aniouek1 09.06.03, 15:48 Z szuflado-pisów przydziału otrzymujesz - najzupełniej gratis - Twoją własną SKRYTKĘ LISTOWĄ Z CYFROWYM ZAMKIEM BŁYSKAWICZNYM na listy DO Rb13 od Listopisów Oby sprawiały Ci one jak najwięcej radości Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniouek1 list 1 09.06.03, 15:57 Rb13 Witam, witam i serduszkowo życzę czuj się z nami jak najlepiej we wspólnej SZUFLANDII. Długo czekaliśmy na Ciebie Rb13, jako że JESTEŚ od dawna zapowiadanym szuflado-listo-pisem. Cieszymy się, że z przepięknych gór wysokich sfrunąć zechciałeś, by w szufladzie swoimi zachwyceniami, zadziwieniami, a także rozczarowaniami nad światem - bo i takie się zdarzają – nas obdarowywać. W szufladzie otrzymujesz z prawem własności PRZEGRÓDKĘ LISTOWĄ Z CYFROWYM ZAMKIEM BŁYSKAWICZNYM na TWOJE listy do świata, wszystkich, bezadresowe, a nawet - takie wyjątkowe - do samego siebie W tej PRZEGRODCE układaj według własnego uznania, swoje zachwycenia, zauroczenia ale i rozczarowania, których życie nie skąpi nikomu, a wiec i Twoim bywają zapewne udziałem. Z szuflado-pisów przydziału otrzymujesz - najzupełniej gratis - Twoją własną SKRYTKĘ LISTOWĄ Z CYFROWYM ZAMKIEM BŁYSKAWICZNYM na listy DO Rb13 od Listopisów Ze swojej strony życzę oby sprawiały Ci one jak najwięcej radości W SZUFLADZIE bez żadnych ograniczeń możesz odtąd korzystać ze wszystkich wspólnoużytkowych pokoików, saloników, werandy, kuchni, basenu i wszystkiego co w szufladzie jeszcze się pojawić może we wszystkie 7 dni każdego tygodnia Pozdrawiam Odpowiedz Link
aniouek1 list 2, a wlasciwie 1 od Kendo :) 09.06.03, 16:06 Re: Góry, moje góry... Autor: kendo@NOSPAM.gazeta.pl Data: 09-06-2003 11:32 + dodaj do ulubionych wątków -------------------------------------------------------------------------------- rb13 napisał: > Góry ,moje góry jestem pod waszym wrażeniem...i słów mi w tym miejscu > zabrakło . ****** Wiem ,jak to czujesz.Chociaz deptalam po nizszych zboczach gor tez bylam nimi zauroczona. Ponad godzinna kontemplacja widoku ze Świstówki na Pięć Stawów > Polskich wciąż wraca i krąży przed moimi oczami... > A byłem pewien ,że juz znam Tatry jak własną kieszeń! *****Gory zawsze nas zaskakuja swym pieknem i groza,,,, Pozdrawiam Cieplutko,,,,kendo Odpowiedz Link
aniouek1 list 3 09.06.03, 16:08 Rb13, prosze nie gniewaj się, że Twój list przeniosłam do Twojej PRZEGRÓDFKI, a list Kendo do Twojej SKRYTKI. To wszystko w trosce o listy, aby się nie pogubiły w zaukach szuflady Odpowiedz Link
rb13 Re: 34 - Skrytka listów do RB13 09.06.03, 19:23 Dzięki wielkie za szufladę. Będę do niej zaglądał... Pzdr dla wszystkich Szufladowców i buziaki dla Pięknych ( nigdy nie spotkałem brzydkiej kobiety)Szufladowczyń. Odpowiedz Link
nict1 list 4 11.06.03, 10:52 Ciesze sie z wyniku Twojego zastanawiania Pozdrowionka p.s. znos, znos i ukladaj Odpowiedz Link
rb13 Re: list 4 11.06.03, 12:37 Wczoraj zamiast robić porządki w mojej wierszotece - to naszło mnie na rozmowy z Bogiem... Odpowiedz Link
kendo Re: list od kendo 11.06.03, 12:47 ..Rb.. jak zawsze jestem pod wrazeniem.... Pozdrawiam Pelna Wiary,,,,PA;..kendo Odpowiedz Link
mala20033 Re: list 4 11.06.03, 17:33 ..czasem to jest bardzo potrzebne..Pozdrawiam...i sle zapach rododendronu..pa Pa Mala Odpowiedz Link
ulalka Re: 34 - Skrytka listów do RB13 11.06.03, 20:51 witaj RB13 ) zanim pójdę zagłębiać wiedzę, choc nie tajemną ) postanowiłam Ci przytachać trochę szarlotki swojej )) to i moje ulubione ciacho, uwielbiam, piekę, zjadam pieczone przez moją mamę i podziwiam, że zawsze smakuję trochę inaczej i jakby lepiej )) proszę, stawiam tu całą blachę dla Ciebie ) smacznego ) pozdrki ) ulalka Odpowiedz Link
aniouek1 list 9 21.06.03, 02:43 Serdecznie życze Ci Rb, by tegoroczne lato było pogodne, byś odbył planowane wycieczki i górskie eskapady, byś w swoich wędrówkach miał sprawnych w czytaniu mapy i Twoich twórczych nastrojów przyjaciół Oczywiście życzę Ci także uporu w porządkowaniu Twoich "szuflad", i czułej opieki dobrej muzy nad - wspomnianymi już - twórczymi nastrojami Odpowiedz Link
kendo Re: list 10 25.06.03, 14:32 Rb.... jak zawsze pod wrazeniem, czytajac Twe wiersze juz jestem w mych stronach za ktorymi tesknie. Dokladnie tak sie czuje wedrowki po Karkonoszach,wierzcie mi.... Pozdrawiam Cieplutko,,,kendo Odpowiedz Link
aniouek1 list 11 26.06.03, 21:21 Rb13, niezwykle interesujące są wycieczki w Twoim towarzystwie. Dziękuję. Pozdrawiam P.S. czekam na c.d. Odpowiedz Link
aniouek1 list 12 30.06.03, 16:09 Rb13, nie tylko Ty masz takie fotografie, przy równoczesnej "stop klatce" Pozdrawiam Odpowiedz Link
kendo Re: list 13 ,,,,chyba dobrze policzylam 03.07.03, 10:26 Rb,,,, gdybym,tak byla malarzem i umiala namalowac,Twoj wiersz "Srebne jezioro" bylby to najpiekniejszy obraz,,,,, Pozdrawiam Cieplutko,,,, Odpowiedz Link
aniouek1 list 14 09.07.03, 14:32 Witaj Rb13 Dziękuję za każdy c.d. po "czytaniu" Twojego "pisania" Odpowiedz Link
kendo Re: list 14 14.07.03, 16:51 ;;;; Rys ;;;; Mimo smutnego "ducha " w wierszu"Kraina Zapomnienia" to bardzo mi sie podoba,,,, Rb,a gdzie macie zwyczaj sie zatrzymywac w Karkonoszach???? Jak byscie byli to moze jakies male spotkanie przy kawci gdzies mozna zorganizowac??? to tylko propozycja...PA;.. Odpowiedz Link
aniouek1 list 15 14.07.03, 16:54 Witaj Rb13 Już od kilku dni noszę w sobie słowa, dla Ciebie. Twoje zauroczenia, Twoje refleksyjne smakowanie świata, jest mi z jakiegoś powodu bardzo bliskie. Dziękuję, że w taki wyjątkowy sposób dzielisz się czymś, co maluje ślad w mojej pamięci.. i chyba nie tylko mojej Pozdrawiam serdecznie i czekam na wielkokrotne c.d.n. P.S. Przepraszam, że Twój list z PRZEGRÓDKI Anuli73 wyjęłam z Jej PRZEGRÓDKI i przeniosłam do "37-SKRYTKI listów do ANULA73"... on nie zniknął, tylko ma swojego adresata Odpowiedz Link
aniouek1 list 17 15.07.03, 15:34 Witaj Rb13 Uwierz. Inni to już wiedzą Serdecznie pozdrawiam i czekam na c.d. P.S. podobno masz w różnych "szufladach", może czas poukładać w jednej? Odpowiedz Link
aniouek1 list 19 04.08.03, 15:26 Witaj Rb13 Nie tylko w Krakowie parno i gorąco, choć to żadne pocieszenie - to jest lato, a latem tak właśnie bywa Rb13 Rb13, to nieprawda, że z nikim nie rozmawiasz, do nikogo nie piszesz, gdy swoje słowa na papier przelewasz to jest rozmowa, bo ktoś słowa czyta, a na dodatek - to jest w pełni intymna rozmowa słowa ze słowem, myśli z myślą, wrażenia z wrażeniem, i wyobraźni z wyobraźnią. Nie dziw, się, że listów w skrytce "wciąż mało, tak mało", nie wszyscy listy piszą, tak jak i wiersze nie wszyscy. Nie tylko Ty "za dnia i w nocy w szufladę patrzysz", nie tylko Ty Rb13 Ty piszesz pięknie. Urodą onieśmielają Twoje wiersze. Piszesz o tym co boli, co zachwyca, co bawi, przywołując osobliwie odmienne, a jednak podobne skojarzenia, wspomnienia, marzenia. Twoje "listy" lecąc "w przestrzeń bezkresu" nie rozpływają się w niej, i ten "bezkres" wcale nie oznacza próżni. One nie czekają na "kiedyś", to "kiedyś" na nie czeka, a Twoja "chmura" nie musi być ciemna, tak jak i "zapomnienie", to nie jest rzecz pewna. Nie jest też rzeczą pewną, że "tyle" tylko pozostanie, tak jak i to, że "tyle" to nic. Ty pisz, mów bo czujesz i myślisz pięknie. Piękną sukienkę z literek utkanych w słowa ubierasz swoim myślom, uczuciom. Twoje słowa zachwycają nie tylko mnie, nie tylko mnie Rb. Dziękuję za Twoje słowa, których "wciąż mało, tak mało" gdy "za dnia i w nocy w szufladę patrzę" szukając... Pozdrawiam Rb13 P.S. Światem zachwycenia, erotyki, poezjowane żarty, dosmaczone rozmową z własnym "ja" i własną obawą przed nieznanym.. Jak rozmaitość, wielobarwność Twoją w JEDNYM zamknąć, gdy myśli same siebie się boją, że przedwcześnie na "zamykanie", bo gdy wciąż barw przybywa, grzechem się wydaje wszelkie dla Twoich rozmaitości "zamykanie". Odpowiedz Link
aniouek1 list 20 07.08.03, 16:46 Witaj Rb13 ... "Doliny".. a góry, a szczyty, słoneczny błękit nieba..? Pozdrawiam na "czwartkowy" toast czerwonym, musującym zapraszając Odpowiedz Link
aniouek1 list 21 08.08.03, 13:58 Witaj Rb13 Niezmiennie mnie zachwycasz.. nie tylko mnie Czy myślałes by swoje słowa, "poukładać", tytułami z lewa do prawa ? Serdecznie pozdrawiam P.S. mimo, że niżej pisze "nie czekajcie..", bywa, że czasem... czekam Czy Ty czasem odpowiadasz? Odpowiedz Link
aniouek1 list 22 08.08.03, 15:19 Witaj Rb13 Czasem się upominam.. już kiedyś i "przedwczoraj".. Koziorożcu,..nawiązana już jest, zawiązana być nie musi Nie obawiaj się bez podtekstów. Z mojej strony Ci nie grożą, zerwania też nie, a zaufanie i otwartość wielce sobie cenię. Własne także. Pozdrawiam Odpowiedz Link
aniouek1 list 23 09.08.03, 10:47 Witaj Rb13 Miło w sobotnie przedpołudnie zobaczyć Cię w Szuflandii. Tarzańskie szczyty zaczekają.. one są uparte. Pozdrawiam i życzę miłego ślubów świadkowania P.S. Czy koziorożce tańczą? Czy śpiewają? Czy tylko na świat z górskich szczytów lubią spoglądać i.. wiersze piszą? Odpowiedz Link
aniouek1 list 24 09.08.03, 11:44 Rb13, przyznaj, że lubisz pytania Koszula może być słoneczna,albo jak morska woda, do pierwszej - krawat oliwkowy albo.. weź który lubisz najbardziej, a jak nie lubisz, nie bierz wcale. W środku lata, chyba można bez krawata, a za to, ze swobodnie oddychającym uśmiechem, który przesłonić potrafi pół świata, a nie tylko brak krawata ? Hmm.. spodnie chyba są jeszcze potrzebne i jeszcze coś i jeszcze.. A może pójdziesz do kościoła od pasa w dół goły jak święty turecki? Pozdrawiam, życząc dobrej zaprawy do zabawy przy pucowaniu samochodu P.S. Musisz sie z naturą kłócić? Upał Ci się nie podoba? Chciałbyś mróz w sierpniu? Lato ma być jak lato, jesień jak jesień, zima zimą, a wiosna wiosną - taka już świata uroda. Mnie ten świat się podoba i naturalny porządek tego świata. Tobie nie? Odpowiedz Link
aniouek1 list 25 12.08.03, 11:31 Znam to Rb, nie streszuuuj się Pocieszyłeś mnie - myślałam, że tylko ja to mam Odpowiedz Link
aniouek1 list 26 13.08.03, 15:25 Witaj Rb13 Bardzo dziękuję za... - Ty wiesz za co Serdecznie pozdrawiam P.S. Odbierz @. Następna dojrzewa. Odpowiedz Link
mala20033 Re: list 26 13.08.03, 18:08 Lubisz wiersze..piszesz wiersze wiec ......Cudownego Dnia Mala Ama Moja tygrysica błękitnooka, na hebanowym łożu wyciągnięta, jedwab kaszmirski otula ją - śni. Szemrzą strumyki wśród araukaryj. - Kazałem do marmurowej sali wpuścić lwa olbrzymiego z gór Atlasu. Wsunął się niemy - z piorunami w ślepiach, Obszedł mnie w krąg, nie racząc spozierać. Zwarłem drzwi na łańcuch i z miradoru patrzę wśród purpurowo-złoto-błękitnych arabesek. Ama ocknęła się - moręgowatym ogonem wyrażając radość - leniwo - niby odaliska - szła ku lwu pustyni. Lecz on drapieżną opętany chucią runął, jak z góry oberwana skała. Zwarli się - i czworgiem łap wyskoczył w powietrze - - czarna jaskinia mignęła pod brzuchem. Ama łyskawicą wysunęła się - kłąb sinych wężów niosąc w paszczy - wnętrzności lwa. Z pustą ziejącą otchłanią zataczał się i z wolna obchodził lew jamę krwi konając. Jak na wieczornych przechadzkach nad morzem, łasiła się do mej ręki Ama - od lwa nie tknięta - tylko bardziej leniwa pokłada się u mych nóg - i nie mogła wstać. Cierpiąc patrzała na mnie tajemniczym blaskiem, a w oczach jej morze gasło i ciemniało. Tadeusz Miciński Odpowiedz Link
mala20033 Re: 34 - Skrytka listów do RB13 13.08.03, 18:11 Kochasz Gory..wiec jeszcze ten...mala Echo hejnału Tatry! wy niezgłębione otchłanie Prawiecznej niewiadomej Duszy! strażniki piekła mego, grozicie krawędźmi skał! Księżyc tu mnie rozskrzydla i więzy moje kruszy, tu idę w Dantejski szał! Tu zapada wzrok mój w czeluście Gehenny, szumią nade mną puszcze olbrzymiej Nietoty; Murań w koronie, jak Sezam tysiącpromienny, obłoki lotne - hufiec Cherubimów złoty! Tu jestem z mą zagadką... (wóz bohatera wspiął się na mury przeznaczeń!) - Wchodzę w ciemne komory, gdzie złoto krwi pleśnieje w cieniu... Mam tysiąc zamków, a każdy jest księgą coraz głębszych znaczeń - i żyję w wiecznym płomieniu. Rozwieram bramy Ornaku - idę w tych grot kolumnady... Hejnałem mógłbym zbudzić Królewnę i jej wojowniki - lecz mą harfę oplotły straszne, dziwne gady, które już znał Herakles... Księżyc, jak wieszczy Walmiki, świeci w toń moją - - w toń morza....Tam wicher zdruzgotany dawnego Boga - - - - - - - - - - - - Polska zginęła w przepaściach, szła na takie słońca, wywiodła z raju tak wielką miłość ku Mroczni niezbadanej, że teraz musi - Nike tęczująca, rozwiawszy pióra, lecieć w Wiecznych Burz płonący stos, na gór tych najwyższy wirch... tam ujrzy Drogę Jedyną z niezmiernej oddali, tam już Jej nie dosięgnie maczugą zły, potworny starzec - Los, tam pójdzie w mroku bezmiernym i Wiedzę ostatnią wśród gwiazd wykrysztali! - - - - - - - - - - - - - - - - - - Z tatrzańskich źródeł wyniosłem wam pieśń - niech idzie! nie wierzę już w naród, który mogilna żre pleśń - lecz wierzę w wirchy Świateł, większe od gór Hiamawatu! Z doliny nędzy - - gór wschody ku słonecznej wiodą was Izydzie... miliony gwiazd w tym Kościele zaiskrzą całemu wszechświatu! Tam zorze Sybiru, katorga (w krainy te wwiódł was Anhelli!) lecz mórz mojej rozpaczy nie zwiedzał nigdy Jan z Kolna, - gwiazd mych nie mierzył Kopernik! w milczeniu wiecznych wierzchołków odkryłem Wam ten kraj, gdzie tylko dusza żyć może tam wolna, mroku mojego nie zniesie czerń błotnych pachołków. Lśnią karawany słońc! - wciąż wyższe - promienistsze słońca! Na wolność! - - - Mam wyznać? ludzie zdają się mi glisty marnymi, które świdrują mogiłę... - - - Mam wyznać? trzeba im chlewu, a nie gór z dyjamentów! żadna pierś nie zdoła oddychać tam, gdzie duch wieczysty wyszedł z swych urojeń, ambicyj - i trwożnych miłosnych zamętów... Mógłbym z teraźniejszości szydzić - i strącać kamienne lawiny, bo nienawidzę podłej wciąż przed Jaźnią zdrady - - (uczcijmy - Judasza!) - bo nie ma gorszych głupców ni gorszej przewiny, niż twierdzić, że w nas jest Polska! gdzie my prosperujemy - tam Ona zginęła! Ta ziemia - Matka Boża, cięta od pałasza, nie dozna - Zwiastowania! czyż dziw, że brama się Ornaku zmknęła, gdy wszelkie padło dziś ma się za Mesjasza! Ten, co za miliony walczy - Duch piorunowłady: Lucifer, Światowid, Agni, Angramajn - - niezależny od ludzkich kiepskich przemyśleń i niewiar! - - Już dość! drwię z waszych smaków! - - Na harfie mej gady zbyt Wami się troszczą!... Idę... Któż ze mną? niech będzie Ten puklerzny, bo ja go nie oszczędzę ! - - nieraz będę wlókł, jakby trup Hektora - - (Nie mam porównań, bo któż się znęcał tak nad Poloniuszem?) Rozwieram Wam pustynię w ciszy wielkiego wieczora, urzeczone księżycem, jak skarabeuszem, boskim i cichym: te góry, lodowce, wyjące wśród czeluści, morze... Idę na ucztę Genezis! wam hasło rzucam: - imię mu - Bezdroże! Tadeusz Miciński Odpowiedz Link
aniouek1 list 29 14.08.03, 23:59 Rb13 - pamiętam, tylko.. nie mam szans dzisiaj zdążyć Przepraszam za zdążanie... Pozdrawiam i dobrej nocy życzę Odpowiedz Link