Dodaj do ulubionych

Głupie(?) pytanie

20.12.08, 21:55
Piszecie ,ze robicie dzieciom inhalacje z soli fizjologicznej.
Wytłumaczcie jak ?:)
Wlewacie ampulke do wody??? bo chyba nie wlewacie z 70 ampulek by powstalo
troche wody ;)
Obserwuj wątek
    • michalina_79 Re: Głupie(?) pytanie 20.12.08, 21:58
      ampułkę s soli fizjologicznej wlewam do inhalatora -nebulizatora jak kto woli-to
      mechaniczne urzędzenie samo tworzy parę i przez maskę się wdycha. Jeśli byś
      chciała to inaczej robić to nie wiem czy to jest możliwe
    • zabka11 Re: Głupie(?) pytanie 20.12.08, 21:59
      Inhalacje ale w "maszynie" do inhalacji:), z jednej buteleczki robi
      sie 15 minut pary do wdychania.
      No bo jak inaczej, bez maszyny???
      • patrice7 Re: Głupie(?) pytanie 20.12.08, 22:19
        Inaczej znaczy ekonomiczniej ;)
        Bez nebulizatora ,czyli gar na gaz i podgrzewamy ,az sie zagotuje;)
        Tak robie z olejkiem eukalipusowym,potem, recznik na glowe i wydycchamy gleboko,
        wdychamy...
        • zabka11 Re: Głupie(?) pytanie 20.12.08, 22:22
          No dla dorosłego to ok, garnek z wrzątkiem, ale dla dziecka, co ręce
          przywiążesz, czy jak?:) ja tam mam schizę na temat wrzątku, oooo
          chyba że gdzieś w pokoiku, wysoko postawić, jak dzieciak śpi i niech
          wdycha, ten amolek lub inne olejki:)
          Pozdrawiam
          • patrice7 Re: Głupie(?) pytanie 20.12.08, 22:29
            Nie ,Ania tez bym sie bala.
            Tutaj akurat pytam dla doroslego.Kurcze szkoda.
            A moze wiecie w jaki sposob nawilzyc gardlo?!
            ssanie nie pomaga:(
            • becik_l79 Re: Głupie(?) pytanie 20.12.08, 22:33
              Do nawilania gardla jest Tonimer. Żadnych przeciwskazań.
              Można też rozgryźć wit A+E
              lub dużo pić herbat z sokiem malinowym.
              Wszystko działa
              Syrop z cebuli też.
              Zdrówka!!!
              • patrice7 becik 20.12.08, 22:35
                Syrop z cebuli?

Moj nm ma problemy z gardlem i caly dzien ma mega wysuszone gardlo( aktualnie
                bierze Bioparox) ,a w nocy to chodzi po pokoju taka susza go dopada :(
                • patrice7 Re: becik 20.12.08, 22:36
                  Tonimer jest do nosa ,nie gardla
                • becik_l79 acha 20.12.08, 23:00
                  i niech nm odstawi bioparox, bo te problemy z suchością mogą być po tym. Nawilżacie powietrze? Pali?
                  • patrice7 Re: acha 20.12.08, 23:23
                    hehe odstaw bioparox na pewno by sie ucieszył gdyby lekarka tak mu wlasnie
                    zalecila:D
                    wiemy doskonale ,ze to po nim ,ale co zrobic jak brac musi.
                    Dzieki ,ja znalazlam jakis inny opis ;/
                    Nie pali:)
            • smolineczka Re: Głupie(?) pytanie 20.12.08, 22:38
              a dlaczego nie pędzlowanie gardła?
              chyba jest najbardziej skuteczne
              • patrice7 Re: Głupie(?) pytanie 20.12.08, 22:46
                Co to jest pedzlowanie gardla?
                • becik_l79 Pati 20.12.08, 22:56
                  Uwaga cytuję: "Tonimer, płyn nawilżający do gardła w sprayu: Płyn bogaty w aktywne składniki pochodzenia morskiego o intensywnym działaniu nawilżającym. zalecany w przypadku występowania uczucia suchści i pieczenia błon śluzowych jamy ustnej...blabla
                  A syrop z cebuli, w ogóle syropy są wbrew pozorom bardzo dobre do nawilżania gardła, wypróbowane osobiście: syrop z babki i prawoślazowy;)
                • smolineczka Re: Głupie(?) pytanie 20.12.08, 23:48
                  córce pędzlowałam gardło i przecierałam śluzówki jamy ustnej i łuki
                  gardła jałowymi gazikami zamoczonymi w zawiesinie, zrobionej w aptece
                  na receptę. dorosłemu można pędzlować płynem Lugola www.coel.krakow.pl/produkty.html?lvl=2&sia_id=28&siapid=26
                  • joasia83m Re: Głupie(?) pytanie 20.12.08, 23:51
                    Pati, nad garem, to sol fizjologiczna do wrzatku, dla doroslego to taka wieksza
                    ampulka (w aptece)+ soda oczyszczona.
                    • patrice7 Re: Głupie(?) pytanie 20.12.08, 23:55
                      smolineczka dzieki, ale ten psikacz jest jednak wygodniejszy i chyba zainwestuje
                      w niego.
                      • patrice7 ASia 20.12.08, 23:56
                        i da to cus?
                        • joasia83m Re: ASia 21.12.08, 00:00
                          a jak masz mozliwosc to pozycz inhalator i 3x dziennie. na gardlo da na bank!
                          ale nie wiem jaka on ma dolegliwosc, czasem trzeba jakies leki wziewne dostepne
                          na recepte
        • bobimax Re: Głupie(?) pytanie 21.12.08, 09:00
          W aptece kup sól do inchalacji bodajże 'bocheńska' się nazywa. I
          wtedy w gar z ciepłą wodą albo w łazience.
          • sylpal13 Re: Głupie(?) pytanie 21.12.08, 09:22
            na mojego Mężusia i na mnie najlepiej na świecie działa propolan, krople, za
            grosze w aptece, po 2 dniach płukania przeszła suchość, ból, i zapalenie gardła,
            gorąco polecam, niedobre jak franca, więc lepiej sie nie napić przez przypadek
    • olcia.kaktus Re: Głupie(?) pytanie 21.12.08, 10:20
      Pati, jeśli nie masz specjalnego urządzenia do inhalacji, to "parówka" z soli
      fizjologicznej jest zupełnie bez sensu, nawet z 70 ampułek. Z fizycznego punktu
      widzenia - paruje tylko i wyłącznie czysta woda, bez żadnych soli czy składników
      dodatkowych (tzw woda destylowana). Do gorącej wody można dodać coś co jest
      związkiem aromatycznym i wtedy też będzie odparowywało np olejek. Ale inhalacja
      w ten sposób z parującej soli fizjologicznej zupełnie niczym się nie różni od
      inhalacji czystą wodą.
      • patrice7 Re: Głupie(?) pytanie 21.12.08, 11:10
        dzieki dziewczyny,bede probowac po kolei.
        Asia no wlasnie nawet lekarze rozkladaja rece i nie wiedza co to.Maja milion
        wizji i ..tyle.
        tabuny lekow,masa pieniedzy wyrzucana wlasnicie ,bo nic nie pomaga.
        Dziekuje, polece do apteki dzis.
        • becik_l79 Pati 21.12.08, 11:25
          a moze to po prostu alergia??? Daj jakiś lek na alergię i zobaczcie.
          Ja jak tak miałam ostatnio wyleczyłam się dopiero po tym jak nie robiłam NIC tylko piłam dużo soku malinowego i łykałam rutinoscorbin. A miałam dokładnie tak samo:) No i wodę piłam niegazowaną.
          A jak odkurzyłam porządnie mieszkanie i umyłam podłogi i wytarłam każdy kąt z kurzu to jak ręką odjął. Po prostu.
          Nie żebym miała syf, ale czasami kurzu nie widać a czuć...
          • joasia83m Re: Pati 21.12.08, 11:42
            Pati, jesli masz sile sie pobawic w domowego lekarza homeopate, to rob tak:
            Napar z szałwii
            Gardło należy płukać co 3 godziny naparem z szałwii. Zioła te są dostępne w
            aptekach oraz sklepach zielarskich.
            Napar z szałwii jest doskonałym lekiem przeciwzapalnym i odkażającym służącym do
            płukania gardła oraz jamy ustnej przy anginie oraz chrypce.
            Dużą ulgę przynosi również płukanie gardła naparem z kory dębu oraz rumianku.
            Przykładowy przepis na ziołowy napar na ból gardła:
            * Liść szałwii, liść mięty, koszyczek rumianku, kwiat nagietka. Trzy łyżeczki
            zmieszanych ziół należy zalać wrzątkiem i zaparzać przez okres 20 minut. Gardło
            płukać naparem kilka razy w ciągu dnia.

krok 2
            Buraki Buraki
            Płukanie gardła sokiem z buraków
            Sok z buraka czerwonego od dawna znany jest jako wspaniały lek na bolące gardło.
            Jeśli nie mamy świeżego soku z buraków gardło można również płukać rozcieńczonym
            koncentratem (wg instrukcji na opakowaniu).
            Przykładowy przepis:
            * Szklanka świeżego soku z buraków, jedna łyżka stołowa octu (winnego lub
            jabłkowego). Gardło należy płukać 6-10 x dziennie.

Syrop z cebuli
            Syrop z cebuli szybko pomaga na ból gardła oraz kaszel.
            * Cebulę należy zetrzeć na tarce, odcisnąć dokładnie sok. Do soku można dodać
            miód oraz cytrynę. Należy pić po 2 łyżeczki syropu 4-6 razy w ciągu dnia.
            * Pokrój 2-3 cebule w talarki. Talarki ułóż w słoiku warstwowo, oddzielając
            kolejne warstwy dobrze ubitej cebuli od siebie łyżką cukru. Na jeden słoik dodaj
            około 5 łyżek cukru. Słoik należy odłożyć na parę godzin (najlepiej na całą noc)
            w ciepłe miejsce. Syrop należy przyjmować po jednej łyżce stołowej 3 razy dziennie.
            * Zetrzyj jedno jabłko oraz jedną cebulę na tarce. Zmieszaj oraz wyciśnij
            dokładnie dok. Syrop pij 3 razy w ciągu dnia po 2 łyżeczki.

Dużo pij
            Przyjmuj dziennie około 3 litrów płynów. Na chore gardło najlepiej pić herbatkę
            z sokiem malinowym, naparem z lipy, z miodem, naparem z czarnego bzu, kompot z
            imbiru oraz płyny bogate w witaminę C jak np. sok pomarańczowy, grejpfrutowy,
            woda z dużą ilością cytryny.
            Przykładowe przepisy:
            * Szklanka gorącej wody, sok wyciśnięty z połowy cytryny, 2 łyżeczki miodu
            * Szklanka ciepłego mleka (w temperaturze ciała), 2 łyżeczki miodu, pół łyżeczki
            masła
            * Kompot z imbiru - korzeń imbiru (około 5cm) należy pokroić w cieniutkie
            plasterki, zalać szklanką wody. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut.
            Przecedzić oraz dodać łyżeczkę miodu. Ciepły napój pić 2 razy dziennie.

krok 6
            Nawilżenie powietrza
            Jeśli boli nas gardło należy zadbać, aby w pomieszczeniu, w którym przebywamy
            utrzymywała się duża wilgotność. Jeżeli nie posiadamy nawilżacza powietrza
            dobrym i skutecznym rozwiązaniem jest położenie na ciepły kaloryfer mokrego
            ręcznika.

ponoć imbir jest też super>
            no to milej zabawy w lekarza :)) jak to wszystko zastosujesz to nm na bank
            wyzdrowieje :DD

a potem, na pare seansow na randke do groty solnej sie wybierzcie;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka