Dodaj do ulubionych

PYTANIE O OS. KOSYNIERÓW

21.04.05, 12:11
Koleżanki i koledzy, napiszcie co wiecie o stanie osiedla na ul.Kosynierów?
Myślę o zakupie mieszkania na tym osiedlu i tak się zastanawiam, czy to dobry
pomysł, bo sporo ogłoszeń sprzedaży znalazłam w necie. Dajcie znać jak coś o
tym wiecie.
Obserwuj wątek
    • korolczuk25 Re: PYTANIE O OS. KOSYNIERÓW 24.04.05, 21:49
      Mieszkam na tym osiedlu od dwoch lat i uważam że jest w porządku. Jest ciche i spokojne. Duża rotacja mieszkańców związana jest z faktem że, większość lokali jest o niedużym metrażu i wraz z powiększaniem się rodzin poszukują większych. Największym mankamentem jest chyba problem z parkowaniem aut. Pozdrawiam.
      • danon78 Re: PYTANIE O OS. KOSYNIERÓW 28.04.05, 12:24
        Witam,
        Miesiąc temu wprowadziłam się na to osiedle. Uważam że jest ok. Po zimie trochę
        zaniedbany plac zabaw dla dzieci ( ale pewnie niebawem go odświezą), lekko
        zaśmiecony początek osiedla - gdzie jest placyk porośnięty trawą-to też pewnie
        pozostałość po zimnie. Jedyny problem z parkowaniem samochodów- administrator
        powinien zastanowić się nad rozwiązaniem tego. Samo osiedle ciche, spokojne,
        sklepik na osiedlu zaopatrzony pozytywnie. Dobry dojazd z Wawy. Mniejszy lokal
        dla rodziny z dzieckiem w sam raz.
      • 16111976q Re: PYTANIE O OS. KOSYNIERÓW 23.05.05, 10:34
        ha, już wiem czemu mieszkania na tym osiedlu się wyprzedają! Podobno mają
        przedłużyć Toruńską i będzie pod oknami obwodnica! Już jest projekt
        przygotowany. Przykra sprawa.
        • pwsrd Re: pytanie kosynierów 22.02.06, 15:24
          zapoznaj sie z planami potem współczuj s-17 jak powstanie to dopiero za kilka
          lat (ja obstawiam kilkanście bo nic nie powstanie dopóki nie zrobia estakad na
          Totuńskiej które się walą a jest to priorytet) a po drugie to muszą być
          zastosowane rozwiązania chroniące przed uciązliwościami zwiazanymi z hałasem
          wykop chyba nie wchodzi w grę ale zapweniam cię że dobre i dobrze postawione
          bariery gwarantują ciszę po drugiejs stronie dobrym przykładem jest Wał
          Miedzeszyński na Gocławiu
    • viosenna Re: PYTANIE O OS. KOSYNIERÓW 05.05.05, 19:55
      mieszkam na osiedlu kosynierow prawie 2 lata. co mi sie po tym czasie nasuwa:
      - osiedle jest spokojne, duzo zieleni wokol, sklepy, szybki dojazd do wawy.
      - w miesiaach letnich jest bardzo glosno, kiedy tabun dzieciakow wychodzi na
      podworko,
      - samochod mozna zawsze zaparkowac na terenie osiedla, ale czasem w sporej
      odleglosci od klatki,brak tez wolnych garazy
      - istnieje powazna wada konstrukcyjna budynkow, ktora bedzie rozwiazywana
      poprzez ustawienie filarów wzmacniajacych - nie wystawia to pochlebnej recenzji
      jw construction
      - poza tym sprawnie funkcjonuje administracja,
      - problemem jest kablowka (tylko awaryjny upc oraz internet - tylko neostrada)
      • slaw Re: PYTANIE O OS. KOSYNIERÓW 05.05.05, 21:56
        > - istnieje powazna wada konstrukcyjna budynkow,

