pytanko.5 01.02.10, 19:14 Czy może ktoś z Was orientuje się czy kiedykolwiek były plany przyłączenia Marek do Warszawy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mdzalewscy1 lepiej nie .... 01.02.10, 23:20 bo nic to nie da, a podatki w górę, w przyszłości jakby wszedł podatek katastralny to by się okazało, że musimy płacić warszawskie podatki za domki.......... od paru lat co tu mieszkam to nigdy nie słyszałem o jakimś realistycznym planie włączenia Marek do Warszawy, poza jakimiś wymysłami niepotwierdzonymi. Odpowiedz Link Zgłoś
pytanko.5 tylko z korzyścią 02.02.10, 11:54 Nie jest tak źle... Moi rodzice mieszkają w Wesołej, która została dzielnicą W-wy ok. 5 lat temu (czy jakoś tak). Ja widzę z tego same plusy: drogi, kanalizacja, więcej autobusów.... i to wszystko w tak krótkim czasie. Do tej pory nie słyszałam od mieszkańców, ze strasznie im wszystko podrożało, a większość z nich też mieszka w domach... Ja bym była zaaaaaa, zwłaszcza że planuję zamieszkać w Markach. Odpowiedz Link Zgłoś
znak_zorro Re: tylko z korzyścią 02.02.10, 13:29 Witam. Poprzednio mieszkałem w Rembertowie, a dokładniej na Wygodzie. Przed połączeniem z Warszawą, aż huczało od plotek -jak to będzie strasznie i drogo, że to będzie zaścianek stolicy, a podatki będą szły na Warszawę. Okazało się, że te wszystkie złe wróżby miały swój początek wśród kręgów zbliżonych do rządzących. Rzeczywistość okazała się zupełnie inna, bo lepsza. Rembertów rozwinął się w szybkim tempie, nowe drogi, oświetlenie, a przede wszystkim komunikacja i chociażby banalna sprawa jak odśnieżanie. Poprawiło się bezpieczeństwo. Reasumując, nie ma co ludzi straszyć, (>>mdzalewscy1<<), ponieważ zyski płynące z połączenia z Warszawą, są nieporównywalnie większe. Pozdrawiam ZZ. Odpowiedz Link Zgłoś
ktosiuf Re: tylko z korzyścią 02.02.10, 15:21 Czy na pewno mowa o przyłączeniu miasta Rembertów do Warszawy w 1957 roku? Odpowiedz Link Zgłoś
znak_zorro Re: tylko z korzyścią 03.02.10, 08:53 Chodzi o rok 1994 kiedy to stał się gminą Warszawa-Rembertów i to właśnie wówczas straszono mieszkańców Rembertowa Warszawą, a znaczący rozkwit Rembertowa nastąpił po roku 2002, bo nie wiem czy wiesz, że dopiero w tym roku, Rembertów stał się dzielnicą Warszawy. To co miało miejsce w 1957 nie wniosło nic dobrego dla Rembertowa. Pozdrawiam ZZ. Odpowiedz Link Zgłoś
ktosiuf Re: tylko z korzyścią 03.02.10, 20:06 Muszę Cię zmartwić ale miasto Rembertów zostało przyłączone do Warszawy (dzielnica Praga Południe) w roku 1957. Natomiast w 2002 roku zmieniono Ustawę Warszawską i dotychczasowa gmina Warszawa Rembertów stała się dzielnicą Warszawa Rembertów co wiązało się ze zmianą kompetencji (budżet itp.) Odpowiedz Link Zgłoś
znak_zorro Re: tylko z korzyścią 04.02.10, 08:14 >ze zmianą kompetencji (budżet itp.)< I oto właśnie chodzi. Nie zmartwiłeś mnie. Odpowiedz Link Zgłoś