ridibunda 22.10.08, 11:42 Ja lubię bazylię, pieprz ziołowy, gałkę muszkatołową i majeranek, ale chciałabym coś urozmaicić:) Tu wiele specjalistek, poradźcie: jakich ziół do jakich potraw warto spróbować? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aurinko Re: Jakich ziół używacie przy gotowaniu? 22.10.08, 11:47 Bazylia, kolendra, tymianek, oregano, rozmaryn, majeranek - to najczęściej używane przeze mnie zioła. Staram się eksperymentować ;-) Dużo mam w doniczkach więc staram się jak najwięcej używać świeżych. Jakie zielsko do czego użyć znajdziesz na stronie www.kamis.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=2 mają świetnie każdą przyprawę opisaną. Odpowiedz Link
olus-ia80 Re: Jakich ziół używacie przy gotowaniu? 22.10.08, 12:12 Lubczyk - prawie do wszystkiego ,zioła prowansalskie ,tymianek, curry , majeranek ,estragon, do pieczenia sypię co mi w rękę wejdzie Odpowiedz Link
patrice7 Re: Jakich ziół używacie przy gotowaniu? 22.10.08, 12:37 aurinko Dzieki za link,jestem na etapie odchodzenia od glutaminianu i taka baza informacji io ziołąch mi sie przyda :) Odpowiedz Link
lipiec_2007 a propos swiezych ziol 22.10.08, 21:43 ja ostatnio mam tez cisnienie na swieze ziola w doniczkach. swiezy rozmaryn to ja moge wachac godzinami. jako dodatek do mies jest swietny. uwielbiam tez swieza miete. do jogurtow i salatek, deserow. no i odkrycie roku to dla mnie szalwia. dobrej jakosci makaronik + maselko + szalwia podduszona na patelni. palce lizac, a danie proste jak drut. znowu dalam sie poniesc, bo glodna jestem.... Odpowiedz Link
aga_n20 Re: Jakich ziół używacie przy gotowaniu? 22.10.08, 17:48 do każdej zupy, sosu wrzucam ziele angielskie i liśc laurowy a tak poza tym bazylie do pomidorówki, majeranek, oregano, tymianek, pieprz, Odpowiedz Link
burdziaa Re: Jakich ziół używacie przy gotowaniu? 22.10.08, 19:31 procz tych co dziewczyny wymieniły to uzywam czesto kurkumy, kardamonulukrecji, cząber do mięs, imbir, karob do wypieków, kuzu do zup i sosów, sosy sojowe- shoyu i tamari, tempeh do kapustki/ Odpowiedz Link
lipiec_2007 burdzia 22.10.08, 21:45 kardamon dziala jak afrodyzjak, prawda? ciekawe jak smakuje lukrecja (brzmi ladnie) i do czego sie ja dodaje. Odpowiedz Link
burdziaa Re: burdzia 22.10.08, 22:07 z lukrecją to ostroznie nalezy bo to lecznica roslina i ze względu na możliwość wystąpienia objawów ubocznych (zatrzymywanie jonów sodu i wody oraz utratę jonów potasu - grozi to podwyższeniem ciśnienia tętniczego i zatruciem= ale dodawana do potraw warzywnych na ciepło ma działanie: przeciwskurczowe, moczopędne i przeciwzapalne, jest bardzo słodka. a kardamon i owszem :) Odpowiedz Link