alcea3 15.12.12, 11:41 Jak w temacie :) W tym roku Wigilia będzie u nas, a ja nie mam kompletną pustkę Nakrętka nie da się odkręcić, dopóki nie wykrzykniesz magicznego słowa. Gdy już masz wykrzyknąć to słowo, okazuje się, że w pobliżu są dzieci. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
e-ness Re: Jakie potrawy w tym roku na wigilie przygotow 15.12.12, 13:22 To moja druga wigilia gdzie jesteśmy gospodarzami, ale zgodnie z tradycja wyniesiona z domu robie typowe na ten dzień potrawy - kapusta wigilijna - sam sie gotuje - karp pieczony w majonezie -zero roboty - śledz z "wody" z ziemniakami - barsz z uszkami - pierogi z kapusta i grzybami - sledz w oleju wigilijnym z cebulka - sałatka śledziowa z kukurydzą - jakies filety rybne smażone dla dzieci To sa rzeczy które gosciły na moim stole jak byłam mała, jaoś nawet nie mam ochoty wprowadzać nowości:) Odpowiedz Link
amalota Re: Jakie potrawy w tym roku na wigilie przygotow 15.12.12, 19:27 U nas najważniejsza jest kwasówka (wywar z warzyw, wywar z grzybów, wywar z kapusty, zasmażka i cebulka) i karp w galarecie z bakaliami. Odpowiedz Link
hapie a przygotowujecie coś specjalnie dla dzieci? 15.12.12, 20:22 No tak jak np ta rybka smażona (filety) bo ja pamiętam z zeszłego roku że moje nic nie chciały zjeść- nie przepadają za grzybami, kapustą itp. Odpowiedz Link
amalota Re: a przygotowujecie coś specjalnie dla dzieci? 15.12.12, 20:29 Ja tak mniej więcej do końca podstawówki chodziłam na święta głodna, bo jedzenie nie było w moim stylu (poza kwasówką). Do tej pory wspominamy z koleżanką, jak żywiłyśmy się w tym czasie chlebem z chrzanem:))) Odpowiedz Link
dmgr Re: Jakie potrawy w tym roku na wigilie przygotow 15.12.12, 21:09 Ja w tym roku u moich rodziców a tam raczej nie ma takich typowo wigilijnych potraw jak np. kapusta z grochem czy kompot z suszu ale oczywiście bezmięsnie i po części tradycyjnie. Ja jak zawsze robię pierogi z kapustą i grzybami, paszteciki i barszcz, śledzie "pod pierzynką" i w tym roku dwie nowości a mianowicie filet z łososia z sosem chrzanowym z "łuską" z ogórków i roladę z mielonego fileta karpia. Resztę robi mama i siostry. No i ciasta oczywiście. Odpowiedz Link
aga_junior Re: Jakie potrawy w tym roku na wigilie przygotow 17.12.12, 09:39 U nas też w tym roku Wigilia. Mam w planie Kapusta z grzybami Pierogi z kapustą i grzybami uszka z grzybami leśnymi Dużo ryb (ryba po grecku, dorsz bałtycki, szczupak z połowów mojego M, symbolicznie karp i sola dla dzieciaków) boczniaki smażone ala schabowy fasola polana bułką tarta na masełku ze trzy rodzaje śledzi sałatka jarzynowa jajka faszerowane łososiem z majonezem kompot z suszu zastanawiam się nad barszczykiem czy sama gotować czy kupić gotowy bo boje się, że się za bardzo udupię z tym gotowaniem ;-) Odpowiedz Link
aga_junior Re: Jakie potrawy w tym roku na wigilie przygotow 17.12.12, 09:39 a i Andżela ma w planie jeszcze piec babeczki i bułki Odpowiedz Link
boazeria Re: Jakie potrawy w tym roku na wigilie przygotow 17.12.12, 09:45 Ja mam ten komfort, że musimy odwiedzić teściów i moich rodziców więc mamy 2 kolacje :-) Wszystko będzie na stole (jupi!!) a ja mam zrobić tylko ciasta ale uwielbiam piec. Może kupię też rolmopsy w occie z Biedronki i zrobię rybę ala po grecku. Smażę mintaja w cieście a potem otwieram słoik Łowicz słodko kwaśny i tym zalewam z podduszoną cebulką. Mniam/ Na stole brakuje mi tylko prawdziwych uszek- niestety nie umiem robić i mamy zawsze te kupne z torebki.... Odpowiedz Link
iki2007 Re: Jakie potrawy w tym roku na wigilie przygotow 17.12.12, 09:53 U nas od wieków to samo karp smażony kapusta z grzybami barszcz z uszkami kapusta z grochem śledź z cebulką makiełki (makaron z makiem) zupa grzybowa z łazankami owoce ciasta (glównie makowiec) Odpowiedz Link
ankas4 Re: Jakie potrawy w tym roku na wigilie przygotow 17.12.12, 10:14 Sa bardzo fajne przepisy ze zdjeciami w internecie,polecam,wszystko krok po kroku pokazane, nie umiem wkleic linka,bo piszę z tanbleta,ale postaram sie wieczorem go zamiescic,bo fajne proste przepisy znalazlam na całą wigilię. U nas tezwigilia, ja procz tradycyjnych zrobic,chcialabym w tym roku zrobic tzw.legumine makowa z bita śmietaną!mniam, proste to jest,bo mielony,sparzony mak mieszamy z bakaliami i do tego bita smietana ...juz mi slinka leci, barszcz tez na zakwasie chcemy oierwszy rraz sami zrobic! Odpowiedz Link
alcea3 Re: Jakie potrawy w tym roku na wigilie przygotow 21.12.12, 21:07 Ankas dawaj ten link:) Dzieki dziewczyny za wpisy. Siedze, ,ysle, jutro na zakupy jade.. Odpowiedz Link
lilka.k Re: Jakie potrawy w tym roku na wigilie przygotow 21.12.12, 21:16 Ja też robie święta dla naszej 4 :) juz dzis zaczęłam gotować, nie moge sie doczekać naszych pierwszych kameralnych Świąt :) Odpowiedz Link
burdziaa Re: Jakie potrawy w tym roku na wigilie przygotow 21.12.12, 21:22 Ja tez w kuchni siedzę od tygodnia co najmniej-drugie nasze Święta samodzielne,bez Mamuni,czekamy na Tatę właśnie jest w drodze - mam już uszka,pierożki,krokiety,zakwasy wszelkiej maści :) wyciągnęłam własnie piernika staropolskiego z pieca,pierniczki te małe juz kruszeją od dwóch tygodni,jutro dorabiam bigos-teraz 'przechodzi'na mrozie.Zostają serniki,orzechowiec,sałatka,w poniedziałek na swiezo barszcz.Karpia własnie Jasiu wyfiletował,a jednego zostawiamy na dzwonki,jest co robić,noc długa :)) Odpowiedz Link
alcea3 Re: Jakie potrawy w tym roku na wigilie przygotow 21.12.12, 21:25 burdziaa napisała: > Ja tez w kuchni siedzę od tygodnia co najmniej- Toś mnie pocieszyła, Asieńko! Ja dopiero jutro na zakupy jadę, liste dziś robię, mam 2 dni na gotowanie, pieczenie itd. Nie mowiac o tym, ze nie mam prezentów!!! Odpowiedz Link
aga_junior Re: aga junior 22.12.12, 19:24 alcea3 napisała: > jajka faszerowane łososiem z majonezem > > Jak robisz? Z połówek jajek ugotowanych na twardo wyciągam żółtka do miseczki, do tego wrzucam pokrojonego na drobno łososia, trochę majonezu i robię taka pastę, którą wkładam z powrotem w dziurki od jajek :D Ja osobiście tego nie jem bo nie lubię jajek na twardo ale zawsze wszyscy chwalą ;-) Odpowiedz Link
klarysa007 Re: Jakie potrawy w tym roku na wigilie przygotow 21.12.12, 21:33 W tym roku wigilia będzie u nas, przyjdą teściowie i moi rodzice z bratem. Planuję: - barszczyk czerwony z uszkami - pierogi - zamiast karpia smażone dzwonka łososia - śledziki w oleju i w pomidorach - śledzie pod pierzynką - sałatka jarzynowa - ryba po grecku - pasztet (moi teściowie mięsni są) - sernik - makowiec - wiewiórka - keks (mało typowy ale ukochany ;) - bigos (jedyna rzecz, której ja nie przygotowuję. Moi rodzice przyniosą) Odpowiedz Link