Dodaj do ulubionych

studia przeszkadzają mi w znalezieniu pracy

05.03.04, 13:21
Studiuję wieczorowo. Właśnie dostałam zajefajną propozycję - branża, w jakiej
zawsze chciałam działać, firma wygląda b. sympatycznie, płaca ok, możliwość
rozwoju, niedaleko od domu - słowem>> super. Gdyby nie to, że się uczę. W
ogłoszeniu było m.in., że wyższe nie jest konieczne. Ja jestem w trakcie -
duuużo czasu do końca zostało. Gdybym NIE studiowała wcale(ale miałabym to w
planach) to bym tę pracę dostała. A tak... niektóre zajęcia mam koło 16 i za
Chiny bym nie zdążyła. Ale się wkurzyłam.
Obserwuj wątek
    • kamcia_79 Re: studia przeszkadzają mi w znalezieniu pracy 05.03.04, 13:53
      A nie zastanawiałaś się nigdy żeby przenieśc sie na zaoczne? Jeśli powaznie
      myslisz o podjęciu pracy, to chyba nie dasz rady na wieczorowych. Musiałaby to
      byc praca do 15, 15.30, a co jak trzeba by było zostać? To teraz prawie norma.
      • pireneje Re: studia przeszkadzają mi w znalezieniu pracy 05.03.04, 14:13
        No właśnie, studia zaoczne... albo ustawienie zajęć na późniejszą porę (to
        chyba jest możliwe?), a może porozmawiaj z pracodawcą, czy jest możliwość pracy
        na 0,5 lub 0,75 etatu.
        Pamiętaj jednak, że studia są ważne i nie rezygnuj z nich. Za parę lat
        skończone studia na pewno Ci pomogą w znalezieniu pracy, więc warto się trochę
        teraz pomęczyć :-)
        • pireneje Re: studia przeszkadzają mi w znalezieniu pracy 05.03.04, 14:16
          a może zaczynałabyś pracę godzinę wcześniej?
      • wakarpl Re: studia przeszkadzają mi w znalezieniu pracy 05.03.04, 14:17
        To paradoks.....
        Tez kiedys myslalem, ze gdybym nie poszedl na studia, to pewnie juz ustawilbym
        sie w jakiejs firmie, a tak bede mial 25 czy 26 lat i zero doswiadczenia w
        pracy. Jakies tam czlowiek ma, ale pewnie nie bedzie im o takie chodzilo, choc
        zobaczymy.
        Na dobra sprawe to na studiach sie niczego nowego nie nauczylem, lepeij
        zrobilbym gdybym poszedl do pracy po szkole, na pewno nie umialbym mniej:).
        Mimo wszytsko jestem zwolennikiem studiowania, nie wyobrazam sobie, ze mialbym
        zakonczyc edukacji na szkole sredniej, no i studia sa fajnym okresem w zyciu,
        choc w szkole sredniej bylo chyba jeszcze fajniej...
        RZeczywiscie, studentowi ciezko jest znalezc stala prace, bo kto chce zatrudnic
        kogos, kto mowi pracodawcy kiedy nie moze przyjsc...
        Pozdrowienia
        • segovia Re: studia przeszkadzają mi w znalezieniu pracy 05.03.04, 18:51
          właśnie :))

zobaczymy, może się okaża (akutat TA firma) bardziej elastyczni :)
          Od przyszłgo semestru się przenoszę na zoczne.
          A teraz -połażę na rozmowy, może coś "trafię".
          Przy okazji - w szoku jestem, ile osób się odezwało, bo nie starałam się
          specjalnie z wysyłaniem maili. Ale z drugiej strony - nie szukałam zajęcia na
          ambitniejszym stanowisku niż asystentka. Pewnie będzie trudniej, kiedy będę
          chciała startować do wyższych stanowisk. Pocieszam się, że nie jestem taka
          stara, a trochę w cv mam :)

Póki co mam duużo czasu dla siebie i nawet mi się to podoba (wreszcie bez
          sińców pod oczami)

Miłego weekendu!!
        • kasienka80 Turystyka 05.03.04, 18:52
          Karol, bo te wasze studia sa specyficzne i dlatego niewiele sie nauczyles.
          Moj kumpel poszedl zrobic tylko kurs pilota i pracuje od kilku lat w turystyce
          i ma juz doswiadczenie i wogole niezle sie ustawil, podpisal umowy z niezlymi
          firmami, a studiuje na SGH :-) W porownaniu z nasza wspolna znajoma :-) to
          niebo a ziemia :-) a teoretycznie ida w tym samym kierunku
          • wakarpl Re: Turystyka 05.03.04, 19:41
            Kasienko!!
            To nie chodzi o prace pilota. Pilotem to ja jestem od dawna i tez czasmi
            pracuje, jak mi czas pozwala, ale to jest zajecie dorywcze, ja myslalem o pracy
            na serio.
            Przed studiami mialem wiele koncepcji, planow, nawet pomysl a swoj biznes,
            jednak zycie to zweryfikowalo, a sytuacja w Polsce tez sie odrobine zmienila i
            to co mogloby sie udac wtedy, niekoniecznie moze sie udac teraz.
            Zreszta ludzie po AWfie rzadko kiedy pracuja w swoim zawodzie, AWF jest swietna
            szkola zycia:)
            P.S
            Poki co ciesze sie wolnoscia, jeszcze sie zdaze napracowac:)
            • kasienka80 Re: Turystyka 05.03.04, 19:49
              No tak, ale na poczatek to nawet praca pilota moze byc na serio! nie ma sie
              rodziny, dzieci wiec jest sie wolnym! ten moj przyjaciel wozi wycieczki
              niemieckie po Mazurach i to mu zajmuje cale wakacje, a nawet i czerwiec.
              Teraz ma tez jakies wycieczki do Andory i Francji..
    • labeg Re: studia przeszkadzają mi w znalezieniu pracy 06.03.04, 20:14
      no prosze segovia, gratulacje:) a tak sie martwilas tym zwolnieniem:) nie ma
      tego zlego co by na dobre nie wyszlo:)
      a teraz a propos pracy bez studiow- moj R ma wyksztalcenie policealne plus
      zawod technika, po szkole pare lat pracowal ale od dluzszego czasu pracy nie
      ma - jedna z przyczyn jest na pewno to ze nie zrobil w swoim czasie studiow.

Karol juz wieki w Polsce nie byl wiec nie wie ze teraz pracodawcy bardzo oplaca
      sie zatrudnic studenta do lat 26. Ogloszen na kopy. Rzeczywiscie praca moze nie
      najwyzszych lotow ale jak chcesz zarobic to masz wiele szans i mozliwosci.
      Gorzej jak juz sie studia skonczy.... zamienic dyplom na prace to jest czasem
      marzenie scietej glowy. Praca w czasie studiow czasem niemozliwa lub
      problematyczna jak w przypadku segovii, praca po studiach z wieeelkim znakiem
      zapytania- tak zle i tak niedobrze
      moze sie zastanowie nad emigracja:) nawet juz watek jest na ten temat :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka