maryjka60 26.08.09, 12:44 mam na ogrodzie jabłonie, śliwy i grusze więc kompotuję codziennie, co dodajecie do kompotów, żeby były lepsze i ciekawsze w smaku? ja dodaję tylko goździki, może jakiś inny dodatek podpowiecie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zabka11 Re: kompoty 26.08.09, 12:51 Ja wciskam też cytrynę, nadaje takiej kwaskwości:) Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
aurinko Re: kompoty 26.08.09, 13:14 Gruszki obtaczam w soku z cytryny żeby nie ciemniały, robię zalewę z wody, cukru, rodzynek, wanilii, goździków i kory cynamonu. W tej zalewie ćwiartki gruszek gotuję przez 5 minut (dogotują się w trakcie pasteryzacji). Właśnie wyciągnęłam słoiki z gruszkami, teraz w garze wylądowały brzoskwinie :) Odpowiedz Link
beetaa Re: kompoty 26.08.09, 13:19 mozna wogole poeksperymentowac z przyprawami - cynamon napewno pasuje do wiekszosci owocow, moze kardamon, jak lubisz jego aromat,albo anyz (ja go nie cierpie). Moja mama ostatnio robila gruszki na ostro z ziarnami bialego pieprzu, juz ciesze sie na degustacje w przyszlym tygodniu :) Tu dodaje sie czasem do kompotow piment, czyli ziele angielskie (na taki pomysl bym nie wpadla). A jakby sprobowac z taka prawdziwa wanilia,takie waniliowe gruszki nie bylyby zle :) Odpowiedz Link
aurinko Re: kompoty 26.08.09, 13:22 beetaa napisała: > A jakby sprobowac z taka prawdziwa wanilia,takie waniliowe gruszki nie bylyby z > le :) Ja bardzo polecam wanilię, gruchy są przepyszne :) A jeszcze z takich mniej popularnych - czereśnie z chili, ale to już za późno bo czereśni nie ma. Odpowiedz Link