Dodaj do ulubionych

Gazeto - proszę o interwencje

04.09.03, 08:21
Kiedy planuje sie budowe jakiegos osiedla niezbedne jest wytyczenie drogi do
niego a z drugiej zapewniajacej wyjazd. Jednak co w chwili, kiedy osiedle
zaplanowano a droga ma byc prowadzona posrednio do innej drogi, ktora nota
bene przebiega przez inne male osiedle i ma szerokosc 3 metry, a ludzi ktorzy
tam mieszkaja zastrasza sie, ze jesli dobrowolnie sie nie zgodza na
odsprzedaz kawalka przydroznej ziemi (na poszerzenie drogi) sie ich
wywlaszczy? Na dodatek straszy tym wlascicielka terenu na ktorym bedzie
budowane to osiedle. Broni ona swojego domku, zeby przypadkiem droga
dojazdowa nie wypadla obok niego... -niech wiec przebiega przez inne osiedle!
Podobno dogadala sie z osoba odpowiedzialna za plan zagospodarowania
przestrzennego w Urzedzie Gminy w Łącku i w ten sposob zalatwiono sprawe!
Rzecz ma miejsce w Grabinie/Ciechomicach.

Nie wiem czy wystarczajaco oddalem sens, ale jest to sprawa bardzo niejasna i
wymagajaca interwencji. Prosze Gazete o pomoc.

Dzwonnik
Obserwuj wątek
    • dzwonnik Re: Gazeto - proszę o interwencje 04.09.03, 10:53
      DW FR
      Mam obietnice zainteresowania sie ta sprawa!

Dziekuje!!
      • roman_j Re: Gazeto - proszę o interwencje 04.09.03, 13:09
        dzwonnik napisał:

> DW FR
        > Mam obietnice zainteresowania sie ta sprawa!

A można wiedzieć, kto ją złożył? Dobrze jest wiedzieć, jakie osobistości nas
        czytają przy śniadaniu. ;-))
        • dzwonnik Re: Gazeto - proszę o interwencje 04.09.03, 13:23
          Obietnice redaktora z Gazety zajmujacego sie tego typu sprawami rzecz jasna...
          (nie podaje nazwiska bo nie wiem czy by sobie tego zyczyl...)
          • roman_j Re: Gazeto - proszę o interwencje 04.09.03, 13:59
            Napisz tylko czy to Arek, czy może grono naszych czytelników wśród redaktorów
            Gazety poszerzyło się nieco? Jeśli to nie on, to nie pisz, kto to taki. Tyle
            już mi wystarczy. :-))
            • dzwonnik Re: Gazeto - proszę o interwencje 04.09.03, 14:04
              Zadzwonilem do Arka no i oczywiscie skontaktowal mnie z wlasciwym redaktorem.
              • roman_j Re: Gazeto - proszę o interwencje 04.09.03, 14:10
                A już myślałem, że to FR ma takie przebicie... :-(
                • dzwonnik Re: Gazeto - proszę o interwencje 04.09.03, 14:58
                  Oczywiscie ze tez!! Zapewniam Cie, ze Arek sledzi je na biezaco!!
                  :-)
                  • roman_j Re: Gazeto - proszę o interwencje 04.09.03, 16:48
                    To niech się tu wpisze. Ja, tak jak apostoł Tomasz, jak nie zobaczę, to nie
                    uwierzę. Zwłaszcza, że moje maile do niego gdzieś chyba giną po drodze (może na
                    poczcie w Koluszkach...)
                    • dzwonnik Re: Gazeto - proszę o interwencje 08.09.03, 08:53
                      Jesli kogos to interesuje, to przedstawie jeszcze raz fakty dotyczace tej
                      sprawy:
                      1. W Grabinie, na terenie przyleglym z Płockiem-Ciechomicami planowane jest
                      powstanie osiedla domkow jednorodzinnych.
                      2. Zaprojektowano droge wyjazdowa z osiedla.
                      3. Droga wyjazdowa dolaczona jest do wlasciwie zaplanowanej drogi lezacej
                      jeszcze na terenie Grabiny.
                      4. Droga (szeroka) jest przylaczona do drogi gruntowej (nalezacej do miasta)
                      o szerokosci 3 metry! i jest bez przejazdu!
                      5. Komisja Rady Gminy Łąck odrzucila protest mieszkancow.
                      6. Zaprojaktowanie drogi w ten sposob jest niekompetentne, niefachowe,
                      niewlasciwe i kloci sie z przepisami dotyczacymi bezpieczenstwa.
                      7. 10 wrzesnia jest sesja rady gminy, na ktorej plany maja byc zaakceptowane!!
                      8. Komisja badajaca powyzsza sytuacje (ktora nota bene pozniej odrzucila
                      protest mieszkancow) zostala wprowadzona w blad.
                      9. Jeden z wlascicieli terenow dzialkowych zaproponowal wlascicielce terenu, na
                      ktorym planowane jest osiedle, ze odstapi kilka metrow swojej ziemi na rzecz
                      drogi, jesli droga dojazdowa do osiedla zostanie puszczona z innej strony.
                      10. Wlascicielka terenu, na ktorym ma powstac osiedle, nie chce drogi z drugiej
                      strony, gdyz prowadzilaby ona tuz obok jej domu (a obok innych moze...)?!?!?!
                      11. Wspomniana wlascicielka wytoczyla sprawe Bogu ducha winnych ludzi
                      (mieszkancow) aby ich zmusic do sprzedazy ziemi na rzecz drogi dojazdowej do
                      osiedla!!!! Rzecz jasna przegrala!!!!
                      12. Po nieudanej rozprawie przez kilka tygodni nękała owych mieszkancow
                      wizytami prawnika (jej syna) i ponownie nagabywal do sprzedazy ziemi!!!!
                      Straszyl "obejsciem przepisow"!!!!
                      13. U wlotu w owa nieprzejezdna ulice lada chwila bedzie ustawiony znak "slepa
                      ulica".

Urzednik (gmina Łąck) opracowujacy plan zagospodarowania przestrzennego
                      jest "dogadany" z wlascicielka terenu... (sprobuje dowiedziec sie w jaki
                      sposob! Byc moze bez prokuratora sie nie obejdzie!!!). Na pytanie - do jakiej
                      drogi wyjazdowej zaprojektowal wyjazd z osiedla odpowiedzial "ja projektuje
                      tylko dotad [...] a dalej to juz mnie nie interesuje".

Dzis czekam na kontakt i pomoc wlasciwego dziennikarza (jak juz wczesniej
                      wspominalem).
                      Bede Was informowal o dalszych postepach w sprawie...
                      • roman_j Re: Gazeto - proszę o interwencje 08.09.03, 10:38
                        Rozumiem meritum sprawy (Anglicy nazywają to "gist"), ale pogubiłem się w tych
                        drogach i dojazdach. Mógłbyś zrobić jakiś szkic sytuacji? Sprawa mnie bardzo
                        zaciekawiła, ale nadal mam sporo niejasności.
                        • dzwonnik Re: Gazeto - proszę o interwencje 08.09.03, 11:31
                          Wyslalem Ci zarys zrobiony "na kolanie" :-)
                          • roman_j Re: Gazeto - proszę o interwencje 08.09.03, 11:40
                            Zaraz sprawdzę skrzynkę.
                            BTW: Arek się na razie nie wpisał. Jeśli non-stop czyta FR, to chyba ma marny
                            refleks... ;-))
                      • roman_j 2 pytania 08.09.03, 11:53
                        dzwonnik napisał:

> 4. Droga (szeroka) jest przylaczona do drogi gruntowej (nalezacej do miasta)
                        > o szerokosci 3 metry! i jest bez przejazdu!

Z mapki, którą dostałem, wynika, że droga jest nieprzejezdna z jednej strony,
                        ale z drugiej połączona jest z normalną drogą. Czyli właściwie jest przejezdna,
                        czy nie?

> 9. Jeden z wlascicieli terenow dzialkowych zaproponowal wlascicielce terenu,
                        > na ktorym planowane jest osiedle, ze odstapi kilka metrow swojej ziemi na
                        > rzecz drogi, jesli droga dojazdowa do osiedla zostanie puszczona z innej
                        > strony.

Jak przebiegałaby droga dojazdowa, gdyby została zaprojektowana z tej "innej
                        strony"?
                        • dzwonnik Re: 2 pytania 08.09.03, 12:19
                          sprawdz skrzynke
                          • hiubi Re: 2 pytania 08.09.03, 18:11
                            Ja też poproszę tą mapkę
                            • dzwonnik Re: 2 pytania 09.09.03, 08:19
                              Romanie jesli mozesz to przeslij kopie Hiubiemu bo pokasowalem co nieco :-)))
                              • dzwonnik Re: 2 pytania 09.09.03, 08:46
                                Acha... mialem Was poinformowac co dalej :-)
                                Na razie napisalem podanie o ustawienie znaku slepej ulicy. Zebralem podpisy
                                mieszkancow, opinie plockiego radnego mieszkajacego w okolicy i zanioslem do
                                dyrektora MZD. Wczoraj po poludniu pojechalem z nim na omawiane miejsce i
                                dyrektor potwierdzil koniecznosc ustawienia znaku. Zostanie ustawiony do konca
                                tygodnia. Jesli zas chodzi o deklaracje naglosnienia sprawy (choc wspomnienia o
                                problemie) przez Gazete, to niestety na deklaracji sie skonczylo. Szkoda...
                              • roman_j Re: 2 pytania 09.09.03, 11:57
                                dzwonnik napisał:

> Romanie jesli mozesz to przeslij kopie Hiubiemu bo pokasowalem co nieco :-)))

Dobra. Zaraz mu wyślę na konto gazetowe tą poprawioną wersję.
                                • dzwonnik Re: 2 pytania 09.09.03, 12:50
                                  Wyslij mu w tej samej kolejnosci... Celowo wyslalem Ci najpierw pierwsza
                                  (nieuzupelniona) :-))) wiedzialem ze sie dopomnisz o uzupelniona :-))
                                  Tym sposobem latwiej sie zorientowac co jest co...
                                  • roman_j Re: 2 pytania 09.09.03, 13:32
                                    Za późno. Już mu posłałem tą drugą. Jak się nie połapie, to mu doślę pierwszą.
                                    • dzwonnik Re: 2 pytania 10.09.03, 15:11
                                      Dzisiaj byl punkt kulminacyjny tej sprawy, mianowicie sesja Rady Gminy Łąck.
                                      Jednym z punktow porzadku obrad bylo rozpatrzenie protestu mieszkancow
                                      wspomnianej ulicy (nas) w sprawie niewlasciwego zaprojektowania drogi
                                      wyjazdowej z osiedla [...]. W czasie rozmowy z jednym z radnych (Łąckich)
                                      zostalem zapewniony, ze w czasie sesji w drodze wyjatku zostanie udzielony
                                      mieszkancom glos. Zostalem upowazniony przez mieszkancow wspomnianej ulicy do
                                      przedstawienia problemu na sesji Rady Gminy. Dzieki temu projekt uchwaly
                                      zatwierdzajacy wdrozenie planu zagospodarowania przestrzennego zostal
                                      wstrzymany! Za kilka dni ma sie zebrac odpowiednia komisja w tej sprawie i
                                      zbadac ja jeszcze raz od poczatku! O to walczylismy! Tak wiec jak na razie
                                      idziemy do przodu! :-)
                                      To na razie tyle.
                                    • hiubi Re: 2 pytania 17.09.03, 09:51
                                      Dostałem... chmmm zakręcone to troszkę, ale faktycznie kobitka sobie wymyśliła niezły objazd :)
                                      Może w ogóle zamknąc tamtą drogę obok nej i ona też by musiała jeździć naokoło ciekawe co by wtedy powiedziała?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka