Dodaj do ulubionych

Co na obiad?

15.08.15, 13:19
Mam dużo pomidorów (ze śmietaną już mi zbrzydły), makaron, ryż, trochę starej kiełbasy i cebulę. Co z tego upitrasić?
Obserwuj wątek
    • czarny.onyks Re: Co na obiad? 15.08.15, 13:29
      mielone i oregano by się przydało.....

;)
      • silencjariusz Re: Co na obiad? 15.08.15, 13:30
        Nie pomogłaś mi. ;)
    • witrood Re: Co na obiad? 15.08.15, 13:31
      Zapiekankę makaronową z kiełbasą i pomidorami. Ryż schowaj.
      • witrood Re: Co na obiad? 15.08.15, 13:32
        Powinieneś dodać jednak ze dwa składniki, chyba że obstajesz przy wersji dla ubogich. ;)

www.przepisy.pl/przepis/zapiekanka-z-makaronu?query=zapiekanka%20z%20makaronem%20i%20pomidorami
    • szarlotka_ja Re: Co na obiad? 15.08.15, 13:59
      podsmaż cebulkę, do tego wkrój kiełbachę, dodaj pokrojone pomidory, dopraw jak lubisz, podgotuj.
      Ugotuj makaron, wymieszaj z sosem - smacznego :)
      • silencjariusz Re: Co na obiad? 15.08.15, 14:23
        Dokładnie o tym samym pomyślałem. Doprawiłem solą i pieprzem ziołowym. Jak dla mnie wyszło dobrze. Lepsze pewnie by było z makaronem nitką (ja miałem tylko kokardki) ale da się zjeść.
        • witrood Re: Co na obiad? 15.08.15, 16:58
          Żadnych niepożądanych skutków ubocznych nie było? :D Recenzji nie ma. No chyba że siesta trwa.
          • silencjariusz Re: Co na obiad? 15.08.15, 18:29
            Skutki uboczne? No co też Witold?:> Smaczne było. Sjesty nie było. Ukrainą między pola w kolorze miodu się potoczyłem. Jest pięknie. I gdyby jeszcze jakaś duszka była i zachwyt okolicznościami przyrody dzieliła...
        • szarlotka_ja Re: Co na obiad? 15.08.15, 17:52
          Często takie coś robię, i z kokardkami albo świderkami najczęściej ;)

Jeszcze ewentualnie mógłby Sil ugotować ryż, podsmażyć kiełbasę na cebulce, doprawić, ściąć plasterki z góry pomidora, wydrążyć, dodać do kiełbasy, poddusić, dodać ryż, wymieszać i nadziewać pomidory. Przykryć tymi ściętymi plasterkami, zapiec i smacznego ;)
          • silencjariusz Re: Co na obiad? 15.08.15, 18:31
            Za dużo przy tym dłubania by było. Chodzi o to by jak najkrócej pichcić.
            • szarlotka_ja Re: Co na obiad? 15.08.15, 19:14
              W sumie racja.
              • czarny.onyks Re: Co na obiad? 15.08.15, 19:15
                a co u Szarlotki dziś? :)
                • szarlotka_ja Re: Co na obiad? 15.08.15, 19:37
                  W sensie, że na obiad? Czy ogólnie? ;p
                  • czarny.onyks Re: Co na obiad? 15.08.15, 19:59
                    na obiad...:)
                    • szarlotka_ja Re: Co na obiad? 15.08.15, 20:05
                      Podobnie jak u Sila tyle, że miałam jeszcze do dyspozycji cukinię i paprykę więc wyszło coś leczo podobnego ;)
                      A u Ciebie co na obiad było?
                      • czarny.onyks Re: Co na obiad? 15.08.15, 20:38
                        jak tak pomyślę...to....

mango:D :D :D

jak jak Grecy..........wieczorami małe co nieco:P
                        więc coś pitraszę;)
    • szarlotka_ja Re: Co na obiad? 20.08.15, 13:36
      Hmm... dziś to jest dopiero wyzwanie :D

Mam 5 pieczarek i kompletnie nic więcej :P

No chyba, że na grządce :>
      • witrood Re: Co na obiad? 20.08.15, 19:48
        ło matko.. kiedy wypłata? :O
        • szarlotka_ja Re: Co na obiad? 20.08.15, 20:38
          Noo, jak dobrze pójdzie to ostatniego :>
          A we wrześniu to dopiero trzeba będzie przyciagnąć pasa ;p
      • witrood Re: Co na obiad? 20.08.15, 19:48
        To jednak biedrę zbojkotowałaś? :O
        • szarlotka_ja Re: Co na obiad? 20.08.15, 20:39
          Dzisiaj to w ogóle miałam nie po drodze. Wszystko dzisiaj miałam nie po drodze ;p
      • silencjariusz Re: Co na obiad? 20.08.15, 21:43
        No i co Szarlotta zrobiła na obiad?
        • szarlotka_ja Re: Co na obiad? 20.08.15, 22:05
          Ponieważ, jak się okazało, pieczarki zaczęły już żyć drugim życiem, musiałam je dać kurom (były zadowolone).
          Poszłam na grządkę, wykopałam ziemniaka, marchewkę, pietruszkę. Urwałam cukinię, pomidora i paprykę. Od kur dostałam jajko i zapiekankę zrobiłam ;)
          Przy okazji miałam kolację, a i jutro na obiad jeszcze zostało :D
          • silencjariusz Re: Co na obiad? 20.08.15, 22:33
            A co jutro na obiad zrobić? Bo nie mam pomysłu. Żeby to było coś prostego i dało się szybko zrobić?
            • szarlotka_ja Re: Co na obiad? 20.08.15, 22:42
              Zależy co Sil ma w lodówce ;)
              • silencjariusz Re: Co na obiad? 21.08.15, 16:22
                Trochę żółtego sera i śmietanę.;)
                • szarlotka_ja Re: Co na obiad? 21.08.15, 16:40
                  O, widzi Sil. To by trzeba było zetrzeć ser i wrzucić do śmietany i byłby sos do placków ziemniaczanych :D
                  Bo ja właśnie idę do mojej mamusi na świeżutkie placki ziemniaczane :D
                  • silencjariusz Re: Co na obiad? 21.08.15, 16:47
                    A mi siostra naleśników przyniosła.
                    • szarlotka_ja Re: Co na obiad? 21.08.15, 20:12
                      Ze sto lat naleśników nie jadłam :)
                      Może bym se jutro zrobiła? Ale to trzeba by było ruszyć tyłek do sklepu, a nie chce mi się. Człowiek się okropnie leniwy robi na wolnym ;p
            • maruda2 Re: Co na obiad? 20.08.15, 22:42
              prosto i szybko to jakiś makaron, ew. ryż + to, co się w lodówce znajdzie :-P Albo na grządce - Szarlotko zazdroszczę tej grządki z warzywami :-)
              • szarlotka_ja Re: Co na obiad? 20.08.15, 22:45
                Grządka to świetna sprawa ;)
                No ale narobić się przy niej trzeba to już inna inszość :P
                • maruda2 Re: Co na obiad? 20.08.15, 22:47
                  A zdaję sobie sprawę, że samo się nie zrobi.
                  • szarlotka_ja Re: Co na obiad? 20.08.15, 22:49
                    Ja sobie co roku mówię, że dość. Zaorać i trawą zasiać, a jak przychodzi wiosna to się już nie mogę doczekać sadzenia ;)
                • tdf-888 Re: Co na obiad? 21.08.15, 09:20
                  we wtorek pojechałem na hurtowy rynek owocowo - warzywny, gdzie kupiłem prosto od chłopa 3 skrzynki pomidorów (razem 18kg) - pysznych, dojrzałych, pachnących, dopiero co zerwanych z krzaczka i worek 5kg papryki - wsjo za 26zł. za droga ziemia i woda u mnie w okolicy, by ją marnować na pomidory za złotówkę :D
                  przyjechała kobita, paprykę pokroiła w kosteczkę, wrzuciliśmy to do woreczków, zaś pomidory w całości i do zamrażarki.
                  w poniedziałek jeszcze dokupię 2 worki papryki i ze dwie skrzyneczki pomidorów i powtórzymy manewr ;) będzie na leczo i do gulaszu...
                  • maruda2 Re: Co na obiad? 21.08.15, 09:36
                    A to już nie będzie za dużo ? samymi pomidorami i papryką będziecie potem się odżywiać :->
                    Nigdy nie mroziłam pomidorów w całości. Nie lepiej jednak jakoś je najpierw obrobić ?
                    Ale w ogóle to podziwiam gospodarską zapobiegliwość ;-)
                    • tdf-888 Re: Co na obiad? 21.08.15, 09:47
                      w całości mrożę, a jak potrzebuję, to wrzucam do garnka takie zamrożone brykiety i gotuję jak na przecier.
                      wiesz.. ja lubię pomidorową, więc pomidorów na pewno nie okaże się za wiele :)
                      papryka też jest idealna do podrasowania mrożonych zupek warzywnych ze sklepu (gdzie tych warzyw mało jest).
                      • maruda2 Re: Co na obiad? 21.08.15, 10:07
                        Jak ma się dużą zamrażarkę to to faktycznie dobry pomysł jest :-) A może zamiast zupek ze sklepu przygotuj sobie sam takie mrożonki. Marchewka i inne warzywa też teraz młode i ładne są. Tylko trzeba się trochę nakroić :->
                        • tdf-888 Re: Co na obiad? 21.08.15, 10:33
                          na innych warzywach aż takiej przebitki nie ma po sezonie. marchewka, pietrucha i inne takie dobrze się przechowują, więc zimą można je dalej tanio w supermarketach kupować. dlatego zamrażam paprykę i pomidory.
                  • szarlotka_ja Re: Co na obiad? 21.08.15, 20:14
                    Hmm... a jaką masz pewność, że chłop nie sypał pod te pomidory czy paprykę chemii? ;)
                    Bo ja na ten przykład nie sypię ;p

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka