Dodaj do ulubionych

Takie zdanie...

19.04.15, 13:24
...znalazłam podkreślone w książce, którą aktualnie czytam:

"Człowiek jest chodzącym kłamstwem (...)"

Zdanie ma c.d. ale tylko ten fragment został podkreślony i to na różowo w dodatku ;)

Zgadzacie się? :>

Znalezione w: M. Fize "Kłamcy. Dlaczego boją się prawdy", wyd. KDC, Warszawa 2009, str. 180
Obserwuj wątek
    • silencjariusz Re: Takie zdanie... 19.04.15, 15:05
      Zwykle zaczynam od kłamstwa
      potem jest coraz lepiej.
    • facet699 Re: Takie zdanie... 19.04.15, 19:29
      jak najbardziej się zgadzam. Całe nasze życie, to co nas otacza, to co widzimy, co robimy w jaki sposób myślimy jest kłamstwem.Politycy nami manipulują kłamstwami, mass media nas raczą tym co chcemy usłyszeć albo tym co da im więcej kasy. Stosunki międzyludzkie to jedno wielkie kłamstwo bo czy wyobrażacie sobie stale mówić prawdę? Kłamiemy by innym nie zrobić przykrości, kłamiemy by uniknąć nieprzyjemności, kłamiemy bo tak jest wygodniej. Wiara wierzących oparta jest na kłamstwach, niewiedzy bądź niedomówieniach. W ciężkich chwilach mówi się, że wszystko będzie dobrze a dobrze się wie, że tak nie będzie. Wielu ludzi kłamstwo stosuje nagminnie, buduje na nim swoje życie, dzięki niemu się bogaci, pozyskuje zaufanie, sympatię czy tylko zainteresowanie swoją osobą.
      Nasze tutaj wizerunki są kłamstwem, pokazujemy to co chcemy a zachowujemy dla siebie to czego nie warto pokazywać. I chociaż chcemy być sobą to te nasze wizerunki są kreowane i nie są zgodne z prawdą. No i przecież każdy z nas może być tu kimkolwiek chce, stworzyć całkiem inną osobę i to nie jedną.
      Kłamstwo rządzi światem i tylko od ludzi się nim posługujących zależy czy jest to kłamstwo dobre czy złe. To tego złego się wypieramy, to to złe kłamstwo rani najbardziej. Unikajmy go a świat będzie lepszy a bez zbędnego kłamstwa będzie znacznie lżej na "duszy"
      • szarlotka_ja Re: Takie zdanie... 19.04.15, 19:44
        facet699 napisał:

> Nasze tutaj wizerunki są kłamstwem, pokazujemy to co chcemy a zachowujemy dla siebie to czego nie warto pokazywać. I chociaż chcemy być sobą to te nasze wizerunki są kreowane i nie są zgodne z prawdą. No i przecież każdy z nas może być tu kimkolwiek chce, stworzyć całkiem inną osobę i to nie jedną.

W tym punkcie nie do końca się z Tobą zgodzę ;)
        Bo mam wrażenie, że wrzuciłeś wszystkich forumowiczów do jednego worka, a tak na przykład nie powinno się wrzucać. Bo akurat ja tu nie umiem grać kogoś kim nie jestem. Mój wizerunek tu nie jest kreowany, ale jest taki sam jak wizerunek realny, niestety :P
        I niestety czasem za dużo piszę o sobie :>
        • facet699 Re: Takie zdanie... 19.04.15, 19:48
          to Ciebie nie dotyczy ostatnie zdanie z cytatu :)
          • szarlotka_ja Re: Takie zdanie... 19.04.15, 20:04
            O, dziękuję Panu :)
            • facet699 Re: Takie zdanie... 19.04.15, 20:20
              a proszę bardzo :)
      • kama265 Re: Takie zdanie... 19.04.15, 22:45
        eeee....noooo
        przecież nie ma czegoś takiego jak "obiektywna prawda", oczywiście nie mówimy o faktach typu: Ziemia krąży wokół Słońca ;)
        jesli chodzi o ludzi - ich emocje - sprawa jest mega złozona i to, co jest prawda dla Ciebie Facecie, może nie być tak odbierane przeze mnie.
    • czarny.onyks Re: Takie zdanie... 19.04.15, 20:32
      zgadzam się...

acz nie do końca......
      nie tworzę tutaj nowej osoby...bo i po co;)...ale rzeczywiście sporo zachowuje dla siebie...na następne spotkania ;)...zresztą nie wszystko w necie należy pokazywać...pisać....
      • facet699 Re: Takie zdanie... 19.04.15, 20:38
        tworzysz nową osobę, siebie tutaj.
        • czarny.onyks Re: Takie zdanie... 19.04.15, 20:49
          nieeeeee....jeśli już to sama się tworzy;)
          na wyobraźnię niektórych nie mam wpływu;)

....... to Ty...lub on...ona..oni ..odbierają mnie inaczej....bo widzą tylko część...
          bo sobie wizualizują....;)

• facet699 Re: Takie zdanie... 19.04.15, 20:58
            to właśnie miałem na myśli, w ten sposób tworzymy zbiorowo kłamstwa na potrzeby "życia" forumowego. I fajnie jak nie rozmijają się z faktycznym życiem a są jedynie niedopowiedzeniami. No a jeśli nawet rozmijają to co z tego a przynajmniej do czasu kiedy sobie żyją w swoim zamkniętym świecie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka