Gość: Raffix Marki członkiem Związku Miast Polskich IP: *.braun.de 26.04.02, 15:44 Jest tu też zarys historii Marek: www.zmp.poznan.pl/dane/sm/sm75/marki.htm Początki Marek sięgają schyłku wieku XVI. Swoją nazwę wieś wzięła od nazwisk pierwszych osadników Manków lub Marków. Pierwotnie osadników było kilku, ale z czasem wieś się rozrastała, powstał młyn, a w latach późniejszych wybudowano tu karczmę. Datą przełomową w historii Marek był rok 1883. Wtedy to tereny należące do spółki udziałowej pod nazwą ?Folwark i Cegielnia Wójtostwa Marki? przeszły na własność przemysłowców angielskich Braci Briggsów i ich wspólnika Posselta. Wybudowali oni przędzalnię, która stała się pierwszą fabryką w Królestwie Polskim produkującą wełnianą przędzę czesankową. Rozwój przemysłu spowodował znaczne ożywienie osady i jej szybki rozwój. Powstają osiedle dla robotników, fabryki, sklepy, plac targowy, szkoła elementarna, piekarnia, ochronka, szpital i apteka.Fabryka potrzebowała ludzi - zatrudnienie znalazło w niej około 750 robotników. Materiały do produkcji dowoziła od 1899 roku kolejka marecka (linia kolejki została zlikwidowana w 1974 roku). Ówcześni mieszkańcy Marek inspirowani przez ks. Jakuba Dąbrowskiego, w trosce o swe życie duchowe - wybudowali świątynię poświęconą w dniu 10 grudnia 1899 r. Po I wojnie światowej Polska odzyskała niepodległość, ale już w roku 1920 musiała bronić się przed najazdem Rosji Sowieckiej. Nieopodal Marek pod Radzyminem rozegrała się jedna z najważniejszych bitew naszej cywilizacji - Bitwa Radzymińska.Zwycięstwo odniesione nad sowieckim agresorem słusznie nazywane jest przez literaturę i potomnych Cudem nad Wisłą. W roku 1967 Marki otrzymały prawa miejskie. Od tej pory stopniowo zaczęły się przekształcać z podwarszawskiej osady fabrycznej w ośrodek przemysłu i handlu. Rozwój miasta przypadający zwłaszcza na drugą połowę lat dziewięćdziesiątych XX wieku to nie tylko wzrost liczby mieszkańców, ale także powstawanie nowych inwestycji takich jak np.: palarnia kawy ?Tchibo?, ?M1? - supermarket sieci Metro AG. Marki już nie są sypialnią Warszawy. To samodzielny, dynamicznie rozwijający się organizm posiadający własną infrastrukturę w postaci sieci elektrycznej, gazowej, telefonicznej i powstającej sanitarno-wodociągowej. W mieście powstają nowe osiedla mieszkaniowe, rozwija się komunikacja, szkolnictwo, opieka medyczna i kultura. Największym atutem miasta są szerokie plany rozwojowe i ich sprawna realizacja. Z bieżących inwestycji warto wymienić budowę szkoły wielozawodowej, nowoczesnej przychodni zdrowia oraz infrastruktury technicznej. Miasto ma kształt ulicówki, rozciągniętej na długość 7 kilometrów wzdłuż drogi z Warszawy do Radzymina. Zabudowa miasta to przede wszystkim domy jedno- i kilkurodzinne, nieliczne powojenne bloki mieszkalne. Wyróżniają się szczególnie ceglane domy robotnicze z końca XIX wieku. Dzielnica Struga ma charakter częściowo letniskowy, dzięki usytuowaniu na skraju dużego kompleksu leśnego, otaczającego miasto od północy i wschodu. W dzielnicy tej mieści się klasztor Michalitów, w którym znajduje się wydawnictwo Michalineum. (jp) Źródło: strona podana na początku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raffix Organizacje społeczne w Markach IP: *.braun.de 26.04.02, 15:56 www.klon.org.pl/cis_war/html/m1bodyterytorium1.html Marki, gm.Marki Al. Pi³sudskiego 95 1236OŒRODEK POMOCY SPO£ECZNEJ MIASTA MARKI ul.Kasztanowa 21 1688SPECJALNY OŒRODEK WYCHOWAWCZY 1695SZKO£A PODSTAWOWA SPECJALNA ul.Kopernika 8 746STOWARZYSZENIE POMOCY DZIECIOM 'PRZYSTAÑ' ul.Pi³sudskiego 252 1686SPECJALNY OŒRODEK SZKOLNO-WYCHOWAWCZY ŒW. ANDRZEJA BOBOLI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raffix Katalog branżowy dla Miasta Marki IP: *.braun.de 26.04.02, 16:05 Katalog branżowy dla Miasta Marki: www.mazowieckie.com.pl/powiaty/wolominski/Marki/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raffix Linux density - Marki IP: *.braun.de 26.04.02, 16:10 Całych dwóch użytkowników Linuxa jest zarejestrowanych w Markach :-) counter.li.org/reports/arearank.php?area=PL::Marki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Raffix Nissenbaumowie mieli cegielnie w Markach IP: *.braun.de 09.05.02, 14:41 www.foss.com.pl/0.htm Cytat: Wszyscy Nissenbaumowie z dziada pradziada mieszkali na Pradze. (...) Gdy wybuchla wojna, Zygmunt Nissenbaum, najmlodszy z pieciorga rodzenstwa, mial 12 lat. Jego ojciec Lejb byl przedsiebiorca budowlanym. Posiadal cegielnie w Markach, Pustelniku, Radzyminie, wznosil domy zarówno w prawobrzeznej jak i lewobrzeznej Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hirek Re: Markowiana :-) IP: *.chello.pl 27.10.02, 00:06 Super wątek Raffix! Gratuluję! Zaimponowałeś mi! Nie mam czasu teraz na buszowanie po tych linkach, ale z pewnością wszystkie przejrzę w najbliższym czasie! Widzę jednak, że komuś się nie spodobało "zbieranie linków". Mi się podoba! I zachęcam do dalszej zbieraniny! Można się dużo dowiedzieć! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hirek Re: Markowiana :-) IP: *.chello.pl 27.10.02, 00:33 Już tylko ten link i idę spać (Godzinę dłużej! Hurra!) Cosik o kortach tenisowych w Markach. Nie wiedziałem nawet, że takowe istnieją! republika.pl/klub_tenisowy/index.htm Miłej nocki i fajnej niedzielki życzę! P.S. Przestawcie zegarki! P.P.S. Jutro wybory! :-) Dobranoc. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Irytek Re: Markowiana :-) IP: *.dialup.warszawa.pl 27.10.02, 21:40 Rafale - jesteś WIELKI ! Po 13 godzinach pracy (absolutny brak wyczucia , i to w niedzielę) niewiele jest takich spraw , które człeka ruszą . To mnie ruszyło i siedzę już godzinę . Przegrywam jednak walkę z organizmem - idę spać. Jeszcze tu będę wpadał ! Dzięki . Odpowiedz Link Zgłoś
rafal.redel O rodzinie państwa Banaszków 01.09.03, 13:51 Natknalem sie kiedys na strone poswiecona pamieci Polakow, ktorzy oddali zycie pomagajac ukrywac sie rodzinom zydowskim. Na liscie 700 nazwisk naszych rodakow jest tez rodzina z Pustelnika. Pani Marianna Banaszek (lat 50) wraz z corka Stanislawa i synem Wladyslawem zostali zamordowani w 1943 roku za udzielanie schronienia 3-osobowej rodzinie zydowskiej. Zdolali ostrzec w pore tych, ktorych chronili, zatem przynajmniej im ocalili zycie. Zrodlo: www.holocaustforgotten.com/list.htm punkty 16-18 Czy ktos zna szczegoly tej historii? Mysle, ze warto pamietac o tych odwaznych ludziach, ktorzy zyli tu przed nami. Odpowiedz Link Zgłoś
rafal.redel Pustelnik in "Encyclopedia of Jewish Life" 01.09.03, 13:58 Marki-Pustelnik znalazły się w wydawnictwie Encyclopedia of Jewish Life, dokumentującym historię i życie codzienne Żydów w Europie Środkowo-Wschodniej www.avotaynu.com/books/encytownsMS.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał R. Re: Markowiana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.03, 08:54 A tu link do strony Domu Opieki "Pałac" w Markach. Architektura dość, hm... oryginalna... www.domopiekipalac.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hirek Re: Markowiana :-) IP: *.chello.pl 28.09.03, 00:16 Wybacz Raffix, ale nie wiem czy te linki już tu były... www.powiat-wolominski.pl/gminy/gmina_marki.html marki.bip.ornak.pl/ www.karty.pl/wykaz/woj/mazowiec/marki.htm Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
stary.pustelnik Re: Markowiana :-) 28.09.03, 08:17 I jeszcze taki znalazłem www.gminypolskie.pl/mapy.php?level=4&woj_id=7&id=169&gid=1140Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
stary.pustelnik Re: Markowiana :-) 28.09.03, 08:20 stary.pustelnik napisał: > I jeszcze taki znalazłem > www.gminypolskie.pl/mapy.php?level=4&woj_id=7&id=169&gid=1140Pozdrawiam Przepraszam, ale jest to u mnie nagminne, doklejanie "Pozdrawiam" do adresu www.gminypolskie.pl/mapy.php?level=4&woj_id=7&id=169&gid=1140 Pozdrawiam oddzielnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hirek Jak pracują pielęgniarki w Markach? IP: *.chello.pl 05.10.03, 01:25 Przepraszam, jeśli przede mną koś już dał ten link. www.powiat-wolominski.pl/starostwo/przeglad_prasy/gazeta_2001-a06.html Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hirek Markowianin IP: *.chello.pl 05.10.03, 01:29 A tutaj ktoś się chwli, ze jest z Marek. Trzecia pozycja. www.datapolis.pl/grzes/forum/uczest.htm Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hirek Ks. Józef Iwaniuk IP: *.chello.pl 05.10.03, 01:31 Tutaj jest wzmianka o wikariuszu mareckim z lat 60-tych. www.wmsd.edu.pl/~milosna/historia.html (pod koniec atrykułu) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hirek Dom opieki w Markach IP: *.chello.pl 05.10.03, 01:32 O tym też piszą! www.domyopieki.pl/konkurs/prace/12.php Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hirek Można nawet zapłacić za info!!!! IP: *.chello.pl 05.10.03, 01:35 A to Ci dobre! Jak chcesz przeczytać artykuł wyślij sms;a!!!! www1.gazeta.pl/metroon/1,0,1666445.html Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hirek Rozkłądy jazdy i notka o portalu Marek IP: *.chello.pl 05.10.03, 01:38 Proszę bardzo! www.echo.3w.pl/cgi-bin/echo/html/listy/art/28 Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hirek Kiedy to było? IP: *.chello.pl 05.10.03, 01:39 jakoś przegapiłem ten festyn! :-( Czy wie ktoś kiedy się odbył? www.ggmedia.com.pl/pl/main/dosw/tchbfes.htm Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał R. Re: dawno :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.03, 08:44 Gość portalu: Hirek napisał(a): > jakoś przegapiłem ten festyn! :-( Czy wie ktoś kiedy się odbył? > www.ggmedia.com.pl/pl/main/dosw/tchbfes.htm To było ładnych parę lat temu. Kiedyś Tchibo urządzało lokalne festyny, sponsorowało też Marcovię, ale od jakiegoś czasu przestało (nie wiem z jakiej przyczyny) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hirek O Ochronie środowiska IP: *.chello.pl 05.10.03, 01:40 Nawet o ochronie środowiska w Markach piszą... www.wios.warszawa.pl/folder2000.php?roz=odp Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
rafal.redel Re: Markowiana :-) 20.04.04, 16:30 Rozmowa o zabezpieczeniach przed złodziejami, jakie wprowadzaja stacje benzynowe w Markach: www.korkonet.i7.pl/forum/read.php?f=4&i=13538&t=13538 Czy w Markach kradną paliwo ze stacji? Autor: Wiesiek Data: 07-04-04 01:59 Czy w Markach kradną paliwo ze stacji? Takie pytanie nasuwa mi sie po moim niedzielnym doświadczeniu. Zwykle tankuje na Shellu. W niedzielę wieczorem wracałem z Łomży do W-wy. Świeciła mi się kontrolka rezerwy, więc zajechałem na stację Shella w Markach. Chciałem zatankować do pełna. Wkładam pistolet do wlewu... a tu nic! Idę do okienka- powiedziano mi, że trzeba przedpłacić. Ja na to, że nie wiem ile wleję, bo chcę do pełna, a zapłacę kartą. Wtedy dopiero włączono mi dystrybutor, bez tej "przedpłaty". Na innych stacjach Shella w kraju tego nie było. Autor: lucyfer Data: 07-04-04 05:52 Wygląda na to, że musieli krasć. Zresztą to chyba w Markach własnie jakis czas temu jedną stację napadnięto i obrobiono dwa razy w jednym tygodniu. Autor: mario Data: 07-04-04 08:59 Dla mnie jest to chore dlatego że, - stacja jest oświetlona niczym stadion piłkarski - są kamery - jest ochrona Jakie zatem "udogodnienia" mają złodzieje po zapadnięciu zmroku, żeby stosować takie środki ostrożności? Cały czas mam tu na myśli kradzież polegającą na zatankowaniu i odjechaniu bez płacenia. Miałem podobną sytuację ze dwa lata temu też w Markach ale na stacji przy Makro. Najpier zapłać a potem ci pozolimy nalać. Tylko żeby się o tym dowiedzieć musiałem pójść do budynku i zapytać bo nie pyło żadnej informacji przy dystrybutorze, że po godzinie takiej to a takiej obowiązują takie a nie inne zasady. Czyli innymi słowy - uważamy, że jesteś potencjalnym złodziejem i musimy się jakoś zabezpieczyć. Przestałem tankować. pozdrawiam, mario Autor: Wiesiek Data: 07-04-04 21:24 Dokładnie- wkurza mnie to, gdy ktos traktuje mnie jak potencjalnego złodzieja! Autor: Lugas Data: 09-04-04 16:50 Więcej mnie na takiej stacji nie zobaczą. Odpowiedz Link Zgłoś