Dodaj do ulubionych

Jakie leki dla maluszka na początek?

30.04.07, 14:01
co trzeba mieć w domu na wszelki wypadek przy noworodku? Jakie choroby mogą
sie [przytrafić? co na gorączke, na rozwolnienie? Słyszaąłm o jakimś durze
czy coś, co dziecko w czasie snu dusic sie zaczyna i trzeba szybko
zareagować. Mamusie w co powinnyśmy sie zaopatrzeć? Tak na wszelki?
Obserwuj wątek
    • a.zaborowska1 Re: Jakie leki dla maluszka na początek? 30.04.07, 17:00
      Oprócz herbatek na ewentualne kolki dla dziecka nie radziłabym podawać dziecku
      żadnych leków samemu. To jest bardzo malutka i krucha istotka. Wszystko po
      uzgodnieniu z lekarzem. A zreszta jak takie maleństwo by poważnie zachorowało
      to i tak leczy się tylko zastrzykami więc raczej szpital.
      Myślę ze może się przydać ewentualnie:
      np. Maść Alantan plus na odporzoną dupkę i sól fizjologiczna w ampułkach.

W sumie to sama myśle co jeszcze... także dziewczynki wpisujcie
      • anulka-m6 Re: Spokojnie.... 30.04.07, 17:20
        Spokojnie dziewczyny, niejestem przesądna ale niemożna myśleć od razu co "kupić
        w aptece żeby nafaszerować maleństwo jak zachoruje".
        Na pewno jakby sie cokolwiek działo to pierwsze co zrobie to nic innego jak do
        lekarza... a potem ewentualnie jakies leki które przepisze. Sama na własną ręke
        niema co dawać, bała bym sie cokolwiek podać takiej małej kruszynce.
        Pozdrawiam i narazie jestem dobrej mysli...
        • sylpal13 A dur? 30.04.07, 17:26
          o ile dobrze nazywam tę chorobę, co dziecko w czasie snu zaczyna sie dusić, ja
          nie mówię tylko o pierwszym miesiacu życia, ale i kilku kolejnych.
          Koleżanki córka dostała ataku takiej dusznosci i do lekarza by nie zdążyła,
          dobrze ze ma w bloku sąsiadke, która jest lekarzem, natychmiast podali dziecku
          jakiś czopek i przeszło, wolałabym być na taką ewentualnosć przygotowana.
          zapytam sie oczywiscie lekarza jak maleńswto sie urodzi, ale myślałam ze teraz
          chociaż się w tym zorientuję, zebym wiedziała o co pytać.
    • agasar79 Re: Jakie leki dla maluszka na początek? 30.04.07, 17:34
      Na wysoką temperaturę przy noworodku, jeżeli chodzi o leki to
      najbezpieczniejszy jest paracetamol w czopku.
      Oczywiście jeżli coś się dzieje to trzeba jak najszybciej udać się do lekarza,
      ale zanim tam dojedziemy, lub przyjedzie pogotowie, można podać czopek
      paracetamolu(oczywiście odpowiednią dawkę do wagi dziecka), ponieważ w każdej
      chwili dziecko może dostać niebiezpiecznych drgawek gorączkowych.
      Na biegunkę, oczywiście "ostrą", tylko pobyt w szpitalu i to jak najszybciej, i
      kroplówki nawadniające, noworodek bardzo szybko się odwadnia!!!
      • paris4 Re: Jakie leki dla maluszka na początek? 01.05.07, 17:28
        Ja zamierzam się zaopatrzyc na początek w jakiś anty-kolkowy specyfik. Na pewno
        herbatkę Plantex i może Infacol
    • lucy_cu Re: Jakie leki dla maluszka na początek? 02.05.07, 13:14
      Sylpal, jeśli mieszkasz nie na jakimś odludziu, gdzie nie byłoby aptek- nie ma
      sensu kupować niczego.
      Kolki wcale maluch mieć nie musi- szkoda pieniędzy na specyfik, który być może
      nigdy nie będzie użyty.
      W razie (tfu, tfu) choróbska i tak sama nie będziesz się bawić w leczenie
      noworodka, tylko pójdziesz do lekarza.
      Ewentualnie mogłabyś kupić jakiś paracetamol w czopkach- ale, przyznam, nie
      pamiętam, czy to w ogóle wolno tak na własną rękę pakować noworodkowi. Z tym,
      że to akurat taki zakup przyszłościowy- bo już u starszych niemowlaków się
      stosuje na bank.
      A z tym "durem", przyznam, że nie wiem, o co chodzi. Dur brzuszny, owszem, jest
      taka choroba, ale to nie to. Może o bezdech Ci chodzi? SIDS? Na to i tak nie ma
      lekarstwa.
      • edzia.79 Re: Jakie leki dla maluszka na początek? 06.05.07, 16:58
        sylpal moze dziecko kolezanki mialo atak astmy?
        moj starszak jest alergikiem (astmy nie ma) i przy przeziebieniu ma takie ataki kaszlu duszacego ale my juz jestesmy wprawieni w bojach i wiemy co mu podawac.
        z noworodkiem nawet w przypadku kataru biegnie sie do lekarza ktory przepisze leki-starszaka leczy sie juz samego,oczywiscie mowie o przeziebieniu a nie o ciezkich infekcjach.
    • sani14 Re: Jakie leki dla maluszka na początek? 06.05.07, 22:19
      żadnych leków na zapas nie ma sensu kupować bo z czasem i tak niezła apteczka
      Ci urośnie ale to w miarę potrzeby...
      mój syn wcale nie miał kolek i żadnych specyfików nie musiałam mieć
      a na początek zamiast leków to dowiedz się jaki lekarz przyjedzie do Ciebie o
      każdej porze dnia i nocy (prywatnie oczywiście) i zapisz sobie jego nr telefonu!
      ja mam takiego lekarza i mogę na niego liczyć zawsze bo jeśli nie ma go akurat
      w mieście to mówi mi przez telefon co mam podać i do kogo zadzwonić:-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka