Dodaj do ulubionych

Segmenty - ogrodzenie od strony frontu

11.10.10, 20:27
Witam. Chiałbym Państwa przekonać do pomysłu ogrodzenia Naszych segmentów od strony frontowej (czyli od uliczki osiedlowej). Mnie osobiście najbardziej odpowiada pomysł umieszczony w wizualizacji osiedla na stronie Banaszka (latająca kamera). Myślę o wykonaniu ogrodzenia części frontu z oknem i drzwiami wejściowymi. Dojazd do garażu pozostawałby otwarty na ulicę. Ponieważ jak każdy liczę się z kosztami myślałem o wykonaniu boków ogrodzenia w formie niskiej podmurówki z elementami ażurowymi jak od strony naszych ogródków. Od strony uliczki myślałem o murze w formie nawiązującej do ogrodzenia osiedla (od strony projektowanej ulicy Dębowej..czyli od strony torów kolejowych) z furtką (nawiązującą do estetyki furtki wejściowej na teren osiedla) i ewentualnie jakimś ażurowym akcentem (siatka jak od strony ogródków...celem zmniejszenia kosztów). W części od strony ulicy będzie trzeba umieścić szafke z licznikiem energii elektrycznej. Wysokość takiego płotka to jakieś 1,5m...nie za wysoko i nie za nisko..tak w sam raz. Dzięki takiemu rozwiązaniu zyskujemy dodatkowych kilkadziesiąt metrów tylko "naszej" przestrzeni.
Chciałbym zwrócić Państwa uwagę, że deweloper planuje część frontową naszej działki wyłożyc kostka brukową aż do części wspólnej czyli chodnika. Deweloper twierdzi, że dzięki temu będzie więcej przestrzeni a ponieważ osiedle będzie strzeżone to nie musimy się niczego obawiać. Jeżeli chodzi o bezpieczeństwo to uważam, że takie ogrodzenie nie stwarza zbyt wielkiej przeszkody dla ewentualnego "złodzieja" ale z pewnością stwarza strefę buforową w kontaktach z różnej maści "niechcianymi gośćmi" (od teściowej po domokrążcę :-) ). Proszę uzmysłowić sobie, że docelowo na naszym osiedlu będzie mieszkać około 350 rodzin czyli pewnie około 1000 osób, które codziennie będą przechodziły pod naszymi oknami. Nie mam nic przeciwko mieszkańcom, nie należy tego tak odczytać tylko, że mieszkańcy bloku mają bufor w postaci tarasów (mieszkańcy parteru) i wysokości (mieszkańcy pięter)...a my rezygnujemy z tej odrobiny strefy intymności pod naszymi oknami. Rozumiem, że każdy z nas planuje posiadać 1..2...3 a moze więcej samochodów ale nie nalezy się łudzic, że wracając wieczorem nie zastaniemy pod naszym oknem samochodu jakiegoś z gości (ja sam bym zaparkował na wolnej przestrzeni) a my z podkulonym ogonem bedziemy szukać miejsca po całym osiedlu. Wydaje mi się, że przed garażem jest wystarczająca ilość miejsca do zaparkowania jednego dużego albo dwóch miejszych pojazdów (tak na oko długość od chodnika do bramy garażu wynosi z 7m). Pamiętajcie Państwo, że osiedle będzie się budowało jeszcze kilka lat (może 2-3-4) i prawdopodobnie deweloper poza miejscami, które musi zapewnić (bo są np wykupione przez mieszkańców bloku) nie będzie chciał budować dodatkowych miejsc dla gości...a z czasem większosć mieszkańców będzie posiadało drugi samochód, odwiedzi ich ktoś z rodziny, przyjedzie kurier, ekipa remontowa i w końcu jakiś pojazd zaparkuje przed naszym oknem a może i drzwiami. Z góry uprzedzam, że walka o utrzymanie miejsc parkingowych jest trudna...żaden ochroniarz nie będzie nam pilnował naszego miejsca...bo poza nami jest jeszcze 349 lokali a ochroniarzy 2-3... montowanie wszelkiej maści pachołków zabezpiecza nam miejsce...ale jednak trzeba je podnosic opuszczać (a czasmi pada deszcz..śnieg i w ogóle dużo z tym pracy i po pewnym czasie już się po prostu niechce). Kolejnym plusem wykonania ogrodzenia podczas trwania budowy jest możliwość "przyklejenia się" do naszego dewelopera...tak więc odpada nam wykonanie projektu takiego ogrodzenia, pozwolenia na budowę, inwentaryzacji geodezyjnej...to prawdopodobnie da się przerzucić na "dewelopera" (w końcu sprawy formalne poza tym, że kosztowne to jeszcze czasochłonne..a każdy pracuje). Wykonując wspólnie dla wszystkich segmentów takie samo ogrodzenie nawiązemy stylistycznie do całego osiedla...na pewno będzie to z korzyścią dla estetyki naszych mieszkań. Myślę, że i przy ewentualnej odsprzedaży stanowi to wiekszą zachętę dla kupujacego. Pamiętajmy, że na naszej działce to my jestesmy gospodarzami i to my będziemy musieli utrzymać ten hipotetyczny "parking" w czystości (np. kupa śniegu zimą...a za wywóz trzeba zapłacić, straż miejska tez lubi dawać mandaty za bałagan na posesji).

Pamiętam jak przed podpisaniem umowy rozmawialiśmy z panią Agnieszką o wyglądzie segmentu i jego otoczenia to sugerowano nam, że to co widać na wizualizacji powstanie (czyli ogrodzenie posesji od strony ogrodu i frontu). Nie upieram się co do zrealizowania każdego detalu z wizualizacji ale ogólnej koncepcji (zdanie mi wyszło jak z filmów Barei :-)).
Ogólnie rzecz biorąc jeśli uważacie państwo, że pomysł z ogrodzeniem "to jest to" i jesteście za jego zrealizowaniem to może wypadałoby przycisnąć dewelopera by wykonał je dla nas (być może na swój koszt albo z naszym współudziałem)...w końcu zamiast 7 altanek smietnikowych powstanie tylko jedna........

Przepraszam za słowotok.......ale musiałem. (gdyby ktoś sobie życzył to moge wysłać mailem taki nieudolny rzut hipotetycznego ogrodzenia). Proszę o przemyślenie i w razie czego o info na p_slaski@op.pl
Obserwuj wątek
    • last.lemon Re: Segmenty - ogrodzenie od strony frontu 11.10.10, 20:42
      Warto spojrzeć na stronę Banaszka w zakładce dotyczącej Dębowego Parku jest schemat zagospodarowania osiedla...warto zobacz jak miało wyglądać otoczenie segmentów...coś takiego mam na myśli (są tam granice działek).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka