sloggi 11.06.06, 20:27 Chyba zapadł się pod ziemię. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mameluch Re: Mariusz Szczygieł 11.06.06, 21:39 albo dalej eksploruje Czechy:) kiedy ostatnio gdzieś cokolwiek z nim widzę/czytam/kiedy wypowiada się na forum, ma to związek z Czechami. Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Mariusz Szczygieł 12.06.06, 09:57 ostatnio napisal do wyborczej artykul jak to chlaturzył z Torbicka prowadząc spędy emłejowców Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: Mariusz Szczygieł 12.06.06, 11:20 to prawda zczesił się! a co tęsknicie za nim? Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Mariusz Szczygieł 12.06.06, 11:51 a ja go za to szanuję wybral sobei działke mało popularną, nie egzotyczną, ze śmiesznym jezykiem , gdzi ani słoni a delfinów nie uświadczysz i do Mount Everestu daleko, nie lansuej sie po plażach i nie całouje w odwłok Ninoczki w celu załatwienie cepłej posadki w jakims obrazkowcu i pisuje i opowiada o tych Czechach naprawde interesująco Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszszcz Re: Mariusz Szczygieł 21.06.06, 01:01 mozambique Droga(i), tekst o Amwayu ("Zabierz nas do Diamentu") nie jest moim żadnym ostatnim tekstem. Powstał 11 lat temu, pochodzi z mojej książki sprzed 10 lat (Gazeta wydrukowała go teraz ponownie w numerze specjalnym) i był inspiracją do słynnego filmu Dederki "Witajcie w Amwayu". Mam nadzieję, że nie jest to tylko tekst o chałturzeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszszcz Re: Mariusz Szczygieł 21.06.06, 01:10 A tak przy okazji, kiedy już mam możliwość: dzięki za pamięć. Mam nadzieję, że tej jesieni wyjdzie moja książka o Czechach. Piszę mniej, bo od dwóch lat redaguję Duży Format i pilnuję w dziale reportażu, żeby koleżeństwo ładnie pisało. Polecam moją stronę www.mariuszszczygiel.com.pl (niedługo zaktualizuję). pzdr., m.szcz. Odpowiedz Link Zgłoś
maro76 Re: Mariusz Szczygieł 21.06.06, 01:15 mariuszszcz napisał: > A tak przy okazji, kiedy już mam możliwość: dzięki za pamięć. > Mam nadzieję, że tej jesieni wyjdzie moja książka o Czechach. > Piszę mniej, bo od dwóch lat redaguję Duży Format i pilnuję w dziale reportażu, > > żeby koleżeństwo ładnie pisało. > Polecam moją stronę www.mariuszszczygiel.com.pl (niedługo zaktualizuję). > pzdr., m.szcz. fajnie ze pan zajrzał:) a czy zarzucił juz pan kariere telewizyjną czy jeszcze bedzie mozna pana zobaczyc w jakims tok szoł lub czyms podobnym? Odpowiedz Link Zgłoś
mnietka.kokietka Re: Mariusz Szczygieł 21.06.06, 01:36 mi to się papier w dużym formacie już nie podoba :/ Odpowiedz Link Zgłoś
mameluch Re: Mariusz Szczygieł 21.06.06, 09:04 a jeśli ja ostatni raz kupiłem Wyborczą kiedy była jakaś płyta, a tak do poczytania może ze dwa lata temu, to mam jeszcze prawo zaśmiecać jej serwer?;) Odpowiedz Link Zgłoś
mallina Re: Mariusz Szczygieł 23.06.06, 17:11 mameluch napisał: > a jeśli ja ostatni raz kupiłem Wyborczą kiedy była jakaś płyta, a tak do > poczytania może ze dwa lata temu, to mam jeszcze prawo zaśmiecać jej serwer?;) a nie czytasz jej wydania "netowego"? ja czytam, najchetniej wlasnie Duzy Format, choc numery sa rozne - slabe tez sie trafiaja Odpowiedz Link Zgłoś
maro76 Re: Mariusz Szczygieł 21.06.06, 12:17 xemxija napisała: > lyzus przychodzi zacna persona na łono foruma a tu ją od lizusów wyzywają;) przepraszam za koleżankę;))) a tak bardziej serio to ja oglądałem sporo odcinków tego tolkszow "Na każdy temat", niektóre to mają status kultowy, a MSz został okreslony jako "najbardziej zdziwiony człowiek w Polsce":) moim zdaniem to był dosć udany tolkszoł, w pionierskich czasach jesli chodzi o ten gatunek telewizyjny Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Mariusz Szczygieł 21.06.06, 10:56 Szanowny Panie Mariuszu Szczygle !!! Witomy, witomy u nasz w gródku!!. Serca nasze radujom sie prezencją tak zacnej persony. My bardzo Pana , Panie Szczygle, lubiom i szanujom, i PAna teksty czytajom i doceniajom, i chwalom, ze ktos w koncu pilnuje aby ludzie w polszcze po polskiemu pisali i czytali. A na pisanie o emłeju to my wyczuleni som , bo tu u nas na przyzbie niedawno mielim najazd takich dwóch czy trzech ( a moze łon był jeden ino w trzech osobach ?), które to łone krew nam zagotowali do emłeja chcąc namówic i sądami strasząc gdyśmy solidarnie nie chcieli. OD łonego roku my uczuleni na emłej som. Howgh! A to straszne słowo na "ch.." cóżem napisała, to wiem ze tera łono sie z hamerykanska i kontemporarnie "dżobem" nazywa ( takie wystepy estradowe dla dudków jeno odstawiane) i gwiazdorowie i aktorowie je uskuteczniajom tłumnie. LAto idzie i żniwa zara, wiec sezon uskuteczniania za pasem. Ja nie gramotna i nie obeznana ale to moze wstyd i sromota je ??? A o Czechach i Pradze i takich róznych krtochwilach z somsiedzkiego królestwa to niech PAn , Panie Szczygle , piszom dalej , i ladnie piszom. W imie Ojca , i Ducha.... etcetera. Odpowiedz Link Zgłoś
pomme Re: Mariusz Szczygieł 21.06.06, 11:25 ja to pamietam taki program który Pan Mariusz prowadził - chyba nigdy w całosci nie oglądałam ale to jakiś tok szoł był z secenerią jak na dachu wieżowca i kiedyś juz jak przestał go prowadzić ( ale zawile tłumacze) to opowiadał,że niektórzy ludzie przychodząc do tego programu, byli zdziwieni, że on nie jest prowadzony na dachu tylko w studio. Pamietam to do tej pory, bo głupota ludzka niezmiernie frapująca jest:-) Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: Mariusz Szczygieł 21.06.06, 12:29 tak, ahooooj!mariuszek tutaj? witojcież, witojcież... DOBRY DEN!! tokszoł był taki sobie...przyznaję,a Duży Format czytam zawsze.od dechy do dechy. Fakt!(przepraszam za słowo) to nie to samo co stary Magazyn ale i tak lubię. :-/ No dobra ale czemu Czechy i co TAM szanowny jegomość robi? skoro pracuje tu? czy chodzi o zachowanie prytatności li tylko? pozdrawia sie uprzejmie Dżejms Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: Mariusz Szczygieł 21.06.06, 12:32 o! a to ładne jest1 www.mariuszszczygiel.com.pl/nawlasnytemat.asp Odpowiedz Link Zgłoś
romana_polka Re: Mariusz Szczygieł 21.06.06, 12:34 dołączam swój głos - papier w DF jest koszmarny,a kiedyś Magazyn to było wydarzenie tygodnia Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: Mariusz Szczygieł 21.06.06, 12:40 nie pamiętam szczególnych oczu Donalda Tuska-Dżejms Błąd :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
romana_polka Re: Mariusz Szczygieł 21.06.06, 12:49 drzejms-buond napisał: > nie pamiętam szczególnych oczu Donalda Tuska-Dżejms Błąd > > :-/ to zdrowa oznaka,że do prezesa Jarosława ci jeszcze daleko :DDD Odpowiedz Link Zgłoś
mariuszszcz Re: Mariusz Szczygieł 23.06.06, 14:11 Papier DF... cóż decyzja Spółki Agora. Nie mogę jej komentować. Na pewno nie wynikała z tego, że Magazyn (w którym zresztą drukuję od 1 numeru) był słaby czy na niskim poziomie. Zadecydowały o tym inne względy. Czechy? Miłość nagła do Pragi i języka czeskiego. Spadła na mnie z nieba. To chyba właśnie jest ta "laska nebeska"... Kiedy odszedłem z tv na własną prośbę i postanowiłem, że nigdy już nie wrócę do zadnego prowadzenia programów, zastanawiałem się, o czym pisać. Gazeta chciała, żebym wrócił do pracy. I nagle"Viva" poprosiła mnie o wywiad z Vondrackovą. Pojechałem pierwszy raz w zyciu do Pragi wiosna 2000), bez znajomości języka zresztą i wtedy mnie trafiło. Jesienią 2001 zebrałem pierwszy materiał do tekstu. A na wiosnę 2005 udało mi się zdobyć za czeskie reportaże Nagrodę im. Wańkowicza "Melchior 2004". Nie piszę, żeby się chwalić, tylko po to, by powiedzieć, że zawsze można znaleźć swoje miejsce. Że zawsze jest w każdej dziedzinie jakaś nisza. Przecież o Czechach pisało 3 dziennikarzy Gazety, był tam korespondent etc., a jednak okazało się, że jeśli zandzie się sposób, inne podejście, inny styl można zaistnieć w dziedzinie, która POZORNIE jest już obsadzona. Gdybym znał angielski, to czuję, że barmanem w Londynie byłbym trzy miesiące, a potem miałbym już 10 tematów do opisania w polskiej prasie i to takich, których inni nie podejmują. No ale języki (poza czeskim) to mój wielki brak. (A przede wszystkim brak talentu). Talk show? Teraz już nie mogę go oglądać, często jestem bardzo zażenowany. Ale wtedy tego nie czułem. Miałem 28 lat, mało krytycyzmu. Poza tym chciałem kupić mieszkanie w centrum i to był mocny powód wejscia do tv. A honoraria były po prostu szokujące (jak dla chłopaka ze Złotoryi). Myślę też, że tv to doswiadczenie, które bardzo mi się przydało. Poza tym tyle historii ludzkich mam w głowie, że może kiedyś zaprocentują. Dzięki za dobre słowo, pozdrawiam, szcz. Odpowiedz Link Zgłoś
around_the_sun Re: Mariusz Szczygieł 23.06.06, 14:24 dopozdrawia się i prosi o więcej :))) Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: Mariusz Szczygieł 23.06.06, 14:27 mariuszszcz napisał: Uwielbiam takie historie! dzięki. To budujące. zwłaszcza teraz, gdy sam jestem "na zakręcie" i przed podjęciem trudnej , wyjazdowej decyzji. Miłość do Czech wcale mnie nie dziwi..tak blisko a mentalność jakże inna. hmmm..chyba trochę zazdroszczę,, po cichu... pozdrawiam Dżejms Odpowiedz Link Zgłoś
setorika Re: Mariusz Szczygieł 24.06.06, 14:45 Panie Mariuszu, powiem Panu, że przez Pana kupiłam sobie od kolegi singla Heleny Vondrackovej z Malowanym Dzbankiem - tak świetnie i z pasją Pan o niej napisał :))) No i okazuje się, że to Hit każdej imprezy u mnie w domu, tak ok. 2 nad ranem raczymy sąsiadów tym kawałkiem :))) Podejrzewałam Pana, że uciekł Pan do Pragi z miłości do Heleny! Ale nie dziwię się Panu - Praga urzeka! Helena zresztą też - wciąż wyglada i spiewa świetnie. Pozdrawiam z okolic Złotoryji! Odpowiedz Link Zgłoś
pomme Re: Mariusz Szczygieł 23.06.06, 15:07 bosze ja zaczne normalnie gazety czytać dla tych tekstów normalnie, no. To bardzo pocieszajace co Pan mówi, bo ja własnie dokonałam ważnych wyborów i mam nadzieję,że tez znajde swoje miejsce:-) kurde świat to jest piekny Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: Mariusz Szczygieł 26.06.06, 09:04 Cieszę się, że przez Pana teksty mamy możliwość poznania naszych najbliższych sąsiadów. Proszę o więcej! Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: Mariusz Szczygieł 05.07.06, 12:34 anmanika napisała: > Cieszę się, że przez Pana teksty mamy możliwość poznania naszych najbliższych > sąsiadów. Proszę o więcej! a widzi pani..a do tego, to już trzeba pójść i ksiażkę kupić... :-P pal sześć sąsiadów ale Szczygła żeśmy poznali! :-D))) Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: Mariusz Szczygieł 08.11.06, 11:35 a pamiętacie to? hop do góry... Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Mariusz Szczygieł 08.11.06, 11:50 pono osobiscie do nafciazry sie zgłosił alibo to i plotka jaka Odpowiedz Link Zgłoś
drzejms-buond Re: Mariusz Szczygieł 08.11.06, 13:14 wewtych nafciarzy nie uwierzę nigdy! za mądry jest! Odpowiedz Link Zgłoś
josteine Ano wyszła - promocja dzisiaj :) 08.11.06, 15:00 o 18.00 w Warszawie, w Gazecie - wstep wolny. A jutro we Wrocławiu (Klub Literatka, Rynek 6, tez 18.00). W pakiecie film Kacyni "Ucho" - wspanialy! polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
pomme Re: Ano wyszła - promocja dzisiaj :) 08.11.06, 15:05 serwisy.gazeta.pl/kultura/1,34791,3688862.html Odpowiedz Link Zgłoś