smolineczka 14.05.13, 18:14 Ile czasu, czyli jak długo rusza się ząb mleczny zanim wypadnie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hapie Re: Ruszający się ząb 14.05.13, 18:33 Różnie bywa, zależy ile się go rusza:) Tośce rosły stałe za mlecznymi i musieliśmy się ratować wizytą u stomatologa bo krzywo by było. Była baaardzo dzielna. Odpowiedz Link
a090707 Re: Ruszający się ząb 14.05.13, 18:49 Też bym chciała się dowiedzieć bo od piątku się rusza... to dopiero początek, mój już nie mógł się doczekać bo wszystkim dawno powypadały jedynki :) Odpowiedz Link
aga_junior Re: Ruszający się ząb 14.05.13, 20:26 Maciusiowi rusza się już z tydzień i jeszcze nie wypadł :) Odpowiedz Link
metanira Re: Ruszający się ząb 14.05.13, 22:35 Kilka tygodni ruszał się Konradowi, zanim wypadł. A ostatecznie rozruszał się i dał się wyjąć, jak przy myciu za mocno po nim przejechał. Stałego pod nim nie widać jeszcze wcale. Odpowiedz Link
smolineczka Re: Ruszający się ząb 15.05.13, 06:22 właśnie, u nas stałych też na razie nie widać, a to, że potrafią rosnąć "w drugim rzędzie" przerabiałam z Marysią przy dwóch dolnych jedynkach (też nie obeszło się bez wizyty u dentystki, przy czym za pierwszym razem poszło gładko, a za drugim, córka, niestety już wiedząc, z czym się wiąże wyciąganie mleczaków - zastrzyk i ból jak przy "ugryzieniu komara", a potem trochę krwi i przez jakiś czas drętwienie - ugryzła panią doktor za palec) ;/ tym razem, chwieją jej się obie górne jedynki, dość mocno, ale od bardzo dawna (od kilku miesięcy) - i się zastanawiam, czy już iść do dentystki, czy nie muszę, skoro stałych ząbków nie widać wcale. z drugiej strony, też boję się, że podstępnie urosną krzywo. poza tym, za miesiąc lecimy do babci, to chyba jednak warto się wybrać do przychodni tutaj, w Krakowie... Odpowiedz Link
klarysa007 Re: Ruszający się ząb 15.05.13, 08:36 Pierwszy się bujał kilka miesięcy, drugi jakieś 3 tygodnie :) Odpowiedz Link
solaris31 Re: Ruszający się ząb 15.05.13, 11:30 to jest bardzo różnie. Eli zęby ruszały sie od kilku dni do kilku tygodni nawet. zdarzało się, że mleczak hamowal zęba stałego, który rósł sobie z boku albo spod spodu, i wtedy trzeba było usunąć mleczaka u dentysty. Odpowiedz Link
azi81 Re: Ruszający się ząb 15.05.13, 20:44 Przy pierwszym zębie trwało to jakiś tydzień. Młoda panikowała ale ząb wypadł sam podczas śniadania :) Odpowiedz Link
smolineczka Re: Ruszający się ząb 16.05.13, 06:55 no to u nas to już ja zaczynam panikować ;/ dzięki, dziewczyny, za odpowiedzi, widzę po nich, że jednak na ogół zęby nie chwieją się aż tak długo, i wnioskuję, że trzeba dzwonić do pani doktor Odpowiedz Link
smolineczka Re: Ruszający się ząb 22.05.13, 19:30 wczoraj byłyśmy z Marysią u pana dentysty. tak wyszło, że nie poszłam, jak początkowo zamierzałam, do dziecięcej, która usuwała Marysi dolną jedynkę, choć była wyjątkowo miła i profesjonalna, a zaryzykowałam wizyty u naszego, "dorosłego", dentysty. zdziwił mnie, bo powiedział, że przez najbliższy miesiąc, może nawet półtora, z tymi dwoma górnymi jedynkami, które już od dawna się chwieją, nic się najprawdopodobniej nie będzie działo. nie robił zdjęcia, tylko popatrzył gdzie obecnie znajdują się stałe jedynki, a znajdują się dość wysoko, rzeczywiście, to widać, bo prześwitują przez dziąsła... Odpowiedz Link