Dodaj do ulubionych

Jak ubrać choinke?

29.11.04, 12:23
W tym roku modna jest biel. w zeszłym roku miałam choinkę ubraną nabiało
niebiesko więc w sumie mogło by być ale trochę mi się już znudziło więc będę
myśleć nad czymś nowym...
Niżej podaję kilka aranżacji choinkwych. Może ktos skorzysta ;) Niestety nie
mogę pokazać na zdjęciach ale może kiedyś admini GW nam to umżliwią...
Obserwuj wątek
    • giks Biało-czerwona 29.11.04, 12:25
      Ale nie narodowa ;)

Kolory, biały i czerwony, bardzo dobrze współgrają z zielenią naturalnego
      drzewka. Biały kolor może zostać zastąpiony lub uzupełniony srebrnym. W takich
      barwach muszą być wszystkie ozdoby, łącznie ze światełkami.
      Biały i czerwony to kolory Świętego Mikołaja więc drzewko będzie się bardzo
      dobrze kojarzyło dzieciom. Podobizna Świętego Mikołaja będzie zresztą doskonałą
      ozdobą naszej choinki. Ponadto białe (lub srebrne bombki), łańcuch z
      dwukolorowej bibuły, biało-czerwone lampki. Na końcu drzewko możemy udekorować
      watą i "włosami anielskimi".
    • giks w XVII wiecznym stylu.. 29.11.04, 12:29
      *Barokowy przepych*

Bardzo modne są drzewka dekorowane ozdobami w jednej tonacji kolorystycznej np.
      złotej. Choinka udekorowana i tonąca w powodzi złotego blasku napewno stworzy
      niezapomniany, podniosły świąteczny nastrój i wygląda bardzo elegancko.
      "Ociekające" złotem ozdoby możemy kupić, ale najlepiej jeśli stworzymy je sami
      (także przy pomocy naszych pociech). Wystarczy zaoptrzyć się w złotą farbkę w
      aerozolu.
      Oprócz złotych bombek, resztę ozdób mozemy wykonać sami. Dekoracje możemy
      tworzyć w dowolnym kształcie i formacie z modeliny, dla bardziej zaangażowanych
      i cierpliwych polecamy wykonanie ich z ciasta.
      Wystarczy z mąki, wody, cukru (miodu) i jajka zagnieść masę o gęstej
      konsystencji ciasta na makaron. Rozwałkować. Z tak przygotowanego tworzywa
      lepimy lub odciskamy foremkami bombki, gwiazdy, serca, półksiężyc i inne
      rozmaite kształty. W każdej ozdobie musimy zrobić dziurkę, przez którą
      przewleczemy złotą tasiemkę do zawieszenia. Ulepione formy kładziemy na blasze
      do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego do 150-200 stopni piekarnika. Po około
      20 minutach wyjmujemy wypieki i czekamy aż wystygną. Zdejmujemy z blachy i
      układamy na papierze (może być stara gazeta). Teraz dokładnie spryskujemy lub
      malujemy złotą farbą. Po wyschnięciu przewlekamy wstążeczki i wieszamy na
      choinkę. Pamiętajmy, że pozostałe ozdoby takie jak węże, lampki, girlandy
      sztucznych kwiatów, orzechy i gipsowe aniołki także powinny być w kolorze żółto-
      złotym.
    • giks Słodka 29.11.04, 12:30
      Same słodkości

Najwięcej radości z ubierania choinki mają nasi Milusińscy. Zróbmy więc choinkę
      ich marzeń, za ozdoby posłużą nam wyłącznie same słodkości.
      Doskonałym materiałem będą kolorowe landrynki. Zawijamy je, po kilka sztuk
      różnego koloru, w przeźroczystą folię, którą związujemy u góry kolorową
      wstążeczką, tworząc worek pełen smakowitych i kolorowych cukierków. Landrynki
      możemy mieszać z żelkami lub groszkami.

Inne dekoracje mogą być wykonane z kruchych ciasteczek. pamiętajmy jednak, że
      najlepsze będą te z dziurką na wstążeczkę. Takie cisteczka możemy zrobić sami.
      Wystarczy z mąki, wody, cukru i jajek zagnieść masę o gęstej konsystencji
      ciasta na makaron. Rozwałkować. Z tak przygotowanego tworzywa lepimy lub
      odciskamy foremkami bombki, gwiazdy, serca, półksiężyc i inne rozmaite
      kształty. W każdej ozdobie musimy zrobić dziurkę, przez którą przewleczemy
      złotą tasiemkę do zawieszenia. Ulepione formy kładziemy na blasze do pieczenia
      i wkładamy do rozgrzanego do 150-200 stopni piekarnika. Po około 20 minutach
      wyjmujemy wypieki i czekamy aż wystygną.
      Za dekoracje mogą posłużyć także pierniki lub czekoladki zapakowane w kolorowy
      świąteczny papier, niektóre mają już ozdobny sznureczek do zaiweszenia na
      choince.

Taka choinka ma jednak małą wadę. Z dnia na dzień ozdoby mogą z niej znikać,
      podbierane i podjadane przez "krasnoludki".
    • giks Świat dziecięcej wyobraźni... 29.11.04, 12:31
      Zabawkowa

Dobrym rozwiązaniem, namawiamy do niego, jest kupienie dwóch choinek. Mała
      będzie stała w pokoju dziecięcym, a dziecko będzie miało prawo udekorować ją
      jak i czym chce. Oczywiście pod kontrolą rodziców.
      Doskonałymi ozdobami mogą być pluszowe zabawki, laleczki, plastikowe
      zwierzątka, a przede wszystkim samodzielnie wykonane przez dzieci łańcuchy i
      kolorowanki. I przy tej choince nie może zabraknąć słodyczy. W ogóle mała pomoc
      rodziców (czy to podpowiadane propozycje czy podsuwane pomysły) jest jak
      najbardziej wskazana. Wszak Boże Narodzenie to święta rodzinne. Zróbmy ozdoby
      razem z dziećmi np. pomagając im w wycinaniu i klejeniu
    • piegowaty_fiolek Re: Jak ubrać choinke? 30.11.04, 21:21
      u mnie pewnie bedzie miec ozdoby ze slomy. i mam nadzieje, ze bedzie zywa, a nie
      sztuczna... :)
      juz nie moge sie doczekac!
      • giks Re: Jak ubrać choinke? 30.11.04, 22:09
        moja będzie albo wielokolorowa lub biało czerwona. Pewne jest że bede musiała
        coś dokupić :))
      • giks Re: Jak ubrać choinke? 03.12.04, 15:36
        Wiesz fiołku wracając do tematuchoinki z słomianym ozdobami. Widziałam śliczną
        choinkę. Czubek miała ze słonianej gwiazdy. Na gałakach słomiane serduszka,
        aniołki, dzwoneczki, koniki(czy coś takiego) jakieś wianuszki i szyszki. Do
        tego dodane były krwisto czerone bombki i suszone plasterki cytryn i
        pomarańczy! Przyznam szczerze, że nie przypuszczałam że można tym udekorować
        choinke ;) Ale wyglądało to naprawde świetnie. Do tego jako dodatek słomiane
        łancuchy i takie pijedyncze włoski rafii bie barwione. Poprostu cudo! Polecam :)
        • piegowaty_fiolek Re: Jak ubrać choinke? 03.12.04, 21:29
          giks > wlasnie moja choinka w zeszlym roku byla w takim stylu. to wymyslila moja
          Mama :)
          w tym roku wiem, ze bedzie podobnie, bo juz kupila nowe, slomiane ozdoby ;)
          • giks Re: Jak ubrać choinke? 03.12.04, 21:36
            wiesz mi to się tak spodobało że chyba zamienię na taki właśnie styl ale
            jeszcze nie podjęłam decyzji ostatecznej :)
            • piegowaty_fiolek Re: Jak ubrać choinke? 03.12.04, 21:42
              mozesz sprobowac. jak Ci sie nie spodoba, to zawsze mozesz rozebrac i ubrac na
              nowo ;)
              • giks Re: Jak ubrać choinke? 03.12.04, 22:03
                w sumie to u mnie i ta choinke ubiera sie kilka razy tzw. poprawki ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka