Dodaj do ulubionych

A jednak likwidacja 514

IP: *.dynamic.chello.pl 20.04.11, 14:04
To już zakrawa na złośliwość.
Likwidacja 514 po raz kolejny.
Jest to JEDYNA linia bezpośrednia łącząca Wesołą z centrum i Ostrobramską.
Wielokrotnie próbowano ją zlikwidować i dotychczas udało się dzięki interwencjom mieszkańców i Urzędu Dzielnicy ją obronić.
Na siłę chcą nas wpakować w pociągi i tramwaje z przesiadkami.
Nie liczą się także z tym, że nie każdy ma bilet okresowy, a każda przesiadka to już dla wielu problem finansowy.
Możemy protestować i wysyłać swoje opinie do ZTM i Urzędu Dzielnicy
I tym razem nie powinniśmy do tego dopuścić.
A tu poprzednie dyskusje na ten sam temat:

forum.gazeta.pl/forum/w,311,95850224,,likwidacja_514.html?v=2
Obserwuj wątek
    • Gość: KJ Re: A jednak likwidacja 514 IP: *.r.kbt.pl 01.05.11, 23:52
      Tego już za wiele.
      A jakież to nowe argumenty ma ZTM ?
      Ostatnio była przebudowa węzła Marsa, teraz nieco się zmieniły bo węzeł prawie ukończony i jakoś przeżyliśmy.
      ZTM nie traktuje nas poważnie i dla celów, o których nie chce informować jest gotów na likwidację linii jeżeli tylko opór materii będzie do zniesienia.
      Na siłę pcha nas na zatłoczoną Grochowską i zmusza do przesiadek, a więc do wielokrotnego kasowania jednoprzejazdówek...
      To wszystko nie ma nic wspólnego z optymalizacją połączeń.
      Zmuszacie nas Państwo do wsiadania we własne samochody - tego oczekujecie?
      Nie damy się !
      Obiecaliście ostatnio monitorować 514 - gdzie wyniki ? Byłyby niekorzystne dla obecnej koncepcji ?
      Ślijcie meile z protestem do ZTM - konsultacje@ztm.waw.pl.

• sibeliuss Re: A jednak likwidacja 514 06.05.11, 09:37
      Gość portalu: RZ napisał(a):

> Na siłę chcą nas wpakować w pociągi i tramwaje z przesiadkami.

I mają rację.
      www.tvnwarszawa.pl/informacje,news,ztm-chce-zlikwidowac-514-quot-zaoszczedzimy-17-minut-quot-,185747.html
      • Gość: ff Re: A jednak likwidacja 514 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.11, 12:30
        Tylko ciekawe jak dostać się do pociągu z Groszówki po tych zmianach.
        • optymistyczny2 Re: A jednak likwidacja 514 06.05.11, 16:31
          Najprostszty sposób: zapytać pisemnie pana dyr. Rutę z ZTM dlaczego nie zrobi dowozówek do kolejki SKM w Legionowie, tylko kilka linii autobusów o częstotliwości znacznie wyższej niż 514 dowozi pasażerów do pętli Żerań (723, 731 i 801 - co ok. 15 min. każda) ? Zaznaczam, że Legionowo to nie jest dzielnica Warszawy. A na Wesołą się uwzięli... gdy 514 jeździło zatloczone co 15 min. to obniżyli częstotliwość do 30 min., po to żeby ludzi powoli od tej linii odzwyczaić... nadal nie widzę na tej linii pustek (pustki to są w tworzonych ostatnio dziwadłach typu 214 czy 360)... ale jak ktoś się uprze to nie ma rady.
          • Gość: kat Re: A jednak likwidacja 514 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.11, 22:04
            Słuchajcie koniecznie piszmy maile do naszych radnych: rada_dzielnicy@wesola.waw.pl i na poczta@wesola.waw.pl.
            Ja i znajomi już napisaliśmy coś od nas, ale trzebba ich bombardować mailami, bo Kłos sobie słabo radzi, widzę, ze wychodza mu na głowę ze wszytskim dosłownie. Trzeba uświadomić Zarząd i Radę o tym problemie.
            Tak jak się to nie udało ZTM w ubiegłym roku, tak i w tym nie im nie uda, ale trzeba działać, póki jest czas.

Proszę rozpowiedzcie o tekj sprawie wśród Waszych znajomych
        • Gość: nma Re: A jednak likwidacja 514 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.11, 22:05
          Dokładnie, ale nie tylko groszówka ma ten problem - ten problem na tez Zielona i Grzybowa. Totalny brak wyobraźni i pojęcia o tym co robią, Tym bardziej trzeba działać, bo jak nas zostawią bez autobusu, to dopiero będzie!
          • Gość: wesolanin Re: A jednak likwidacja 514 IP: *.play-internet.pl 07.05.11, 16:50
            Mieszkam w Wesołej (Zielona) od kilku lat i korzystam wyłacznie z komunikacji miejskiej.
            O ile wcześniej jeżdziłem do centrum 514, to teraz wyłącznie dojeżdzam do PKP Rembertów i dalej skm lub km (mam kartę miejską).
            Przeczytałem całość propozycji zmian i uważam że są korzystne i wiem co mówię, bo przemieszczam sie nierzadko kilkakrotnie w ciągu dnia do miasta i z powrotem.
            Prosze popatrzeć na częstotliwośc kursowania nowycjh linii. A jaka trudność przesiąść sie na przystanku marsa/okularowa w 520 lub inne linie?
            Wiem, czytałem że osoby które kasuja tylko jednorazowe bilety sie na to skarżą.
            Ale bilet jednorazowy kosztuje 2,80 i tyle samo kosztuje 40 minutowy, a to jest normalny czas na dojazd z brata alberta do metro politechnika, nawet z przesiadką.
            Pozdrawiam.

• Gość: ff Re: A jednak likwidacja 514 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.11, 17:24
              1. po tych zmianach z Groszówki nie da się dostać do PKP w Rembertowie
              2. przesiadanie się na Okularowej po ciemku nie kojarzy mi sie najlepiej, stanowczo bezpieczniej jest wsiąść w 514 w centrum
              • Gość: Paweł Re: A jednak likwidacja 514 IP: *.play-internet.pl 12.05.11, 09:53
                1.
                Ale da się dostać do PKP Gocławek (6 autobusów na godzinę w szczycie)
                lub PKP Wesoła (6 autobusów na godzinę w szczycie, niestety dodatkowo lekki spacerek jakieś
                400 metrów).

Do tej pory miałeś do PKP Rembertów 2 autobusy na godzinę w szczycie nijak
                nie skomunikowane z rozkładem SKM, bo nie taka była rola 514.

Chyba będziesz miał o wiele lepiej

2. Możesz się przesiąść przy rondzie przy Grochowskiej/Płowieckiej.
                Tam będzie mnóstwo ludzi się kręciło a to zawsze o wiele bezpieczniej.
                • Gość: ff Re: A jednak likwidacja 514 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.11, 19:09
                  wszystko świetnie, dopóki nie masz wózka z dzieckiem albo 80-ciu lat, spróbuj wówczas zejść z Marsa do PKP...
                  • Gość: wesolanin Re: A jednak likwidacja 514 IP: *.play-internet.pl 14.05.11, 00:24
                    Cytuję @FF kilka postów wcześniej: "po tych zmianach z Groszówki nie da się dostać do PKP w Rembertowie".

To w końcu o co chodzi???

PS. A zjazdu/pochylni dla wózków, rowerów, itd. na stacji PKP Rembertów zarówno od strony Marsa jak i Okuniewskiej to nie ma?
                    • Gość: ff Re: A jednak likwidacja 514 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.11, 15:52
                      chodzi o proponowane wyżej PKP Gocławek
                  • Gość: Paweł Re: A jednak likwidacja 514 IP: *.play-internet.pl 16.05.11, 15:26
                    Po co z Marsa, można 2 przystanki wcześniej i szybciej.
    • Gość: Maciek Re: A jednak likwidacja 514 IP: *.doplaty.gov.pl 09.05.11, 13:57
      Jestem za likwidacją. W zamian za to dostaniemy szybki dojazd do pętli w Marysinie i do SKM linii S1 i S2. A 514 przebijające się czasami po 15 minut w okolicach PKP Rembertów już dawno powinno byc zlikwidowane. Zysk 15 minut kosztem 1 przesiadki więcej jest opłacalny. Popieram ZTM.
      • Gość: RZ Re: A jednak likwidacja 514 IP: *.dynamic.chello.pl 09.05.11, 14:38
        A ja za przesiadki dziękuję - nie będę maił wyjścia i po likwidacji wsiadam do samochodu, tak jak wielu innych będę przyczyną korków.... To będzie rezultat tych zmian...
        • Gość: Paweł Re: A jednak likwidacja 514 IP: *.play-internet.pl 12.05.11, 09:46
          Jak masz czas i chcesz w podróży w jedną stronę spędzać półtorej godziny
          to proszę bardzo. Ja tam wybieram SKM i 35 minut.

• Gość: RZ Re: A jednak likwidacja 514 IP: *.dynamic.chello.pl 12.05.11, 12:06
            Nie mam czasu...
            Do SKM mam 4 km.
            O ile wiem SKM jeszcze nie podróżuje Ostrobramską i Trasą Łazienkowską.
            Życzę Ci mimo wszystko bezstresowej podróży SKM w godzinach szczytu....
            • Gość: wesolanin Re: A jednak likwidacja 514 IP: *.play-internet.pl 12.05.11, 21:04
              Życzę bezstresowej podróży 514 w godzinach szczytu na odcinku Grochowska/Marsa - PKP Rembertów.

O ile wiem to trzy razy częściej od obecnej 514 będa kursowac 186 i 520 na odcinku Wesoła (Zielona) Rembertów - Trasa łazienkowska.
              • Gość: RZ Re: A jednak likwidacja 514 IP: *.dynamic.chello.pl 13.05.11, 09:47
                Dziękuję...
                • Gość: Paweł Re: A jednak likwidacja 514 IP: *.play-internet.pl 16.05.11, 15:36
                  Jeżeli mieszkasz 4 kilometry od SKM to znaczy, że do 514
                  masz ze 3. Różnica w sumie nie tak wielka...
                  • Gość: RZ Re: A jednak likwidacja 514 IP: *.r.kbt.pl 16.05.11, 23:35
                    Do 514 mam 200 metrów - różnica spora - popatrz gdzie jest Brata Alberta i Warszawska.....
                    • Gość: Paweł Re: A jednak likwidacja 514 IP: *.play-internet.pl 17.05.11, 17:14
                      No to będziesz miał 100 metrów do 183 do PKP Rembertów (przystanek przy Kościele),
                      nie musisz drałować 4 kilometrów na piechotę.
          • Gość: Reynevan Re: A jednak likwidacja 514 IP: *.r.kbt.pl 15.05.11, 19:27
            A czy jechałeś może zimą?? Bo coś mi się nie wydaje, no chyba, że lubisz marznąć 30 min i więcej czekając na notorycznie opóźnione pociągi. Rozumiem, że powrót wieczorem i przesiadka na marysinie, to też super bezpiecznie i wygodne rozwiązanie? Nie rozumiesz, że te zmiany nie są dla ludzi i autobusy, które niby mają zastąpić usunięte linie wcale nie będą często jeździć. To tylko zamydlanie oczu, a chodzi po prostu o cięcia
    • Gość: majca niech chociaż pociągną do Zielonej 520 ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.11, 13:22
      już jakiś bezpośredni kontakt ze światem byłby...
    • Gość: RZ Re: A jednak likwidacja 514 IP: *.r.kbt.pl 15.05.11, 21:29
      Proponuję przeczytać
      - to z 2009 roku
      www.ztm.waw.pl/aktualnosci.php?i=8&c=100&l=1
      i to obecne "analizy"
      www.ztm.waw.pl/aktualnosci.php?i=412&c=100&l=1
      A tak nawiasem zakończono konsultację w Wawrze - mieszkańcy przy wsparciu Dzielnicy obronili jedną z linii -
      Lada dzień konsultacje przeniosą się do Wesołej - Jeszcze raz apeluję - nie chodzi mi o argumenty ZTM, chodzi o POZOSTAWIENIE JEDYNEJ LINII BEZPOŚREDNIEJ - Wesoła - Ostrobramska - Śródmieście, choćby z kursami z niewielką częstotliwością.
      To ma znaczenie dla bardzo wielu mieszkańców naszej dzielnicy.
      • Gość: RZ Re: A jednak likwidacja 514 IP: *.r.kbt.pl 15.05.11, 21:33
        Zapomniałem o linku
        m.warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,106541,9595651,Mieszkancy_przeciw__zmian_nie_bedzie__521_zostaje.html
      • Gość: wesolanin Re: A jednak likwidacja 514 IP: *.play-internet.pl 16.05.11, 21:15
        Obroniono linie 521, która zdaje się jest w większości kursów zatłoczona.
        Proszę natomiast powiedziec jak to wyglada z naszą 514, szczególnie na odcinku od PKP Rembertów do Woli Grzybowskiej. Ja znajduje zawsze miejce siedzące.

Jestem ZA likwidacją lini 514 i mieszkam w dzielnicy Wesoła.

PS. To miło że argumenty ZTM jednak zaczynają przekonywać do zmiany nawet zagorzałych oportunistów. Własnie, zanim zaczniemy protestować może "dla zasady", albo bo coś tam "usłyszeliśmy", to może warto zapoznać się z wszystkimi argumentami najpierw. Polecam zapis czatu o "Projekcie wawerskim" na stronie ZTM. Sam na niego trafiłem z opóźnieniem, bo nie było linku wcześniej z głownej strony.
        ztm.waw.pl/informacje.php?i=326&c=98&l=1

• Gość: RZ Re: A jednak likwidacja 514 IP: *.r.kbt.pl 16.05.11, 23:47
          Niestety myślcie Państwo co chcecie - ja wolę jednak bezpośrednie połączenie z Ostrobramską i Centrum od przesiadek i podróży SKM, do której też muszę dojechać autobusem.
          Nie mam biletów okresowych, bo to mi się zwyczajnie nie opłaca (do teraz).
          Do podróży SKM nikt mnie nie namówi.

Jetem widocznie małopojętny, bo nijak wyliczenia czasu podróży przez ZTM nie zgadzają mi się.
          Pomijając KOSZTA - (przesiadki), uciążliwości przesiadek, czas mam PORÓWNYWALNY i to tylko w optymistycznym wariancie.
          Zostaje mi samochód jak już wspomniałem i taki będzie rezultat zmian dla mnie.

Ciekawe jak szybko Państwo dojdziecie do wniosku, że bezpośrednie połączenie by się jednak przydało.
          Historia lubi się powtarzać, a przecież mało kto pamięta, że ta sprawa była już wałkowana kilkakrotnie. Wesoła wspólnie z Rembertowem występowała o utworzenie linii łączącej nowe wtedy dzielnice z Miastem...

W każdym razie powodzenia ze zmianami i do następnych "słusznych akcji oddolnych" o utworzenie linii pozwalającej w cywilizowany sposób korzystać z dobrodziejstw stolicy.

• Gość: PawełB Re: A jednak likwidacja 514 IP: *.play-internet.pl 17.05.11, 17:28
            Boże, wyliczenia są proste, wystarczy zajrzeć na stronę ZTM lub przejechać się.

514 rozkładowo jedzie 31 minut do placu Politechniki, dalej do Centrum już nie
            dojeżdża i nie będzie dojeżdżał nawet jeśli oszołomiarsko obronimy ten autobus.
            Według starego rozkładu do Centrum miał 41 minut. Przez korki na Marsa i Ostrobramskiej i dalej czas niemożliwy do utrzymania. Ale załóżmy punktualność. Z przesiadką będzie załóżmy
            43-44 minuty. Koszty więc to 2,8 pln (jednorazowy 514) + 2,0 pln (20-minut przesiadka)
            = 4,8 pln lub 4,0 pln (bilet czasowy 60-minut)

216 (lub później 183) z przesiadką na SKM w Rembertowie z Twojego przystanku to
            jest 7 minut jazdy + 6 minut przesiadka z oczekiwaniem i 19 minut jazdy SKM.
            Razem 32 minuty.
            Koszt przejazdu 2,8 (bilet 40-minut)
    • Gość: RZ Re: A jednak likwidacja 514 IP: *.dynamic.chello.pl 25.05.11, 14:55
      Na stronie
      www.wesola.waw.pl/nowa/images/stories/stanowisko_zarzdu.pdf
      Proponuję poczytać. Mam nadzieję, że to ostudzi zapały ZTM do likwidacji 514.
      • Gość: Paweł Re: A jednak likwidacja 514 IP: *.play-internet.pl 28.05.11, 23:57
        A ja mam nadzieję, że nie ostudzi, gdyż to stanowisko zarządu dowodzi,
        że nikt z tego szacownego gremium nigdy w życiu nie podróżował komunikacją miejską.

Nie pojmę jak można bronić linii jeżdżącej co pół godziny kiedy w zamian proponuje się
        numer kursujący co 10 lub co 15 minut.

• Gość: RZ Re: A jednak likwidacja 514 IP: *.r.kbt.pl 29.05.11, 16:50
          To proste i można pojąć jeżeli słucha się argumentów tych, którzy podróżują 514.
          To, że linia kursuje co 30 min nie jest argumentem.
          Jeśli jakaś niezbędna linia kursuje rzadko to znaczy, że trzeba ją zlikwidować ?
          Może zwiększyć jej częstotliwość kursowania ?!
          • Gość: Paweł Re: A jednak likwidacja 514 IP: *.play-internet.pl 29.05.11, 22:23
            Pewnie, że można. A kto to będzie finansował?
            Ja wożenia powietrza nie zamierzam.

W Warszawie mieszka pewnie z jakieś2 miliony osób.
            Jeżeli każdemu ZTM doprowadzi pod dom autobus bezpośredni do centrum
            to bilet jednorazowy musiałby kosztować ze 100 złotych. Zapłacisz?
            Czy może jednak nie rozumiesz, że pieniądze budżetowe to nasze pieniądze?

• Gość: RZ Re: A jednak likwidacja 514 IP: *.dynamic.chello.pl 30.05.11, 10:05
              Ja tak a TY, skoro już na TY przeszliśmy ?
              Niestety widzę emocje górą, a te zastępują brak argumentów.
              Teraz wg Ciebie 514 wozi powietrze....
              Proponuję przyjrzeć się co wożą nowe bezsensowne linie 215 i 216.
              Miał to być etap planu ZTM wyekspediowania mieszkańców Wesołej do zapchanego węzła przesiadkowego SKM w Rembertowie. Węzeł bardzo kolizyjny i w żaden sposób nie przystosowany do zwiększonego ruchu pieszych, przesiadających się do innych linii i SKM.
              Wg nie tylko moich obserwacji ten plan to całkowita klapa.
              Brniemy w to dalej ?
              Tak trudno się przyznać do błędnej koncepcji ?
              Wielokrotnie przy planowanych zmianach mieszkańcy podsuwali sensowne rozwiązania.
              Jak widać ZTM jest na nie głuchy i tylko ustępuje pod naciskiem.
              Rozumiem, że przy braku środków i taboru musi dokonać zmian, ale jest możliwe pogodzenie potrzeb mieszkańców i możliwości ZTM.
              Trzeba tylko być otwartym na propozycje.
              • Gość: gość Re: A jednak likwidacja 514 IP: 93.91.208.* 30.05.11, 13:54
                RZ ma jak najbardziej racje... 514 powinno zostać!
              • Gość: Paweł Re: A jednak likwidacja 514 IP: *.play-internet.pl 30.05.11, 14:46
                Jeżeli szanowny pan do tej pory nie zauważył moich argumentów,
                łącznie z dokładnymi wyliczeniami czasowo-kwotowymi
                to dalsza dyskusja nie ma sensu.
                • Gość: gość Re: A jednak likwidacja 514 IP: 93.91.208.* 31.05.11, 12:02
                  Wyliczenia czasem nie mają większego sensu jeśli w grę wchodzi wygoda...
                • Gość: RZ Re: A jednak likwidacja 514 IP: *.dynamic.chello.pl 01.06.11, 11:35
                  Ma Pan racje ... mogę napisać to samo...
    • Gość: Romek Re: A jednak likwidacja 514 IP: 195.136.33.* 31.05.11, 16:15
      > Jest to JEDYNA linia bezpośrednia łącząca Wesołą z centrum

Pociągi zlikwidowali?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka