Dodaj do ulubionych

Partia Demokratyczna

07.03.05, 09:46
Co myslicie?
Trafiaja Wam do przekonania enuncjacje Staniszkis, ze to robota sluzb
specjalnych?
Albo Rokity, ze Unia Wolnosci daje listek figowy poskomunistycznym szczurom
uciekajacym z tonacego okretu?
Obserwuj wątek
    • stephen_s Re: Partia Demokratyczna 07.03.05, 12:24
      Dodaj jeszcze Kaczyńskiego, który twierdzi, że PD powstała w celu ratowania
      korupcyjnego układu.

I nie, nie trafia to do mnie. Wg mnie to próba zniszczenia inicjatywy, która
      pomieszała PO i PiS szyki. PO do tej pory radośnie twierdziło, że nie musi dbać
      o centrowych wyborców, bo oni i tak na PO zagłosują. Powstanie PD to zmienia,
      pojawia się konkurencja... Z kolei PiS może wściekać się za to, że pojawiła się
      niepostkomunistyczna siła broniąca III RP. Nie tak prosto wołać o rewolucję,
      gdy przeciw niej wypowiada się taki "stary opozycjonista", jak Mazowiecki...
      Nie tak prosto teraz twierdzić, że przeciw III RP są ludzie uczciwi, a za -
      skorumpowani.

Z drugiej strony, znając Kaczorów, oni w sumie mogą wierzyć, że ludzie z PD SĄ
      skorumpowani... Kaczorzy przecież uważają, że tak naprawdę to oni jedyni są
      porządnymi ludźmi w państwie.

Jednak bardziej martwi mnie postawa PO... PD mogłaby być naturalnym
      koalicjantem dla PO. Ale np. wczoraj w Radiu Zet Rokita niemalże wprost
      powiedział, że woli współpracować z LPR, niż PD... Bez sensu :(
      • isma Re: Partia Demokratyczna 07.03.05, 12:34
        Nie no, Rokita jako wspoltworca PO to wg mnie jest jedna z ostatnich osob,
        ktore moga komukolwiek wypominac PRL-owska proweniencje, w koncu, o ile
        pamietam, tenor Olechowski tez za PRL nie drukowal samidzdatow, a za granice
        jezdzil nie w celu przywozenia sobie koszul non-iron ;-(((.

Natomiast, szczerze mowiac, to ja jakos tego Belke nie bardzo - jakis taki
        czlowiek bez wlasciwosci, plyn przybierajacy ksztalt naczynia, do ktorego jest
        wlewany ;-(((. W ROAD, UD, UW mi zawsze (no, prawie zawsze, wyjawszy sojusz z
        kol. liberalo-biznesmenami) imponowal kosciec moralny - mniej wazne, czy
        rzeczywisty, czy deklarowany, ale jednak gloszony jako warunek sine qua non.

A dyskusja w Zetce byla faktycznie fajna - sluchanie "Sniadania" przy porannej
        kawce (terz znow cappuccino) to moj nalog od dobrych kilku lat.
        • stephen_s Re: Partia Demokratyczna 07.03.05, 12:56
          > Nie no, Rokita jako wspoltworca PO to wg mnie jest jedna z ostatnich osob,
          > ktore moga komukolwiek wypominac PRL-owska proweniencje, w koncu, o ile
          > pamietam, tenor Olechowski tez za PRL nie drukowal samidzdatow, a za granice
          > jezdzil nie w celu przywozenia sobie koszul non-iron ;-(((.

Ale zauważ, że Olechowski został właśnie przez Rokitę w Platformie zepchnięty
          na zupełny margines... Można więc powiedzieć, że PO odcięło się od ludzi z
          PRLowską przeszłością...

Inna sprawa, że wg mnie kompletną bezczelnoścą jest to, że teraz Rokita, czy
          Tusk, występują jako "strażnicy wartości UW", pouczają Mazowieckiego i
          Frasyniuka, żeby się nie bratali z komunistami... zaś wcześniej przez kilka lat
          na UW równo wieszali psy :(

> Natomiast, szczerze mowiac, to ja jakos tego Belke nie bardzo - jakis taki
          > czlowiek bez wlasciwosci, plyn przybierajacy ksztalt naczynia, do ktorego
          > jest wlewany ;-(((.

Czy ja wiem? Dla mnie on sprawia wrażenie człowieka konkretnego, niechętnego do
          babrania się w polityce i ideologii. On swoje poglądy ma - zauważ, jak
          konsekwentnie dąży do wyborów w czerwcu...

> A dyskusja w Zetce byla faktycznie fajna - sluchanie "Sniadania" przy
          > porannej
          > kawce (terz znow cappuccino) to moj nalog od dobrych kilku lat.

No widzisz, a ja ostatnio już nie mam siły za często tego słuchać - ilość bzdur
          wyrzucanych z siebie przez gości i ich negatywnych emocji mi nie odpowiada...
    • grzespelc Re: Partia Demokratyczna 07.03.05, 13:23
      Wszyscy teraz tak na nich plują, bo pomieszali szyki prawicy, która sbie raźnym
      krokiem maszerowała do władzy, okładając ciosami słaniającego się nanogach
      rywala, a tu nagle, jak diabeł z pudełka wyskakuje nowy rywal, hehe...
      • isma Re: Partia Demokratyczna 07.03.05, 13:27
        Aaa, to jest oczywiste, Grzesiu, ja sobie doskonale zdaje sprawe, ze znaczna
        czesc tych argumentow wynika ze strategii pt. pies ogrodnika. Zastanawiam sie
        tylko, czy poza ich niewatpliwa dorazna uzytecznoscia dla politycznej
        konkurencji, moze byc w nich ziarno prawdy ;-))).
        • grzespelc Re: Partia Demokratyczna 07.03.05, 16:35
          Ziarno prawdy w czym: ze to agenci?? schronienie dla tzw. postkomuny (już mi to
          określenie zbrzydło)??
          A w ogóle w wykonaniu PO akurat nie jest to strategia "pies ogrodnika", bo
          nowa partia im właśnie odbierze głosy...
          • isma Re: Partia Demokratyczna 07.03.05, 16:39
            Myslisz, ze odbierze im twardy elektorat? Nie sadze, mysle raczej, ze odbierze
            im niezdecydowanych, boj o rzad dusz ktorych PO (jako formacja w sumie malo
            wyrazista) zdawala sie miec wygrany.
            A pies ogrodnika w tym sensie, ze ci niezdecydowani rownie dobrze mogliby na
            dzialke wyjechac, albo zajac sie przyjemniejszymi rzeczami, niz wycieranie
            sobie podeszew dla ojczyzny ratowania, nikomu puli nie powiekszajac ;-))).
          • isma Re: Partia Demokratyczna 07.03.05, 16:45
            Aha, a'propos "postkomuny". Szczerze mowiac, nie zamierzam, jak nie
            przymierzajac, Gilowska, histeryzowac z tego powodu, dostrzegam roznice miedzy
            Hausnerem a Jaruzelskim - raczej, powiedzmy, martwia mnie osiagniecia panow B.
            i H. (albo moze, ich brak) w ostatnich latach ;-(((.
            • grzespelc Re: Partia Demokratyczna 07.03.05, 18:00
              Nie zgadzam się, ze Belka nie ma osiągnięć, zwłaszcza na tle kilku poprzednich
              rządów.
              A co zrobi niezdecydowany elektorat - tego nie wie nikt....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka