Dodaj do ulubionych

smutne miasto

IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 16.02.02, 11:48
Czy ktoś wie czemu centrum tego miasta jest tak smutne ( obskurne ) ?
Obserwuj wątek
    • malopolanin Re: smutne miasto 16.02.02, 12:30
      Nie wiem, czemu tak sądzisz. Ja wprawdzie nie mieszkam w Chrzanowie, lecz w
      Krakowie, ale będąc tu przejazdem nie rzuca mi się w oczy smutek.
      Z tego co wiem, to Chrzanów dostanie teraz pieniądze z kontraktu wojewódzkiego,
      na remont Starego Miasta. Powinno być zatem jeszcze lepiej.
      • malop Re: smutne miasto 16.02.02, 22:09
        Które miasto jest smutne?
        Bo ja generalnie smutku nie widzę
        • malopolanin Re: smutne miasto 16.02.02, 22:11
          A jesteś w końcu z Chrzanowa, czy Jaworzna, jeśli wolno spytać ?
          • Gość: ib Re: smutne miasto IP: *.cb.open.net.pl 17.02.02, 09:54
            A niby z czego mamy się cieszyć? Przecież Chrzanów stał jest w pewnym sensie
            jak robotnik z PGR-u. Wychodowany na łaskach komuny - Wystarczy tylko spojrzeć
            na fakt urbanizacji maista osiedfla "Północ" ,"Młodości","Jordana" "Trzebińska"
            czyli połowa miasta powstało z panowania Edwada. Po zmianie warty przy sterze
            na górze Chrzanów i jego infrastruktura przemysłowa nikomu już nie była
            potrzebna (Chrzanów sypialnia wielkiego przemysłu). Wiekszość zakałdów 80%
            padła ale ludzie zostali i próbóją utrzymać się na powierzchni (rozpaczliwe). I
            co dalej? Oczywiście bardzo potrzebny był powrót do "macierzy" czyli Krakówka i
            co? W Krakowie zawsze będą ważniejsze sprawy niż rynek w Chrzanowie a ilość
            kasy do podziału skromniejsza zresztą lobby Chzranowskie jest bardzo słabe już
            nawet Olkusz bije nas na głwoę. Coż chyba większość zatęskni wkrótce za
            województwem śląskim. Oby jak najszybciej
            • malopolanin Re: smutne miasto 17.02.02, 11:33
              I myślisz, że w Śląskim o Was będą dbać. Tu się moim zdaniem grubo mylisz.
              Poza tym zapewniam Cię, że w Śląskim Chrzanów nie byłby siedzibą okręgu
              wyborczego do sejmu, jak jest teraz.
              Pozdrawiam
              • Gość: ib Re: smutne miasto IP: *.cb.open.net.pl 17.02.02, 21:26
                Powiedz to też hutnikom z ZMT, którzy dzięki temu że są z małopolskiego nie
                dostali specjalnych funduszy dla likwidowanych hut. To samo dotyczy kopalni w
                Sierszy oraz Libiąż. Już niebawem będą pasać kózki na trawce bo lobby śląskie
                już się postara aby kopalnie poza województwa "padły" i nie uciekała kasa no i
                miejsca pracy. Więc jako "karakowiaczki" i gornicy i hutnicy zapewne fikają
                koziołki z radosci mając okręg wyborczy.No bo polityka to władza. A jakież
                silne ugrupowania polityczne są w Chzranowie. SLD z paroma dziadkami i władczą
                panią M. albo UP z paroma osobami. Hoho ależ siła polityczna ("zwyciezka"). Nie
                twierdzę, ze tam po zachodniej stronie była sytuacja idelana ale siła
                ekonomiczna Śląskiego jest większa. Zapytaj się tylko w skarbóce ile podmiotów
                gospodarczych im "odpadało" po przejściu pod "krakowkek".Mam nadzieje, ze
                kiedyś wrócimy do Katowiec. I oby tak się stało po demokratycznej akcji
                społeczeństwa
                • malopolanin Re: smutne miasto 17.02.02, 21:30
                  Ty chcesz do Śląskiego, a z Jaworzna docoerają głosy spragnionych Małopolski.
                  • malopolanin Re: smutne miasto 17.02.02, 21:36
                    Poza tym teraz są już inne realia. Śląsk będzie dostawał coraz mniej kasy, bo
                    jako region jest najbogatszy po Mazowieckim. A Małopolskie już dostaje i będzie
                    dostawać większe pieniądze z UE.
                    Już nie wspomnę o tym, że w Śląskim Chrzanów byłby maluteńkim miasteczkiem, a w
                    Małopolsce jest znaczącym ośrodkiem. Nie mówiąc już o związkach kulturowych i
                    językowe Chrzanowa z Małopolską, a także to,że z Krakowem był w województwie od
                    zawsze ( z wyjątkiem gierkowskiego katowickiego ).
                    Pozdrawiam
                • malop Re: smutne miasto 19.02.02, 01:29
                  Bezrobocie w Chrzanowie wynosi 17% a wJaworznie 22%
                  trzy lata temu było 10% w Jaworznie a w Chrzanowie 12%
                  Jeżeli chcesz dalej do woj.śląskiego to zapraszam ale bezrobotnym
                  zostaniesz dwa razy szybciej
                  Możesz teraz zobaczyć w Chrzanowie i Krakowie z rejestracją SJ
                  to bezrobotni z Jaworzna szykają pracy w woj.małopolskim
                  Chcesz na śląsk to se tam idż ja tam napewno nie chcę
          • malop Re: smutne miasto 19.02.02, 01:35
            kidyś to wyjaśnię ale jestem z (jestem związany z?)
            Jaworzna ,Chrzanowa ,Trzebini,Krzeszowic i trochę Krakowa
            Generalnie jestem "ofiara" reform administracyjnych .
            Obecnie mieszkam równocześnie!!! w jednej miejscowości ,dwóch gminach i dwóch
            powiatach (i to legalnie)- oczywiście siedząć teraz przy komputerze
            • malopolanin Re: smutne miasto 19.02.02, 21:12
              Czyki gdzieś na granicy powiatów .
          • Gość: tomek Re: smutne miasto IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 20.02.02, 16:30
            pracuję w Chrzanowie od 7 lat - mieszkam 135 km na wschód od Chrzanowa
            • malop Re: smutne miasto 20.02.02, 22:17
              Wychodzi gdzieś koło Pilzna
              • Gość: tomek Re: smutne miasto IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 21.02.02, 16:59
                nie , jestem z Tarnowa

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka