Dodaj do ulubionych

ZTM - nowe autobusy

06.03.05, 01:58
Witam!

Ostatnio na stronie samorzadu UKSW (dla niezorientowanych Uniw. Kardynala
Stefana Wyszynskiego, ktory znajduje sie po drugiej stronie Wisly na
Bielanach ) znalazlem info o autobusie linii 132- ktory mialby laczyc oba
brzegi Wisly..
www.samorzad.uksw.edu.pl/iwiecej.html?id=157
Ktos ma moze info o innych autobusach, ktore mialyby startowac gdzies z
okolic Marek i moglyby zapewnic przeprawe na druga strone Wisly (np.Bielany)..
Perspektywa jezdzenia z Marek na pl.Wilsona przez Centrum jest
przerazajaca.. :/

Wiem ,ze watek byl juz kiedys poruszany- ciekaw jestem tylko czy naciski na
radnych "by zrobili cos z ta sprawa":) wywarly jakis skutek..

szacun
Obserwuj wątek
    • flash3 Re: ZTM - nowe autobusy 06.03.05, 11:41
      zloty_chlopak napisał:

> Witam!

> Wiem ,ze watek byl juz kiedys poruszany- ciekaw jestem tylko czy naciski na
      > radnych "by zrobili cos z ta sprawa":) wywarly jakis skutek..

Linia łącząca Marki przez Bródno z pl. Wilsona powstanie, ale ZTM pod koniec
      zeszłego roku postawił dwa proste warunki przed naszym UM. A są to:
      - Linia ta będzie jeździła tylko do pętli Marki FOC, więc ZTM postawił warunek
      że linia 805 musi być przeniesiona na ul. Dużą, gdzie ZTM nakazał wybudowanie
      pętli oraz modernizację ul. Dużej łącznie z jej wjazdem/wyjazdem w al.
      Piłsudskiego, tak aby mogły nią kursować autobusy wielkopojemne.
      - Aby nowa linia na pl. Wilsona mogła jeździć ul. Sosnową, musi być
      przebudowany skręt z al. Piłsudskiego w ul. Sosnową, gdyż obecnie nawet autobus
      testowy MZA miał problem ze skrętem i musiał zahaczać o sąsiedni pas – co jest
      niedopuszczalne.

Na te cele zostały nawet zarezerwowane pieniądze w tegorocznym budżecie, i ZTM
      nie widzi żadnych problemów z uruchomieniem tej linii po spełnieniu przez Marki
      w/w warunków.
      Lecz nasi wspaniałomyślni radni na jednej z komisji (chyba budżetowej)
      przepełnieni troską o mieszkańców uznali że nie ma co za bardzo rozpieszczać i
      przegłosowali opcję, że przeniesienie linii 805 na już wyremontowaną wg.
      wskazówek ZTM ulicę Dużą odbędzie się dopiero na początku lub pod koniec
      września 2005r, a co za tym idzie do czasu aż linia 805 zostanie przeniesiona
      na nową pętle, ZTM nie uruchomi nowej linii na pl. Wilsona.

Z informacji jakie posiadam, to przetarg na przebudowę ul. Dużej i budowę tam
      pętli (mimo zagwarantowanych środków w budżecie) nie jest jeszcze nawet
      przygotowywany, a o przebudowie skrzyżowania al.Piłsudskiego/Sosnowa aby mogły
      tam skręcać autobusy, przez ponad 3 miesiące w naszym UM nawet nikt nie miał
      czasu aby wysłać pismo do GDDKiA aby uzgodnić stosowny termin i załatwić
      formalności.

Tak więc wszyscy już wiedzą skąd wziął się poślizg z uruchomieniem nowej linii
      na pl Wilsona - ZTM jest gotów choćby uruchomić linię w ciągu 3 dni. Cały
      poślizg leży po stronie Marek – i tylko tu można kierować pretensje.

• radna Re: ZTM - nowe autobusy 10.03.05, 09:27
        flash3 napisał:

> Lecz nasi wspaniałomyślni radni na jednej z komisji (chyba budżetowej)
        > przepełnieni troską o mieszkańców uznali że nie ma co za bardzo rozpieszczać
        i
        > przegłosowali opcję, że przeniesienie linii 805 na już wyremontowaną wg.
        > wskazówek ZTM ulicę Dużą odbędzie się dopiero na początku lub pod koniec
        > września 2005r, a co za tym idzie do czasu aż linia 805 zostanie przeniesiona
        > na nową pętle, ZTM nie uruchomi nowej linii na pl. Wilsona.

Uprzejmie informuję, że termin uruchomienia pętli przy Dużej (a co zatem idzie
        przedłużenia linii 805) nie był przedmiotem głosowania na posiedzeniu Komisji
        Budżetowo-Gospodarczej. Ja jedynie zgłosiłam postulat, aby zmiany trasy linii
        805 i dotychczasowej linii 132 (jej numer chyba ulegnie zmianie) nastąpiły w
        tym samym czasie, oczywiście najszybciej, jak to będzie możliwe.
        W chwili uchwalania budżetu ZTM nie miało dla nas jasnej odpowiedzi, kiedy
        dotychczasowy autobus 132 będzie jeździł na Pl. Wilsona - bo tylko wtedy ma
        sens przedłużenie linii do Marek.

Moim zdaniem, jeśli nie uda się tego zrobić do maja, to lepiej, aby zmiany
        nastąpiły dopiero po wakacjach. Ponoszenie dodatkowych kosztów (dopłaty dla ZTM
        w czasie miesięcy wakacyjnych, gdy ociążenie autobusów jest znacznie mniejsze)
        byłoby przejawem niegospodarności. Ale to jest tylko moja opinia. Nie wiem,
        jakie jest zdanie innych radnych na ten temat.

I jeszcze jedno, dopóki nie zaczęłam pracować w radzie miasta, byłam skłonna
        uważać, że władze miasta działają opieszale. Teraz mam już świadomość, że
        ta "opieszałość" jest w znacznym stopniu wymuszona przez przepisy prawa, które
        nakładają rozmaite "kagańce" (procedury postępowania). Praktycznie nie jest
        możliwe zrealizowanie jakiejkolwiek inwestycji w czasie krótszym niż kilka
        miesięcy. Od uchwalenia budżetu nie minęły jeszcze dwa... Proszę więc o
        cierpliwość.

Pozdrawiam, radna Małgorzata Babiuch-Hall

• baja5 Re: ZTM - nowe autobusy 10.03.05, 14:30
          Czy nie lepiej byłoby aby linię tego nowego autobusu /zamiennik 132/ jadącego
          na Pl. Wilsona przedłużyć do nowej pętli na ul. Dużej??? Jako jedyna linia
          bezpośrednio do stacji metra powinna mieć dłuższą trasę dla wygody większej
          ilości mieszkańców. 805 mogłoby jeździć tak jak jeździ.
          W innym wypadku trzeba będzie się przesiadać z 805 do tego nowego autobusu już
          na terenie Marek. Bez sensu.
          • neuron8 Re: ZTM - nowe autobusy 11.03.05, 08:03
            Dokładnie, i tak bedzie petla a to nie duza odleglosc do ulicy Dużej :)- raptem
            kilka przystanków wiecej (3 jaks się nie myle).
            • radna Re: ZTM - nowe autobusy 11.03.05, 11:59
              Przekażę Państwa sugestię na najbliższej sesji w dniu 16 marca. Rozwiązanie
              jest według mnie ciekawe. Proszę o opinie w tej sprawie.
              Pozdrawiam, radna Małgorzata Babiuch-Hall
              • neuron8 Re: ZTM - nowe autobusy 11.03.05, 12:45
                Tak jak pisano wczesniej, takie rozwiazanie zapewni szybszy dostep do Metra
                wiekszej ilości mieszkańców bez konieczności przesiadania się, a prespektwa
                nowej pteli, co jak sie okazuje bedznie niebawem, jest dobrym momentem do
                realizacji Pmysłu. Niestety nie wiemy jakie to moga być koszty, ale chyab nie
                wielkie nie mówimy tu o dodatkowej skomplikowanej trasie tylko o 2-3
                przystankach dalej...
        • flash3 Re: ZTM - nowe autobusy 13.03.05, 20:20
          radna napisała:

> Uprzejmie informuję, że termin uruchomienia pętli przy Dużej (a co zatem
          idzie
          > przedłużenia linii 805) nie był przedmiotem głosowania na posiedzeniu Komisji
          > Budżetowo-Gospodarczej. Ja jedynie zgłosiłam postulat, aby zmiany trasy linii
          > 805 i dotychczasowej linii 132 (jej numer chyba ulegnie zmianie) nastąpiły w
          > tym samym czasie, oczywiście najszybciej, jak to będzie możliwe.
          > W chwili uchwalania budżetu ZTM nie miało dla nas jasnej odpowiedzi, kiedy
          > dotychczasowy autobus 132 będzie jeździł na Pl. Wilsona - bo tylko wtedy ma
          > sens przedłużenie linii do Marek.

Pani Radno... zawsze uważałem Panią za osobę szczerą, ale widzę że tym razem
          coś Pani „kręci”. Gdybym nie znał się na tych sprawach to może bym i Pani
          uwierzył, ale prawda jest niestety inna.
          Kwestia budowy pętli oraz przebudowy ulicy Dużej dopiero jest na etapie
          projektów, a ogłoszony przetarg będzie dopiero na przełomie maja/czerwca. Potem
          jeszcze miesiąc na składanie ofert i następne 3 miesiące na realizację –
          oczywiście zakładam że przegrani w tym przetargu nie zachcą się odwoływać, bo
          wtedy to już termin przesunie się o następne 2 miesiące, bo tyle trwa procedura
          odwoławcza. Tak więc jak Pani widzi, termin realizacji tej inwestycji nie
          będzie szybszy niż przełom października/listopada 2005, a w najgorszym
          przypadku nawet styczeń 2006 – jak Pani widzi podany przez Panią termin maja
          2005 jest wyssany z palca.
          Inną sprawą jest konieczna przebudowa skrzyżowania Sosnowa/al. Piłsudskiego –
          do dnia dzisiejszego (13 marca 2005) NIKT z UM nawet nie skierował tej
          inwestycji do etapu planów, a o ogłoszeniu przetargu nawet jeszcze nikt nie
          myśli. Nikt nawet jeszcze nie próbował uzyskać zgody w GDDKiA na tą inwestycję –
          a jak Pani sama wie aby uzyskać jakąkolwiek zgodę na roboty przy al.
          Piłsudskiego zawsze zajmowało to naszemu UM co najmniej 2-3 miesiące odbitej
          korespondencji z tą instytucją. Do tego dochodzi jeszcze kwestia przetargu, i
          jak by nie liczyć na wykonanie tej inwestycji przed końcem tego roku nawet nie
          ma szans.
          Dlatego jak Pani widzi radni przegapili sprawę – i zamiast rozpocząć
          przygotowania już we październiku zeszłego roku, to dopiero teraz nasz UM
          zaczyna się nieśmiało do nich przymierzać.
          Efekt będzie taki że jak dalej to będzie toczyło się w takim tempie, to jak ta
          linia ruszy w marcu 2006 to będzie sukces... ale pewnie o to radnym i
          burmistrzowi chodzi... bo to przecież rok wyborczy, a zawsze będzie czym
          pochwalić się przed mieszkańcami, jak nie ma się na koncie innych sukcesów...
          • radna Re: ZTM - nowe autobusy 13.03.05, 22:19
            flash3 napisał:

> Pani Radno... zawsze uważałem Panią za osobę szczerą, ale widzę że tym razem
            > coś Pani „kręci”.

Szanowny Panie, nie mam żadnych powodów, żeby "kręcić". Zgodność z prawdą
            zacytowanego przez Pana fragmentu mojej wypowiedzi może Pan sprawdzić w
            nagraniu z posiedzenia Komisji Budżetowej.

> jak Pani widzi podany przez Panią termin maja
            > 2005 jest wyssany z palca.

W dalszej części mojej wypowiedzi nie twierdziłam, że pętla będzie gotowa w
            maju. Stwierdziłam, że gdyby nie była gotowa przed wakacjami, to lepiej
            poczekać z inauguracją nowej trasy do września.

> Dlatego jak Pani widzi radni przegapili sprawę – i zamiast rozpocząć
            > przygotowania już we październiku zeszłego roku, to dopiero teraz nasz UM
            > zaczyna się nieśmiało do nich przymierzać.

Przygotowania koncepcyjne i rozmowy z ZTM rozpoczęły się w pażdzierniku 2004.
            Ich konsekwencją było umieszczenie w projekcie budżetu tej inwestycji (listopad
            2004). Zapewne dobrze Pan wie, że nie można ogłosić przetargu na projekt czy
            realizację czekogokolwiek, co nie jest zapisane w uchwale budżetowej, więc
            przetarg na projekt nie mógł się odbyć w ubiegłym roku.
            Mam nadzieję, że dalsze Pańskie pesymistyczne przewidywania okażą się (dla
            dobra ogółu) nietrafne i że uda się uruchomić nowe trasy we wrześniu.

I jeszcze chcę Panu podziękować za post. Choć Pański opis "drogi przez mękę"
            całego przedsięwzięcia jest (w mojej opinii) trochę przesadzony, to cieszę się,
            że Pan to napisał - wytłumaczył Pan bowiem obrazowo, dlaczego wszystkie
            projekty w mieście wymagają tak długiego czasu realizacji (liczonego od
            powstania pomysłu do jego urzeczywistnienia). Sądząc z tego, co pisze się na
            tym forum o i do radnych, Pańskie wyjaśnienie będzie dla uczestników forum
            bardziej wiarygodne niż moje, bo radni wszak kręcą zamiast mówić prawdę, czyż
            nie?

Pozdrawiam i liczę na Pańskie poparcie w ZTM, gdy już pozostanie tylko
            przeciąć wstęgę na pętli przy Dużej i uruchomić autobusy na nowych trasach.
            Radna Małgorzata Babiuch-Hall

• neuron8 Re: ZTM - nowe autobusy 14.03.05, 07:32
              W związku z planowaną przebudową skrzyżowania przy ul. Dużej mam pytanie do
              Pani Radnej?

Czy projekt tej przebudowy jest już przygotowany?

Jeśli TAK

To czy po przebudowie będzie możliwość skrętu samochodem na ulice Duża w lewo
              jadąc trasą od Białegostoku? Na chwilę obecna żeby to zrobić trzeba jechać nie
              do kolejnych światłe tylko jeszcze do następnych i mówiąc żargonem kierowców –
              wywijać na skrzyżowaniu – co jak każdy kierowca wie nie jest ani wygodne, a
              uwzględniając natężenie ruchu w godzinach popołudniowych, nie jest bezpieczne.

Jeśli NIE

To czy wspomniana wyżej możliwość będzie uwzględniona?

Pytam jako przyszły właściciel jednego mieszkań na osiedlu Horowa Góra, na
              końcu ul. Dużej.
              • radna Re: ZTM - nowe autobusy 14.03.05, 13:00
                neuron8 napisał:
                > W związku z planowaną przebudową skrzyżowania przy ul. Dużej mam pytanie do
                > Pani Radnej?
                >
                > Czy projekt tej przebudowy jest już przygotowany?
                >
                > Jeśli TAK
                >
                > To czy po przebudowie będzie możliwość skrętu samochodem na ulice Duża w lewo
                > jadąc trasą od Białegostoku?

Z informacji przekazanej dziś na posiedzeniu KR przez wiceburmistrza pana Wnuka
                wynika, że opracowane zostały dwa projekty pętli przy Dużej (przewidujące
                postój jdengo bądź dwóch wozów) i przesłane do ZTM w celu uzgodnienia.

Nie widziałam tych projektów, lecz przypuszczam na podstawie wielkości środków
                zagwarantowanych na ten cel w budżecie, że nie przeiwdują one przebudowy całego
                skrzyżowania
                (gdyby tak było, koszt sięgnąłby kilkustet tysięcy a czas realizacji
                przedsięwzięcia ze dwa, trzy lata; to ostatnie przewidywanie opieram na
                doświadczeniu z budową świateł przy Lipowej - po dwóch latach od złożeniu
                wniosku w tej sprawie, Generalna Dyrekcja Dróg i Autostrad dała obiecała nam w
                ciągu kolejnego roku wybudowanie tej sygnalziacji).

Obawiam się, że nawet gdybyśmy o to bardzo zabiegali, zgody od zarządcy drogi
                krajowej raczej nie uzyskamy, bo jest tam chyba za mało miejsca (niestety Marki
                mają bardzo trudny układ urbanistyczny). Być może się mylę. Większą wiedzę na
                ten temat mają z pewnością pracownicy Referatu Zarządu Dróg Urzędu Miasta.

Pozdrawiam, Małgorzata Babiuch-Hall, radna

• flash3 Re: ZTM - nowe autobusy 24.04.05, 12:28
              Widzi Pani... i potwierdziło się to co mówiłem. Sam burmistrz w oświadczeniu
              zamieszczonym niedawno na stronach internetowych UM przyznał, że ta nowa linia
              ma szansę powstać dopiero w przyszłym roku... Oczywiście nie przypadkowo jest
              to rok wyborczy...
      • msp1 Re: ZTM - nowe autobusy 11.03.05, 11:19
        Wartoby zbadać ilu mieszkańców Marek jest zainteresowanych powstaniem takiej
        linii autobusowej i dopiero, mając takie dane,zdecydować czy wypada przeznaczać
        pieniądze publiczne na realizację tego celu. Pozdrawiam.
        • grejs2 Re: ZTM - nowe autobusy 11.03.05, 13:08
          A może 805 przesuniemy do Strugi :)) a nowy autobus na pętle FSO?? Niech coś w
          końcu jeździ do Strugi!!!!
          • zloty_chlopak Re: ZTM - nowe autobusy 12.03.05, 03:09
            Witam!

Nie bede ukrywal, ze bardzo zalezy mi na tym by w Markach istniala choc jedna
            linia, dzieki ktorej mozna by przeprawic sie przez Wisle inna trasa niz via
            Dworzec Wilenski..

Ale zupelnie inna kwestia - mysle ze zdecydowanie wazniejsza niz przeprawa
            przez Wisle trasa torunska - to proste i szybkie polaczenie z warszawska siecia
            metra.

Zdaje mi sie, ze w Polsce tylko Warszawa posiada linie metra.
            Korzystajmy z tego! Korzystajmy z bliskosci Warszawy- ktorej tak wielu z Nas
            chcialoby byc czescia! Musza istniec szybkie polaczenia z ta aglomeracja
            miejska, ktora daje prace- mysle, ze - wiekszosci mieszkancom Marek.

Udostepnienie prostego polaczenia na linii Metro-Marki, moim zdaniem,
            zdecydowanie podniesie prestiz miasta, i wydatnie zwiekszy jego atrakcyjnosc
            czy dla inwestorow czy dla potencjalnych,nowych mieszkancow Marek.

Mysle, ze rzecza bardzo pozadana- przez ogol niezmotoryzowanych mieszkancow
            Marek - byloby nie przekladanie "zalatwienia sprawy petli" na wrzesien, tylko
            dolozenie wszelkich staran, by jak najszybciej, jakkolwiek, trasa Metro-Marki
            zostala uruchomiona- jesli ZTM wyraza dobra wole i chec uruchomienia jej "od
            zaraz"..

szacun

zloty_chlopak
            • ktosiuf Re: ZTM - nowe autobusy 12.03.05, 21:07
              Poprawka: Warszawa sama w sobie nie jest AGLOMERACJĄ!!!AGLOMERACJA to zespół
              miast, i taką aglomerację(monocentryczną) tworzy wraz z Markami, Pruszkowem
              Wołominem itp
              • zloty_chlopak Re: ZTM - nowe autobusy 13.03.05, 14:21
                Witam!

jak najbardziej sie zgadza!
                moje przejezyczenie. Chodzilo mi o usprawnienie polaczen WEWNATRZ aglomeracji
                warszawskiej ..
                Moim zdaniem w wiekszych miastach metro lub podmiejskie koleje (w wawie tez to
                juz powoli dziala- swojego czasu mozna bylo jezdzic przeciez na miejskich
                biletach jakies odcinki pociagiem) sa filarami komunikacji miedzy poszczegolnym
                jednostkami wewnatrz aglomeracji.
                Dlatego mam nadzieje, ze linia Metro-Marki ruszy jak najszybciej

szacun

zloty_chlopak
                • baja5 Re: ZTM - nowe autobusy 13.03.05, 15:08
                  Wszyscy mamy nadzieję, że ta linia ruszy jak najszybciej. To będzie fajna
                  sprawa jak wreszcie pojawi się autobus, któyr bez przesiadek przeprawi nas na
                  drugą stronę Wisły. Z drugiej strony oby nie miał na tej trasie 100
                  przystanków, bo jeśli ta trasa zajmie np.dużo ponad godzinę to też do kitu.
                  Moim skromnym zdaniem najlepiej byłoby, gdyby na terenie Warszawy ograniczyć
                  już liczbę przystanków, aby ta trasa stała się naprawdę wartościowa /np. tak
                  jak mają autobusy E/. Pozdrawiam
            • vim_vi_repelle_licet Re: ZTM - nowe autobusy 14.03.05, 07:39
              To będzie do póki nie będziecie musieli wysiąść na przystnku na którym on się
              akurat nie zatrzymuje :-)
              Poza tym pamiętajmy o projekcie jaki ZTM ma w stosunku do Marek (ale nie
              wiadomo czy wypali) tzn puszczenie z pętli 805 (albo z 718) nowego autobusu
              (oczywiscie również zaczynającego się na 7xx) który miał prowadzić do placu
              Wilsona. Trasa przez grodzisk, czyli kawałkiem trasy 132.
              Miło by było :-)
              • sloggi Re: ZTM - nowe autobusy 17.03.05, 12:15
                Jako ciekawostkę podam, że Dom Development budujący os. Derby złożył protest
                przeciwko likwidacji linii 132 i przekształceniu jej w linię 7xx jadącą do Marek.
                Argumentem jest fakt, że linia ta jadąc z Marek dotrze do przystanku Grodzisk w
                pełni zapełniona. Linia 7xx (roboczy numer 729) ma być obsługiwana przez ITS
                Michalczewski, czyli krótkie wozy MAN. Petycję poparła dzielnica Warszawa-Białołęka.
                • flash3 Re: ZTM - nowe autobusy 17.03.05, 21:33
                  sloggi napisał:

> Jako ciekawostkę podam, że Dom Development budujący os. Derby złożył protest
                  > przeciwko likwidacji linii 132 i przekształceniu jej w linię 7xx jadącą do
                  Mare
                  > k.
                  > Argumentem jest fakt, że linia ta jadąc z Marek dotrze do przystanku Grodzisk
                  w
                  > pełni zapełniona. Linia 7xx (roboczy numer 729) ma być obsługiwana przez ITS
                  > Michalczewski, czyli krótkie wozy MAN. Petycję poparła dzielnica Warszawa-
                  Biało
                  > łęka.

W ilu miejscach to jeszcze napiszesz? Rozumiem że zazdrościsz że do Ząbek
                  kiedyś miało jeździć 170, ale dzięki działaniom waszych radnych nic z tego nie
                  wyszło, ale to nie oznacza, że musisz rozsiewać takie ploty po wszystkich
                  forach.
                  Z tego co mi wiadomo na tej linii będzie jeździła R-13 a spółkę z R-6 wozami
                  wielkopojemnymi, a obecny rozkład 132 czeka poważne wzmocnienie – nawet w
                  szczycie po 2 kursy na godzinę więcej.

Natomiast co do Dom Development – z tego co mi wiadomo to jest firma na skraju
                  bankructwa. Ma szereg rozpoczętych inwestycji, a już do ich kont dobiera się
                  komornik.
                  Obecnie w Markach przy ul. 11 Listopada budują firmy developerskie duże
                  osiedla, i to właśnie w ich interesie jest powstanie tej linii – Co znaczy
                  jakiś tam protest bankrutującej firmy poparty przez dzielnicę która
                  oprotestowuje wszystko co się da ? – NIC.
                  ZTM już dawno oddalił ten protest i odpisał właśnie takie argumenty jakie
                  wymieniłem na początku tego postu.

• vim_vi_repelle_licet Re: ZTM - nowe autobusy 17.03.05, 19:20
                Osiedle Derby ma troche racji :) ale zastanawia mnie czemu nie zrobią im bliżej
                przystaku? Tyle ludzi codziennie biegnie i nie dobiega na czas do autobusu :)

Mareckimi autobusami jezdzi się okropnie... tłum ludzi i nasz cudowana marecka
                młodzież "dresiarze" i złodzieje...
                dobrze ze 132 zostanie bo tam przynajmniej nie kradną, autobusy nie są
                zniszczone a drzwi nie zgniatają kogoś kto chce sie jeszcze zmieść a nie może
                przez jakąs matrone która nie może przejsc bardziej w srodek autobusu (mimo ze
                jest pusty) :)
                • baja5 Re: ZTM - nowe autobusy 17.03.05, 19:53
                  W każdym przepełnionym autobusie jedzie się żle, a "cudowna
                  młodzież",dresiarze,złodzieje i wandale jeżdżą nie tylko na liniach mareckich.
                  Powiem więcej na warszawskich jeździ ich więcej i zawsze trzeba uważać.
                • flash3 Re: ZTM - nowe autobusy 17.03.05, 21:23
                  vim_vi_repelle_licet napisała:

> Mareckimi autobusami jezdzi się okropnie... tłum ludzi i nasz cudowana
                  marecka
                  > młodzież "dresiarze" i złodzieje...
                  > dobrze ze 132 zostanie bo tam przynajmniej nie kradną, autobusy nie są
                  > zniszczone a drzwi nie zgniatają kogoś kto chce sie jeszcze zmieść a nie może
                  > przez jakąs matrone która nie może przejsc bardziej w srodek autobusu (mimo
                  ze
                  > jest pusty) :)

W tym momencie muszę stanowczo wkroczyć, bo takich bredni czytań nie mogę...
                  linie 718 i 805 są obecnie w czołówce najbezpieczniejszych linii ZTM i są wyżej
                  w statystykach niż nawet niektóre linie kursujące po centrum Warszawy –
                  mieszkańcy Marek nie wiedzą co to znaczy niebezpieczna linia, i stąd biorą się
                  takie komentarze.
                  Choćby przypadek z początku marca... Dwóch mężczyzn pod wpływem alkoholu w
                  biały dzień weszło do autobusu linii 710 i sterroryzowało cały autobus (łącznie
                  z kierowcą) przystawiając broń palną bezpośrednio pasażerom do głowy – okradli
                  pół autobusu, a kierowcy kazali jechać bez zatrzymywania się na przystankach –
                  obecnie szuka ich policja.

A to jest tylko taki mało drastyczny przykład, bo to co dzieje się na wielu
                  liniach miejskich a także nocnych przekracza wszelkie granice... ale nie będę
                  już tego opisywał bo nie chcę nikogo odstraszać od komunikacji publicznej.

Nasze 718 i 805 są obecnie wręcz podręcznikowym przykładem bezpieczeństwa, a to
                  dzięki działaniom naszej policji. Codziennie na 718 są patrole po cywilnemu i
                  umundurowane i to przynosi efekty...

• bas56 Re: ZTM - nowe autobusy 20.08.05, 15:45
                    CZy już może coś wiadomo o nowych liniach atuobusowych ?????
                    Póki co na ul. Dużej nie widać nawet śladów rozpoczęcia budowy nowej pętli
                    autobusowej, a przecież nowa linia /lub 805/z tej pętli miała ruzszyć we
                    wrześniu????
                    Ktoś coś wie????
                    • diodone Re: ZTM - nowe autobusy 20.08.05, 18:41
                      Sto lat a może mniej...
                      • bas56 Re: ZTM - nowe autobusy 22.08.05, 13:52
                        cisza......... a może jednak są jakieś "przecieki" na ww temat????
                        Pozdrawiam
                        • red122 ZTM - nowe linie autobusowe 22.08.05, 16:49
                          Pytajcie w Dziale Planowania Przewozów : nr tel.: 6-363-680
                          wewnętrzny 119; Z T M

PKS OSTROŁĘKA
                        • flash3 Re: ZTM - nowe autobusy 22.08.05, 18:38
                          bas56 napisała:

> cisza......... a może jednak są jakieś "przecieki" na ww temat????
                          > Pozdrawiam

Chcesz widzieć? Zapraszam tu: webplus.d8b.pl/comp/forum/index.php?
                          idm=6248
                          Zarejestruj się, załóż stosowny wątek na odpowiem Ci na wszelkie pytania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka