Dodaj do ulubionych

Zęby stałe

30.03.16, 21:34
Czy Wasze dzieci mają już leczone zęby stałe? Ile mają stałych zębów? My mamy stałe szóstki i dwie dolne jedynki. Teraz rośnie jeszcze pięć innych naraz (jedynki i dwójki). Niestety szóstki są już leczone mimo, że bardzo dbamy. Mleczne dwie górne czwórki zepsuły się dopiero po skończeniu ośmiu lat a poza tym mleczaki były niby zdrowe.
Brakuje mi słów a jak jest u Was?
Obserwuj wątek
    • aga_junior Re: Zęby stałe 31.03.16, 03:08
      Młody ma stałe jedynki, dwójki, trójki i szóstki. Wszystkie zęby zdrowe, mleczaki również.
      Ale Maciuś odziedziczył to po mnie, ja do dentysty mogę chodzić raz na 5 lat i kończy się na kontroli.
      Mam oczywiście kilka bomb ale nie jest najgorzej :) mam za to inne "słabsze" układy w organizmie.

PS: A jak młody z wapniem? Ja się posłuchałam rady starej lekarki i ser żółty jemy wszyscy regularnie :)
      • a090707 Re: Zęby stałe 31.03.16, 13:12
        Mój ma stałe jedynki, dwójki i szóstki. Czwórki i piątki leczone co jakiś czas ( też ma po mnie- niby ok, a jak rozwiercić to jakiś ubytek się znajdzie )
    • burdziaa Re: Zęby stałe 01.04.16, 09:47
      muszę zajrzeć Julkowi chyba dużo ma tych stałych zębów już,wszystkie?czy to możliwe- na razie odpukać zdrowe- nie wiem jakim cudem bo ani grama mleka nie pije,sera nie je
    • smolineczka Re: Zęby stałe 02.04.16, 06:02
      Marysia od dość dawna ma komplet stałych jedynek i dwójek, a także czwóreczkę (co do szóstek nie jestem pewna), natomiast dopiero teraz przed świętami wróżka-zębuszka zabrała drugą czwóreczkę-mleczaka i natychmiast zaczęła się chwiać trójka

jeśli chodzi o problemy, to pisałam kiedyś, że na jedynce ma takie małe przefarbowanie (zwiększone zmineralizowanie), a poza tym kilka razy odwiedzałyśmy dentystę prosząc o usunięcie mleczaków: stałe się już pchały, a mleczaki same nie chciały wypaść

zdrowe zęby to jednak sprawa w dużym stopniu genetyczna, poza tym cały czas przypominam, że słodycze psują zęby, a produkty mleczne wzmacniają. moja, na szczęście, lubi sery, mleko, jogurty (ale czekoladę i żelki niestety też)
    • uczula Re: Zęby stałe 06.04.16, 12:30
      6 zalakowalam i staram sie ich pilnowac.
      Musze mu zajrzec do buzi.
      Stalych zebow ma juz sporo, jedynki gorne i dolne i na dole na pewno 2 wyrastajace krzywo.. poprzecznie do reszty zebow :)
      mamy aparat ale ciezko go nosi....
    • metanira Re: Zęby stałe 08.04.16, 08:46
      Konrad ma stałe wszystkie jedynki, dwójki i szóstki. Teraz rusza mu się pierwsza czwórka. Szóstki ma zalakowane. Ma leczone kilka mleczaków, stałym na szczęście nic nie dolega, kontrolujemy uzębienie regularnie.
    • chrommm Re: Zęby stałe 28.04.16, 19:19
      Mojemu synowi wyrosły 3 popsute szóstki, nawet nie zdążyłam ich zalakować pomimo kontroli co kilka miesięcy, lekarka zleciła badanie krwi wraz z poziomem witaminy D3 (dodatkowo płatne, podobno jej niedobór powoduje trudności z wchłanianiem wapnia), wyszedł lekki niedobór tej witaminy, więc podaję w kapsułkach i co tydzień zaglądam dziecku do buzi.
    • aurinko Re: Zęby stałe 05.05.16, 11:30
      Przyznaję się bez bicia że nie wiem ile stałych zębów ma Majka. Wszystkie ma zdrowe (co mnie dziwi, bo słodycze je, nabiału prawie wcale, a zęby myje sama i tylko raz dziennie), szóstki wyszły jej dość wcześnie, niedawno wypadła dolna trójka, kiwają się dwa następne. Kilka m-cy temu ortodontka kazała odstawić aparat bo zęby i zgryz ładnie wyrównane, w czerwcu kolejna kontrola to zobaczymy jak po tych świeżo wypadniętych będzie.
      Za to mój 5-latek ma 4 mleczne zęby do leczenia, mimo że starannie mu myjemy :( co gorsza to już 2 z nich są masakrycznie zeżarte przez próchnicę a on nie daje się przekonać do dentysty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka