Dodaj do ulubionych

Marki a Warszawa

01.02.10, 19:14
Czy może ktoś z Was orientuje się czy kiedykolwiek były plany przyłączenia
Marek do Warszawy?
Obserwuj wątek
    • mdzalewscy1 lepiej nie .... 01.02.10, 23:20
      bo nic to nie da, a podatki w górę, w przyszłości jakby wszedł podatek
      katastralny to by się okazało, że musimy płacić warszawskie podatki za
      domki..........

od paru lat co tu mieszkam to nigdy nie słyszałem o jakimś realistycznym planie
      włączenia Marek do Warszawy, poza jakimiś wymysłami niepotwierdzonymi.
      • pytanko.5 tylko z korzyścią 02.02.10, 11:54
        Nie jest tak źle... Moi rodzice mieszkają w Wesołej, która została dzielnicą
        W-wy ok. 5 lat temu (czy jakoś tak). Ja widzę z tego same plusy: drogi,
        kanalizacja, więcej autobusów.... i to wszystko w tak krótkim czasie. Do tej
        pory nie słyszałam od mieszkańców, ze strasznie im wszystko podrożało, a
        większość z nich też mieszka w domach... Ja bym była zaaaaaa, zwłaszcza że
        planuję zamieszkać w Markach.
        • znak_zorro Re: tylko z korzyścią 02.02.10, 13:29
          Witam. Poprzednio mieszkałem w Rembertowie, a dokładniej na Wygodzie. Przed połączeniem z Warszawą, aż huczało od plotek -jak to będzie strasznie i drogo, że to będzie zaścianek stolicy, a podatki będą szły na Warszawę. Okazało się, że te wszystkie złe wróżby miały swój początek wśród kręgów zbliżonych do rządzących. Rzeczywistość okazała się zupełnie inna, bo lepsza. Rembertów rozwinął się w szybkim tempie, nowe drogi, oświetlenie, a przede wszystkim komunikacja i chociażby banalna sprawa jak odśnieżanie. Poprawiło się bezpieczeństwo. Reasumując, nie ma co ludzi straszyć, (>>mdzalewscy1<<), ponieważ zyski płynące z połączenia z Warszawą, są nieporównywalnie większe.
          Pozdrawiam ZZ.
          • ktosiuf Re: tylko z korzyścią 02.02.10, 15:21
            Czy na pewno mowa o przyłączeniu miasta Rembertów do Warszawy w 1957 roku?
            • znak_zorro Re: tylko z korzyścią 03.02.10, 08:53
              Chodzi o rok 1994 kiedy to stał się gminą Warszawa-Rembertów i to właśnie wówczas straszono mieszkańców Rembertowa Warszawą, a znaczący rozkwit Rembertowa nastąpił po roku 2002, bo nie wiem czy wiesz, że dopiero w tym roku, Rembertów stał się dzielnicą Warszawy. To co miało miejsce w 1957 nie wniosło nic dobrego dla Rembertowa.
              Pozdrawiam ZZ.
              • ktosiuf Re: tylko z korzyścią 03.02.10, 20:06
                Muszę Cię zmartwić ale miasto Rembertów zostało przyłączone do Warszawy
                (dzielnica Praga Południe) w roku 1957. Natomiast w 2002 roku zmieniono
                Ustawę Warszawską i dotychczasowa gmina Warszawa Rembertów stała się
                dzielnicą Warszawa Rembertów co wiązało się ze zmianą kompetencji
                (budżet itp.)
                • znak_zorro Re: tylko z korzyścią 04.02.10, 08:14
                  >ze zmianą kompetencji
                  (budżet itp.)< I oto właśnie chodzi. Nie zmartwiłeś mnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka