wodnik8 26.01.06, 19:34 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3131537.html Jak widzicie przyszlosc stosunkow izraelsko-palestynskich po tych wyborach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joanna.d.arc Re: Hamas wygral wybory w Palestynie 26.01.06, 19:36 Ta wygrana to woda na młyn marii - islam religią śmierci i nienawiści. Odpowiedz Link Zgłoś
wodnik8 Re: Hamas wygral wybory w Palestynie 26.01.06, 19:44 joanna.d.arc napisała: > Ta wygrana to woda na młyn marii - islam religią śmierci i nienawiści. Tylko to Cie niepokoi? Odpowiedz Link Zgłoś
joanna.d.arc Re: Hamas wygral wybory w Palestynie 26.01.06, 19:49 To akurat mnie nie niepokoi w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
wodnik8 Re: Hamas wygral wybory w Palestynie 26.01.06, 19:52 joanna.d.arc napisała: > To akurat mnie nie niepokoi w ogóle. OK, rozumiem, ze nie stac cie na zaden lepszy komentarz. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Hamas wygral wybory w Palestynie 26.01.06, 19:54 Wszystko zależy od kasy. Hamas w założeniu z Israelem nie rozmawia i dąży do jego unicestwienia. Jak wiadomo - Arabska część Palestyny jest utrzymywana z dotacji z reszty świata, między innymi z Unii. Jeśli bogate kraje islamskie zaczną tyle dopłacać, że palestyńczycy sie utrzymają bez dotacji z Europy, wówczas rozmów nie będzie a stosunki będą, ale bojowe. Odpowiedz Link Zgłoś
wodnik8 Re: Hamas wygral wybory w Palestynie 26.01.06, 19:58 Pierwsza rzecza, jaka powinna zrobic Unia Europejska powinno byc wstrzymanie kasy wlasnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gumpel Re: Hamas wygral wybory w Palestynie 27.01.06, 00:05 wodnik8 napisał: > Pierwsza rzecza, jaka powinna zrobic Unia Europejska powinno byc wstrzymanie > kasy wlasnie. Nie zgadzam się. Póki płaca mają wpływ, kontrolują. Jak przestaną płacić stracą wpływ. To tak jak było z Jaruzelem w latach 80-tych. Zachód mitygował go wspominając o konieczności spłaty długu, kusząc prolongatami spłat i nowymi kredytami. Bez tego pewno Popiełuszko i Przemyk byliby jednymi z setek pomordowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
quinto1 Re: Hamas wygral wybory w Palestynie 27.01.06, 00:08 gumpel napisał: > Nie zgadzam się. Póki płaca mają wpływ, kontrolują. Jak i co kontroluja? Z unijnych pieniedzy na oswiate w Palestynie drukowano tam ksiazki gloszace obowiazek nienawidzenia izraelskiego wroga. Jak przestaną płacić stracą > > wpływ. To tak jak było z Jaruzelem w latach 80-tych. Zachód mitygował go > wspominając o konieczności spłaty długu, kusząc prolongatami spłat i nowymi > kredytami. Bez tego pewno Popiełuszko i Przemyk byliby jednymi z setek > pomordowanych. Jezeli Unia nie odetnie natychmiast kasy, stanie sie wspolwinna finansowania terroryzmu. Nie za moje pieniadze!!! Odpowiedz Link Zgłoś
gumpel Re: Hamas wygral wybory w Palestynie 27.01.06, 00:25 quinto1 napisał: > Jak i co kontroluja? Co ? Władze, które dostają pieniądze, rzecz jasna. Jak ? Poprzez fakt, że pieniądze wysyłają, ale w każdej chwili mogą przestać. Autonomia to miejsce bardzo mało sympatyczne, ale właśnie odbyły sie tam wybory na wzór Zachodni, istnieje legalna opozycja, nic nie słychać by w więzieniach torturowano na masową skalę przeciwników politycznych, istnieje niezalezna od partii rządzącej prasa. Słowem: to ewenement w skali arabskiej. Jak myślisz, pieniądze z Zachodu nie miały z tym nic wspólnego ? Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: Hamas wygral wybory w Palestynie 27.01.06, 10:30 gumpel napisał: > Co ? Władze, które dostają pieniądze, rzecz jasna. Jak ? Poprzez fakt, że > pieniądze wysyłają, ale w każdej chwili mogą przestać. Gumplu, i to jest wlasnie doskonaly moment zeby przestac wysylac pieniadze, pozostawiajac nadzieje, ze jezeli Hamas wypelni nastepujace warunki: -uzna oficjalnie panstwo Izrael -zrezygnuje z terroryzmu i rozbroi cywilow -bedzie rzadzil demokratycznie i szanowal wolnosci demokrytyczne wlasnych obywateli (wolnosc prasy, wolnosc slowa, wyznania) to pieniazki znow poplyna. Odpowiedz Link Zgłoś
grzespelc Re: Hamas wygral wybory w Palestynie 27.01.06, 12:10 To chyb lepiej postawić te warunki, a potem w razie niedotrzymania wycofać kase, a nie najpierw wycofać kasę, a potem stawiać warunki, bo Hamas może się na nich wypiąć i poprosić np. Saudów o kase, a jak ją dostanie, to nici z demokracji i uznania Izraela. Odpowiedz Link Zgłoś
gumpel Re: Hamas wygral wybory w Palestynie 27.01.06, 12:56 Pełna zgoda Grzesiu. Mario, polityka to SZTUKA osiągania celów. Krok po kroku, żmudnie. To co Ty proponujesz to nie polityka tylko ideologia. Twoje stanowisko TO TAKA SAMOSPEŁNIAJĄCA SIĘ PRZEPOWIEDNIA: Racja jest po naszej stronie. Macie się dostosować. O ! Patrzcie, nie chcą się dostosować !!! A nie mÓwiliwsmy, że to terroryści, z którymi nie ma co rozmawiać !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: Hamas wygral wybory w Palestynie 27.01.06, 13:14 Gumplu, mowi sie czesto ze racja lezy posrodku. Ale sa sytuacje, w ktorych racja lezy tylko po jednej stronie. Klasycznym tego przykladem jest wybuch II wojny swiatowej. Wtedy racja nie lezala gdzies posrdoku, lecz po jednej stronie i z pewnoscia nie byla to niemiecka strona. Rowniez w tym wypadku recje lezy po jednej stronie- po naszej stronie. Po stronie wszystkich tych ktorzy nie zgadzaja sie z tym ze organizacja terrorystyczna objela rzady w Palestynie, pomimo, ze stalo sie to droga demokratycznych wyborow. Pamietasz jak Heider doszedl do wladzy w Austrii? Pamietasz europejskie protesty lacznie z grozba wyrzucenia Austrii z UE?? A Heider i jego partia w porownaniu z Hamasem to golabki pokoju... Mowisz te tak dlugo jak sie Palestyne finansuje, tak istnieje jakas kontrola. O jakiej kontroli mowisz i co ona do tej pory zdzialala?? W Palestynie bieda piszczy, ale dzieciaki z kalachami po ulicy biegaja. Gumplu, na to maja isc nasze podatki??? Na kalachy dla dzieci? Na drukowanie pelnych nienawisci podrecznikow, jak juz ktos tu wspomnial? Od czego zaczeli Palestynczycy zasiedlanie opuszczonej przez zydow Gazy? Czy nie od niszczenia tego co zostalo? Odpowiedz Link Zgłoś
gumpel Re: Hamas wygral wybory w Palestynie 27.01.06, 13:37 Szukanie racji w polityce to najkrótsza droga do wojny. Jak to mawiał pewien mieszkaniec Warcina: w polityce chodzi o osiągnięcie celów realnych. Tym celem nie jest określenie po czyjej stronie leży racja - tego zrobic się nie da. Celem jest pokój. Można go osiągnąć na trzy sposoby: 1. wysiedlając Żydów z Palestyny 2. wysiedlając Arabów z Palestyny 2. osiągając kompromis między Żydami i Palestyńczykami Wybierz cel, określ metodę i dostosuj środki. Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: Hamas wygral wybory w Palestynie 27.01.06, 14:24 gumpel napisał: > Szukanie racji w polityce to najkrótsza droga do wojny. Jak to mawiał pewien > mieszkaniec Warcina: w polityce chodzi o osiągnięcie celów realnych. Tym celem > nie jest określenie po czyjej stronie leży racja - tego zrobic się nie da. Najktotsza droga do II wojny byla uleglosc i naiwnosc Europy. Powinnismy sie chyba uczyc na wlasnych bledach, prawda? > Celem jest pokój. Można go osiągnąć na trzy sposoby: > 1. wysiedlając Żydów z Palestyny > 2. wysiedlając Arabów z Palestyny > 2. osiągając kompromis między Żydami i Palestyńczykami > Wybierz cel, określ metodę i dostosuj środki. Pierwsze dwa sposoby sa niewykonalne, jedyny mozliwy, czyli trzeci wydaje sie teraz tak samo nierealny. Do kompromisu , jak do tanga , trzeba dwojga. Odpowiedz Link Zgłoś
quinto1 Re: Hamas wygral wybory w Palestynie 27.01.06, 20:37 gumpel napisał: > Co ? Władze, które dostają pieniądze, rzecz jasna. Jak ? Poprzez fakt, że > pieniądze wysyłają, ale w każdej chwili mogą przestać. Dobrze byloby, aby pokazali ze potrafia naprawde raz przestac wysylac pieniadze. Wlasnie teraz. > Autonomia to miejsce bardzo mało sympatyczne, ale właśnie odbyły sie tam wybory > na wzór Zachodni, istnieje legalna opozycja, nic nie słychać by w więzieniach > torturowano na masową skalę przeciwników politycznych, istnieje niezalezna od > partii rządzącej prasa. Słowem: to ewenement w skali arabskiej. Jak myślisz, > pieniądze z Zachodu nie miały z tym nic wspólnego ? Jak widac Palestynczycy nie docenili staran Zachodu, skoro tak masowo glosowali na Hamas. Odpowiedz Link Zgłoś
a000000 Re: Hamas wygral wybory w Palestynie 27.01.06, 20:41 W Gazie podpalono parlament. KURNA, ci ludzie potrafią tylko niszczyć. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3134489.html Odpowiedz Link Zgłoś
gumpel Re: Hamas wygral wybory w Palestynie 27.01.06, 21:11 a000000 napisała: > KURNA, ci ludzie potrafią tylko niszczyć. Hmm ... słuszna uwaga Azerko. Zgadzam sie. Wnioski ? Odpowiedz Link Zgłoś
quinto1 Re: Hamas wygral wybory w Palestynie 27.01.06, 21:24 gumpel napisał: > a000000 napisała: > > KURNA, ci ludzie potrafią tylko niszczyć. > > Hmm ... słuszna uwaga Azerko. Zgadzam sie. Wnioski ? Natychmiast wstrzymac doplyw unijnych pieniedzy! Odpowiedz Link Zgłoś
gumpel Re: Hamas wygral wybory w Palestynie 27.01.06, 21:27 Ha, ha, ha, ha :-) Super :-)) No to Quinto następne pytanie: skutki ? Odpowiedz Link Zgłoś
quinto1 Re: Hamas wygral wybory w Palestynie 27.01.06, 21:33 gumpel napisał: > Ha, ha, ha, ha :-) Super :-)) No to Quinto następne pytanie: skutki ? Sami sobie odbuduja, nie? Potrzeba matka wynalazku. Odpowiedz Link Zgłoś
gumpel Re: Hamas wygral wybory w Palestynie 27.01.06, 21:38 Wiesz, oni pewno sobie i sami odbudują. Szkopół w tym by to co powstanie było do zniesienia dla nas. Szczerze pisząc czytając "muzułmańskie" posty Twoje i Marii mam wrażenie, że Wasze poglądy są na zasadzie: czym gorzej tym lepiej. Ot, tak się lubicie utwierdzać w swoich przekonaniach pio mojemu. Mnie to po prostu nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
quinto1 Re: Hamas wygral wybory w Palestynie 27.01.06, 21:51 gumpel napisał: > Wiesz, oni pewno sobie i sami odbudują. Szkopół w tym by to co powstanie było > do zniesienia dla nas. Szczerze pisząc czytając "muzułmańskie" posty Twoje i > Marii mam wrażenie, że Wasze poglądy są na zasadzie: czym gorzej tym lepiej. > Ot, tak się lubicie utwierdzać w swoich przekonaniach pio mojemu. Mnie to po > prostu nie pasuje. Jedno Ci powiem, z reka na sercu, dostalbys ode mnie taka sama odpowiedz, gdyby ETA wygrala wybory w Hiszpanii. Nie finansuje sie terrorystow! Ty i ja nie mamy okazji czesto z soba rozmawiac, ale czasem czytam Twoje posty i uwazam Cie za calkiem rozsadnego czlowieka. Dlatego Twoja aluzja pod moim adresem nie pasuje mi jakos do opinii jaka o mam o Tobie.... Odpowiedz Link Zgłoś
gumpel Re: Hamas wygral wybory w Palestynie 27.01.06, 22:30 Przepraszam jeśli Cię uraziłem. Nie było to moim zamiarem. Po prostu, ni jak nie mogę zrozumieć Twojego stanowiska. Co niby da takie powiedzenie Palestyńczykom: wybraliście terrorystów to my wam wstrzymujemy pomoc ? Moim zdaniem to tylko pogłębi ich nieufność w stosunku do Zachodu i wartości, które ten ze soba niesie. To młyn na wodę ekstremistów. Coś w końcu doprowadza Hassasna z Jeryha do ubrania na siebie ładunku wybuchowego. Andrzej z Warszawy takich rzeczy nie robi. Dlaczego ? Andrzej w ostatnich wyborów głosowałna PiS, Hassan na Hamas ... dlaczego ? Nie ma co obrażać się na demokrację. Trzeba szukać przyczyn takiego, a nie innego wyboru i ... likwidowac te przyczyny. Piszesz o ETA ... myślę, że warto ten wątek kontynuować: dlaczego ludzie są skłonni w Kraju Basków głosować na powiązaną z ETA partię ? Myślisz, że jak Unia i Hiszpania przestanie budować tam szkoły to oni przestana popierać ETA ? Myślę, że będzie dokładnie odwrotnie. I trochę z innej beczki: warto popatrzeć w lustro. W ostatniej kampanii wyborczej dwaj główni kandydaci na urząd Prezydenta RP zadeklarowali, że ich politycznym idolem jest człowiek, który zorganizował napad na pociąg przewożący pieniądze. Napad udany. Rzecz jasna w imię "sprawy". A jednak ... napad. Zachód potem uznał go za Naczelnika Państwa Polskiego. Ciekawe jaka by była reakcja naszych rodaków, gdyby Entanta ogłosiła, że z kryminalista nie będzie rozmawiać. Jakoś nie wydaje mi się by Polacy wybrali wtedy bardziej "demokratycznego" przywódcę. Słowem: nie ma co obrażać się na demokrację. Trzeba rozmawiać. Pytanie brzmi nie kto ma rację, ale jak rozwiązać problem. Jak to nazwałeś moja "insynuacja" wywodzi się stąd, że w Twojej wypowiedzi widzę jedynie ex catedra wygłoszona tezę: oni są "be". Pokaz inną drogę, podyskutujemy ... Odpowiedz Link Zgłoś
quinto1 Re: Hamas wygral wybory w Palestynie 27.01.06, 23:54 Nie obrazam sie na demokracje. Takie sa jej blaski i cienie- vox populi, vox dei. Nie rozumiem tylko dlaczego Zachod ma dawac pieniadze rzadzacej partii palestynskiej, ktora jest rowniez organizacja terrorystyczna, uwazam ze jest mase innych mozliwosci lepszego zuzycia tych pieniedzy. Gdzies czatalem (nie wiem, czy to byla Twoja wypowiedz), ze jezeli my nie damy pieniedzy to da im Arabia Saudyjska. Ona JUZ daje, wiec czy Zachod zakreci kurek czy nie, nic to nie zmieni. Jak uczy historia, pieniadze z Zachodu nie zapobiegly ostatniej intifadzie. Moze jej nawet pomogly? Piszesz, ze Andrzej z Warszawy nie zaklada sobie ladunku wybuchowego. Jose´ z nedznych favelas w Rio de Janeiro tez tego nie robi, choc moze jest biedniejszy niz palestynski Hassan i ma moze jeszcze mniejsze szanse na godne zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
gumpel Re: Hamas wygral wybory w Palestynie 28.01.06, 23:39 Myślę, że nie o to chodzi by Palestyńczykom dawać pieniądze, które źle wykorzystują. Chodzi o to by ich nie zabierać w momencie, gdy robią to czego od nich oczekujemy. Bo mogą odnieść wrażenie - i chyba słusznie - że ta postulowana przez Zachód demokracja i wymagane od nich standardy to fikcja. Pozdrawiam G. Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: Hamas wygral wybory w Palestynie 28.01.06, 14:44 gumpel napisał: > Wiesz, oni pewno sobie i sami odbudują. Szkopół w tym by to co powstanie było > do zniesienia dla nas. Szczerze pisząc czytając "muzułmańskie" posty Twoje i > Marii mam wrażenie, że Wasze poglądy są na zasadzie: czym gorzej tym lepiej. > Ot, tak się lubicie utwierdzać w swoich przekonaniach pio mojemu. Mnie to po > prostu nie pasuje. Gumplu, czy moglbys z laski swojej powiedziec na podstawie jakich moich slow odniosles wrazenie, ze uwazam, ze czym w Palestynie gorzej, tym lepiej? Bo ja , na podstawie Twoich postow moglabym wywnioskowac ze popierasz finansowanie terroryzmu... Odpowiedz Link Zgłoś
gumpel Re: Hamas wygral wybory w Palestynie 28.01.06, 23:22 maria421 napisała: > Gumplu, czy moglbys z laski swojej powiedziec na podstawie jakich moich slow > odniosles wrazenie, ze uwazam, ze czym w Palestynie gorzej, tym lepiej? Hmmm ... wrażenie takie odniosłem z całokształtu. Nie tyle z tego co napisałaś co z tego czego nie napisałaś. Pamiętam (a może tak tylko mi się zdawało) jak podczas wcześniejszych dyskusji zarzucałaś światowi islamskiemu, że nie ma tam demokracji. No i oto odbyły się w Palestynie pierwsze demokratyczne wybory. Nie jakieś doskonałe wybory jak w Niemczech, czy w Polsce, ale jednak. Myślę sobie: Maria będzie zachwycona ! Oto Arabowie pod presją Zachodu dostosowali się do europejskich standardów. I to gdzie ? U siebie ! Na Bliskim Wschodzie !!! Cóż to za wspaniały wzór dla europejskich muzułmanów, którzy nie uczestniczą w życiu politycznym swoich nowych ojczyzn ! No pewnie, wzór jakże niedoskonały, ale jednak to pierwszy krok ... tylko tak dalej bracia muzułmanie, tylko tak dalej ... No to czekam na ten entuzjastyczny wątek założony przez Marię. I co ? I nic. Wybory oficjalnie ogłoszone ... Maria milczy. Wybory się zbliżają krok po kroku ... Maria milczy. Wybory odbywają się w zasadzie bez incydentów ... Maria milczy. Wybory wygrywa opozycja ... Maria milczy. Przegrani uznają wyniki wyborów (!) ... Maria milczy. Nawet słowa pochwały dla Palestyńczyków za ten cały tród :-(( No i w końcu Maria się odzywa ... Po co ? By zaproponować karę za przeprowadzenie wyborów ... odebrać im pomoc finansową (!) I to wszystko w temacie demokratycznych wyborów w Palestynie. No to jaki z tego wniosek ? Lepiej żeby ich nie było. NIe byłoby pretekstu do odbierania pomocy finansowej ... A że dla mnie wybory to krok pozytywny to ... (no właśnie, wyciągnąłem taki wniosek jaki wyciągnąłem). P.S. maria421 napisała: > Bo ja , na podstawie Twoich postow moglabym wywnioskowac ze popierasz > finansowanie terroryzmu... Zgadza się, mogłabys taki wniosek wyciągnąć ... Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: Hamas wygral wybory w Palestynie 29.01.06, 14:27 Gumplu, ciekawe dlaczego spodziewales sie takiej wypowiedzi ode mnie, a nie od innych. Jak widzisz, nikt tu sie nie zachlysnal palestynska "demokracja". A wiesz czemu? Wiesz czemu je sie nie zachlysnelam palestynska demokracja? Dlatego, ze slowo "demokracja" oznacza cos wiecej niz wolne i powszechne wybory. Oznacza wolnosc slowa, pluralizm pogladow, trojdzielnosc wladzy. Jestes pewny, ze te wszystkie czynniki sa w Autonomii spelnione? Bo ja nie. Tym bardziej uwazam za chybione cieszenie sie z tego, ze w demokratycznych (?) wyborach doszla do wladzy organizacja terrorystyczna, przerobiona, na potrzeby owych wyborow , w partie polityczna. Jezeli jednak Ty , Gumplu, wyciagasz wnioski na moj temat z tego co NIE napisalam, to czuje sie i ja do tego uprawniona. Gumpel popiera Hamas! Gumpel chce finansowac terroryzm palestynski! Wiec moze jednak ograniczymy sie do wyciagania wnioskow na podstawie tego co piszemy? Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Gumplu- najnowsze wiadomosci 30.01.06, 20:10 USA i EU zdecydowaly juz wstrzymac kase dla Autonomii Palestynskiej. Dopiero po spelnieniu warunkow takich jak uznanie Izraela i odrzucenie terroryzmu kasa znow polpynie. Odpowiedz Link Zgłoś
sunday Re: Hamas wygral wybory w Palestynie 30.01.06, 13:08 > Autonomia to miejsce bardzo mało sympatyczne, ale ... nic nie słychać > by w więzieniach torturowano na masową skalę przeciwników politycznych, Bo przeciwnika politycznych łatwiej i skuteczniej zabić, niż aresztować lub torturować. Ew. można oskarżyć go o współpracę z Izraelem, wyrok - jeśli oczywiście nie lincz wcześniej - murowany. Wyroki śmierci sądy wydają po piętnastominutowych naradach, wykonywane są natychmiast na ulicy, przed bramą "sądu". "Niezależna" prasa? Tylko póki przychylna "Sprawie". Kto wydał wyrok śmierci na zachodniego dziennikarza, który ośmielił się opublikować parę zdjęć z linczu w Ramallah? Kto zmusił jego pracodawcę do kajania się, że to przez przypadek i że już się nie powtorzy? Odpowiedz Link Zgłoś
wodnik8 Re: Hamas wygral wybory w Palestynie 27.01.06, 15:53 gumpel napisał: > Nie zgadzam się. Póki płaca mają wpływ, kontrolują. Jak przestaną płacić stracą > > wpływ. To tak jak było z Jaruzelem w latach 80-tych. Zachód mitygował go > wspominając o konieczności spłaty długu, kusząc prolongatami spłat i nowymi > kredytami. Bez tego pewno Popiełuszko i Przemyk byliby jednymi z setek > pomordowanych. Zapomniales ze krotko po wprowadzeniu stanu wojennego w Polsce, USA oglosily sankcje gospodarcze wobec Polski. Wredy to Urban powiedzial ze "rzad sam sie wyzywi". Odpowiedz Link Zgłoś
gumpel Re: Hamas wygral wybory w Palestynie 28.01.06, 23:43 Nie zapomniałe. Tyle, że w grudniu 1981 r. generał Jaruzelski wyprowadził wojska na ulicę i kazał strzelać do robotników. Nie przeprowadził demokratycznych wyborów w których wygrali komuniści. Liczy sie kontekst i przesłanie płynące z wprowadzenia sankcji: są one skutniem przewrotu wojskowego czy przeprowadzenia demokratycznych wyborów ... Pozdrawiam G. Odpowiedz Link Zgłoś
hans123 Re: Hamas wygral wybory w Palestynie 26.01.06, 22:27 Większość Palestyńczyków popiera terrorystów. Jest to smutne i należy wyciągnąć z tego odpowiednie wnioski. Ja liczę na jak najszybsze wstrzymanie kasy przez UE. Izrael ma teraz problem. Myślę, że powinni poczekać na nowe władze i na ich pierwsze decyzje, ale też postawić warunki np. taki jak w tym artykule :"(...) Izrael zamroził w czwartek wszelkie negocjacje z Autonomią, dopóki Hamas nie wyrzeknie się przemocy i nie rozbroi. (...)" A jeśli nie zostaną one spełnione to zablokować granice, wstrzymać dostawy prądu, wody. Zbudować mur, tam gdzie go jeszcze nie ma. Jeśli nie będą mogli przeprowadzać więcej zamachów to staną się zbędni państwom arabskim jako narzędzie zniszczenia Izraela. Skończy się kasa, może zmądrzeją, ale raczej później niż wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
diabollo Re: Hamas wygral wybory w Palestynie 26.01.06, 22:29 wodnik8 napisał: > wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3131537.html > Jak widzicie przyszlosc stosunkow izraelsko-palestynskich po tych wyborach? Okazuje się, że tani populizm zwycięża nie tylko w Polsce. Kłaniam się nisko. Odpowiedz Link Zgłoś
quinto1 Re: Hamas wygral wybory w Palestynie 26.01.06, 23:10 To przeciez bylo to przewidzenia. Pare dni temu pokazali w TV jakas kandydatke Hamasu, kobieta przemawiala na jakims wiecu partyjnym z zaslonieta twarza, byly tez jej plakaty z zaslonieta twarza. Nie pamietam jej nazwiska, ale jej haslem bylo: "islam jest rozwiazeniem". Dzis obrazki wiwatujacych brodatych mezczyzn i wielu kobiet z zaslonietymi twarzami i z checia do walki inspirowana wzorem Aishy, zony Proroka, ktora tez zbrojnie walczyla. Jak widze przyszlosc stosunkow palestynsko-izraelskich? CZARNO widze. Odpowiedz Link Zgłoś
kora3 Re: Hamas wygral wybory w Palestynie 26.01.06, 23:58 Tani populizm i demagogoa faktycznie zwycięza nie tylko w Polsce :( punkt la Diabolla ... A tak na marginesie, nie złośliwie, a na serio. Na Bialorusi rządzi ten , kto rzadzi, w Rosji też, nasze wojska zostają w Iraku, choc wojny nie popiera w zasadzie prawie cała UE do której należymy od niedawna a takze naród państwa, ktry te woje prowadzi, nasz budżet jest przedeficytowny, mamy mniejszosciowy rząd, perspektywe wyborów na wiosne (koszty koszty nie tylko materialne, ale i policzno - gospodarcze), nadal mamy ogromne bezrobocie, w naszym sejmie jest jak w cyrku (hehe), masa bezdomnych zamarzła w Polsce w czasie ostatnich ataków mrozów...Czy to nie martwi autora watku? Bo mnie tak ...I przyznam - duzo badziej martwi niż zwycięstwo Hamasu i stosunki izraelsko - palestyńskie ... Odpowiedz Link Zgłoś
quinto1 Re: Hamas wygral wybory w Palestynie 27.01.06, 00:05 Kora, dlaczego uwazasz, ze autora watku powinno martwic akurat to, co Ciebie martwi? Gdybys nie wiedziala o co chodzi- po raz pierwszy Hamas ( organizacja terrorystyczna na miedzynarodowej liscie organizacji terrorystycznych) zdobyla wladze w panstwie. Hamas nie uznaje Izraela i postuluje jego likwidacje. To jest porownywalne z dojsciem Hitlera do wladzy. Odpowiedz Link Zgłoś
kora3 Re: Hamas wygral wybory w Palestynie 27.01.06, 00:24 quinto1 napisał: > Kora, dlaczego uwazasz, ze autora watku powinno martwic akurat to, co Ciebie > martwi? A czy ja mówie, ze pOWINNO? gdzie ? zapytałam zdaje mi się jedynie , czy martwi :) > Gdybys nie wiedziala o co chodzi- po raz pierwszy Hamas ( organizacja > terrorystyczna na miedzynarodowej liscie organizacji terrorystycznych) zdobyla > wladze w panstwie. Hamas nie uznaje Izraela i postuluje jego likwidacje. Alez wiem o co chodzi ! Tylko o mam zrobic quinto? albo Ty? Postulowac do rządu o wypowiedzenie wojny Palestynie? Konflikt izraelsko - palestyński trwa juz od dawna. Najtezsze mozgi dyplomatyczne staraly sie coś zmienić. zmarły niedawno Arafat, wczesniej izraelscy przywódcy, Jan Paweł II, głowy państw i kupa innych ludzi działala tam na rzecz pokoju. i niiic . a prawda jest taka, ze obie strony sa zacietrzwione, interesuje je walka i wygrana, nie kompromis i walka bedzie trwać. Nie sadzę natomiast by miala tak naprawdę duże skutki w skali świata (jako i do tej pory), nie wywola to wojny swiatowej raczej, a jesli wywola atomowa to wszystkie problemy bedziemy mieli z glowy Quinto. No dobar zamiast się uzalac pzrejdxmy do konketów. Co proponujesz w związku z zaistnial;a sytuacją w Pakestynie? Co w zwiazku z zagrozeniem ze strony muzułmanów w ogóle? Bo najłatwiej mówic "O Boże, jakie o przerazające", albo "ą okropni , boje sie" zaproponuj jakies rozwiązanie i zastanówmy sie zcy moze by go nie podpowiedziec madrym głowom na górze ... > > To jest porownywalne z dojsciem Hitlera do wladzy. Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: Hamas wygral wybory w Palestynie 27.01.06, 10:24 quinto1 napisał: > To jest porownywalne z dojsciem Hitlera do wladzy. Gorzej. Hitler mial prawie o polowe mniejsze poparcie wsrod ludnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
lynx.rufus Re: Hamas wygral wybory w Palestynie 27.01.06, 09:21 kora3 napisała: > nasze wojska zostają w Iraku, choc wojny nie popiera w > zasadzie prawie cała UE do której należymy od niedawna a takze naród państwa, > ktry te woje prowadzi 1. o jakiej wojnie mowisz? 2. czy wiesz, ktore panstwa europejskie maja w iraku swoje wojska? a ktore unijne? 3. terroryzm w iraku uderza przede wszystkim w cywilnych muzulmanow. nie przeszkadza Ci ich smierc? jestem pewien, ze nie uwazasz przeciez, ze powinni sie nawzajem powyrzynac? 4. wiesz jaki jest stosunek onz do obecnosci obcych wojsk w iraku? 5. a czy wiesz, jaki jest stosunek rzadu irackiego? 6. co to znaczy 'prawie cala unia'? mowimy o rzadach czy spoleczenstwach? co w takim razie z rozszerzeniem o turcje? albo tzw. konstytucja? pozdrawiam lynx Odpowiedz Link Zgłoś
kora3 Re: Hamas wygral wybory w Palestynie 27.01.06, 09:48 lynx.rufus napisał: > > > 1. o jakiej wojnie mowisz? O zbrojnej napaści na Irak, uwazam,z e reżim Saddama był straszny, ale nie popieram wojny i już . > 2. czy wiesz, ktore panstwa europejskie maja w iraku swoje wojska? a ktore unij > ne? A jakie to państwa unijne leżą poza Europą ? > 3. terroryzm w iraku uderza przede wszystkim w cywilnych muzulmanow. nie > przeszkadza Ci ich smierc? No co Ty Lynx... jak sie czyta to forum to można dojśc do wniosku, ze NIE MA CYWILNYCH MUZUŁMANÓW niechętnych do aktów terroru:) Jak sie tu zcyta to sie widzię, ze są SAMI terroryści :)A wiec skąd owi, którzy mają ucierpiec w atakach terroru, czy w reżimie cierpeli. Przecież to dziki islam im to odpowiada. A w sumei udawali, ze chca wybierać jakiś demokratyczny zrąd, demokratyczną zasadą - im nie mozna wierzyć :) jestem pewien, ze nie uwazasz przeciez, ze powinni > sie nawzajem powyrzynac? Nio nie uważam ...Tak samo, jak niue uwazałam, ze powinni sie powyrzynać chrześcijanie w Irlandii. > 6. co to znaczy 'prawie cala unia'? mowimy o rzadach czy spoleczenstwach? O jednym i o drugim Lynx ... Wuiekszosc Europejczyków już nie chce słyszeć o tej wojnie i o pozostawieniu swoich pokojowych kontyngentónw Iraku ...Polacy w wiekszości też nie chcą, ale nasz kochany kraj jest tak "bogaty", ze MUSI zostawić tam nasze wojska. A przy okazji :) Pozdrowienia dla Żaby i wiadomego kapitana z naszego wesołego batalionu :) Wracajcie !!! Bo nudno bez Was:) Irak sie nie zawali :) co w > takim razie z rozszerzeniem o turcje? albo tzw. konstytucja? Niechęc do prowazdonych na ter. Iraku działań nie ma nic wspólnego u wielu ze stosunkiem do islamu Lynx, czy w ogóle z wiarą, choc nam wielu katolików, którzy uwazają, ze już dość i trzeba dać Irakijczykom możliwosc samodzielnego rządzenia wreszcie. a wiec Turcja tu nie ma nic do rzeczy. > > pozdrawiam > lynx Odpowiedz Link Zgłoś
lynx.rufus Re: Hamas wygral wybory w Palestynie 27.01.06, 10:06 kora3 napisała: > lynx.rufus napisał: > > > > > > > 1. o jakiej wojnie mowisz? > O zbrojnej napaści na Irak, uwazam,z e reżim Saddama był straszny, ale nie > popieram wojny i już . alez ta wojna juz sie dawno skonczyla. nie ma rezimu saddama, nie ma partii baas, nie ma tajnej policji, masowych grobow (nowych!) itd.itp. powtarzam wiec pytanie: o ktorej wojnie mowisz? > > 2. czy wiesz, ktore panstwa europejskie maja w iraku swoje wojska? a ktor > e unij > > ne? > > A jakie to państwa unijne leżą poza Europą ? w iraku byly np. wojska ukrainskie. a ukraina - nie jest w unii a jest w europie. stad to rozroznienie. no wiec ktore? > > 3. terroryzm w iraku uderza przede wszystkim w cywilnych muzulmanow. nie > > przeszkadza Ci ich smierc? > No co Ty Lynx... jak sie czyta to forum to można dojśc do wniosku, ze NIE MA > CYWILNYCH MUZUŁMANÓW niechętnych do aktów terroru:) Jak sie tu zcyta to sie > widzię, ze są SAMI terroryści :)A wiec skąd owi, którzy mają ucierpiec w atakac > h > terroru, czy w reżimie cierpeli. Przecież to dziki islam im to odpowiada. A w > sumei udawali, ze chca wybierać jakiś demokratyczny zrąd, demokratyczną zasadą > - > im nie mozna wierzyć :) no dobrze, ale co masz do powiedzenia na zadane przeze mnie pytanie? przeszkadza Ci ich smierc? > jestem pewien, ze nie uwazasz przeciez, ze powinni > > sie nawzajem powyrzynac? > > Nio nie uważam ...Tak samo, jak niue uwazałam, ze powinni sie powyrzynać > chrześcijanie w Irlandii. dobrze, skoro maja sie nie wyrzynac, to co proponujesz? wbrew temu co piszesz, irak sie zawali, gdyby nagle wyjechali stamtad wszyscy zagraniczni zolnierze. wiec co? maja sie jednak powyrzynac? > > > 6. co to znaczy 'prawie cala unia'? mowimy o rzadach czy spoleczenstwach? > > O jednym i o drugim Lynx ... Wuiekszosc Europejczyków już nie chce słyszeć o te > j > wojnie i o pozostawieniu swoich pokojowych kontyngentónw Iraku ... czy uwazasz, ze rzad rp powinien kierowac sie zdaniem francuzow i niemcow? jesli nie, to jakie w takim razie ma za znaczenie, co oni uwazaja? > Polacy w > wiekszości też nie chcą, ale nasz kochany kraj jest tak "bogaty", ze MUSI > zostawić tam nasze wojska. polacy nie zycza sobie takze promocji sodomii w naszym kraju, ale "nasz kochany kraj jest tak 'bogaty', ze MUSI" robic akcje typu 'niech nas zobacza'. zwracam takze uwage, ze byly ostatnio u nas wybory i zadna partia nie wygrala ich pod haslem "polacy do domu". A przy okazji :) Pozdrowienia dla Żaby i wiadomego > kapitana z naszego wesołego batalionu :) Wracajcie !!! Bo nudno bez Was:) Irak > sie nie zawali :) nie wiem, kto to jest 'zaba' i inne wspomniane przez Ciebie osoby, ale ostatnie zdanie jest nieprawdziwe. a wiesz przeciez co powinno spotkac osobe gloszaca nieprawdziwe hasla, prawda? > > co w > > takim razie z rozszerzeniem o turcje? albo tzw. konstytucja? > > Niechęc do prowazdonych na ter. Iraku działań nie ma nic wspólnego u wielu ze > stosunkiem do islamu Lynx, czy w ogóle z wiarą, choc nam wielu katolików, którzy > uwazają, ze już dość i trzeba dać Irakijczykom możliwosc samodzielnego rządzeni > a wreszcie. a wiec Turcja tu nie ma nic do rzeczy. nie zrozumialas. chodzilo mi o zdanie, ze 'prawie cala unia' jest przeciw. wiekszosc obywateli unii jest przeciw przyjmowaniu turcji. niewiele lepiej jest z owa konstytucja. co w takim razie zrobic z tymi fantami? pozdrawiam lynx ps. ponawiam takze pytania o stosunek onz i rzadu irackiego do obecnosci m.in. naszych wojsk w tym kraju. lr Odpowiedz Link Zgłoś
kora3 Re: Hamas wygral wybory w Palestynie 27.01.06, 12:18 lynx.rufus napisał: > > > alez ta wojna juz sie dawno skonczyla. nie ma rezimu saddama, nie ma partii > baas, nie ma tajnej policji, masowych grobow (nowych!) itd.itp. powtarzam wiec > pytanie: o ktorej wojnie mowisz? O tej która była, a takze o tej wewnętrznej która najwidoczniej się toczy..Gdyby się bowiem nie toczyla to po kij tam wojsko ? ma sie rozumeić obce .. > > > > > 2. czy wiesz, ktore panstwa europejskie maja w iraku swoje wojska? > a ktor > > e unij > > > ne? > > > > A jakie to państwa unijne leżą poza Europą ? > > w iraku byly np. wojska ukrainskie. a ukraina - nie jest w unii a jest w > europie. stad to rozroznienie. no wiec ktore? > W iraku był np. nasz batalon POLSKO - Ukraiński POLUKRBAT i w jego kwestii , daruj, ale wiem na 100 proc. wiecej niż Ty kolego:) > > > 3. terroryzm w iraku uderza przede wszystkim w cywilnych muzulmanow > . nie > > > przeszkadza Ci ich smierc? > > No co Ty Lynx... jak sie czyta to forum to można dojśc do wniosku, ze NIE > MA > > CYWILNYCH MUZUŁMANÓW niechętnych do aktów terroru:) Jak sie tu zcyta to s > ie > > widzię, ze są SAMI terroryści :)A wiec skąd owi, którzy mają ucierpiec w > atakac > > h > > terroru, czy w reżimie cierpeli. Przecież to dziki islam im to odpowiada. > A w > > sumei udawali, ze chca wybierać jakiś demokratyczny zrąd, demokratyczną z > asadą > > - > > im nie mozna wierzyć :) > > no dobrze, ale co masz do powiedzenia na zadane przeze mnie pytanie? przeszkadz > a > Ci ich smierc? Oczywiscie, ale przeszxkazda i czyjakoliwek śmierc i "licencja" na zabijanie .. > > jestem pewien, ze nie uwazasz przeciez, ze powinni > > > sie nawzajem powyrzynac? > > > > Nio nie uważam ...Tak samo, jak niue uwazałam, ze powinni sie powyrzynać > > chrześcijanie w Irlandii. > > dobrze, skoro maja sie nie wyrzynac, to co proponujesz? wbrew temu co piszesz, > irak sie zawali, gdyby nagle wyjechali stamtad wszyscy zagraniczni zolnierze. > wiec co? maja sie jednak powyrzynac? > > Poczytaj sobie w necie co "wspaniali" niektórzy zagraniczni zołnierze z cywilizowanej Europy i USA robili z jeńcami ... A poza tym nie jest zadna tajemnica, ze z udziału w misji pokojowej w pełnym składzie wycofało się cześc państw europejskich .. Tylko bogata i zapasionna Polskę stac na utrzymywanie tam naszych żołnierzy .. no i moze oplywajaca we wszystko Ukrainę też :) > > > 6. co to znaczy 'prawie cala unia'? mowimy o rzadach czy spoleczens > twach? > > > > O jednym i o drugim Lynx ... Wuiekszosc Europejczyków już nie chce słysze > ć o te > > j > > wojnie i o pozostawieniu swoich pokojowych kontyngentónw Iraku ... > > czy uwazasz, ze rzad rp powinien kierowac sie zdaniem francuzow i niemcow? jesl > i > nie, to jakie w takim razie ma za znaczenie, co oni uwazaja? Powinien się kierowac gospofdarka, budzetem i zdaniem SWOICH obywateli...Drogi Lynxie .. > > Polacy w > > wiekszości też nie chcą, ale nasz kochany kraj jest tak "bogaty", ze MUSI > > zostawić tam nasze wojska. > > polacy nie zycza sobie takze promocji sodomii w naszym kraju, ale "nasz kochany > kraj jest tak 'bogaty', ze MUSI" robic akcje typu 'niech nas zobacza'. Parady gejów sa finansowane z budzetu państwa ? Nie wiedziałam :) moze czsopisma, kluby? bo jesli tak, to ja protestuje !! Nie chce by ludzie przeznaczalimoje podatki na swoje preferencje seksuaale jakiekolwiek), zwierzeta domowe (swoje, nie bzedomne), dzieci (swoje i nie wymagajace wsparcia państwa), samochody, imprezy itepe. Ale z tego co mi wiadomo, to jednak geje nie sa dotiowani przez budżet ... > > zwracam takze uwage, ze byly ostatnio u nas wybory i zadna partia nie wygrala > ich pod haslem "polacy do domu". > Bo to Lynx nie jest najbardziej palący problem mimo wszystko. Najbardziej palacym jest bazrobocie, stagnacja gospodarcza i za droga admionistracja, koszty pracy itepe. A partia która wygrała wybory jak widać nie ma zamiaru tego zmieniać sądząc po jej poczynaniach ... > > A przy okazji :) Pozdrowienia dla Żaby i wiadomego > > kapitana z naszego wesołego batalionu :) Wracajcie !!! Bo nudno bez Was:) > Irak > > sie nie zawali :) > > nie wiem, kto to jest 'zaba' i inne wspomniane przez Ciebie osoby, ale ostatnie > zdanie jest nieprawdziwe. a wiesz przeciez co powinno spotkac osobe gloszaca > nieprawdziwe hasla, prawda? Uwazasz, ze jak major Zaba i kapitanik wyjadą do domu do faktycznie sie zawali Irak? To jest prawdziwa teza ? A i nie musisz wiedzieć kto to, toc napisalam, ze to do kogos całkiem prywatnie, gdyby to czytal, całkiem przypadkiem - kiedyś :) > > > > co w > > > takim razie z rozszerzeniem o turcje? albo tzw. konstytucja? > > > > Niechęc do prowazdonych na ter. Iraku działań nie ma nic wspólnego u wiel > u ze > > stosunkiem do islamu Lynx, czy w ogóle z wiarą, choc nam wielu katolików, > którzy > > uwazają, ze już dość i trzeba dać Irakijczykom możliwosc samodzielnego rz > ądzeni > > a wreszcie. a wiec Turcja tu nie ma nic do rzeczy. > > nie zrozumialas. chodzilo mi o zdanie, ze 'prawie cala unia' jest przeciw. > wiekszosc obywateli unii jest przeciw przyjmowaniu turcji. niewiele lepiej jest > z owa konstytucja. co w takim razie zrobic z tymi fantami? Pokioerowac się zadniem lzi, albo przekonac ich arguentami - proste :) > pozdrawiam > lynx > > ps. ponawiam takze pytania o stosunek onz i rzadu irackiego do obecnosci m.in. > naszych wojsk w tym kraju. > Lynx .. daruj sobie :) Dla nASZEGO rządu wiązące powinno byc w tej mierze: zdanie nszych obywateli i bilans gospodarczy tego przedsiewzięcia. Nie stać nas na bycie Chrystusem narodów , wierz mi ... Odpowiedz Link Zgłoś
lynx.rufus Re: Hamas wygral wybory w Palestynie 27.01.06, 13:08 zjadlo mi wpis, wiec z lenistwa odpowiem skrotowo. 1. nie ma wielkiego sprzeciwu spoleczenstwa wobec wojny. 2. rzad nie ma kierowac sie sondazami, lecz programem, z ktorym wygral wybory. 3. najlepszym sposobem bycia 'przeciw wojnie' domowej jest doprowadzenie do jej zakonczenia. to wlasnie robia m.in. polskie oddzialy w iraku. 4. sily miedzynarodowe znajduja sie tam na zaproszenie rzadu irackiego i przy zachecie onz. czemu powolujesz sie na zdanie 'prawie calej unii' ale juz nie organizacji zajmujacej sie pokojem swiatowym i najbardziej zainteresowanego, czyli iraku? 5. zarzucasz rzadowi, ze robi cos, na co go nie stac. czy w takim razie zmienisz swoj stosunek do naszej obecnosci w iraku, jesli dostaniemy koncesje na wydobycie ropy? czy uwazasz, ze po prostu za malo sie oblowilismy? a moze potrzeba nam kolonii? to dopiero moglo by byc oplacalne... i oto co zostalo ze 'sprzeciwu wobec wojny'... 6. pisalem o akcji 'niech nas zobacza', ktora byla (wspol)finansowana przez budzet panstwa, mimo ze spoleczenstwo jest przeciwne reklamowaniu sodomii. oburza Cie to, czy 'sluszne' poglady mozna narzucac? pozdrawiam lynx Odpowiedz Link Zgłoś
kora3 Re: Hamas wygral wybory w Palestynie 27.01.06, 13:18 lynx.rufus napisał: > zjadlo mi wpis, wiec z lenistwa odpowiem skrotowo. > > 1. nie ma wielkiego sprzeciwu spoleczenstwa wobec wojny. woce wojny jako takiej moze :) Lynxie, ale wobe płacenia na wojsko w Iraku z budżetu jest :) > > 2. rzad nie ma kierowac sie sondazami, lecz programem, z ktorym wygral wybory. Ale rząd nie wraza tego programu Lynx .. Pozcytaj tylko i posluchaj co sie dzieje w sejmie .. To ma być "odchudzanie administracji" i "rozsądne dzielenie pieniędzy" ??:) > > 3. najlepszym sposobem bycia 'przeciw wojnie' domowej jest doprowadzenie do jej > zakonczenia. to wlasnie robia m.in. polskie oddzialy w iraku. :D Jak skończe pisac to co pisze to Ci podeslę na priva :) Wtedy pogadamy .. > > 4. sily miedzynarodowe znajduja sie tam na zaproszenie rzadu irackiego i przy > zachecie onz. czemu powolujesz sie na zdanie 'prawie calej unii' ale juz nie > organizacji zajmujacej sie pokojem swiatowym i najbardziej zainteresowanego, > czyli iraku? Organizacja pt. ONZ wykazała się ostatnio dośc daleko idaca indolencja w sparwach pokoju na świecie i glosno mówi się o tym, ze niewiele ponad swój szyld i gadke ma w tej kwestii do zaoferowania. Zaś iracki rząd cóz .. ok chce tych sil , niech ma, ale czegu zaakurat nasze pieniadze ? Sa bogatsze państwa, a nie trzymaja tam żółnierzy ... > 5. zarzucasz rzadowi, ze robi cos, na co go nie stac. czy w takim razie zmienis > z > swoj stosunek do naszej obecnosci w iraku, jesli dostaniemy koncesje na > wydobycie ropy? Wiesz, nie ...I wątpliwe w ogóle czy dostaniemy :) czy uwazasz, ze po prostu za malo sie oblowilismy? Nie badź bezczellny Lynx .. Bo ja sięna pewno nie mam zamiaru "oblawiac na wojnach" a moze > potrzeba nam kolonii? to dopiero moglo by byc oplacalne... Zazcynam się Ciebie bac .. i zaczynam się bac, ze słusznie.. i oto co zostalo ze > 'sprzeciwu wobec wojny'... > Moze u Ciebie. Ja uważam, ze sytuacja się ustabilizowała na tyle, ze NASZYCH wojsk juz tam nie potzeba i już , tym bardziej ,z e Polski nie stać na to > 6. pisalem o akcji 'niech nas zobacza', ktora byla (wspol)finansowana przez > budzet panstwa, mimo ze spoleczenstwo jest przeciwne reklamowaniu sodomii. > oburza Cie to, czy 'sluszne' poglady mozna narzucac? Oburza .. uwazam, ze nie należy współfinansować z budżetu proagowania czyich kolwiek przekonań seksualnych, religijnych, kulinarnych itepe. Dlatego jestem przeciwna dotowaniu tego pzrez państwo, ale nie propagowaniu przez entuzjastów za własną kase > > pozdrawiam > lynx Odpowiedz Link Zgłoś
lynx.rufus Re: Hamas wygral wybory w Palestynie 27.01.06, 13:28 kora3 napisała: > Ja uważam, ze sytuacja się ustabilizowała na tyle, ze NASZYCH > wojsk juz tam nie potzeba i już , tym bardziej ,z e Polski nie stać na to wybacz, ale to w zaden sposob nie oznacza, ze jestes "przeciw wojnie". po pierwsze - wydaje sie, ze uznajesz przydatnosc wczesniejszej naszej tam obecnosci (a tym bardziej innych wojsk) - skoro 'juz nie potrzeba'. a po drugie, co tak bardzo Cie oburzylo, a nawet zatrwozylo? przeciez uwazasz, ze nie odnieslismy wystarczajacych korzysci gospodarczych. no bo skoro nas nie stac, to gdyby bylo nas stac, to juz byloby ok? stad moje pytanie o 'oblowienie sie'. szczegolnie ze korzysci moga byc nie tylko finansowe.... troche mnie tez dziwi, ze obecnosc kilkuset zolnierzy w iraku okazuje sie tak wielkim obciazeniem dla panstwa. jasne, kwoty sa duze, ale dla pojedynczych ludzi. dla panstwa to kropla, szczegolnie jesli porownamy z ogolnym marnotrawstwem budzetowym. no ale w sumie to niewazne. myslalem ze jestes pacyfistka, ale okazalo sie, ze nie. pozdrawiam lynx Odpowiedz Link Zgłoś
kora3 Re: Hamas wygral wybory w Palestynie 28.01.06, 15:50 lynx.rufus napisał: > kora3 napisała: > > > Ja uważam, ze sytuacja się ustabilizowała na tyle, ze NASZYCH > > wojsk juz tam nie potzeba i już , tym bardziej ,z e Polski nie stać na to > > > wybacz, ale to w zaden sposob nie oznacza, ze jestes "przeciw wojnie". po > pierwsze - wydaje sie, ze uznajesz przydatnosc wczesniejszej naszej tam > obecnosci (a tym bardziej innych wojsk) - skoro 'juz nie potrzeba'. Uznaje konieczność stabilizacji sytuacji pzrez siły pokojowe Lynx. Stabilizacji!!! Znaczy polegające na : ochronie ludnosci cywilnej, spichlerzy żywności, ujec wody, zapobieganiu zabijania cywilów. To nie są zdiałania WOJENNE, nie maja na celu eliminacji przeciwnika, a zagrozenia dla ludzi. g mnie to róznica. > > a po drugie, co tak bardzo Cie oburzylo, a nawet zatrwozylo? przeciez uwazasz, > ze nie odnieslismy wystarczajacych korzysci gospodarczych. no bo skoro nas nie > stac, to gdyby bylo nas stac, to juz byloby ok? Gdyby Polske było stać jako państwo na utrzymywanie tam sił stabilizacyjnych to moglaby , moim zdaniem, je tam, utrzymywać, bez względu na liczenie na jakiekolwiek korzyści z ego, a nawet nie życząc sobie tych ozryści. Ale nas nie stać i powinnismy sie wycofać nie liczac na zadne profity z wojny - oto moje zdanie! Jasne? stad moje pytanie o 'oblowienie > sie'. szczegolnie ze korzysci moga byc nie tylko finansowe.... Ale ja nie życze sobie meić jakichkolwiek kozryści z tego, ze pomagam komuś w trudnej sytuacji. Pomagam, jesli mogę, albo nawet nie mogę (nie stać mnie), ale bez tego np. ktoś zginie, umzre. Jeli już nie ma takiego zagrożenia, a mnie nie stać nie pomagam i nie licze na jakieś "obłowienie się" . Jasne ? > troche mnie tez dziwi, ze obecnosc kilkuset zolnierzy w iraku okazuje sie tak > wielkim obciazeniem dla panstwa. jasne, kwoty sa duze, ale dla pojedynczych > ludzi. dla panstwa to kropla, szczegolnie jesli porownamy z ogolnym > marnotrawstwem budzetowym. Ogólne marnotrawstwo udżetowe popzredniej ekipy zrądzącej oraz zapowiadane i już realizowane marnotrawsstwo ekipy obecnie zrądzącej składa się Lynx z tych "kropli"wiesz ? la Ciebie 20 zeta to dużo , zcy mało, jako dla pojedynczego człowieka ? Jesli mało wex i spuszczaj codziennie tyle w toalecie. Miesięcznie to tylko ok. 600 zł. parwda ? > > no ale w sumie to niewazne. myslalem ze jestes pacyfistka, ale okazalo sie, ze > nie. > Jestem - umiarkowaną ...:D Uwazam, ze wojna jest ostatecznościa. Dopuszczam obronę wląsną, agresje - nie. Nie twierdze, ze jak mnie ktos napadnie nie bede sie bronić, ale też nie napadam. To dziwna postawa? Godna potepienia przez wierzacych? Odpowiedz Link Zgłoś
lynx.rufus Re: Hamas wygral wybory w Palestynie 30.01.06, 11:05 kora3 napisała: > Jestem - umiarkowaną ...:D > Uwazam, ze wojna jest ostatecznościa. Dopuszczam obronę wląsną, agresje - nie. > Nie twierdze, ze jak mnie ktos napadnie nie bede sie bronić, ale też nie > napadam. To dziwna postawa? Godna potepienia przez wierzacych? nie wiem, spytaj sie wierzacych. ja tu w kazdym razie nikogo nie potepiam, tylko zadaje pytania. lr Odpowiedz Link Zgłoś
kora3 Re: Hamas wygral wybory w Palestynie 30.01.06, 12:13 lynx.rufus napisał: > kora3 napisała: > > > Jestem - umiarkowaną ...:D > > Uwazam, ze wojna jest ostatecznościa. Dopuszczam obronę wląsną, agresje - > nie. > > Nie twierdze, ze jak mnie ktos napadnie nie bede sie bronić, ale też nie > > napadam. To dziwna postawa? Godna potepienia przez wierzacych? > > nie wiem, spytaj sie wierzacych. ja tu w kazdym razie nikogo nie potepiam, tylk > o > zadaje pytania. Ok ok , mam nadzieję,z e jasno udzieliłam odp. na te skierowane do mnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
forumisko polscy żołnierze "Bohaterami tygodnia" 29.01.06, 10:57 www.se.com.pl/se/index.jsp?place=mainLead&news_cat_id=1585&news_id=90321&scroll_article_id=90321&layout=1&p age=text&list_position=1 Odpowiedz Link Zgłoś
bazylia7 Re: Hamas wygral wybory w Palestynie 27.01.06, 22:29 lynx.rufus napisał 5. zarzucasz rzadowi, ze robi cos, na co go nie stac. czy w takim razie zmienis > z > swoj stosunek do naszej obecnosci w iraku, jesli dostaniemy koncesje na > wydobycie ropy? czy uwazasz, ze po prostu za malo sie oblowilismy? a moze > potrzeba nam kolonii? to dopiero moglo by byc oplacalne... i oto co zostalo ze > 'sprzeciwu wobec wojny'... > rufus kompletnie mnie rozbroiles tym wpisem koncesja na wydobycie ropy!!?? w poprzedniej wojnie w Zatoce tacy np Australijczycy liczyli-oczywiscie nie na rope, tacy naiwni to oni nie sa - na jakies kontrakty odbudowy Kuwejtu a zgadnij co sie stalo??? no przeliczyli sie wyglada na to rowniez ze nie istnieje jakas totalna niewiedza o tym, kto na tej wojnie zarabia TERAZ. Na "security", na dostawach itd w gruncie rzeczy tajk w tej wojnie, jak i we wszystkich innych chodzi o PIENIADZE I z pewnoscia jakis tam Halliburton, ktory skrupulatnie wygrywa wszsytkie kontrakty w dziedzinie bezpieczenstwa, znajdzie jakis sposob, zeby wygrac tez koncesje na wydobycie ropy (jesli takie beda - chyba nie, bo byloby to zbyt grubymi nicmi szyte) Nie wyglupiajmy sie juz z tymi bajkami o koncesjach na wydobycie ropy, bo to najwieksza bzdura jaka slyszalam Odpowiedz Link Zgłoś
lynx.rufus Re: Hamas wygral wybory w Palestynie 30.01.06, 11:06 bazylia7 napisała: > rufus > kompletnie mnie rozbroiles tym wpisem > > koncesja na wydobycie ropy!!?? to byla sytuacja hipotetyczna, majaca na celu uzyskanie wgladu w poglady rozmowcy. nie sugeruje, ze je dostaniemy. lr Odpowiedz Link Zgłoś
maria421 Re: Hamas wygral wybory w Palestynie 28.01.06, 14:38 kora3 napisała: > No co Ty Lynx... jak sie czyta to forum to można dojśc do wniosku, ze NIE MA > CYWILNYCH MUZUŁMANÓW niechętnych do aktów terroru:) Jak sie tu zcyta to sie > widzię, ze są SAMI terroryści :) Mowisz o tym forum, Kora? Gdzie tu przeczytalas ze muzulmanie to sami terrorysci? Moglabys wskazac odpowiednie cytaty? Odpowiedz Link Zgłoś