Dodaj do ulubionych

Szklanka wody

04.07.15, 11:22
...no to ile wypijacie zwłaszcza podczas tych upałów??

bo ja przyznam bardzo lubię pić...ale kawę...
a wypicie litra wody mnie..męczy:D
Obserwuj wątek
    • witrood Re: Szklanka wody 04.07.15, 11:29
      No taaa przy litrze to serduszko może pikać w rytmie cza-cza. ;)
    • marisella Re: Szklanka wody 04.07.15, 17:11
      Bosz... ja normalnie piję jak jakiś nienormalny człowiek, okazuje się, bo z 6-7 litrów rożnych płynów w ciągu dnia spokojniutko w siebie wlewam :D A w te upały to już nawet nie wiem ile... :D (chociaż w domu mam względnie chłodno, wieczorami aż mnie wzdryga i bluzę zakładam ;))
      • czarny.onyks Re: Szklanka wody 04.07.15, 17:22
        ? może Ty cukrzycę masz?:>
        • marisella Re: Szklanka wody 04.07.15, 17:45
          Neeee... już mnie testowali w tej materii :)
          Chyba taka cecha osobnicza :D

Dziś pracuję przy kompie, mało byłam na zewnątrz, a już od rana poszły dwie kawy z półlitrowego kubeczka, 2-litrowa butelka Muszynianki, 2 półlitrowe kubki wapna (dla dobra mej alergii wierzę w placebo ;)), dzbanek (1l) herbaty z cytryną i właśnie kończę kolejny taki sam dzbanek schłodzonego naparu z pokrzywy :D A jeszcze w międzyczasie zaliczyłam (jeśli to też do płynów wliczyć) michę ogórkowej :D

I właśnie myślę, czy by sobie zimnej kawki z wanilią nie zapodać :D
          • szarlotka_ja Re: Szklanka wody 04.07.15, 22:00
            Mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę z tego, że przewodnienie jest bardziej niebezpieczne dla organizmu niż odwodnienie :>
            • maruda2 Re: Szklanka wody 04.07.15, 22:17
              ja nie miałam o tym pojęcia, czym to się objawia ?
              • szarlotka_ja Re: Szklanka wody 04.07.15, 22:54
                Nom, zatrucie wodne na to mówią.
                Objawy to głównie obrzęki obwodowe dalej płuc i w końcu mózgu. Potem śpiączka i śmierć w szybszym tempie niż przy odwodnieniu.
                Wcześniej jeszcze nadciśnienie się może pojawić, rozregulowane hormony, elektrolity w organizmie szaleją etc.

Więźniowie się często przewadniają żeby się do szpitala dostać :P

Za mało źle, za dużo źle :P Najlepiej se mocz obserwować i według niego dawkować płyny :D
            • marisella Re: Szklanka wody 04.07.15, 22:19
              Nie, nie znam się na tym, jakoś nie miałam świadomości, że to problem. Lekarze w sumie nigdy też nic nie wzmiankowali, toteż żyję w niewiedzy. Doczytam na ten temat w wolnej chwili :)

No ale... nie piję przecież w ramach konkursu ani nie wlewam w siebie na siłę :) W sumie nie miałam nigdy wrażenia, że piję jakoś dużo - dopiero jak zaczęłam liczyć w odpowiedzi na pytanie lekarza to mi wyszło, że chyba więcej niż zwykle się pija. No i mam tak od lat, przynajmniej kilkunastu.

Może powinnam sobie liczyć? Mojej babci lekarz kazał kupować mineralną w 1,5 litowych butelkach, co rano zaczynać nową i zakaz spania wieczornego, póki nie opróżni ;) To ja muszę chyba stawiać sobie taką koło biurka i jak opróżnię to finito, ani kropli więcej! ;) :D
    • maruda2 Re: Szklanka wody 04.07.15, 21:37
      chyba za mało - wypiłam 2 kawy, herbatę, cydr, miskę zupy i parę szklanek wody, ale nie kontrolowałam ile
    • jovian Re: Szklanka wody 04.07.15, 23:52
      Ale że wodę? Jak jakieś zwierze? :D
      • maruda2 Re: Szklanka wody 05.07.15, 00:00
        a co byś wolał ? ;-) na upał jednak najlepsza woda
        • jovian Re: Szklanka wody 05.07.15, 00:42
          Że zacytuję Mundka z "Wesela": W wodzie to się ryby pieprzą. :P
          Zimna IPA jest w sam raz. Albo herbata miętowa jeśli akurat okoliczności nie sprzyjają procentom. ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka