kfffiatek 07.06.10, 16:35 To dobrze czy źle? Bo nie puściła ani jednego nowego pędu z liśmi tylko wszędzie powyrastały jej kwiatki. Co teraz? Obcinać, zostawić? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bakali Re: oliwka mi zakwitła 08.06.10, 09:16 No co Ty, dlaczego źle?! Strasznie zazdroszczę! Jaq na moją chucham, dmucham, codziennie patrzę z miłością i głaszczę po listkach, ale kwiatków nie chce mi puścić Najwidoczniej jest jej u Ciebie dobrze, ciesz się, bo oliwka nie zawsze zakwita w domu. Kwiatki najczęsciej i tak odpadają, ja bym nie odcinała, tylko cieszyła się nimi jak najdłużej. Pokaż zdjęcie! Odpowiedz Link
kotka.szrotka Re: oliwka mi zakwitła 08.06.10, 14:50 Pewnie dobrze, że zakwitła. Potem pojawią się takie maleńkie zielone oliwki, część opadnie od razu a reszta... Bo mi reszta też opadła w końcu. Ja miałam taką małą z Ikei. Rosła u mnie ze 4 lata ale z roku na rok coraz gorzej wyglądała, coś niby jej przyrastało, też zakwitła a potem po roku padła. Trzymam kciuki bo to cudna roślina. Odpowiedz Link
bakali Re: oliwka mi zakwitła 08.06.10, 15:29 No, ja mam jakąś nietypową oliwkę, inną niż sa w naszych sklepach, bo znajomy Grek przywiózł mi po prostu drzewko ze swojej plantacji po trudnej aklimatyzacji mam nadzieję że będzie mu jednak tutaj dobrze (drzewku, nie Grekowi). Ma bardziej okrągłe, bardziej zielone i bardziej błyszczące liście niż te sprzedawane w naszych sklepach. Ale dostałam kwitnące, więc wytwarzać kwiaty potrafi na pewno, teraz czekam na kwiatki w naszych warunkach. Odpowiedz Link
kfffiatek Re: oliwka mi zakwitła 08.06.10, 15:50 Ha, a ja tak pomyślałam że może jej jest właśnie bardzo źle i dlatego kwitnie, żeby jakieś owoce wydać przed tym jak padnie... A tobie padła rok po kwitnieniu do tego. No i tak jak mówię- ani jednego pędu nowego z liśćmi no nic kompletnie. Przycięłam ją jeszcze trochę, może coś ruszy. Zdjęcia wrzucę na pewno- ale na razie to takie pączki raczej niż kwiatki. Odpowiedz Link
bakali Re: oliwka mi zakwitła 08.06.10, 16:06 Nie, no nie można być aż tak podejrzliwym kwitnie, bo jej dobrze, ciesz się kwiatkami, wypuścić nowe liście jeszcze zdąży, całe lato przed Wami Odpowiedz Link
yoma Re: oliwka mi zakwitła 08.06.10, 16:17 Nie no, co ty, ciesz się Nie robi nowych pędów, żeby nie walczyć na dwa fronty i się nie przepracować, mądra. Odpowiedz Link
kotka.szrotka Re: oliwka mi zakwitła 08.06.10, 16:57 Pewnie, będzie rosła dalej Ta moja jeszcze przed kwitnieniem wyglądała kiepsko. Opadały jej listki i łysiała. Też ją przycięłam, trochę wypuściła, jakoś z jednej strony. Tym kwitnieniem to mnie zaskoczyła, że w ogóle w tym stanie jej się chciało. Ona już miała z górki i to było widać. Odpowiedz Link
kfffiatek Re: oliwka mi zakwitła 09.06.10, 11:11 O takie ma: To może będę dla niej miła i czymś ją nawiozę? Odpowiedz Link
bakali Re: oliwka mi zakwitła 09.06.10, 11:40 Pieknie! Musze się przyjrzeć, czy mojej coś takiego między gałazkami nie wyrasta. Oliwka nie lubi za duzo nawozu, ale mozesz jej z tej okazji dac troche do roslin kwitnacych, szybciej otworzy kwiatki. Same kwiaty tez sa niestety raczej niepozorne, wiec nie spodziewaj sie cudow. Ale jeszcze raz gratuluje, rewelacja. Odpowiedz Link
amore-pomidore Re: oliwka mi zakwitła 25.06.10, 12:10 Jeśli chcesz aby oliwka Ci zakwitła i zaowocowała, to powinna przebywać zimą w pomieszczeniu w temperaturze 5-10*C (max 15*C). W tych warunkach oliwka świetnie przechodzi stan spoczynku i na wiosnę pięknie i obficie kwitnie. Oliwka może także zimę spędzić w cieple, lecz nie oczekuj wtedy na obfite kwitnienie i owocowanie. Odpowiedz Link
kotka.szrotka Re: oliwka mi zakwitła 09.06.10, 17:25 Cudo. Tak, tak, nie nawoź specjalnie bo ja na pewno nawoziłam i to pewnie od początku. Całkiem możliwe, że to ją zniszczyło. Odpowiedz Link