ejno 19.08.03, 17:10 Znalazlam ciekawostki na temat gdzie i jak sie pija herbatke:))Zobaczcie sami:))) her-ka.w.interia.pl/duzy/glowna.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aluzja Re: Ciekawostki:)) 20.08.03, 19:58 Poczytałam sobie troszkę - przyznam się, że z białą herbatą to ja mam tylko peeling do twarzy i nigdy nie próbowałam jak to smakuje :-) Ale opis bardzo mi się spodobał, skoro ona nie jest tak gorzka jak zielona :-) Trzeba się będzie wybrać do sklepiku z herbatką :-) aluzyjka Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: Ciekawostki:)) 29.08.03, 14:33 aluzja napisała: > Poczytałam sobie troszkę - przyznam się, że z białą herbatą to ja mam tylko > peeling do twarzy i nigdy nie próbowałam jak to smakuje :-) Ale opis bardzo mi > się spodobał, skoro ona nie jest tak gorzka jak zielona :-) Trzeba się będzie > wybrać do sklepiku z herbatką :-) > aluzyjka Parz zieloną króciutko - tak do dwóch minut i wtedy nie będzie miała w sobie tyle goryczy :) Pozdrówka Odpowiedz Link Zgłoś
maclorcan Re: Ciekawostki:)) 20.08.03, 20:56 ejno napisała: > gdzie i jak sie pija herbatke:)) Hehe!! To ja chyba trafiłem właśnie na przedstawienie jak niedźwiedź polarny na Grenlandii pije białą herbatę z białego kubka w czasie zamieci śnieżnej. Poza białym ekranem nic na tej stronie nie widzę (???) :((( Odpowiedz Link Zgłoś
ceper_pepper Re: Ciekawostki:)) 21.08.03, 09:51 Ja niestety też nic nie widzę :( Chyba trzeba mieć szczęście, żeby się wstrzelić ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: Ciekawostki:)) 21.08.03, 10:17 Miałam szczęście i to dwa razy! Strona otwiera sie bez problemów. Jest świetna, pasuje do naszego Forum. Gratulacje dla autoów strony - nie razi w oczy; ma bardzo dobrze dobraną, stonowaną, ale wyrazistą kolorystykę. Nie na temat - od kilku dni dostaję w dużych ilościach korespondencję z załącznikami z roszerzeniem .pif. Bardzo starannie to kasuję, ale sprawa jest denerwująca. Otrzymuję to tylko na konto wedrowca; inne na szczęście są wolne od tego paskudztwa (ale nie pojawiam się z nimi na forach). Czy też to macie? Odpowiedz Link Zgłoś
ceper_pepper Re: Ciekawostki:)) 21.08.03, 10:25 wedrowiec2 napisała: > Miałam szczęście i to dwa razy! Strona otwiera sie bez problemów. Jest świetna, > > pasuje do naszego Forum. Gratulacje dla autoów strony - nie razi w oczy; ma > bardzo dobrze dobraną, stonowaną, ale wyrazistą kolorystykę. > Nie na temat - od kilku dni dostaję w dużych ilościach korespondencję z > załącznikami z roszerzeniem .pif. Bardzo starannie to kasuję, ale sprawa jest > denerwująca. Otrzymuję to tylko na konto wedrowca; inne na szczęście są wolne > od tego paskudztwa (ale nie pojawiam się z nimi na forach). Czy też to macie? Na szczęście nie mam tego problemu. Na wszelki wypadek nie otwieraj tych maili i zapytaj kogoś, kto zna się na informatyce, "z czym to się je" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ceper_pepper Do wędrowca... 22.08.03, 10:48 Możesz przeczytać, a'propos "nie na temat" ;): www.mks.com.pl/baza.html?show=description&id=2425 Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: Do wędrowca... 22.08.03, 17:15 Dzięki - to własnie te informacje usiłują mnie zainfekować wirusem. Na szczęście komputer mam zdrowy. Przed chwilą przeczytałam informację, że z konta pracowników Komitetu Badań Naukowych (obecnie Ministerstwo Nauki i Informatyzacji) wysyłane są też te wirusy. KBN, a swej głównej stronie odcina się od tych listów. Dobrze, że niszczę listy z takimi załącznikami w zarodku. Odpowiedz Link Zgłoś
pepperoni78 Ciekawostek cd. 10.11.03, 13:57 fakty.interia.pl/news?inf=382417 "Brytyjczycy próbują rozwiązać łamigłówkę nurtującą ich od wieków: w jaki sposób najlepiej podawać herbatę. Do akcji włączył się tym razem Brytyjski Instytut Kobiet. Panie otrzymały specjalne torebki herbaty. Teraz liczy się wytrwałość i statystyka. Wbrew ogólnym przekonaniom Brytyjczycy wcale nie piją herbaty o godz. 17. Jednak pewne jest to, że piją ją z mlekiem. I tu zaczyna się rozdźwięk. Część Wyspiarzy uważa, iż mleko należy zalać świeżym naparem, inni zaś że to do zaparzonej herbaty powinno zostać dolane mleko. Warto zaznaczyć, że Brytyjczycy niezwykle rzadko używają cukru. Wszystkie wątpliwości związane z parzeniem herbaty mają rozwiać członkinie Brytyjskiego Instytutu Kobiet. Dziesiątki tysięcy brytyjskich feministek przez najbliższy miesiąc będą parzyły herbatę częściej niż zwykle i to różne sposoby. Następnie napój zostanie poddany ostrej krytyce. Zebrane w ten sposób komentarze trafią do laboratorium jednego z największych importerów herbaty. Tam zostanie wydany definitywny werdykt o tym, jak herbata powinna być parzona. Dodajmy, że na Wyspach samo parzenie herbaty jest rytuałem. Najczęściej wrzątek wlewa się do już podgrzanego imbryka i okrywa się go wełnianą czapą. Dopiero w ten sposób herbata nabiera odpowiedniego smaku i aromatu." Odpowiedz Link Zgłoś
ceper_pepper Re: Ciekawostek cd. 10.11.03, 14:00 fakty.interia.pl/news?inf=165507 "Picie herbaty może chronić przed rakiem skóry - twierdzą autorzy badań, których wyniki opublikowano w piśmie "BMC Dermatology". By ochronić się przed tą chorobą, naukowcy zalecają szczególnie picie czarnej herbatki z cytryną. Badania przeprowadzono w Arizonie - mieszkańcy tego słonecznego stanu są szczególnie narażeni na raka skóry. Iman A. Hakim i Robin B. Harris z University of Arizona przebadali 450 osób, z których połowa przebyła raka skóry. Zbadano ich tryb życia, zwracając uwagę między innymi na picie herbaty z cytryną. Osoby, u których rozwinął się rak skóry, piły znacznie mniej czarnej herbaty niż te, które pozostały zdrowe. Co więcej, dodatek skórki cytryny zwiększał ochronne działanie herbaty. Teraz naukowcy mają nadzieję, że możliwe będzie opracowanie skuteczniejszych niż zwykła herbata lekarstw. W USA rak skóry jest dużym problemem - co roku odnotowuje się ponad milion zachorowań. Również w Polsce choroba ta występuje często. Liczba zachorowań na 100 tysięcy osób wynosi 30 przypadków dla mężczyzn i 20 dla kobiet. Zanim z herbaty wyprodukowane zostanie lekarstwo na raka skóry, dermatolodzy radzą, aby unikać wystawiania się bez potrzeby na ostre słońce, używać kremów ochronnych, a także ubierać odpowiednią odzież - im ciemniejsza, tym więcej zatrzymuje ultrafioletu." Odpowiedz Link Zgłoś
ceper_pepper ciekawostki cd 10.11.03, 14:01 fakty.interia.pl/news?inf=102158 "Czarna herbata okazuje się być idealnym środkiem na choroby dziąseł i próchnicę. Wykazali to uczeni z Illinois w USA. Czarna herbata hamuje po prostu rozwój bakterii wywołujących wspomniane choroby zębów i jamy ustnej. Składniki zawarte w czarnej herbacie ograniczają też produkcję przez bakterie kwasów które niszczą szkliwo. W jednym z doświadczeń prowadzonych przez zespół pod kierunkiem dr Christiny Wu, osoby badane miały za zadanie przepłukiwać usta czarną herbatą przez 30 sekund (pięć razy z 3-minutowymi przerwami). Okazało się, że u tych osób następowało zahamowanie wzrostu bakterii biorących udział w tworzeniu płytki nazębnej. Niektóre bakterie biorące udział w tworzeniu płytki nazębnej po ekspozycji na składniki czarnej herbaty, tracą zdolność do tworzenia agregatów z innymi bakteriami w płytce. Warstwa osadu jest wtedy cieńsza. Uczeni zalecają picie herbaty w przerwach między posiłkami i płukanie nią ust." Odpowiedz Link Zgłoś
ceper_pepper Re: ciekawostki cd 10.11.03, 14:16 info.onet.pl/817381,69,1,0,120,686,item.html "Nową technologie szybkiego parzenia herbaty opracowali Brytyjczycy. Informuje o niej najnowszy "New Scientist". Zaparzenie herbaty zgodnie z regułami sztuki zajmuje kilka minut, w ciągu których jej liście powoli uwalniają aromat. Steam Tea Company opracowała technologię parzenia, która ma zapewniać równie dobre smakowo rezultaty znacznie szybciej (choć wymaga to odpowiedniej aparatury). Opatentowany proces jest dwufazowy. Najpierw na liście działa kilkusekundowe uderzenie pary, następnie przez pięć sekund pod wysokim ciśnieniem przepływa woda o temperaturze dokładnie 82 stopni Celsjusza. Po 30 sekundach herbata jest gotowa." Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: Ciekawostki:)) 10.11.03, 16:38 Z zakamarków własnej wiedzy. Wśród osób, które przeżyły wybuch bomby atomowej w Nagasaki i Hiroszymie, te szybciej wracały do zdrowia, które piły dużo herbaty. Skutki choroby popromiennej też były u nich mniejsze niz u innych. Odpowiedz Link Zgłoś