04.02.07, 23:15
Hej.
Mam pytanie, czy uczulenie na skórze w okolicach brzucha i na plecach to coś
normalnego?
Nigdy wcześniej tego nie miałam:(
Mój termin to 05.07.07r
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • katx1 Re: Uczulenie 04.02.07, 23:25
      Żadne uczulenie to nie jest normalna sprawa, a jeśli pojawiły ci się swędzące
      chrostki to u mnie też się pojawiły w różnych miejscach na brzuchu też, to
      prawdopodobnie reakcja na podwyższony poziom hormonów, albo jak mówi mój
      lekarz "zewnętrzne obiawy wewnętrznych potrzeb" :))) więc może to nie uczulenie
      tylko wysypka ale dla spokoju pokaż lekarzowi na następnej wizycie, a jeśli
      bardzo ci dokucza to odwiedź dermatologa.

NaszeZiarenko

• ania.ros Re: Uczulenie 04.02.07, 23:30
        moj lekarz powiedział że uczulenie nie jest związane z ciążą i kazał zrobić
        jakieś badania które wyszły dobrze, więc chyba mam zwidy, a uczulenie się
        nasila. Nie wiem co robić bo radził żeby nie brać dużo wapna, które trochę mi
        pomaga
        • ab_78 moze uczula Cie balsam czy oliwka, 05.02.07, 13:41
          ktora sie smarujesz?
          zmien kosmetyk na kilka dni i zobaczysz czy to to.
    • joannakw Re: Uczulenie 05.02.07, 23:29
      Może to byc i uczulenie moze i nie, ale najpierw musisz wykluczyć, środki które
      stosujesz na codzień, tzn. proszek do prania płyn do płukania (czy nie
      zmianiłaś ostatnio), co już dziewczyny radziły kremy itp,. Przerobiłam to w
      czasie pierwszej ciąży i przerabiam okresowo, przy różnych zmianach nawet płynu
      do prania i pogody. Chodziłam na badania począwszy od rozmazu krwi, przez
      dermatologa itp. Nikt mi nie umiał powiedzieć co to jest, jakaś pokrzywka,
      która jest w czasie ciaży z pewnościa przez hormony. Wygladąło to tak np. pół
      brzucha było czerwone swędziało piekło ogniem, najbardziej wieczorem, drapałam
      aż do tej pory jak pomyśle ciarki mnie przechodzą (a juz tylko czekam czy teraz
      będzie tak samo, bo pojawia sie ale narazie bardzo delikatnie). Dodam ze
      pomagała doraźnie kąpiel w olilatum dla dzieci i smarowanie tez olilatum.
      Ale raczej skonsultuj sie z lekarzem i porób badania, bo może to cos innego.
      Pozdrawiam i życze by szybko przeszło.
    • aurinko Re: Uczulenie 06.02.07, 10:23
      Może to być uczulenie, mi w pierwszej ciąży nagle jakieś dziwne uczulenia się
      ujawniły, których wcześniej nie miałam - na pomidory, nikiel, proszki do
      prania/płyny i parę innych rzeczy. Sprawdź, czy nie miałaś ostatnio jakiejś
      zmiany proszku lub płynu albo nie zjadłaś czegoś, czego jeszcze w ciąży nie
      jadłaś. Jeśli masz wysypkę, popijaj wapno, złagodzi objawy i zwróć uwagę na
      rodzaj wysypki, moja koleżanka w ciąży kilka dni temu zachorowała na półpasiec
      i na początku myślała, że to tylko alergia (nie piszę tego, żeby Cię straszyć,
      tylko żebyś się dokładnie obejrzała).
      P.S. Masz termin dzień później niż ja :-)
    • venita Re: Uczulenie 06.02.07, 19:17
      ja też mam uczulenie w okolicach brzucha i na plecach w okolicach
      lędzwi,smaruje kremem nivea,albo oliwkowym i dodatkowo pije wapno
      musujace,lekarz kazał mi sie myć szarym mydłem i smarować ciało oliwką dla
      dzieci.
      • aurinko Re: Uczulenie 06.02.07, 19:21
        Teraz mi tak wpadło do głowy, może to nie jest uczulenie, tylko po prostu
        bielizna lub spodnie obcierają? Jeśli niosicie te same co przed ciążą a nie
        większe, a brzuszki już się pokazują, może to takie podrażnienie skóry?
    • asia19813 Re: Uczulenie 07.02.07, 08:31
      no a ja chyba dostałam uczulenia od oliwki na brzuchu i piersiach, ale dziwne
      żeby od oliwki, Wczoraj po kąpieli zauważyłam czerwone plamki, dzis rano też
      są, myślałam że przez noc przejdzie, że to po kąpieli, ale nie, dobrze że dzis
      ide do lekarza.
      • venita Re: Uczulenie 07.02.07, 13:11
        pewnie to od ubrania,bo swędzi na wysokości pasa,czyli gumy od rajstop,ale w
        domu chodzę w dresie dość lużnym...mimo wszystko jednak ubranie podrażnia,mnie
        pomaga natłuszczanie tego miejsca i jest spox.
        • blanka0 Re: Uczulenie 07.02.07, 17:57
          a ja wczoraj wieczorem myslalam ze oszaleje, zaczeły mnie mooocno swędzieć
          stopy ale tak od góry. Oczywiscie oszalalam i całą noc nie spałam chodziła mi
          po głowie cholestaza, ale rano polecialam zrobic próby wątrobowe i jest OK. A
          stopy dalej swędzą. No i co to jest?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka