Dodaj do ulubionych

Uwaga na Karty Markowianina!

21.06.16, 09:23
Drobny komunikat, ponieważ UM Marki raczył zapomnieć poinformować o tym mieszkańców.
Tylko w gazecie UM opublikowanej wczoraj (20 czerwca) pojawiła się informacja:
Wszyscy posiadacze kart markowianina muszą udać się z PIT-em za rok 2015 do UM Marki celem przedłużenia ważności swojej karty. Termin graniczny to 30 czerwca.

Już widzę jak kilka tysięcy osób będzie musiało w ciągu zaledwie 8 dni roboczych przedłużać przysługujące zniżki. Jak ja kocham "profesjonalizm" tutejszego Urzędu. Aż mi brakuje cenzuralnych słów by wyrazić swoje emocje.
Obserwuj wątek
    • ej.r Re: Uwaga na Karty Markowianina! 21.06.16, 21:43
      Niestety, muszę potwierdzić ten " profesjonalizm". Na odpowiedź na wysłane pismoi czekam już 45 dni i czuję, że jeszcze drugie tyle poczekam. Czyżby urzędnicy i Pan Burmistrz nie wiedzieli, że mają 30 dni na to. Nawet jeśli sprawa jest w toku, to powinni zawiadomić o tym, a tu cisza.
      Oj, chyba to też " dobra zmiana" ;)
      • gnomek100 Re: Uwaga na Karty Markowianina! 23.06.16, 10:15
        Standard, na pytania ze strony też nie odpisują, chyba że na takie łatwe i proste.
        A wracając do kart markowianina, to się wielu po 1 lipca zdziwi jak wsiądzie do autobusu, wpadnie kontrola a tam karta zablokowana mimo wgranego ważnego biletu.
        A dlaczego zablokowana? Bo nie pokazali w UM Marki PIT-u za rok 2015. I jeszcze mandat zapłacą jakby biletu nie mieli. Najlepsze jest to, że sam tylko wczoraj kilka osób uświadomiłem o tym co ich może czekać. Ludzie kompletnie nie zdają sobie sprawy co im grozi.
        • darek.pietrucha Re: Uwaga na Karty Markowianina! 30.06.16, 22:48
          A ja się dziwię tym wpisom. Kiedy w zeszłym roku wyrabiałem córce kartę to pani poinformowała, że karta jest ważna do 30 czerwca 2016 roku. Teraz byłem 29 czerwca okazałem PIT i uzyskałem info że ważność karty jest do 30 czerwca 2017. Po prostu trzeba pilnować swoich rzeczy a nie mieć pretensji do wszystkich oprócz siebie.
          Pozdrawiam
          Darek Pietrucha
          • baja_12345 Re: Uwaga na Karty Markowianina! 01.07.16, 14:08
            Dla mnie, bez sensu jest konieczność osobistego stawiennictwa w UM. Przecież wystarczyłoby wysłać mailowo pierwszą stronę swojego PIT, UPO numer karty i ktoś, kto aktualizuje dane dot. Karty Markowianina odlikałby w systemie, co trzeba. Dążymy do Polski cyfrowej, więc takie rozwiązanie powinno być standardem. Może przynajmniej w przyszłym roku uda się zmienić coś w tym zakresie.
          • gnomek100 Re: Uwaga na Karty Markowianina! 01.07.16, 15:11
            Cały proces został w tym roku na tyle "profesjonalnie" przeprowadzony, że sam UM Marki przedłużył dzisiaj termin potwierdzania zniżek o kilka dni ponieważ wciąż bardzo wiele kart nie zostało w tym roku zweryfikowanych. O czymś to świadczy.
            Pierwsze przypomnienie o konieczności wizyty w UM pojawiło się w gazecie w połowie czerwca, a na stronie UM w poniedziałek, 27 czerwca. I to cała kampania informacyjna UM.
            Ale jakoś ten sam UM nie miał w przeszłości problemów, by wysyłać do mieszkańców SMS-y z zaproszeniem na koncert w kościele. Widać jaka panuje tam hierarchia ważności spraw.
            Jeżeli wszelkie inwestycje i inicjatywy burmistrza Orycha są równie profesjonalnie prowadzone, to niech lepiej ta kadencja już się zakończy.

Dodam tylko jako ciekawostkę, że mając kartę warszawiaka idzie się z PIT-em tylko raz - wtedy gdy się kartę zakłada. I na tym okazywanie jakichkolwiek dowodów na płacenie podatków w Warszawie kończy się raz na zawsze.

• darek.pietrucha Re: Uwaga na Karty Markowianina! 01.07.16, 22:34
              A jaki jest obowiązek UM Marki do przypominania o ważnych dla mnie rzeczach. Przypominam, że o obowiązku uiszczenia opłaty śmieciowej, opłacie za uźytkowanie urządzeń w pasie drogi, oraz o opłacie za wieczystą dzirżawę też nie przypomina. Rozumiem, że karta Warszawiaka jest ważna
              bezterminowo. Natomiast karta Makowianina najprawdopodobniej będzie użyteczna jeszcze w tym roku. Z wielkim prawdopodobieństwem Marki jeszcze w tym roku zagoszczą w I strefie biletowej. Wtedy dopiero będzie można narzekać, że o kilka lat za póżno. Zawsze można narzekać. A swoją drogą na jakie uroczystści kościekne a nie patriotyczne zapraszał UM Marki.
              • gnomek100 Re: Uwaga na Karty Markowianina! 02.07.16, 13:56
                darek.pietrucha napisał:

> Przypominam, że o obowiązku uiszczenia opłaty śmieciowej, opłacie za uźytkowanie
                > urządzeń w pasie drogi, oraz o opłacie za wieczystą dzirżawę też nie przypomina
                > .

Jest Pan w błędzie.
                UM Marki jest bardzo skrupulatny jeżeli chodzi o przypominanie o opłatach które sam ściąga, oto dowody:
                Opłata za zajęcie pasa drogi
                Użytkowanie wieczyste
                Opłata za korzystanie ze środowiska
                Jeszcze się pojawiają regularnie informacje o zbliżającej się opłacie za koncesje alkohole, ale nie chciało mi się już szukać.

Tylko kurcze jak zawsze jakoś o mieszkańcach zapomnieli, gdy to oni mają coś im dać a nie odwrotnie.

Ps. Wie Pan co mnie smuci? Że nikt się nie poczuwa do winy, a wytykanie oczywistych błędów kończy się kontratakiem. Ciekawe czy Burmistrz Orych i tym razem zamieści długi wpis na swoim FB gdzie będzie tłumaczył całą sytuację. Już raz bronił nowego biurowca Wodociągu Mareckiego za 5 milionów złotych twierdząc, że jego budowa jest oczywista i niezbędna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka