silencjariusz 15.08.15, 13:19 Mam dużo pomidorów (ze śmietaną już mi zbrzydły), makaron, ryż, trochę starej kiełbasy i cebulę. Co z tego upitrasić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czarny.onyks Re: Co na obiad? 15.08.15, 13:29 mielone i oregano by się przydało..... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
witrood Re: Co na obiad? 15.08.15, 13:31 Zapiekankę makaronową z kiełbasą i pomidorami. Ryż schowaj. Odpowiedz Link Zgłoś
witrood Re: Co na obiad? 15.08.15, 13:32 Powinieneś dodać jednak ze dwa składniki, chyba że obstajesz przy wersji dla ubogich. ;) www.przepisy.pl/przepis/zapiekanka-z-makaronu?query=zapiekanka%20z%20makaronem%20i%20pomidorami Odpowiedz Link Zgłoś
szarlotka_ja Re: Co na obiad? 15.08.15, 13:59 podsmaż cebulkę, do tego wkrój kiełbachę, dodaj pokrojone pomidory, dopraw jak lubisz, podgotuj. Ugotuj makaron, wymieszaj z sosem - smacznego :) Odpowiedz Link Zgłoś
silencjariusz Re: Co na obiad? 15.08.15, 14:23 Dokładnie o tym samym pomyślałem. Doprawiłem solą i pieprzem ziołowym. Jak dla mnie wyszło dobrze. Lepsze pewnie by było z makaronem nitką (ja miałem tylko kokardki) ale da się zjeść. Odpowiedz Link Zgłoś
witrood Re: Co na obiad? 15.08.15, 16:58 Żadnych niepożądanych skutków ubocznych nie było? :D Recenzji nie ma. No chyba że siesta trwa. Odpowiedz Link Zgłoś
silencjariusz Re: Co na obiad? 15.08.15, 18:29 Skutki uboczne? No co też Witold?:> Smaczne było. Sjesty nie było. Ukrainą między pola w kolorze miodu się potoczyłem. Jest pięknie. I gdyby jeszcze jakaś duszka była i zachwyt okolicznościami przyrody dzieliła... Odpowiedz Link Zgłoś
szarlotka_ja Re: Co na obiad? 15.08.15, 17:52 Często takie coś robię, i z kokardkami albo świderkami najczęściej ;) Jeszcze ewentualnie mógłby Sil ugotować ryż, podsmażyć kiełbasę na cebulce, doprawić, ściąć plasterki z góry pomidora, wydrążyć, dodać do kiełbasy, poddusić, dodać ryż, wymieszać i nadziewać pomidory. Przykryć tymi ściętymi plasterkami, zapiec i smacznego ;) Odpowiedz Link Zgłoś
silencjariusz Re: Co na obiad? 15.08.15, 18:31 Za dużo przy tym dłubania by było. Chodzi o to by jak najkrócej pichcić. Odpowiedz Link Zgłoś
szarlotka_ja Re: Co na obiad? 15.08.15, 19:37 W sensie, że na obiad? Czy ogólnie? ;p Odpowiedz Link Zgłoś
szarlotka_ja Re: Co na obiad? 15.08.15, 20:05 Podobnie jak u Sila tyle, że miałam jeszcze do dyspozycji cukinię i paprykę więc wyszło coś leczo podobnego ;) A u Ciebie co na obiad było? Odpowiedz Link Zgłoś
czarny.onyks Re: Co na obiad? 15.08.15, 20:38 jak tak pomyślę...to.... mango:D :D :D jak jak Grecy..........wieczorami małe co nieco:P więc coś pitraszę;) Odpowiedz Link Zgłoś
szarlotka_ja Re: Co na obiad? 20.08.15, 13:36 Hmm... dziś to jest dopiero wyzwanie :D Mam 5 pieczarek i kompletnie nic więcej :P No chyba, że na grządce :> Odpowiedz Link Zgłoś
szarlotka_ja Re: Co na obiad? 20.08.15, 20:38 Noo, jak dobrze pójdzie to ostatniego :> A we wrześniu to dopiero trzeba będzie przyciagnąć pasa ;p Odpowiedz Link Zgłoś
szarlotka_ja Re: Co na obiad? 20.08.15, 20:39 Dzisiaj to w ogóle miałam nie po drodze. Wszystko dzisiaj miałam nie po drodze ;p Odpowiedz Link Zgłoś
silencjariusz Re: Co na obiad? 20.08.15, 21:43 No i co Szarlotta zrobiła na obiad? Odpowiedz Link Zgłoś
szarlotka_ja Re: Co na obiad? 20.08.15, 22:05 Ponieważ, jak się okazało, pieczarki zaczęły już żyć drugim życiem, musiałam je dać kurom (były zadowolone). Poszłam na grządkę, wykopałam ziemniaka, marchewkę, pietruszkę. Urwałam cukinię, pomidora i paprykę. Od kur dostałam jajko i zapiekankę zrobiłam ;) Przy okazji miałam kolację, a i jutro na obiad jeszcze zostało :D Odpowiedz Link Zgłoś
silencjariusz Re: Co na obiad? 20.08.15, 22:33 A co jutro na obiad zrobić? Bo nie mam pomysłu. Żeby to było coś prostego i dało się szybko zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
silencjariusz Re: Co na obiad? 21.08.15, 16:22 Trochę żółtego sera i śmietanę.;) Odpowiedz Link Zgłoś
szarlotka_ja Re: Co na obiad? 21.08.15, 16:40 O, widzi Sil. To by trzeba było zetrzeć ser i wrzucić do śmietany i byłby sos do placków ziemniaczanych :D Bo ja właśnie idę do mojej mamusi na świeżutkie placki ziemniaczane :D Odpowiedz Link Zgłoś
silencjariusz Re: Co na obiad? 21.08.15, 16:47 A mi siostra naleśników przyniosła. Odpowiedz Link Zgłoś
szarlotka_ja Re: Co na obiad? 21.08.15, 20:12 Ze sto lat naleśników nie jadłam :) Może bym se jutro zrobiła? Ale to trzeba by było ruszyć tyłek do sklepu, a nie chce mi się. Człowiek się okropnie leniwy robi na wolnym ;p Odpowiedz Link Zgłoś
maruda2 Re: Co na obiad? 20.08.15, 22:42 prosto i szybko to jakiś makaron, ew. ryż + to, co się w lodówce znajdzie :-P Albo na grządce - Szarlotko zazdroszczę tej grządki z warzywami :-) Odpowiedz Link Zgłoś
szarlotka_ja Re: Co na obiad? 20.08.15, 22:45 Grządka to świetna sprawa ;) No ale narobić się przy niej trzeba to już inna inszość :P Odpowiedz Link Zgłoś
maruda2 Re: Co na obiad? 20.08.15, 22:47 A zdaję sobie sprawę, że samo się nie zrobi. Odpowiedz Link Zgłoś
szarlotka_ja Re: Co na obiad? 20.08.15, 22:49 Ja sobie co roku mówię, że dość. Zaorać i trawą zasiać, a jak przychodzi wiosna to się już nie mogę doczekać sadzenia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tdf-888 Re: Co na obiad? 21.08.15, 09:20 we wtorek pojechałem na hurtowy rynek owocowo - warzywny, gdzie kupiłem prosto od chłopa 3 skrzynki pomidorów (razem 18kg) - pysznych, dojrzałych, pachnących, dopiero co zerwanych z krzaczka i worek 5kg papryki - wsjo za 26zł. za droga ziemia i woda u mnie w okolicy, by ją marnować na pomidory za złotówkę :D przyjechała kobita, paprykę pokroiła w kosteczkę, wrzuciliśmy to do woreczków, zaś pomidory w całości i do zamrażarki. w poniedziałek jeszcze dokupię 2 worki papryki i ze dwie skrzyneczki pomidorów i powtórzymy manewr ;) będzie na leczo i do gulaszu... Odpowiedz Link Zgłoś
maruda2 Re: Co na obiad? 21.08.15, 09:36 A to już nie będzie za dużo ? samymi pomidorami i papryką będziecie potem się odżywiać :-> Nigdy nie mroziłam pomidorów w całości. Nie lepiej jednak jakoś je najpierw obrobić ? Ale w ogóle to podziwiam gospodarską zapobiegliwość ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
tdf-888 Re: Co na obiad? 21.08.15, 09:47 w całości mrożę, a jak potrzebuję, to wrzucam do garnka takie zamrożone brykiety i gotuję jak na przecier. wiesz.. ja lubię pomidorową, więc pomidorów na pewno nie okaże się za wiele :) papryka też jest idealna do podrasowania mrożonych zupek warzywnych ze sklepu (gdzie tych warzyw mało jest). Odpowiedz Link Zgłoś
maruda2 Re: Co na obiad? 21.08.15, 10:07 Jak ma się dużą zamrażarkę to to faktycznie dobry pomysł jest :-) A może zamiast zupek ze sklepu przygotuj sobie sam takie mrożonki. Marchewka i inne warzywa też teraz młode i ładne są. Tylko trzeba się trochę nakroić :-> Odpowiedz Link Zgłoś
tdf-888 Re: Co na obiad? 21.08.15, 10:33 na innych warzywach aż takiej przebitki nie ma po sezonie. marchewka, pietrucha i inne takie dobrze się przechowują, więc zimą można je dalej tanio w supermarketach kupować. dlatego zamrażam paprykę i pomidory. Odpowiedz Link Zgłoś
szarlotka_ja Re: Co na obiad? 21.08.15, 20:14 Hmm... a jaką masz pewność, że chłop nie sypał pod te pomidory czy paprykę chemii? ;) Bo ja na ten przykład nie sypię ;p Odpowiedz Link Zgłoś