla Julcia Oliatum,zapomniałam o nim
        • olcia.kaktus Re: Zapomniałam czym się myje noworodka? 14.02.12, 12:06
          Pamiętam Oilatum i to, że było super, miałam też "kali" taki fioletowy proszek, który dodawałam odrobinę do wody jak pojawiały się potówki. A jako "narzędzie" była pielucha tetrowa niezastąpiona. Ojej... jak to dawno było.
      • malenkie7 Re: Zapomniałam czym się myje noworodka? 14.02.12, 11:51
        od urodzenia do dziś - Emulsja Oilatum.
      • aurinko Re: Zapomniałam czym się myje noworodka? 14.02.12, 14:06
        guciowamama napisała:

> Osobiscie nigdy nie polecilabym do mycia noworodka produktow johnson & johnson
        > - wystarczy przejrzec sklad.

Nikt tutaj nie polecał johnsona :)
    • guciowamama Re: Zapomniałam czym się myje noworodka? 14.02.12, 11:57
      Jezeli juz szare mydlo to trzeba zwrocic uwage zeby bylo mydlem potasowym (potassium), niestety te "nowe szare mydla" najczesciej sa zwyklymi sodowymi (sodium) - trzeba czytac etykiety.
      • ankas4 Re: Zapomniałam czym się myje noworodka? 14.02.12, 12:10
        Oilatum, Balneum ja uzywałam tylko tego , zalezy też wszystko od skóry maluszka, bo jak dziecko jest sklonne do podrażnień czy nawet stanów alergicznych to najlepiej jednak chyba oilatum.
        • mama_ditte Re: Zapomniałam czym się myje noworodka? 14.02.12, 12:14
          Ale dziewczyny ja tego nie rozumiem po co uzywacie specyfików typu Oilatum ,Balneum na zdrową skórę ,przecież one są na konkretne problemy ,w zupełnosci wystarczy delikatny płyn lub jak napisała lucy zwykła woda
          • olcia.kaktus Re: Zapomniałam czym się myje noworodka? 14.02.12, 12:17
            moja młoda miała od urodzenia problemy ze skórą, więc Oilatum bardzo dobrze ją chroniło super warstwą. Ale nie dziwię się dziewczynom, bo po tym skóra niemowlaka jest mięciutka milutka i nie przesuszona, co się zdarza po kontakcie z "miejską wodą". Nigdy nie popadałam w przesadę na zasadzie kąpania w przegotowanej wodzie.
        • malgorzata.66 Re: Zapomniałam czym się myje noworodka? 14.02.12, 12:16
          oilatum niezastąpione

tak dawno to było, ale z rozrzewnieniem wspominam zapach skóry noworodka :)
    • szalona_wielorybica Re: Zapomniałam czym się myje noworodka? 14.02.12, 12:17
      Ja czystą wodą i to zgodnie z zaleceniami raz w tygodniu ;) A tak przecierałam chłopaka wodą i jednorazową myjką. Czasami z dodatkiem rossmanowskiego płynu Babydream i płynu do kapieli Bubchen (który za bobasowy zapach kocham do tej pory), ale to już później, noworodka traktowałam tylko wodą.
      Co kraj to obyczaj, ale żadnych alergii skórnych nie miał i odpukać nie ma ;) I nie wiem, czy to ten powrót do natury, czy to, że urodził się na terenie bardzo mało zanieczyszczonym, czy tylko dobre "geny", chociaż tutaj to sprawa dyskusyjna.
    • klaudia020707 Re: Zapomniałam czym się myje noworodka? 14.02.12, 12:46

U mnie oilatum dla niemowlaka i nadal dlaKlaudii, ale u nas skora ze sklonnoscia do przesuszania.
      Na szczescie mam plyn i krem na recepte to moge sobie pozwolic.
      • ankas4 Re: Zapomniałam czym się myje noworodka? 14.02.12, 13:22
        Dlatego uzywałam oilatum a tylko wody, bo woda z kranu jest przestraszna, pełna kamienia, chloru, i tak jak ja uzywam mydła do mycia , tak uzywałam oilatum do mycia maluszka, chroniło to skóre przed wysuszeniem np... do tego oczywiscie balsam po kąpieli i dziecko czuło się naprawno bardziej komfortowo niż po myciu w samej wodzie.

Pozdrawiam
        • burdziaa Re: Zapomniałam czym się myje noworodka? 14.02.12, 13:33
          Dziękuję,zanotuję-naprawdę nie pamiętam już tego wszystkiego,wczoraj sie zastanawiałam co do szpitala muszę mieć,jeju jak ten czas leci!
          • boazeria Re: Zapomniałam czym się myje noworodka? 14.02.12, 16:33
            Najczęściej mydło z dozownikiem HIPP.
            Do kąpieli tylko OILATUM ale nie te soft tylko te niebieskie. W soft zapach mi nie pasuje.
    • lipiec_2007 Re: Zapomniałam czym się myje noworodka? 14.02.12, 21:54
      Asiu/ Burdziu

Jak ten czas szybko leci:) az musialam sie sama zastanowic czego uzywalam.

u nas mydlo marsylskie (czyli odpowiednik szarego mydla:), a jesli skora byla sucha to maslo shea. jesli chcesz uzywac jakies apteczne specyfiki, to upewnij sie, zeby nie w skladzie nie bylo parabenow.
    • narttu jeny .. 15.02.12, 16:37
      jak mi sie zachciewa noworodkow przy czytaniu takich watkow :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka