debi_bebi 29.07.08, 07:34 Czy to, co według nas, zasłużenie spotyka innych ludzi, to odgórna sprawiedliwość, czy najzwyczajniej w świecie prosta konsekwencja ich własnych działań? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
crimen Re: Sprawiedliwość ? 29.07.08, 09:25 Sprawiedliwość, to zawsze subiektywny osąd, służący jedynie legitymizacji własnych wyborów. Uważasz, że można uszczęśliwić wszystkich? :) Odpowiedz Link Zgłoś
debi_bebi Re: Sprawiedliwość ? 29.07.08, 09:47 Wszystko pokreciles! Co ma obserwacja dzialania tzw. sprawiedliwosci do legitymizacji wlasnych wyborow? Nie chodzi rowniez o uszczesliwianie kogokolwiek, tylko o zbadanie, czy mamy do czynienia z czyms, co dzieje sie bez naszego udzialu, czy wrecz odwrotnie - z czyms, co bezposrednio wynika z tego, co robimy :) Odpowiedz Link Zgłoś
crimen Re: Sprawiedliwość ? 29.07.08, 10:37 Kręcenie, to moja specjalność, choć z drugiej strony...Do kogo ma należeć subiektywna ocena obiektywnej sprawiedliwości? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
debi_bebi Re: Sprawiedliwość ? 29.07.08, 19:56 A czyj byś uznał? Tylko bez kręcenia proszę! :) Odpowiedz Link Zgłoś
crimen Re: Sprawiedliwość ? 29.07.08, 20:05 Żadnego autorytetu. Nikt ich nie uznaje, to ja mam sobie ręce wiązać???;) Odpowiedz Link Zgłoś
debi_bebi Re: Sprawiedliwość ? 29.07.08, 20:33 Dlaczego uważasz, że autorytetem można sobie związać ręce? Odpowiedz Link Zgłoś
debi_bebi Re: Sprawiedliwość ? 29.07.08, 20:48 A jeśli się to cudze dogłębnie przemyślało i uznało, że jest jak własne, to co w tym złego ? Odpowiedz Link Zgłoś
crimen Re: Sprawiedliwość ? 29.07.08, 20:55 W zasadzie nic, ale przyjmuje się cudzy sposób myślenia i traci indywidualność:) Odpowiedz Link Zgłoś
debi_bebi Re: Sprawiedliwość ? 29.07.08, 20:58 No, jeśli przyjmiemy, że przy przyswajaniu następuje osobista modyfikacja poglądów, to już wcale nie jest tak, jak piszesz :) Odpowiedz Link Zgłoś
debi_bebi Re: Sprawiedliwość ? 29.07.08, 21:12 A to nie można mieć niepodważalnego autorytetu, a myśleć sobie po swojemu? :) Odpowiedz Link Zgłoś
crimen Re: Sprawiedliwość ? 29.07.08, 21:19 To na cholerę Ci autorytet z którym się nie zgadzasz???:) Odpowiedz Link Zgłoś
debi_bebi Re: Sprawiedliwość ? 29.07.08, 21:21 A kto powiedział, że się nie zgadzam? Zgadzam się, łykam z tego to, co chcę i jak chcę :) Odpowiedz Link Zgłoś
crimen Re: Sprawiedliwość ? 29.07.08, 21:25 Autorytet przyjmuje się bezkrytycznie, a nie wybiórczo;) Odpowiedz Link Zgłoś
debi_bebi Re: Sprawiedliwość ? 29.07.08, 21:27 Dobra, od jutra tak go zacznę przyjmować, i jestem bardzo ciekawa, co on na to powie :) Odpowiedz Link Zgłoś
crimen Re: Sprawiedliwość ? 29.07.08, 21:30 Może byc lekko zdziwiony, ale kto powiedział, że ma być łatwo?;) Odpowiedz Link Zgłoś
debi_bebi Re: Sprawiedliwość ? 30.07.08, 07:43 Z tego, co pamiętam, to nawet on sam tak nie twierdził :) Odpowiedz Link Zgłoś
konto_online Re: Sprawiedliwość ? 29.07.08, 11:17 odgórne ingerencje być może istnieją za to proste konsekwencje - nie świat to jedna wielka kupa chaosu Odpowiedz Link Zgłoś
debi_bebi Re: Sprawiedliwość ? 29.07.08, 19:51 A mnie się zdaje, że świat jest wielce uporządkowany, tylko nie każdy to dostrzega. Odpowiedz Link Zgłoś
to-wlasnie-ja Re: Sprawiedliwość ? 29.07.08, 12:09 "Odgorna..." czyli czyja ? Moim zdaniem konsekwencja , choc nie zawsze prosta i nie zawsze wszystkich dotyka . A szkoda :( Odpowiedz Link Zgłoś
debi_bebi Re: Sprawiedliwość ? 29.07.08, 19:48 Wolałabym nie precyzować czyja, bo w zasadzie niby tego nie wiem, ale mimo to też coraz bardziej skłaniam się ku opcji przyczyna-skutek :) Z tym "nie zawsze" nie śpiesz się, czasami trwa to długo, ale zawsze w końcu nadchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
raffi73 Re: Sprawiedliwość ? 30.07.08, 15:04 przyczyna-skutek?w gniazdku siedza trzy wrobelki.jednego dorywa kot i ginie puki swiat ujrzal,drugi wylecial i w chwile po tym wpadl pod samoochod,trzeci mial szczescie i pozyl pare lat.zycie. Odpowiedz Link Zgłoś