Pamiętam, że były robione jakieś ekpertyzy stanu technicznego budynków i
        wypadały całkiem nieźle. Oglądałem jedną z tych ekspertyz i dużych zastrzeżeń
        nie było. Połowa budynków ma garaże indywidualne z wjazdami z zewn. i te
        budynki mają dwie dodatkowe ściany na środku wzdłuż całego budynku podpierające
        strop pod parterem co usztywnia budynek. Druga połowa budynków ma jeden wspólny
        wjazd do garażu pod budynkiem i tam nie ma tych dwóch ścian podpierających
        strop. "Wzmocnienie" ma zmniejszyć skłonność budynku do poruszania się, które
        powoduje brzydkie rysy na ścianach.

A internet jest - sieć osiedlowa z łączem 8Mbit/s za 50zł miesięcznie.
        • viosenna Re: PYTANIE O OS. KOSYNIERÓW 08.05.05, 21:10
          "...A internet jest - sieć osiedlowa z łączem 8Mbit/s za 50zł miesięcznie." -
          Te 8 Mbit to sa dane na cale osiedle, rzeczywista predkosc lacza zalezy od tego
          ile osob na raz zaloguje sie do interentu (moze byc kilkadziesiat razy
          wolnejsza). Aby dowiedziec sie jaka jest rzeczywista srednia predkosc
          skontaktowalismy sie z administratorem sieci, w odpowiedzi uslyszelismy,
          ze "predkosc jest wystarczajaca", a na pytanie o szczegoly, konkretne liczby,
          ze "odpowiednia dla zwyklego uzytkownika". Niestety administrator traktuje
          swoja prace jako zlo konieczne, brak jest elementarnej komunikacji w tym
          wzgledzie. Warto dodac, ze koszt interentu to nie tylko 50zl/mies. ale rowniez
          350 zl wpisowego, ok. 50 zl karta sieciowa i kolejne 50 zl koszt instalacji.
          Poza tym internet jest na zasadzie stowarzyszenia - tzn. nie otrzymuje sie
          faktur, nie mozna odpisac oplat od podatku, a administrator nie podlega
          jakiejkolwiej odpowiedzialnosci gwarancyjnej.
          pozdrawiam.
          • slaw Re: PYTANIE O OS. KOSYNIERÓW 09.05.05, 21:23
            > Te 8 Mbit to sa dane na cale osiedle, rzeczywista predkosc lacza zalezy
            > od tego ile osob na raz zaloguje sie do interentu

To prawda. Użytkowników sieci jest ponad 100.

"Rzeczywista srednia predkosc" - to zależy od metody pomiaru. Jeżeli masz swoją
            ulubioną metodę pomiaru to mogę go wykonać i podać wynik. Dla przykładu pomiar
            metodą MaxSpeed ze strony www.numion.com pokazuje 1,95Mbit download i 1,4Mbit
            upload, ale dałoby się wycisnąć wiecej z łącza. Ustawiony jest jednak limit na
            2Mbit dla takich transferów, żeby nie przeszkadzały innym użytkownikom w
            korzystaniu z internetu. Metoda YourSpeed ze strony www.numion.com pokazuje
            zwykle 250-450Kbit download - mniejszy transfer wynika tutaj z dużego wpływu
            jakichkolwiek opóźnień w transmisji pakietów, jednak w tej metodzie znacznie
            mniejszy wpływ ma liczba jednocześnie pracujących użytkowników - kilka osób może
            robić ten test jednocześnie i wyniki nadal będą podobne.

> administrator traktuje swoja prace jako zlo konieczne

Trudno to nazwać pracą. Sieć jest składkowa, niedochodowa i wg. statutu
            stowarzyszenia żaden z członków nie może czerpać korzyści ze stowarzyszenia.
            Większość użytkowników nie rozumie, że nie jest to firma do kórej można
            podchodzić "płacę to wymagam". W stowarzyszeniu każdy członek ma równe prawa i
            obowiązki - zatem oprócz wnoszenia składek powinien brać udział w pracach
            fizycznych. Jest paru zapaleńców, którzy robią to w ramach swojego wolnego
            czasu, ale to co robią trudno nazwać pracą.

Dla pocieszenia powiem, że ASK na próbę wynajęło firmę, która ma dyżurować
            24h/7dni w tygodniu i szybko reagować na zgłoszenia awarii. Wszystko wskazuje na
            to, że wkrótce będzie można się podłączyć do sieci za pośrednictwem tej firmy -
            ona wystawi fakturę za podłączenie i comiesięczne faktury za internet. To ukłon
            w stronę osób z podejściem "płacę i wymagam".
            • internetitelefon Re: PYTANIE O OS. KOSYNIERÓW 22.03.06, 00:40
              W sprawie poruszanego watku internetowego ... proponuje zainteresowac sie oferta
              NSTI (www.nsti.pl) Pracuje tam i wiem, ze sporo osob sie decyduje z Marek,
              Pustelnika i wogole z okolic a to jest najlepsza reklama.Firma ma doswiadczenie
              i Atuty: niskie ceny, brak limitow oraz koniecznosci dokupowania czesto
              niepotrzebnych uslug w pakiecie....
      • internetitelefon Re: PYTANIE O OS. KOSYNIERÓW 22.03.06, 00:39
        W sprawie poruszanego watku internetowego ... proponuje zainteresowac sie oferta
        NSTI (www.nsti.pl) Pracuje tam i wiem, ze sporo osob sie decyduje z Marek,
        Pustelnika i wogole z okolic a to jest najlepsza reklama.Firma ma doswiadczenie
        i Atuty: niskie ceny, brak limitow oraz koniecznosci dokupowania czesto
        niepotrzebnych uslug w pakiecie....
    • sarahh Re: PYTANIE O OS. KOSYNIERÓW 19.02.06, 17:52
      a ja mam pytanie o lazienki? czy sa lub byly w tym budynku tak zwane kompaktowe
      lazienki (wstawiane przez JW gotowe elementy), jak one sie sprawuja lub co
      ewentualnie mozna z tym zrobic?
      • pwsrd Re: ptanie łazienka 22.02.06, 15:27
        sarahh napisała:

> a ja mam pytanie o lazienki? czy sa lub byly w tym budynku tak zwane kompaktowe
        >
        > lazienki (wstawiane przez JW gotowe elementy), jak one sie sprawuja lub co
        > ewentualnie mozna z tym zrobic?

chyba mam taką łazienkę kupiłem niedawno mieszkanie i na razie wystarczy jak
        masz pieniadze zrobić można wszystko bo łazienka na w mieszkaniach 40m2 jest
        bardzo przestronna
      • slaw Łazienki kompaktowe 23.02.06, 19:08
        > a ja mam pytanie o lazienki? czy sa lub byly w tym budynku tak zwane
        > kompaktowe lazienki (wstawiane przez JW gotowe elementy

O ile wiem to nie ma ich w żadnym bloku. Na pewno nie ma ich w blokach 10 i 12.

Projekt bloków przewidywał wstawienie prefabrykowanych łazienek, ale
        poddostawca nie przygotował ich na czas - więc nie wstrzymano budowy tylko
        wykańczano łazienki tradycyjnie. Efekt uboczny to nieco większe łazienki :)

Natomiast standardowo ceramika w łazienkach jest produkcji JWC - czyli np.
        deska sedesowa jest z betonu. Kto się nie zorientował na czas, żeby z tego
        zrezygnować to tak ma...
        • pwsrd Re: Łazienki kompaktowe 24.02.06, 09:16
          więc źle zrozumiałem kompaktowe myślałem że chodzi o wykończenie czyli płytki
          wanna i inne fajanse bo poprostu widziałem to na kilku fotkach i zuwazyłem i ż
          jest to identyczne w różnych mieszkaniach

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka