Gość: tomek IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 16.02.02, 11:48 Czy ktoś wie czemu centrum tego miasta jest tak smutne ( obskurne ) ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malopolanin Re: smutne miasto 16.02.02, 12:30 Nie wiem, czemu tak sądzisz. Ja wprawdzie nie mieszkam w Chrzanowie, lecz w Krakowie, ale będąc tu przejazdem nie rzuca mi się w oczy smutek. Z tego co wiem, to Chrzanów dostanie teraz pieniądze z kontraktu wojewódzkiego, na remont Starego Miasta. Powinno być zatem jeszcze lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
malop Re: smutne miasto 16.02.02, 22:09 Które miasto jest smutne? Bo ja generalnie smutku nie widzę Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: smutne miasto 16.02.02, 22:11 A jesteś w końcu z Chrzanowa, czy Jaworzna, jeśli wolno spytać ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ib Re: smutne miasto IP: *.cb.open.net.pl 17.02.02, 09:54 A niby z czego mamy się cieszyć? Przecież Chrzanów stał jest w pewnym sensie jak robotnik z PGR-u. Wychodowany na łaskach komuny - Wystarczy tylko spojrzeć na fakt urbanizacji maista osiedfla "Północ" ,"Młodości","Jordana" "Trzebińska" czyli połowa miasta powstało z panowania Edwada. Po zmianie warty przy sterze na górze Chrzanów i jego infrastruktura przemysłowa nikomu już nie była potrzebna (Chrzanów sypialnia wielkiego przemysłu). Wiekszość zakałdów 80% padła ale ludzie zostali i próbóją utrzymać się na powierzchni (rozpaczliwe). I co dalej? Oczywiście bardzo potrzebny był powrót do "macierzy" czyli Krakówka i co? W Krakowie zawsze będą ważniejsze sprawy niż rynek w Chrzanowie a ilość kasy do podziału skromniejsza zresztą lobby Chzranowskie jest bardzo słabe już nawet Olkusz bije nas na głwoę. Coż chyba większość zatęskni wkrótce za województwem śląskim. Oby jak najszybciej Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: smutne miasto 17.02.02, 11:33 I myślisz, że w Śląskim o Was będą dbać. Tu się moim zdaniem grubo mylisz. Poza tym zapewniam Cię, że w Śląskim Chrzanów nie byłby siedzibą okręgu wyborczego do sejmu, jak jest teraz. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ib Re: smutne miasto IP: *.cb.open.net.pl 17.02.02, 21:26 Powiedz to też hutnikom z ZMT, którzy dzięki temu że są z małopolskiego nie dostali specjalnych funduszy dla likwidowanych hut. To samo dotyczy kopalni w Sierszy oraz Libiąż. Już niebawem będą pasać kózki na trawce bo lobby śląskie już się postara aby kopalnie poza województwa "padły" i nie uciekała kasa no i miejsca pracy. Więc jako "karakowiaczki" i gornicy i hutnicy zapewne fikają koziołki z radosci mając okręg wyborczy.No bo polityka to władza. A jakież silne ugrupowania polityczne są w Chzranowie. SLD z paroma dziadkami i władczą panią M. albo UP z paroma osobami. Hoho ależ siła polityczna ("zwyciezka"). Nie twierdzę, ze tam po zachodniej stronie była sytuacja idelana ale siła ekonomiczna Śląskiego jest większa. Zapytaj się tylko w skarbóce ile podmiotów gospodarczych im "odpadało" po przejściu pod "krakowkek".Mam nadzieje, ze kiedyś wrócimy do Katowiec. I oby tak się stało po demokratycznej akcji społeczeństwa Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: smutne miasto 17.02.02, 21:30 Ty chcesz do Śląskiego, a z Jaworzna docoerają głosy spragnionych Małopolski. Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: smutne miasto 17.02.02, 21:36 Poza tym teraz są już inne realia. Śląsk będzie dostawał coraz mniej kasy, bo jako region jest najbogatszy po Mazowieckim. A Małopolskie już dostaje i będzie dostawać większe pieniądze z UE. Już nie wspomnę o tym, że w Śląskim Chrzanów byłby maluteńkim miasteczkiem, a w Małopolsce jest znaczącym ośrodkiem. Nie mówiąc już o związkach kulturowych i językowe Chrzanowa z Małopolską, a także to,że z Krakowem był w województwie od zawsze ( z wyjątkiem gierkowskiego katowickiego ). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
malop Re: smutne miasto 19.02.02, 01:29 Bezrobocie w Chrzanowie wynosi 17% a wJaworznie 22% trzy lata temu było 10% w Jaworznie a w Chrzanowie 12% Jeżeli chcesz dalej do woj.śląskiego to zapraszam ale bezrobotnym zostaniesz dwa razy szybciej Możesz teraz zobaczyć w Chrzanowie i Krakowie z rejestracją SJ to bezrobotni z Jaworzna szykają pracy w woj.małopolskim Chcesz na śląsk to se tam idż ja tam napewno nie chcę Odpowiedz Link Zgłoś
malop Re: smutne miasto 19.02.02, 01:35 kidyś to wyjaśnię ale jestem z (jestem związany z?) Jaworzna ,Chrzanowa ,Trzebini,Krzeszowic i trochę Krakowa Generalnie jestem "ofiara" reform administracyjnych . Obecnie mieszkam równocześnie!!! w jednej miejscowości ,dwóch gminach i dwóch powiatach (i to legalnie)- oczywiście siedząć teraz przy komputerze Odpowiedz Link Zgłoś
malopolanin Re: smutne miasto 19.02.02, 21:12 Czyki gdzieś na granicy powiatów . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: smutne miasto IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 20.02.02, 16:30 pracuję w Chrzanowie od 7 lat - mieszkam 135 km na wschód od Chrzanowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: smutne miasto IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 21.02.02, 16:59 nie , jestem z Tarnowa Odpowiedz Link Zgłoś