Dodaj do ulubionych

radiowka w Markach

26.06.05, 21:23
Witam,

Mam pytanie czy jest może tutaj u nas w okolicy jakiś dostawca internetu
radiowego z prawdziwego zdarzenia. tzn. obejmuje co najmniej jakieś 30 km
kwadratowych swoim dostępem ?? i nie chodzi mi o jakies usługi typu blue
connect , mega plus czy idea gprs.
Obserwuj wątek
    • admaster Re: radiowka w Markach 28.06.05, 09:55
      Witam,
      Moze napisz o ktory rejon Marek ci chodzi? Trudno bedzie znalezc lokalnego
      operatora z takim zasiegiem.
      Jest nowa siec, posiadajaca zasieg w promieniu ok. 2km w okolicach ulic
      Kosciuszki,Mickiewicza, Wolodyjowskiego, Lewandow. Na dalsze odleglosci sa tez
      w stanie zestawic "link" ale musi byc kilku chetnych. Znajomi z niej korzystaja
      i sa zadowoleni. Strona firmy : www.asnetix.pl
      • kalidor Re: radiowka w Markach 30.06.05, 15:43
        To ja tez cos polece: www.ramnet.pl
        • magdalenka2111 Re: radiowka w Markach 30.06.05, 15:48
          Gorąco polecam usługi firmy RAMNET sama z nich korzystam i jestem bardzo
          zadowolona www.ramnet.pl
          • admaster Re: radiowka w Markach 01.07.05, 17:01
            Z tego co się orientowałem wśród znajomych to wybierają tą sieć www.asnetix.pl
            Fakt nie mają jeszcze dużego zasięgu ale moi znajomi informatycy mówią, że
            zawsze lepiej podłączyć się do nowej sieci która ma mniej użytkowników niż do
            tej co jest ich więcej. W końcu wtedy łącze jest bardziej wydajne i mniej
            obciążone mimo i tak zagwarantowanego pasma.
            P.S. A tak poza tym to dobrze, że jest internet w Markach.
            Pozdrawiam
            admaster'ka
    • e-legionowo Re: radiowka w Markach 05.07.05, 00:58
      damian_draco napisał:

> Witam,
      >
      > Mam pytanie czy jest może tutaj u nas w okolicy jakiś dostawca internetu
      > radiowego z prawdziwego zdarzenia. tzn. obejmuje co najmniej jakieś 30 km
      > kwadratowych swoim dostępem ?? i nie chodzi mi o jakies usługi typu blue
      > connect , mega plus czy idea gprs.

30km kwadratowych? ... nie przesadzasz?
      • w.karpinski Re: radiowka w Markach 05.07.05, 07:07
        e-legionowo napisał:
        > 30km kwadratowych? ... nie przesadzasz?

Czy mogę grzecznie zapytać?
        Gdzie tu jest przesada?
        Dla dostawcy internetu radiowego z prawdziwego zdarzenia?
        Przecież techniczne można pokryć sygnałem całe Marki, cały powiat, itd.

W.Karpiński
        • e-legionowo Re: radiowka w Markach 05.07.05, 11:58
          w.karpinski napisał:

> e-legionowo napisał:
          > > 30km kwadratowych? ... nie przesadzasz?
          >
          > Czy mogę grzecznie zapytać?
          > Gdzie tu jest przesada?
          > Dla dostawcy internetu radiowego z prawdziwego zdarzenia?
          > Przecież techniczne można pokryć sygnałem całe Marki, cały powiat, itd.

jakiego operatora nazywasz dostawca z prawdziwego zdarzenia?
          takiego ktory ma mase kasy? to zapewniam ze bedzie omijal z daleka pasmo 2,4GHz
          i 5Ghz.
          Maksymalne moce 100mW w 2,4GHz, 1W w 5GHz, bardzo duza pochłanialność przez
          budynki, wszystkie krzaki, drzewa zwlaszcza lisciaste magazynujace wode. W
          realiach antena kliencka musi widziec antene bazowa z zachowaniem strefy
          fresnela, ktos kto zestawia linki po odbitej od budynkow nie jest
          profesjonalista. W przypadku wykorzystania tanich urzadzen dostepowych
          maksymalnie do 15 AKTYWNYCH uzytkownikow, przy wiekszej ilosci dzieja
          sie "cuda", przy sprzecie wyzszej klasy do 30 aktywnych userow na interfejs
          radiowy.
          Do tego pasmo 2,4GHz z powodu swojej popularnosci oraz tylko 14 kanalom jest
          juz maksymanie zasmiecone przez amatorow radiowek uzywajacych niedozwolonych
          mocy, kamery z monitoringu, mikrofalowki, dzieki temu wszystkiemu pasmo 2,4GHz
          przestalo byc w miastach stabilnym rozwiazaniem dla rozwiazan komerycjnych
          nawet dla prywatnych uzytkownikow, w Legionowie jest problem zeby zestawic
          polaczenie na 1,5km przy idealnej widocznosci i strefie fresnela.

brak reacji URTiPu na zgloszenia o nielegalnie dzialajacych nadajnikach, a jak
          sie pojawia to przetrzepia najpierw zglaszajacego a potem z laski pojada do
          rzeczywistego winowajcy

jakies jeszcze konkrety?

pozdrawiam
          • w.karpinski Re: radiowka w Markach 05.07.05, 13:36
            e-legionowo napisał:

> jakies jeszcze konkrety?

... Urząd Gminy Zielonka zakupił w Urzędzie Regulacji Telekomunikacji i Poczty
            wycinek pasma radiowego o szerokości 16 MHz w paśmie 5,8-5,9 GHz. "Każdy
            megaherc to, w zależności od innych parametrów, 2-3 Mb/s przepływności. Sieć w
            Zielonce została zaprojektowana tak, aby w każdym miejscu na terenie gminy
            dostępna była założona przepływność 512 Kb/s" - wyjaśnia Zbigniew Szyszniewski.
            Najbardziej oddalony budynek gminy leży w odległości ok. 12 km od nadajnika i
            tam również warunki te są spełnione. Nie jest to jednak szczyt możliwości
            technologii WiMAX. Testy prowadzone za granicą pokazywały, że efektywny zasięg
            łączności tego typu może wynosić ok. 20 km. "Zielonka jest położona blisko
            Warszawy, w której panuje tłok w eterze. Aby więc nie naruszać warunków koncesji
            i nie zakłócać łączności w gminach ościennych, musieliśmy odpowiednio nachylić
            anteny. W gminach o mniejszym natężeniu łączności radiowej zasięg mógłby być
            większy" - potwierdza Zbigniew Szyszniewski....

www.computerworld.pl/artykuly/48440.html

Pozdrawiam
            W.Karpiński
            • e-legionowo Re: radiowka w Markach 05.07.05, 14:51
              w.karpinski napisał:

> e-legionowo napisał:
              >
              > > jakies jeszcze konkrety?
              >
              > ... Urząd Gminy Zielonka zakupił w Urzędzie Regulacji Telekomunikacji i Poczty
              > wycinek pasma radiowego o szerokości 16 MHz w paśmie 5,8-5,9 GHz. "Każdy
              > megaherc to, w zależności od innych parametrów, 2-3 Mb/s przepływności. Sieć w
              > Zielonce została zaprojektowana tak, aby w każdym miejscu na terenie gminy
              > dostępna była założona przepływność 512 Kb/s" - wyjaśnia Zbigniew
              Szyszniewski.
              > Najbardziej oddalony budynek gminy leży w odległości ok. 12 km od nadajnika i
              > tam również warunki te są spełnione. Nie jest to jednak szczyt możliwości
              > technologii WiMAX. Testy prowadzone za granicą pokazywały, że efektywny zasięg
              > łączności tego typu może wynosić ok. 20 km. "Zielonka jest położona blisko
              > Warszawy, w której panuje tłok w eterze. Aby więc nie naruszać warunków
              koncesj
              > i
              > i nie zakłócać łączności w gminach ościennych, musieliśmy odpowiednio nachylić
              > anteny. W gminach o mniejszym natężeniu łączności radiowej zasięg mógłby być
              > większy" - potwierdza Zbigniew Szyszniewski....
              >
              > www.computerworld.pl/artykuly/48440.html
              >
              > Pozdrawiam
              > W.Karpiński

no tak, ja pisalem o pasmach uwolnionych od licencji, wymagane zgloszenie do
              URTiPu oraz technologii WiFi 802.11a/b/g, a Ty piszesz o pasmach
              licencjonowanych, to teraz proponuje sie zapoznac ile kosztuje licencja, oraz
              jakie sa roznice w cenach sprzetu zarowno dla stacji nadawczych jak i sprzetu
              dla uzytkownika koncowego w technologii WiMax 802.16. Jak mozna przeczytac w
              cytowanym tekscie, jest to komunikacja na potrzeby sieci urzedu.
              sprzet.pclab.pl/news15533.html Crowley oferuje WiMAX

koszt sprzetu jest w tys dolarow a jak juz chcesz rozwiac jakiekolwiek
              watpliwosci ze nie jest to sprzet do zastosowan radiowych dla klienta
              indywidualnego polecam www.biznespolska.pl/gazeta/article.php?
              cityID=warszawa&contentID=111218

.... Przewagą WiMAX-u nad WiFi jest także zasięg, który w wypadku WiFi ma
              kilkaset metrów, a w wypadku WiMAX-u aż od 8 do 20 kilometrów, w zależności od
              terenu...

kilkaset metrow? 8-20 km? .... w ktore dane wierzyc?
              bo ja znam polaczenia w wifi legalne na odleglosc 3-5km a nielegalne na 110km
              zrodlo www.interline.pl/portal/modules/articles/article.php?id=10

pozdrawiam
              • w.karpinski Re: radiowka w Markach 05.07.05, 15:30
                e-legionowo napisał:

> bo ja znam polaczenia w wifi legalne na odleglosc 3-5km a nielegalne na 110km
                > zrodlo <a
                href="www.interline.pl/portal/modules/articles/article.php?id=10"
                target="_blank">www.interline.pl/portal/modules/articles/article.php?id=10</a>

Dziękuję za ten link.
                Poczytałem sobie z dużym zainteresowaniem.
                W.Karpiński
                • e-legionowo Re: radiowka w Markach 05.07.05, 15:37
                  w.karpinski napisał:

> e-legionowo napisał:
                  >
                  > > bo ja znam polaczenia w wifi legalne na odleglosc 3-5km a nielegalne na 1
                  > 10km
                  > > zrodlo <a
                  > href="<a href="www.interline.pl/portal/modules/articles/article.php?
                  id=10"" target="_blank">www.interline.pl/portal/modules/articles/article.php?
                  id=10"</a>
                  > target="_blank">www.interline.pl/portal/modules/articles/article.php?id=10&
                  > #60;/a>
                  >
                  > Dziękuję za ten link.
                  > Poczytałem sobie z dużym zainteresowaniem.
                  > W.Karpiński

nie za maco, zajmuje sie tym zawodowo od jakiegos czasu, wiec i naturalnie
                  trzeba byc na czasie, aczkolwiek szczerze powiem ze zdziwilo mnie wejscie
                  Crowleya i UG Zielonka, w cos co nie jest nawet jeszcze zatwierdzonym
                  standardem, a tylko sa ramy w jakich powinien dzialac ..oczywiscie mowa o WiMax
                  • w.karpinski Re: radiowka w Markach 06.07.05, 06:48
                    e-legionowo napisał:

> ... zajmuje sie tym zawodowo od jakiegos czasu, wiec i naturalnie
                    > trzeba byc na czasie, aczkolwiek szczerze powiem ze zdziwilo mnie wejscie
                    > Crowleya i UG Zielonka, w cos co nie jest nawet jeszcze zatwierdzonym
                    > standardem, a tylko sa ramy w jakich powinien dzialac ..oczywiscie mowa o WiMax

Dobrze, że wyjaśniliśmy tu co nieco.

A to już byli tacy co zachwycili się Zielonką:
                    "Moim zdaniem w gminie w Zielonce takie rzeczy robią wiedzą, inteligencją,
                    dobrocią, pracowitością itp i jeszcze z godnością.
                    Ale to tylko moje osobiste zdanie... "

Pomińmy milczeniem autora tych słów, gdyż jak mniemam, wprowadzony został w błąd
                    przez entuzjastycznie nastawionego redaktora z Rzeczpospolitej, sugerującego że
                    dostęp do internetu będą mieć mieszkańcy gminy.

Inny entuzjasta napisał na innym forum:
                    "kiedy w polsce WIMAX? na Białorusi JUŻ"
                    bux 01.07.2005 13:15
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37&w=25910317&v=2&s=0

Ręce opadają. I nie tylko.

Pozdrawiam
                    W.Karpiński
    • ab22315 Re: radiowka w Markach 22.07.05, 12:27
      Ja osobiście polecam ASNETIX.pl - jestem zadowolona z usług tej firmy. Oprócz
      Internetu w dobrej cenie udało mi się zmodernizować mój komputer. Mają w
      ofercie także antywirusy, a przy posiadaniu Internetu - taki program jest
      wskazany....
      • mirella67 Re: radiowka w Markach 25.07.05, 09:42
        A ile kosztuje podłączenie do internetu przez tą firmę Asnetix? Jaka jest
        szybkość przesyłu danych?
        • ab22315 Re: radiowka w Markach 25.07.05, 13:31
          Abonament miesięczny (bez limitu transferu) 65zł brutto + koszty zwiazane z
          instalacją, które ustalane są indywidualnie. Najlepiej zadzwonić i
          skonsultować. www.asnetix.pl
          • mirella67 Re: radiowka w Markach 17.08.05, 21:50
            Dzięki ab22315 za cynk i namiary na tę firmę. Już sobie zainstalowaliśmy stałe
            łącze i jesteśmy bardzo zadowoleni z szybkości działania internetu, jak i ze
            współpracy z firmą ASNETIX. Także wszystkim gorąco ją polecam! Cieszę się, że w
            końcu ktoś na tym naszym "podwarszawskim zadupiu" postawił bazę i świadczy tego
            typu usługi po rozsądnych cenach. W końcu po 5 latach łażenia po biurach Tepsy,
            Netii i innych operatorów - udało się...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka