Dodaj do ulubionych

cholestaza

19.04.07, 09:23
dziewczyny wczoraj odebrałam próby wątrobowe i załamka, wyniki w ciagu 3 tyg
bardzo mocno podskoczyły
jutro ide do lekarza, strasznie sie boje i chyba umre ze strachu jak sie
okaze ze to to paskudztwo
najpierw cukrzyca teraz to
szlag

czy wy robicie takie badania?
Obserwuj wątek
    • bobimax Re: cholestaza 19.04.07, 09:35
      Ja bedę robiła przy nastepnym skierowaniu na badania. W pierwszej ciąży miałam
      cholestazę i niestety do porodu leżałam w szpitalu. Teraz też sie boję że mnie
      dopadnie a nie bardzo mi się uśmiecha bo w poniedziałek okazało się że moja
      starsza córka ma wadę wrodzoną, która wyszła dopiero po pięciu latach i czeka
      ja operacja. Więc mój pobyt w szputalu nie wchodzi w grę.
      • edzia.79 Re: cholestaza 19.04.07, 10:30
        Podobno zawsze przy cholestazie lezy sie w szpitalu a wychodzi ona od 25tc.
        jakie robilyscie badania na wykrycie jej?
        w pierwszej ciazy tez mialyscie?
        Trzeba uwazac na swedzace cialo np.rece bo to chyba jedyny objaw tego swinstwa
        • bobimax Re: cholestaza 19.04.07, 10:45
          Pierwszym objawem jest straszny świąd. U mnie dłonie i stopy brzuch nie.
          Myslałam że oszaleję. Cholestaza najczęście po 30 tc ale może być wcześniej.
          Badania jakie trzeba zrobić to alat, aspat i bilirubina. No i niestety jak
          wystąpi to szpital przynajmniej na obserwację a dalej to w zależności jak będą
          wyglądały enzymy. Mi niestety rosły i leżałam do porodu.
          • babajagaa Re: cholestaza 19.04.07, 11:53
            Ja ide w poniedzialek zrobic to badanie alat i aspat,wczesniej robilam w 11tc i
            bylo w normie bilirubina rowniez w normie,pytalam sie diabetolog to powiedziala
            ze nie powinno mi sie zmienic od tamtego badania,zobaczymy.
            Bobimax-chodzi o swiad konkretnie na stopach i dloniach,mnie prawie od poczatku
            ciazy swedzi na nodze miejsce ktore ikiedys mialam oparzone na lydce,nie wiem
            czy to ma jakis zwiazek z cholestaza czy moze z oparzeniem
            • bobimax Re: cholestaza 19.04.07, 12:57
              U mnie świąd dotyczył stóp od spodu i dłoni od wewnatrz. no i mi się cholestaza
              pojawiła w 34 tc. a wcześniej bilirubinę miałam w normie
    • ja-goda1 Re: cholestaza 19.04.07, 13:27
      Ja robiłam proby wątrobowe 6 tygodni temu, Alat i Astat w normie, a bilirubine
      muszę powtórzyc, bo Panie laborantki pomyliły i zrobiły mi białko całkowite.
      Blanka piszesz, że podskoczyly - znaczy, że juz nie w normie, czy poprostu
      podskoczyły w stosunku do ostatnich wyników??
      • blanka0 Re: cholestaza 19.04.07, 18:42
        alat w normie aspat ponad norme , fisfotaza super ponad norme, ale dzwonilam do
        doca i jest OK
        fosfotaza rosnie fizjologicznie w ciazy a proby sa lekko podwyzszone
        no i bylam na usg u innego speca ktory tez kazal sie nie przejmowac, ale
        kontrolowac
        a moja mala ma juz 1260 g w 28 tc, no i nie powstrzymalam sie i kupilam extra
        spodenki za 19.99 z 75 przecena- wiec grz3chem byloby nie kupic :))
        • edzia.79 Re: cholestaza 19.04.07, 22:02
          Blanka to twoja mala to juz duza pannica.MOja w 26 tc-przeszlo 800gr i 25cm.Niestety lekarz nie potwierdzil plci ale na polowkowym 3D mowil ze na 100% dziewczyna.Jakos boje sie kupowac ciuszkow typowo dziewczecych a korci mnie bardzo :)
          • asia-ch Re: cholestaza 09.05.07, 11:25
            Ja jutro odbieram wyniki i sie martwię bo swędzi mnie skóra, szczególnie dłonie
            i stopy. Oby do jutra
            • bobimax Re: cholestaza 09.05.07, 15:25
              no mi się chyba właśnie zaczyna. W sobotę idę zrobić badania i zobaczymy co
              dalej. Pewnie czeka mnie znowu szpital aż do porodu.
              • asia-ch Re: cholestaza 10.05.07, 17:21
                Wyniki wyszły na szczęście dobre, a za dwa tyg jeszcze raz je zrobię. Kamień
                spadł mi z serca.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka