Dodaj do ulubionych

Kawalerka a 3 osoby

02.05.07, 13:42
Mamy okazję kupić kawalerkę po przystępnej cenie, fakt 7 km od Olecka, ale w
miejscowości w której mieszkają moi teściowie, do których i tak prawie
codziennie jeździmy. No ale kawalerka a jest nas trzech. Co byście zrobiły na
moim miejscu? Kupiły? Czy czekać na spadek cen nieruchomości (?). Bo na 2
pokoje w Olecku nas nie stać. Damy radę mieszkać w jednym pokoju przez jakieś
5 lat przynajmniej dopóki kredyt się spłaci?
Obserwuj wątek
    • sumire Re: Kawalerka a 3 osoby 02.05.07, 13:56
      ceny nieruchomości nie spadają :) gdybyście ją kupili, to sprzedając ją za parę
      lat, z pewnością byście na tym zyskali.
      jak się człowiek uprze, to wszystko się da, ale ja nie jestem przekonana, czy
      to jest dobry pomysł. mieszkam sama na 38 mkw i po niespełna 2 latach mam
      problem z pomieszczeniem wszystkich gratów - da się oczywiście poupychać
      książki, płyty, sprzęt sportowy, ubrania, garnki, odkurzacze, wiadra etc.
      wszędzie gdzie to możliwe, ale efekt estetyczny jest mocno wątpliwy :) poza tym
      u mnie właściwie nie ma ścian ani drzwi (poza łazienką), więc nie ma
      prywatności. w małym mieszkaniu w ogóle o nią trudno. moja koleżanka mieszka z
      mężem, jedną sztuką potomstwa i dwoma kotami w mniejszym mieszkaniu, niż moje i
      radzą sobie, ale mają w perspektywie rychłą przeprowadzkę do lokalu znacznie
      większego. po prostu przeczekują tam.
      ale z drugiej strony - mielibyście własne mieszkanie, to jest fantastyczna
      rzecz i zawsze dobra inwestycja.
      • siula5 Re: Kawalerka a 3 osoby 02.05.07, 14:08
        Co swoje to swoje, też tak myślę, a poza tym na początku czerwca będą u nas
        oddawać mieszkania z TBS do użytku, prawdopodobnie nam przydzielą lokal 2
        pokoje, ale zastanawiam się czy warto, płacić spory czynsz za nie swoje
        mieszkanie, czy lepiej pomieszkać w ciasnym ale własnym i ewentualnie za pare
        lat większe kupić.
        • czumczum Re: Kawalerka a 3 osoby 02.05.07, 14:45
          TBS to najgorsze zło. Płacisz za to niesamowitą kasę, a mieszkanie i tak nigdy
          nie będzie Twoje. No i problemy są (czasami) jeśli coś się zepsuje, bo okazuje
          się, że to niczyja wina i nie ma komu naprawić i zapłacić za te szkody. Mówię tu
          o odpadających tynkach i pękających ścianach. Znam parę osób z TBS i żadna nie
          jest zadowolona.
          Ceny nieruchomości nie będą spać przez najbliższe 3-4lata, będą nadal wzrastać,
          choć już wolniej. Jestem w temacie, bo mieszkanie kupujemy ;)
          • sumire Re: Kawalerka a 3 osoby 02.05.07, 14:54
            to prawda.
            poza tym trudno się tego pozbyć potem...
        • dorota_elzbieta Re: Kawalerka a 3 osoby 04.05.07, 12:43
          Witam,
          Sama od niedawna mieszkam w kawalerce wiec wiem czym to się je.
          Jeśli miałabym wybór TBS (przez pewien czas się zastanawiałam nad tym
          rozwiązaniem) to zdecydowanie wybrała bym popularną kawalerkę. W Waszym
          przypadku trzeba rozpatrzeć jeszcze kwestie dziecka - ile obecnie ma lat. Bo
          jeśli jest małe to, oczywiście da się "przeczekać".
          Daj znać na co się zdecydowałaś, zdecydowaliście się.
          Pozdrawiam
      • paenka Re: Kawalerka a 3 osoby 02.05.07, 14:09
        jesli chodzi o ceny mieszkan to w tym momencie sie troszke ustabilizowaly,
        spadac napewno nie spadna a raczej wzrosna takze jak pisze sumire jest to
        swietna inwestycja;)

co do praktycznosci to sie nie wypowiadam bo nie mam doswiadczenia w mieszkaniu
        w kawalerce.
      • mama007 Re: Kawalerka a 3 osoby 02.05.07, 15:20
        sumire napisała:

moja koleżanka mieszka z
        > mężem, jedną sztuką potomstwa i dwoma kotami w mniejszym mieszkaniu, niż moje i
        >
        > radzą sobie, ale mają w perspektywie rychłą przeprowadzkę do lokalu znacznie
        > większego. po prostu przeczekują tam.

mieszkalam tak samo. mieszkanie mialo ze 23 czy 26 m kw. garsoniera nazywa sie
        takie ustrojstwo, z kuchnia w przedpokoju i w ogole tragedia - ja, maz (jeszcze
        wtedy), corka i 2 koty :) bylo spoko i bynajmniej nie przez to sie rozwiedlismy
        :D do czasu az Mloda miala prawie 2 lata.
    • mama007 Re: Kawalerka a 3 osoby 02.05.07, 14:44
      kupowalabym bez zastanowienia
    • siula5 Re: Kawalerka a 3 osoby 02.05.07, 15:11
      Dzięki dziewczyny za rady, chyba już wiem jaką decyzję podejmę.
    • wiolunia79 Re: Kawalerka a 3 osoby 02.05.07, 18:22
      Kupuj! Nigdy nie stracisz na tym
    • nerri Re: Kawalerka a 3 osoby 02.05.07, 18:28
      Ja bym kupowała:)Swoje to zawsze swoje:D A jak spłacicie kredyt,zawsze można za
      dopłatą zamienić na większe.
      My chcieliśmy dwa pokoje...ale trafiło się mieszkanko prawie idealne(do ideału
      brakuje mu właśnie drugiego pokoju).
    • monalajza Re: Kawalerka a 3 osoby 02.05.07, 18:56
      smaa nie wiem co bym zrobila. Trudno ci cos doradzic. Ja bym sie nie pomiescila,
      ale z drugiej strony co swoje to swoje:)

Znam rodzine ktora z dwojk adzieci mieskzlaa w kawalerce.
      Mojego taty:)

Dali sobie rade:)
    • olianka Re: Kawalerka a 3 osoby 02.05.07, 19:11
      Siulka, moja 4-osobowa rodzina od 22 lat mieści się na 48 metrach. Jest ciasno,
      nawet bardzo (w międzyczasie ja trzy lata nie mieszkałam w domu, teraz
      wyprowadził się brat, więc jest nieco luźniej).
      Czy w tej kawalerce jest szansa na wydzielenie części dla Karolinki? My z bratem
      mieliśmy pokój przedzielony meblami - w ten sposób było ok.
      Karolinka jest jeszcze malutka, pięć lat to wcale nie tak długo i nawet, jeśli w
      międzyczasie zdecydujecie się na jeszcze jedno dziecko, to myślę, że się
      pomieścicie, a po tym czasie sprzedacie z zyskiem i kupicie coś większego!
      • nerri Re: Kawalerka a 3 osoby 02.05.07, 19:20
        Oli...my gnieździliśmy się na 40m2 - 4 osoby i owczarek niemiecki;),mojego
        pokoju(też z bratem)pokoju nie dało się przedzielić.15 lat dawaliśmy rade,a
        trzy lata po przeprowadzce na mieszkanie dużo większe...ja się wyprowadziłam;)
        • olianka Re: Kawalerka a 3 osoby 02.05.07, 19:40
          Asiu, widzę, że się rozumiemy :)

Siulko, niech nasze przykłady będą dla Ciebie dowodem, że tak się da!
      • siula5 Re: Kawalerka a 3 osoby 03.05.07, 11:34
        Dziękuję dziewczyny.
        Tego pokoju nie da się przegrodzić, taki układ, ale również nie planujemy więcej
        dzieci, ale po wszych wypowiedziach ulżyło mi i wiem że damy radę, teraz
        mieszkamy na stancji 3 pokojowej a i tak 2 pokoje zarazstają kurzem, a siedzimy
        cały czas w jednym, więc myślę że wszystko będzie ok.
        Jeszcze raz dzięki
        • nerri Re: Kawalerka a 3 osoby 03.05.07, 14:07
          Siula...my mieszkając w 40 m2 w 4 osoby i pies siedzieliśmy na kupie...na ponad
          100m...też;) I psa się tak samo deptało na większym jak na mniejszym...nie wiem
          do tej pory jak to możliwe.
          Z P. wynajmowaliśmy dwa pokoje...i w drugim pokoju przez parę miesięcy nie
          mieliśmy nawet mebli...stał pusty,bo i tak siedzieliśmy w jednym najczęściej;)
    • azazela Re: Kawalerka a 3 osoby 02.05.07, 22:57
      jako inwestycja to na pewno swietny pomysl, ale mizkanie w 3 os w kawalerce,
      nie przerabialm tego na lwsnej skorze wiec nic ci nie powiem
      • goscinnie_ino Re: Kawalerka a 3 osoby 03.05.07, 14:14
        Siula, czy naprawdę różnice w cenach kawalerek i dwoch pokoi sa tak
        masakryczne? moze zburzę troszku Twój spokój, który osiągnęłaś po radach
        dziewczyn, ale ja na Waszym miejscu poczekałabym na większe mieszkanie (może
        trafi się jakaś okazja), albo wzięłabym kredyt na dłuższy okres czasu i kupiła
        większą chałupę. sama półtora roku temu kupowałam mieszkanie i choć dwa pokoje
        oznaczały kredyt niemal na całe zycie i zaciągałam go sama, doszłam do wniosku,
        że kawalerka to głupota (nawet jeżeli mieszkam sama).
        zastanów się jeszcze
        • mama007 Re: Kawalerka a 3 osoby 03.05.07, 14:26
          a ja sie nie zgodze ;) mysle,z e to swietny punkt oparcia, zeby np myslec o
          wiekszym. nie bedziecie w tej kawalerce siedziec cale zycie, tlyko gora kilka
          lat. po sprzedazy takiego meiszkania, majac czesc wkladu, macie wieksze pole do
          szukania porzadnego ''normlanego'' mieszkania. a z tego co widze jestescie
          zgodnym malzenstwem, wiec nie pozabijacie sie w kawalerce. ja to mieszkanie
          wspominam naprawde super mil. i pamietam, ze po wyprowadzce przez baaaaaardzo
          dlugo nie moglam przyzwyczaic sie, ze nie widze Mlodej chociaz przez chwile, bo
          w tym malym mieszkanku gdzie bym nie stala to mialam ja na oku - swietna sprawa
          przy malutkim dziecku :D
          • nerri Re: Kawalerka a 3 osoby 03.05.07, 14:53
            Dokładnie...a zanim mała zacznie się domagać własnego pokoju...sporo czasu
            minie:) Każde mieszkanie to jakiś punkt wjścia:)

A różnice są spore. W cenach.
            • siula5 Re: Kawalerka a 3 osoby 04.05.07, 07:45
              Jeszcze mam do poniedziałku czas na zastanowienie, chyba muszę sobie na kartce
              wypisać wszystkie za i przeciw, ale myślę że więcej będzie za.
              Jeśli chodzi o kupno dwupokojowego to dwupokojowe są najbardziej teraz w cenie
              i jest duża różnica pomiędzy kawalerką a 2 pokojowym, nie mówiąc o tym że jak
              większy metraż to i większy czynsz no i rata za kredyt, więc nie wiem czy by
              było nas na większe stać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka