yoma 22.06.10, 09:11 do skrzynki. Niewysokie, ale wzniesione, cieniolubne i chętnie z kolcami. Są cieniolubne kaktusy? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: Potrzebne mi cóś 22.06.10, 10:12 Proponuję kolczastą, ozdobną jeżynę. Wprawdzie rośnie silnie, ale można przycinać. Służę sadzonkami. Chyba, że potrzebne dłuższe kolce. Chodzi o sraki? Odpowiedz Link
yoma Re: Potrzebne mi cóś 22.06.10, 10:31 Otóż. Jeżyna chyba za duża? To jest skrzynka na balkonie pod sufitem. Odpowiedz Link
kotka.szrotka Re: Potrzebne mi cóś 22.06.10, 10:44 A czemu z kolcami pod sufitem? Jest coś takiego - kalocefalus, raczej na słońce ale nic mu chyba nie będzie specjalnego w cieniu. Kolczasty jednak nie jest. Odpowiedz Link
yoma Re: Potrzebne mi cóś 22.06.10, 11:00 Temu z kolcami, że skrzynka jest, a gołębie mi do niej włażą i depczą wszystko. No tak, zawsze mogę zdjąć skrzynkę Toto połamałyby... Miałam toto. Ciągnęło do słońca Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Potrzebne mi cóś 22.06.10, 11:08 Mam sporo suchych gałązek starego ognika. Wykorzystuję je do ogrodzenia, żeby nie było niszczone, bo te kilkumetrowe ciernie skutecznie odstraszają amatorów włażenia tam, gdzie ich nie proszą. Mogę odłożyć trochę tych mniejszych, nawtykasz w ziemię nawet między innymi roślinami. Odpowiedz Link
yoma Re: Potrzebne mi cóś 22.06.10, 11:41 Dzięki za pomysł mam stary ognik z suchym, natnę. Że też ja na to nie wpadłam... Odpowiedz Link
amore-pomidore Re: Potrzebne mi cóś 25.06.10, 11:24 Niestety nie mają kolców, natomiast doskonale prezentują się na balkonach zacienionych - ciemnozielony bluszcz i barwinek kwitnący niebiesko wczesną wiosną. Jeśli nie dasz im podpory, będą się płożyć, tworząc kobierzec. Szanse mają też niezapominajki, pierwiosnki, begonia bulwiasta i różowo kwitnąca bergenia o dekoracyjnych, skórzastych liściach. Odpowiedz Link
yoma Re: Potrzebne mi cóś 25.06.10, 11:26 Oczywiście, że mają. Gołąbkom będzie na nich mięciutko, cieplutko, wygodnie Gdyby nie cień, opuncję bym tam wsadziła i nich potem sobie te kolce godzinami z tyłków wydłubują... Odpowiedz Link
kotka.szrotka Re: Potrzebne mi cóś 25.06.10, 14:54 Ten mój kalocefalus też by sobie fajnie ugniotły. A posadź im jakieś nie tyle kolczaste ale stojące ze sztywnymi gałązkami. Może koleus albo zwykłe babcine pelargonie. U mnie się kiedyś pakowały ale posadziłam ostospermum i zrezygnowały. Odpowiedz Link
kotka.szrotka Re: Potrzebne mi cóś 25.06.10, 16:49 Nie są w stanie zadeptać i nie mają miejsca. Przynajmniej tych moich nie zadeptały, próbowały siadać pomiędzy ale się nie mieściły. One chyba wolą coś płaskiego, zwykły beton albo ziemię. Te moje w każdym razie chciały siadać pomiędzy na ziemi. Chyba posadziłam jeszcze kocanki włochate i na początku to też rosło bardziej w górę. Odpowiedz Link
yoma Re: Potrzebne mi cóś 25.06.10, 16:53 Moje lubią wszystko. Załatwiły mi połowę grochu, werbenę, imbir... Odpowiedz Link
wanda43 Re: Potrzebne mi cóś 29.06.10, 22:17 amore-pomidore napisał: > Niestety nie mają kolców, natomiast doskonale prezentują się na balkonach > zacienionych - ciemnozielony bluszcz i barwinek kwitnący niebiesko wczesną > wiosną. Dzieki za pomysl. Barwinka mam sporo, ale na dole. O posadzeniu go na loggii nawet nie pomyslalam. Odpowiedz Link
yoma Re: Potrzebne mi cóś 05.07.10, 17:59 Gdyby to kogoś interesowało, to cierniste galęzie gołębie mają w dupie... Odpowiedz Link