Dodaj do ulubionych

KASA DO WZIĘCIA

29.09.04, 21:42

Ireneusz Jabłoński, ekonomista z Centrum Adama Smitha

Wszystkie miasta, nawet najbogatsze kurorty lub stolice, jak choćby Wiedeń,
ubiegają się o dotacje. Konsekwencją przystąpienia do Unii jest prawo do
czerpania ze środków pomocowych unijnej kasy. Samorządom powinno na tym
zależeć. Chociaż skorzystanie z dotacji jest obwarowane wieloma warunkami i
biurokratycznymi wymogami, jednak są one do pokonania.

Potrzeba uzyskania dotacji powinna pomóc w wypełnieniu formalności, zwłaszcza
że część tych pieniędzy pochodzi także z naszych składek. Bez wątpienia gminy,
które nie będą zabiegać o fundusze unijne, przegrają.

Dziennik Zycie Warszawy Data: 29.09.2004

I teraz pytanie do Pani Radnej
o ile $E wystapily Marki?
na jakie projekty, i gdzie o tym mozna przeczytac???

Owego czasu Pani odpowiedziala ze sa to bardzo zlozone sprawy i nie mozna tych
pieniedzy latwo zdobyc - ale gminy podwarszawskie o te pieniadze wystepuja, i
je dostaja. Patrz artykuly z Zycia W-wy z dnia 28-92004 i 29-9-2004

pzdr
gbetina
Obserwuj wątek
    • w.karpinski Re: KASA DO WZIĘCIA 29.09.04, 21:56
      gbetina napisał:

> I teraz pytanie do Pani Radnej
      > o ile $E wystapily Marki?
      > na jakie projekty, i gdzie o tym mozna przeczytac???

fundusz>szukaj" target="_blank">www.marki.pl/serwis/wyszukiwanie>fundusz>szukaj

Czy są tam wszystkie złożone projekty - nie wiem

W. Karpiński
    • w.karpinski Re: KASA DO WZIĘCIA 29.09.04, 21:59
      Jestem bardzo przepraszający:

www.marki.pl/serwis/
      W. Karpiński

• ambanasik Re: KASA DO WZIĘCIA 29.09.04, 22:43
        Jestem bardzo dziękujaca:-))))
        pzdr
        amba
    • rafal.redel Re: KASA DO WZIĘCIA 29.09.04, 23:47
      Przez jakiś czas obawiałem się, że Marki w tak niewielkim stopniu starają się o
      korzystanie z funduszy UE ze względów "ideologicznych". Wszak wpływowe osoby w
      Markach oświadczały, że "Europa jest chora" itd. - to jak tu my zdrowi mamy
      brać takie zakażone pieniądze od tej chorej Europy.
      Teraz pojawił się co najmniej jeden istotny projekt - dofinansowanie
      kanalizacji. Trzymam kciuki żeby się udało, choć nie potrafię ocenić jakie są
      szanse tego wniosku - zastanawiał mnie jedynie mały deklarowany "udział własny"
      gminy w projekcie.
      • gbetina Re: KASA DO WZIĘCIA 30.09.04, 00:37
        Wszystko wspaniale,
        biuletyn Marecki uzupelniany kazdego dnia,
        ale zadnej informacji o kanalizacji finansowanej przez UE (prjekt)
        nie znalazlem.
        Czy Marki tylko potrzebuja kanalizacji???
        znalazlo by sie jeszcze z 10 projektow.
        Troche mnie dziwi tak maly odzew ludzi
        jesli chodzi o drobnostki jak place radnych to wszyscy skacza sobie do oczy,
        a tu jest mowa o milionach w twardej walucie,
        czy moze ogrom takich pieniedzy scina z nog,
        a rece nie moga stukac w klawisze???
        pzdr
        gbetina
        • radna Re: KASA DO WZIĘCIA 30.09.04, 01:10
          gbetina napisał:

> Czy Marki tylko potrzebuja kanalizacji???

MB: Oczywiście, że nie.
          Jednak warto pamiętać, że:
          1) aby sięgnąć do unijnej kasy po większe pieniądze trzeba najpierw sporo wydać
          na przygotowanie samego projektu (np. w przypadku kanalizacji wymagane są
          kosztowne ekspertyzy itp., 2) trzeba zagwarantować w budżecie srodki na
          realizację projektu w całości lub w części, tzw. wkład własny (najczęściej
          pieniądze nie są przekazywane przed rozpoczęciem wdrażania projektu). Aby
          spełnic te warunki (bez gwarancji powodzenia starań - konkurencja jest duża),
          trzeba zaplanować w budżecie odpowiednie kwoty - wskazać dochody, z których
          zostaną pokryte planowane wydatki lub źródła kredytowania. Z kolei wysokość
          planowanego zadłuzenia jest reglowana przepisami ustawy (Prawo finansów publ.),
          nie można więc wpisac do budżetu dowolnej kwoty kredytu. To (w uproszczeniu i
          wielkim skrócie) - sprawia, że nie można składać jednocześnie wszystkich
          wniosków o dofinasowanie, które warto byłoby złożyć, biorąc pod uwagę potrzeby
          miasta. Nie znaczy to, że wyczerpaliśmy już w tym zakresie wszystkie możliwości.

Na marginesie też dodam, że o niektóre fundusze unijne mogą się starać
          organizacje pozarządowe. Np. Towarzystwo Przyjaciół Marek wspólnie z naszą
          gminą stara się o pieniądze na zwalczanie bezrobocia wśród młodzieży.

Pozdr. Małgorzata Babiuch
          • tomasz205 Re:Co to jest Towarzystwo Przyjaciół Marek 30.09.04, 11:57
            Szanowna Pani Małgorzato Babiuch!
            Co to jest Towarzystwo Przyjaciół Marek ? Gdzie ma swoją siedzibę ?
            Pozdrawiam i oczekuję odpowiedzi
            • niepokorny72 Re:Co to jest Towarzystwo Przyjaciół Marek 30.09.04, 12:06
              Co Pan nie wie, że Burmistrz i pani M.Babiuch są członkami Towarzystwa
              Przyjaciół Marek. Organem tego Towarzystwa jest Rzeczpospolita Marecka, która
              coś się teraz nie ukazuje.
              • man72 Re:Co to jest Towarzystwo Przyjaciół Marek 30.09.04, 12:12
                niepokorny72 napisał:

> Co Pan nie wie, że Burmistrz i pani M.Babiuch są członkami Towarzystwa
                > Przyjaciół Marek. Organem tego Towarzystwa jest Rzeczpospolita Marecka, która
                > coś się teraz nie ukazuje.

I wszystko jest jasne! Zawsze zastanwiałem się dlaczego "Wieści Podwarszawskie"
                i "Rzeczpospolita Marecka" tak bezkrytycznie i gloryfikująco podchodzą do
                działań naszego UM i miejskich władz.
                Jakiś miesiąc temu dowiedziałem sie, że nasz UM wszystkie ogłoszenia o
                przetargach daje tylko do "Wieści Podwarszawskich", a teraz ta informacja
                o "Rzeczpospolitej Maceckiej" - i całą układanka składa się w logiczną całość.

• ambanasik Re:Co to jest Towarzystwo Przyjaciół Marek 30.09.04, 12:31
                  Jaka układanka???W jaką całość???...albo pisz jasno i precyzyjnie albo wcale;-)
                  pzdr.
                  amba
                  • man72 Re:Co to jest Towarzystwo Przyjaciół Marek 30.09.04, 12:55
                    ambanasik napisała:

> Jaka układanka???W jaką całość???...albo pisz jasno i precyzyjnie albo wcale;-
                    )
                    > pzdr.
                    > amba

"Wieści Podwarszawskie" i "Rzeczpospolita" zawsze piszą o pracy naszego UM i
                    poczynaniach władz Miasta tylko bardzo dobrze. A informacje jakie się tu
                    pojawiły pozwoliły mi rozszyfrować cały machanizm:
                    Nasz UM daje wszystkie ogłoszenia do "Wieści Podwarszawskich" więc gazeta nie
                    będzie źle pisać o swoim kliencie, bo ten może wycofać ogłoszenia, a gazeta
                    straci dość duże pieniądze za ogłoszenia, które jak wiadomo takie tanie nie są.
                    Natomiast "Rzeczpospolita Marecka" jak się dowiedziałem też jest powiązana z
                    p.Werczyńskim, więc logicznym staje się jej postępowanie, bo burmistrz przecież
                    nie bedzie sam siebie krytykował.
                    • ambanasik Re:Co to jest Towarzystwo Przyjaciół Marek 30.09.04, 13:26
                      Dziękuję za wyjaśnienie. Czy mógłbyś podac mi konkretny przykład gloryfikacji
                      pracy UM przez Rz.M.Chodzi mi o numer gazety i tytuł tekstu, na którym opierasz
                      swoje zarzuty.Z góry dziekuję:-)
                      pzdr
                      amba
                      • man72 Re:Co to jest Towarzystwo Przyjaciół Marek 30.09.04, 13:44
                        ambanasik napisała:

> Dziękuję za wyjaśnienie. Czy mógłbyś podac mi konkretny przykład gloryfikacji
                        > pracy UM przez Rz.M.Chodzi mi o numer gazety i tytuł tekstu, na którym
                        opierasz
                        >
                        > swoje zarzuty.Z góry dziekuję:-)
                        > pzdr
                        > amba

Nie mam już starych wydań "Wieści Podwarszawskich" ale mam ostatni numer: Nr.39
                        Tekst: "Dojechać do Warszawy" (Część poświęcona Markom).

• ambanasik Re:Co to jest Towarzystwo Przyjaciół Marek 30.09.04, 13:56
                          Manie72, ja prosiłam o przykłady z Rzeczypospolitej Mareckiej...
                          pzdr
                          amba
                          • man72 Re:Co to jest Towarzystwo Przyjaciół Marek 30.09.04, 14:24
                            ambanasik napisała:

> Manie72, ja prosiłam o przykłady z Rzeczypospolitej Mareckiej...
                            > pzdr
                            > amba

A "Rzeczpospolita Marecka" to już jest jedna wielka gazeta propagandowa. I nie
                            muszę to podawać żadnych konkretnych tektów. Ile numerów tej gazety się ukazało
                            nigdy nie padło w niej choćby jedno słowo krytyki pod adresem naszego UM, ani
                            Rady Miasta i Burmistrza. Tego typy gazety (np. "Informator Zielonkowski"
                            wydawany przez grupę mieszkanców Zielonki) w sposób naturalny opisują różne
                            miejsca i zjawiska patologiczne które władze lokalne powinny rozwiązać.
                            Natomiast "Rzeczpospolita Marecka" tylko powiela "Wieści z naszego Ratusza"
                            (wydawane przez UM) czyli przedstawia Marki w taki sposób, jaki chcą je widzieć
                            władze samorządowe.

• ambanasik Re:Co to jest Towarzystwo Przyjaciół Marek 30.09.04, 15:03
                              Uważam, ze mijasz sie z prawda uzywajac słowa "nigdy".(nr.3
                              tekst "Niezręczność" na ten przykład)R.M. głównie zajmowała sie relacjonowaniem
                              wydarzeń społeczno-kulturalnych w Markach,działań na rzecz ekologii,poruszała
                              tematy dot. historii miasta,opisywała zjawiska społeczne.Informowała ludzi o
                              tym co się dzieje w szkołach, bibliotece w Osrodku Kultury, przychodni
                              lekarskiej, w Kole Kombatantów i w 100 innych miejscach...Prawdopodobnie
                              zawiedziony byłeś brakiem opisów potencjalnych skandali, hipotetycznych
                              przestepstw i malwersacji i innych brukowych wypocin...W fakcie takiej, a nie
                              innej tematyki R.M. możesz sie dopatrywać wszystkiego czego sobie
                              zapragniesz...fantazja jest potrzebna;-)
                              pzdr.
                              amba
                              • niepokorny72 Re:Co to jest Towarzystwo Przyjaciół Marek 05.10.04, 13:02
                                MAN72 masz rację. Tekst "Niezręczność" dotyczył opozycyjnej radnej
                                Świstowskiej. Opisywany był również szanowany nauczyciel, opozycyjny radny
                                Skłodowski i opozycyjna radna Sobolewska.
                                • ambanasik Re:Co to jest Towarzystwo Przyjaciół Marek 05.10.04, 15:04
                                  niepokorny72 napisał:

> MAN72 masz rację. Tekst "Niezręczność" dotyczył opozycyjnej radnej
                                  > Świstowskiej. Opisywany był również szanowany nauczyciel, opozycyjny radny
                                  > Skłodowski i opozycyjna radna Sobolewska.

niepokorny 72 wyjasnij prosze jesli możesz(tu albo w nowym watku-bo ten jest o
                                  dotacjach z UE więc może nie uchodzi:-))kwestię opozycyjności Radnych.Do czego
                                  (jakich projektów? i poczynań? )i -kogo (burmistrza?, mieszkańców?, innych
                                  radnych?) sa oni w opozycji.I skąd czerpiesz widze na ten temat (jesli to nie
                                  tajemnica)Na czym ta opozycja polega?
                                  pozdrawiam zainteresowana:-)
                                  amba
                                  • niepokorny72 Re:Co to jest Towarzystwo Przyjaciół Marek 06.10.04, 10:29
                                    ambanasik napisała:

> niepokorny72 napisał:
                                    >
                                    > > MAN72 masz rację. Tekst "Niezręczność" dotyczył opozycyjnej radnej
                                    > > Świstowskiej. Opisywany był również szanowany nauczyciel, opozycyjny radn
                                    > y
                                    > > Skłodowski i opozycyjna radna Sobolewska.
                                    >
                                    > niepokorny 72 wyjasnij prosze jesli możesz(tu albo w nowym watku-bo ten jest
                                    o
                                    > dotacjach z UE więc może nie uchodzi:-))kwestię opozycyjności Radnych.Do czego
                                    > (jakich projektów? i poczynań? )i -kogo (burmistrza?, mieszkańców?, innych
                                    > radnych?) sa oni w opozycji.I skąd czerpiesz widze na ten temat (jesli to nie
                                    > tajemnica)Na czym ta opozycja polega?
                                    > pozdrawiam zainteresowana:-)
                                    > amba
                                    ambanasik nie udawaj naiwnej
                                    • ambanasik Re:Co to jest Towarzystwo Przyjaciół Marek 06.10.04, 11:05
                                      Niepokorny 72-tylko na tyle Cie stać.A jeśli ja nie udaję?Może to Ty udajesz?
                                      pzdr
                                      amba
                            • w.karpinski Re:Co to jest Towarzystwo Przyjaciół Marek 30.09.04, 20:16
                              man72 napisał:
                              > A "Rzeczpospolita Marecka" to już jest jedna wielka gazeta propagandowa.
                              > Tego typy gazety (np. "Informator Zielonkowski"
                              > wydawany przez grupę mieszkanców Zielonki) w sposób naturalny opisują różne
                              > miejsca i zjawiska patologiczne które władze lokalne powinny rozwiązać.

Nie widzę przeszkód w założeniu własnej, antypropagandowej gazety. Jak
                              wyjaśniał Pan Jerzy, wystarczy 30 (słownie: trzydzieści złotych) aby
                              zarejestrować tytuł.

Nie widzę także przeszkód w założeniu własnego stowarzyszenia, na przykład
                              Stowarzyszenie Jedynych Prawdziwych Miłośników Marek.

W.Karpiński
                • sarmatia Re:Co to jest Towarzystwo Przyjaciół Marek 30.09.04, 19:03
                  man72 napisał:

"Rzeczpospolita Marecka" tak bezkrytycznie i gloryfikująco podchodzą do
                  > działań naszego UM i miejskich władz.

Manie 72!
                  dołączam się do pytania amby
                  proszę o konkretne przykłady z Rzeczpospolitej Mareckiej " bezkrytycznego i
                  gloryfikującego podejścia do
                  działań naszego UM i miejskich władz"
                  pozdrawiam sarmatia
            • k.bychowski Re:Co to jest Towarzystwo Przyjaciół Marek 30.09.04, 13:50
              tomasz205 napisał:
              > Co to jest Towarzystwo Przyjaciół Marek ? Gdzie ma swoją siedzibę ?

TPM:
              www.marki.net.pl/tpm/
            • w.karpinski Re:Co to jest Towarzystwo Przyjaciół Marek 30.09.04, 18:30
              tomasz205 napisał:

> Szanowna Pani Małgorzato Babiuch!
              > Pozdrawiam i oczekuję odpowiedzi

Szanowny @tomaszu205
              www.google.pl > Towarzystwo Przyjaciół Marek > szukaj

Odpowiedź na pierwszej stronie, pozycja 1 i 3, a więc wysoko notowane strony
              portalu marki.net.pl

Pozdrawiam
              W. Karpiński
            • radna Re:Co to jest Towarzystwo Przyjaciół Marek 30.09.04, 22:12
              tomasz205 napisał:

> Szanowna Pani Małgorzato Babiuch!
              > Pozdrawiam i oczekuję odpowiedzi

TPM zrzesza osoby, które lubią Marki i chcą coś zrobić dla swojego miasta.
              Towarzystwo nie ma jeszcze swojej siedziby, ale już może wkrótce będzie miało.
              Link na stronę już podali inni forumowicze. Znajdzie Pan tam statut TPM i listę
              członków-założycieli.

Pozdrawiam
              Małgorzata Babiuch
          • gbetina Re: KASA DO WZIĘCIA 30.09.04, 20:04
            teoria spiskowa dziejow!!!!
            zaslania oczy i odbiera zdolnosc racjonalnego myslenia

Temat byl - o co mozemy powalczyc,
            jakie projekty zrealizowac z pieniedzy UE!
            Ale jak zwykle,
            pewne osoby tylko potrafia wieszac psy na wszystkich to forum odwiedzajacych,
            wylewac swoje urojone zale i czepiac sie o pierdoly,
            pzdr
            gbetina
            • ambanasik Re: KASA DO WZIĘCIA 30.09.04, 20:24
              Oj, masz racje Gbetino.Odbiegliśmy deczko od sedna, sorki że sie wdałam w
              ten "temat nie na temat", ale czasami mnie ponosi...:-(
              Dołączam do Twojego zapytania o co możemy powalczyć? i o co już walczymy-bo
              jakoś nie mogę odnaleźc dokładnego info na ten temat(ale może źle szukam?)
              pzdr.
              amba
              • ambanasik Re: KASA DO WZIĘCIA 30.09.04, 21:06
                W kwestii dotacji z UE i ich wykorzystania mogę powiedziec tyle,że Szkoła
                Podst. nr1 czeka na komputery do pracowni informatycznej.Sądze ,że wszystkie
                formalności biurokratyczne i koszty własne jakie poniesc musiała szkoła,
                zostały dopełnione skoro czekaja na sprzęt.Mozna tez ubiegac sie o dotację z UE
                do mleka dla uczniów, ale na ten temat szczegółów nie znam(wiem ,że któras ze
                szkół uzyskała takową i mleko dzieci mają)
                Są to bardzo wazne działania na skalę mikro,ze sie tak wyrazę.Jednak jak
                wygląda sprawa dotacji na szczeblu miasta-o tym warto porozmawiać.Może któraś z
                Pań Radnych odwiedzajacych nasze forum rzuci snop światła na ten temat?
                pzdr.
                amba
                • radna Re: KASA DO WZIĘCIA 30.09.04, 22:02

Dwa projekty, o których Pani wspomniała (pracownie informatyczne i mleko), są
                  (według mojej wiedzy) finasowane przez MENiS prawdopodobnie ze środków unijnych
                  (przynajmniej ten pierwszy).
                  O tego typu fundusze szkoły muszą występować samodzielnie, a rola gminy
                  sprowadza się do informowania. Procedury aplikacyjne są zwykle dość proste i
                  niekosztowne - wystarczy napisać wmiosek i wysłac w odpowiednim terminie.

Bardziej skomplikowane i kosztowne są procedury, gdy chodzi o duże pieniądze
                  (milionowe) z funduszy unijnych np. na inwestycje proekologiczne, ochronę
                  obiektów zabytkowych itp., o czym pisałam już w tym wątku. Nasza gmina ubiega
                  się obecnie o fundusze na budowę kanalizacji (szczegóły w BIPie).
                  Właściwie nieustannie ubiegamy się o jakieś dotacje z różnych źródeł (fundusze
                  rządowe, np. PFRON, wojewódzkie, np.WFOŚ, programy unijne) - np. na remonty
                  szkół i przystosowanie ich dla dzieci niepełnosprawnych, większe inwestycje
                  drogowe, wodociągowe itd.

Ta garść informacji, to nie jest to snop światła, o który Pani prosiła. Trochę
                  więcej szczegółów znajdzie Pani w BIPie.

Pozdrawiam

Małgorzata Babiuch

• ambanasik Re: KASA DO WZIĘCIA 01.10.04, 09:24
                    Dziękuję za informacje.Szczegółów poszukam raz jeszcze w BIP-ie(może coś
                    przeoczyłam:-(
                    pozdrawiam
                    amba
                    • ambanasik Re: KASA DO WZIĘCIA 01.10.04, 12:34
                      Ludzie, ja się naprawdę bardzo staram (klikam tu , klikam tam, czytam protokóły)
                      odnaleźć w BIP-ie informacje o tym o jakie dotacje z funduszu europejskiego
                      wystąpiło maisto Marki. Jednak poza tym o czym pisze p.Radna nic konkretnego
                      nie mogę znaleźc...może ja jestem blondynka prawdziwa...podajcie prosze jakiś
                      link albo co...Rafale w Tobie cała moja nadzieja;-))))
                      pzdr
                      amba
                      • rafal.redel Re: KASA DO WZIĘCIA 01.10.04, 13:43
                        > (...) odnaleźć w BIP-ie informacje o tym o jakie dotacje z funduszu
                        > europejskiego wystąpiło maisto Marki. ..podajcie prosze jakiś
                        > link albo co...Rafale w Tobie cała moja nadzieja;-))))

Hmm, płonne nadzieje... bo ja wiem tylko o wniosku "kanalizacyjnym" (szczegóły
                        oraz link były w wątku następującym:
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=450&w=12019633
                        A czy zastosowanie wyszukiwarki na stronie marki.pl wg. rady Starego Pustelnika
                        nie dostarczyło więcej informacji?
                      • w.karpinski Re: KASA DO WZIĘCIA 01.10.04, 15:03
                        Wykliknąłem w serwisie
                        www.marki.pl/serwis
                        coś takiego:

2004-06-22
                        Burmistrz
                        Dofinansowanie z funduszy UNIi Europejskiej
                        Informacja o aktualnym stanie przygotowań miasta Marki do uzyskania
                        dofinansowania z funduszy UNIi Europejskiej na realizację projektów
                        inwestycyjnych sektora ochrony środowiska, przedłożona przez Burmistrza na
                        sesji Rady Miasta Marki w dniu 16 czerwca.
                        Informacja 138KB PDF
                        marki.bip.ornak.pl/pl/bip/artykuly/px_fundusze_ue.pdf
                        W.Karpiński
                      • w.karpinski Re: KASA DO WZIĘCIA 01.10.04, 15:20
                        Tak się rozklikałem
                        Wywiad z naszym Burmistrzem
                        fakty.wwl.pl/2004/18/?id=12
                        W.Karpiński
                        • gbetina Re: KASA DO WZIĘCIA 01.10.04, 19:03
                          te wodociagi i kanalizacja rozbita na dwa projekty
                          to troszeczke za malo jak na potrzeby Marek.
                          Czy nikt nie widzi innych potrzeb?
                          Tu nie ma co sie wstydzic,
                          trzeba wyciagac rece po wiecej i glosno krzyczec!!!
                          A jesli inni wystepuja o mniej pieniedzy to ich sprawa,
                          pewnie maja mniejsze potrzeby,
                          popatrzcie na Zyrardow, oni wiedza jak zadbac o pieniadze z UE!
                          pzdr
                          gbetina
                          • man72 Będą Pieniądze 12.10.04, 13:33
                            Wczoraj w "Telewizyjnym Kurierze Warszawskim" przedstawiciel wojewody
                            powiedział, że w naszym województwie zgłoszono 34 projekty. Wszystkie przeszły
                            już selekcję i pierwsze umowy z samorządami zostaną podpisane w przyszłym
                            tygodniu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka