Dodaj do ulubionych

Po co ludzie pracują?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 01:46
Jak ktoś mnie pyta co robię, gdzie pracuje, to odpowiadam, że nic. Bo taka
jest prawda. Nie muszę pracować. Od lat utrzymuje się z wynajmowania
nieruchomości, którą dostałem od ojca. Mam z tego niezłe pieniądze
(ok.6000/miesiąc) i sobie żyje. Przez te lata sporo zaoszczędziłem, mam
obligacje, trochę na giełdzie, robię lokaty…, mam polisę emerytalną,
mieszkanie własnościowe, samochód, sam płace ubezpieczenie zdrowotne w zus,
no i mam nieruchomość wartą ok. 1000000zł . Jestem więc ubezpieczony i
zabezpieczony. Nie kradnę, nie robię lewych interesów, na nikim nie
pasożytuje, płace podatki (kiedyś nawet księgowa zaproponowała ni, żebym
poszedł na zasiłek dla bezrobotnych, odmówiłem) i … nic nie robię. Nie nudzę
się, ale nie pracuje. Mimo to, jak ludzie słyszą, że nic nie robię, tzn nie
pracuje, to są oburzeni.
Dlaczego??????????????????????????????????????????????????????????????????????
??????
Obserwuj wątek
    • kiwi_kobieta Re: Po co ludzie pracują? 21.03.05, 01:50
      ludzie pracuja po to zeby miec kase. skoro Ty masz pieniadze bez pracy to sie z
      tego ciesz i nie zwracaj uwagi na tych oburzonych i tyle Ci powiem.pozdrawiam
    • Gość: ania28 Re: Po co ludzie pracują? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 10:20
      Fajnie. Ja cały miesiąc muszę pracować za marne 1200zł które itak na nic mi nie
      wystarcza, a o takich sumach pieniędzy o jakich piszesz to nawet mi sie nie
      śniło nadal mieszkam u rodziców bo nie stać mnie nawet na wynajęcie mieszkania
      mimo iz skończyłam studia i to tyle. Jesteś szczęściarzem. I jeszcze jedno nie
      wierze ludziom którzy mówią, że pieniądze szczęścia nie dają bo to nie jest
      orawda na pewno do niego si ew jakimś stopniu przyczyniają. A tak na marginesie
      to czujesz sie szczęśliwy????
      • Gość: leń Re: Po co ludzie pracują? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 10:31
        Prawie, ale to nie ma nic wspólnego z pieniędzmi. To czegomi brakuje może
        spotkać wszystkich. Napewno w pewnych sytuacjach jest mi tródniej uwieżyć, i
        mam wątpliwości.
    • krzysiek_dwadziesciapare Re: Po co ludzie pracują? 21.03.05, 10:45
      ja pracuję - bo inaczej bym zwariował.
      Mam taki dziwny charakter, że nie potrafie nic nie robić - świra wtedy dostaję
      i robię się rozdrazniony i nieznośny. Moim szczęściem jest to, że moja praca
      jest przedłużeniem mojej pasji i biorę za nią całkiem przywoite pieniądze.

Ludzie pracują - bo muszą mieć jakieś zajęcie [ i środki do zycia ]. spójrz na
      przestępstwa młodocianych - skopią kogoś, bo jest nudno, bo szukają rozrywki,
      jakichś emocji. WYobraż sobie, ze ludzie nagle przestają pracować - zgadnij co
      robiliby ci wszyscy prości ludzie - tłukliby się z nudów - a tak zasuwają jak
      mrówki, w domku ogłupia ich tv i pięknie świat sie kręci...

P.S. to, czy pracujesz, czy nie nie, ma nic do rzeczy - ważne jest to, jakim
      jesteś człowiekiem
      • Gość: leń Re: Po co ludzie pracują? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 11:29
        Ja się nie nudze. Robie to colubie. Uprawiam sport, czytam, chodze na wykłady,
        interesuje się polityką, wyjeżdzam, ...............
        • Gość: leń Re: Po co ludzie pracują? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 12:55
          Przepraszam, zadzwonił tel. Chodzi Ci o to czy dziele się swoimi pieniędzmi?
          Tak. Nie daje kasy na fundacje, WOŚP, żebrakom, pijakom. To powinno robić
          państwo. Ja płace podatek. Kiedyś wyłożyłem pieniądze na motor dla swojego
          mechanika. Chłopak jeździ sportowo na enduro. Pojechał na nim na zawody, nieźle
          mu poszło, wrócił sprzedał motor i oddał kase. Różnice pokryłem. Za tą
          przysługę miał zacząć studia na polibudzie. Zaczął. Jest na 4 roku. wspomagam
          sąsiadów. Pożyczam im choć wiem, że mi nie oddadzą, czasami „ON” umyje mi
          samochód. Kiedyś w Mc donaldzie spotkałem dwóch łebków, podeszli do mnie i
          poprosili o kasę na hamburgera. Nie dałem im pieniędzy, tylko sam kupiłem im
          buły. Miło było patrzeć jak je wciągają, jak się okazało rodzice pijacy, …..
          Sprawdziłem, syf straszny. Teras jeden jest w ogólniaku, a drugi w technikum.
          Do dzisiaj im pomagam.
    • Gość: leń Re: Po co ludzie pracują? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 11:25
      Biznesmeen (nie wiem jak to się pisze), robi przelewy bankowe.
      A swoją drogą, kto to jest biznesmen. Czy jeśli ktoś kupuje tanio mieszkania
      (najczęściej zadłużone), remontuje je i sprzedaje drożej, kiedyś zrobił spółki
      z kumplami (ja kasę, oni prace i pomysł ) a teras są to dobrze prosperujące
      firmy, to czy taki ktoś jest biznesmen. Może będę o sobie mówił – Jestem
      businesmennn, i w dalszym ciągu nic nie robił.
    • Gość: nowy Re: Po co ludzie pracują? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 19:39
      Pracują, bo muszą zarabiać na życie. Są obużeni,bo zazdroszczą.
      Ja zazdroszcze, ale nie jestem obużony.
      • emilka222 Re: Po co ludzie pracują? 21.03.05, 20:06
        Leniu! "Niemoralnych Propozycji" nie dajesz? Czy się nie doczytałam?
        • Gość: leń Re: Po co ludzie pracują? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 20:12
          Nic z tego.
          • emilka222 Re: Po co ludzie pracują? 21.03.05, 20:15
            No, to może bedą jeszcze z Ciebie ludzie:)
            • Gość: arek Re: Po co ludzie pracują? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 20:36
              Powiem Ci Leniu, że nie zazdroszczę Ci tej kasy, ale tego świętego spokoju i
              pewnej przyszłości. Ja wprawdzie nieźle zarabiam i lubię moją pracę, ale wciąż
              boję się, że nagle mi podziękują, bo znajdzie się na moje miejsce jakiś "krewny
              szefa" i zostanę na lodzie. Gdybym np. trafił szóstkę w lotto, to napewno nie
              pracowałbym. Mam jeszcze tyle ciekawych książek do przeczytania, poza tym lubię
              fotografować, a na to trzeba mieć czas. Chciałbym także kiedyś przejść pieszo
              całą Polskę, a później całą Europę, a kto dałby mi urlop na rok? Poza tym
              fajnie jest pobawić się w hrabiego Monte Christo. Brakuje mi ekscentryków.
    • Gość: x23 Re: Po co ludzie pracują? IP: *.klaudyny.waw.pl / *.waw.pl 21.03.05, 21:34
      Doskonale Cię rozumiem. Ja nie pracuję już jakiś czas(z wyboru,własnego,
      świadomego) i jest to najszczęśliwszy okres w moim życiu. Czytam, chodzę do
      kina, do teatru, wyjeżdżam, wracam, kupuję ciuchy, spotykam się z przyjaciółmi.
      Żyć nie umierać! Dobrze mieszkać w dużym mieście, żeby te wszystkie teatry,
      wystawy itd mieć niedaleko. Nie nudziłam się nawet 5 minut. Bosko!
      • leni8 Re: Po co ludzie pracują? 21.03.05, 21:36
        Pozosteje mieć tylko kasę!
        • Gość: zwil Re: Po co ludzie pracują? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 23:22
          Taka tu cisz, spokuj. Chyba wszyscy są w pracy.
    • t.flesz Re: Po co ludzie pracują? 23.03.05, 00:42
      Cześć Leniu, co dzisiaj robiłeś?
      • Gość: aga Re: Po co ludzie pracują? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 07:10
        Ludzie często boją się momentu prześcia na emeryturę, że będą czuli sie
        odrzuceni. Gdy są już emerytami przeważnie mają tyle zajęć, że nie mają czasu
        mysleć o wcześniejszych obawach.
    • maja114 Re: Po co ludzie pracują? 23.03.05, 07:26
      Akurat Tobie sie udalo w zyciu, mozna powiedziec. Mysle , ze jestes wdzieczny
      za to ojcu, ktory pomyslal o Twojej przyszlosci. Niemniej ludzie pracuja dla
      swojej satysfakcji. Po za tym kontakt z ludzmi jest wazny dla kazdego z nas.
      Dodatkowo troche dyscypliny , zwiazanej z punktualnoscia, przyda sie kazdemu.A
      przede wszystkim za cos kazdy musi zyc. Jednym slowem , ludzie pracuja , zeby
      miec za co zyc.A to chyba jest najwazniejsza motywacja do pracy.
      • aroma1 Re: Po co ludzie pracują? 23.03.05, 10:24
        ha, ha - zycie z wynajmu - to dopiero praca
        chyba , że masz zarządcę
        ale mimo wszystko nie jest to łatwy grosz :)
        i jeszcze jedno
        chetnych na wynajem jest coraz mniej, wolny rynek sprawi, że obnizysz swoje
        profity
        baw się dobrze, obys ojcowizne nie przebawił ;))))
        • Gość: kobieta Re: Po co ludzie pracują? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 12:39
          drogi Leniu jaki jest Twoj wlasny sukces zyciowy?bo ten o ktorym mowisz
          zawdzieczasz ojcu.
          • Gość: leń Re: Po co ludzie pracują? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 17:36
            O dochody z wynajmu się nie obawia. Zawszą ktoś się znajdzie.
            Uważam, że ojciec dał mi wędke, a ryby sam łapię.
            Nie martw się nie przebaluję ojcowizny. Na razie od lat tylko mi przybywa, choć
            żyję wygodnie.
            Ps.
            Właśnie dziśaj kupiłem mieszkanie. Taki właśnie co to balował, zadłóżył je tak
            w spółdzielni, że mósiał je sprzedać. jaszcze nie wiem co z nim zrobię. Napewno
            wyremątuje, a potem zobaczę. Sprzedam, albo wynajmę.
            Z tego co czytam, to ja chyba w jakiś sposób pracuję.
            Co to jest praca?
            • Gość: liliana Re: Po co ludzie pracują? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 17:49
              Oczywiście, że pracujesz. Inwestowanie w mieszkania, grunty, budowa na
              wynajem, są formą pracy. Pomnażasz kapitał wyjściowy.
              Masz dobry sposób na zarabianie pieniędzy.
    • Gość: goldstueck Re: Po co ludzie pracują? IP: *.ipt.aol.com 23.03.05, 13:21
      a ja pracuje bo lubie!!!!!! jak nie pracowalam to chodzilam z kata w kat, zla i
      zaczepna a tak to wstaje, ubrac sie musze ladnie i do pracki: ale dodam ze
      pracuje dla siebie a nie dla jakiejs firmy.tak ze czlowiek bez pracy dziwaczeje-
      ja bylam nie do wytrzymania. ale w czasie wolnym ( sama decyduje kiedy go mam)
      to kino, wystawy, ksiazki echhchchchh super. pozdrawiam cie leniu.
      • emeg Re: Po co ludzie pracują? 23.03.05, 14:09
        czymże jest praca?
        dla jednych realizacją swoich marzeń o sukcesie, wspinanie po szczeblach
        kariery, walką o byt, wyścigiem szczurów, spotkaniami towarzyskimi w biurze,
        nudzeniem się przed komputerem, byciem sprzedawcą tygodnia, kierownikiem
        roku,spełnieniem imaginacji zawodowych,zbieraniem kasy na bułkę dla
        dziecka,czekaniem na wypłatę...etc,
        super, że masz zaplecze finansowe i duży dystans do siebie, że zauważasz ludzi
        obok....ok....
      • Gość: arek Re: Po co ludzie pracują? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.05, 17:59
        Zdaje się Goldstueck, że pracujesz w Niemczech, czy tak? Więc wcale się nie
        dziwię, że z chęcią chodzisz do pracy. Ja też tak kiedyś miałem. Gratuluję i
        pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka